Κι όμως μπορείς να αδυνατίσεις τρώγοντας έξω! Οι συμβουλές που θα σε κρατήσουν fit

Έξυπνα tips για να μείνεις αδύνατος ακόμα και αν πρέπει να φας έξω.

Το φαγητό που τρώμε έξω δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινό. Εμείς το κάνουμε, επιλέγοντας λάθος πιάτα και τρώγοντας υπερβολικά. Οργανώνοντας σωστά τις κινήσεις σου μπορείς να φας έξω και να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις σε φυσιολογικά πλαίσια τη σιλουέτα σου. Δες πώς.

Ξεκίνα με σαλάτα

Θα σε χορτάσει λόγω φυτικών ινών και θα σε «φρενάρει» από το να πέσεις με τα μούτρα στα κυρίως. Απόφυγε τις έξτρα λιπαρές «σαλάτες» με αλλαντικά, τυριά και λευκές σάλτσες και αρκέσου σε κάποια μίνιμαλ με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι.

Πες όχι στο ψωμί

Σε φορτώνει με αρκετές θερμίδες χωρίς λόγο και σε «μπουκώνει» με αποτέλεσμα να μην μπορείς να φας μετά. Σίγουρα θα πρέπει να το αποφύγεις αν το κυρίως σου περιλαμβάνει αρκετό υδατάνθρακα (ρύζι, ζυμαρικά), διαφορετικά περιορίσου σε μία φέτα.

Με προσοχή τα ορεκτικά

Είναι κατά κύριο λόγο τηγανιτά και σε φορτώνουν με μπόλικες θερμίδες. Φρόντισε λοιπόν τα ορεκτικά σου να είναι ψητά ή βραστά και αν δεν έχεις άλλη επιλογή από το να πάρεις τηγανιτό, περιόρισέ το σε 1-2 φορές τη βδομάδα.

Η πρωτεΐνη ως κυρίως

Επίλεξε «στεγνές» επιλογές όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψαρονέφρι και μοσχάρι φιλέτο. Αν πάρεις μπριζόλα, αφαίρεσε το ορατό λίπος και συνόδεψέ την με μουστάρδα σκέτη ή με ψητά λαχανικά ή με ψητή πατάτα. Πολύ καλή επιλογή είναι και τα όσπρια, τα οποία θα σε χορτάσουν λόγω ινών και πρωτεΐνης, χωρίς πολλές θερμίδες. Αν πάρεις ψάρι ή θαλασσινά, απόφυγε τις τηγανιτές επιλογές και διάλεξε… σχάρα.

Μπάστα με την Pasta

Αν πάρεις ζυμαρικά, απόφυγε την κρέμα γάλακτος και επίλεξε μια απλή σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα πέστο. Συνόδεψέ τα με σαλάτα και αρκέσου στη μισή μακαρονάδα αν η μερίδα είναι μεγάλη. Η υπόλοιπη μπορεί κάλλιστα να πάει… πακέτο.

Και προσοχή στη σάλτσα

Οι σάλτσες μπορούν να σερβιριστούν ξεχωριστά. Ζήτα το από τον σερβιτόρο έτσι ώστε να έχεις μια καλύτερη εικόνα της ποσότητας, ιδιαίτερα αν η σάλτσα είναι έξτρα παχυντική και πλούσια σε θερμίδες, όπως οι περισσότερες σάλτσες στα εστιατόρια.

Απόφυγε τις «ποικιλίες»

Είναι σίγουρο ότι θα σε οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφίμων που κατά κύριο λόγο είναι παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με μαγιονέζα, που σε φορτώνουν εκατοντάδες θερμίδες.

Τέλος, ένα καλό γενικό tip είναι η σταδιακή παραγγελία. Πάρε μια σαλάτα και αφού την τελειώσεις βλέπεις τι ορεκτικά θα παραγγείλεις. Ομοίως και μετά τα ορεκτικά με το κυρίως πιάτο.

Τα 10 tips για την απώλεια λίπους:

1. Καταναλώστε βιολογικά προϊόντα όταν είναι εφικτό

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν πως μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει οργανοχλωρίνες, οι οποίες είναι ρύποι από τα φυτοφάρμακα  και οι οποίες αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα, οδηγεί σε μείωση του μεταβολισμού καθώς χάνουμε βάρος. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει  λόγω των τοξινών οι οποίες επηρεάζουν την διαδικασία την ενεργειακής καύσης.

Με άλλα λόγια λοιπόν, τα φυτοφάρμακα καθιστούν πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.

Είναι κατανοητό πως δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκονται βιολογικά προϊόντα. Σε γενικές γραμμές τα τρόφιμα στα οποία αφαιρείτε η φλούδα όπως το αβοκάντο, η μπανάνα και τα πορτοκάλια μπορούν να καταναλώνονται και ας μην είναι βιολογικά.

Όμως είναι καλό να διαλέγουμε βιολογικά τρόφιμα όπως το σέλινο, τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα μούρα, τα νεκταρίνια, οι πιπεριές, το σπανάκι, το λάχανο, τα κεράσια, οι πατάτες και τα σταφύλια καθώς είναι τα τρόφιμα που τείνουν να περB9έχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

2. Πιείτε παγωμένο νερό

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση 6 ποτηριών κρύου νερού την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολισμό κατά 50 θερμίδες ημερησίως, κάτι που είναι αρκετό για να χάσετε περίπου 2,5 κιλά μέσα σε ένα χρόνο χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια.

Η αύξηση αυτή του βασικού μεταβολισμού μπορεί να προέρχεται από την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να ζεστάνει το νερό έτσι ώστε να είναι στην θερμοκρασία του σώματος.

3. Καταναλώστε καυτερά τρόφιμα

Έχει αποδειχθεί πως η καψαϊκίνη, η οποία είναι η ένωση η προσδίδει την γεύση του  καυτερού στην πιπεριά μπορεί να αυξήσει και τον μεταβολισμό σας.

Σύμφωνα με το Journal of Nutritional Science and Vitaminology τρώγοντας περίπου 1 κουταλιά της σούπας  ψιλοκομμένη πιπεριά ενισχύετε το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι η προσωρινή αύξηση του βασικού μεταβολισμού κατά 23%. Για αυτό λοιπόν αποθηκεύστε ψιλοκομμένες πιπεριές για να τις προσθέτετε όταν μαγειρεύετε.

4. Πιείτε καφέ ή τσάι

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, έτσι λοιπόν η καθημερινή κατανάλωση της μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σας κατά 5-8% καίγοντας επιπλέον περίπου 98-174 θερμίδες ημερησίως.

Από την άλλη ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σας κατά 12% σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι οδηγούν στην αύξηση του μεταβολισμού.

5. Καταπολεμήστε το λίπος με φυτικές ίνες

Μια έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα είδη φυτικών ινών μπορούν να αυξήσουν την καύση λίπους έως και κατά 30%.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες έχουν αυξήσει λιγότερο το βάρος τους με την πάροδο του χρόνου.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως  το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 3 μερίδες φρούτων και σε 3 μερίδες λαχανικών.

6.  Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό το οποίο είναι απαραίτητο για την μεταφορά του οξυγόνου το οποίο χρειάζονται οι μύες για την καύση του λίπους. Σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε αρκετό σίδερο διατρέχετε τον κίνδυνο να νιώθετε ατονία και να μειώσετε τον μεταβολισμό σας.

Εξαιρετικές πηγές σιδήρου αποτελούν τα οστρακοειδή, το άπαχο κρέας, τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το σπανάκι.

7.  Καταναλώστε περισσότερη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την διατήρηση του μυϊκού ιστού. Καταναλώστε το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (400IU) καταναλώνοντας 100 γραμμάρια σολομού.

Καλές πηγές βιταμίνης D αποτελούν επίσης και ο τόνος, το εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά, τα αυγά και η ηλιακή ακτινοβολία.

8.  Πιείτε γάλα

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως η ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία είναι κοινή σε πολλές γυναίκες μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Έρευνες επίσης δείχνουν πως η κατανάλωση ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το αποβουτυρωμένο γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση του λίπους από άλλα τρόφιμα.

9.  Καταναλώστε καρπούζι

Το αμινοξύ αργινίνη το οποίο βρίσκεται άφθονο στο καρπούζι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους σύμφωνα με το Journal of Nutrition. Σε μια εργαστηριακή μελέτη, όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν το αμινοξύ αργινίνη στην διατροφή παχύσαρκων ποντικών παρατήρησαν πως ενισχύθηκε η οξείδωση του λίπους και της γλυκόζης.

Καταναλώστε λοιπόν ως σνακ καρπούζι και άλλες πηγές αργινίνης όπως τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

10.  Μείνετε ενυδατωμένοι

Όλες οι χημικές αντιδράσεις του οργανισμού συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού σας εξαρτώνται από το νερό. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Γιούτα, όταν είμαστε αφυδατωμένοι μπορούμε  να καίνε 2% λιγότερες θερμίδες. Καταναλώστε λοιπόν 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.