Κήλη: Πολλοί είναι οι ασθενείς που έχουν εγχειριστεί στην κήλη και αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουν να κάνουν ξανά σεξ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέση της κήλης, ο τύπος χειρουργικής επέμβασης, η ηλικία και η γενική υγεία, αλλά και η ύπαρξη διεγχειρητικών επιπλοκών, καθορίζει το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει για να αναρρώσει ο ασθενής πριν επιχειρηθεί η ερωτική επαφή.
Κήλη: Ποια είναι τα είδη της;
- Βουβωνοκήλη – συχνότητα 70% περίπου όλων των κηλών
- Μετεγχειρητικές κήλες
- Ομφαλοκήλη
- Μηροκήλη
- Κήλη Spiegel
- Διαφραγματοκήλες
- Επιγαστρική κήλη
Κήλη: Ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν;
- Οικογενειακό ιστορικό
- Κάπνισμα
- Άρση βάρους – βήχας –καταπόνηση
- Παχυσαρκία
- Άρρεν φύλο
- Κύηση
- Κυστική ίνωση ή άλλες χρόνιες πνευμονικές παθήσεις
- Προηγούμενη εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα
- Διαταραχές κολλαγόνου
Κήλη: Ποια είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνει;
Μπορεί στην αρχή να είναι μόνο ένα μικρό εξόγκωμα που δεν προκαλεί πόνο αλλά πιθανώς μικρή ενόχληση. Αυτό μπορεί να αυξάνεται με το βήχα ή την άσκηση. Συνήθως είναι ανατάξιμη δηλαδή το περιεχόμενο της μπορεί να επανέρχεται μόνο του. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μη ανατάξιμη, ‘’περισφιγμένη κήλη’’ όπου δεν μπορεί το περιεχόμενο της κήλης να επανέρθει πίσω στην κοιλία διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος. Στην περισφιγμένη κήλη παρατηρείται σταδιακά πόνος, ναυτία , εμετός και απόφραξη . Η περισφιγμένη κήλη μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση των εντερικών τμημάτων με διάτρηση και σήψη.
Κήλη: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της;
Ουσιαστικά μόνο το χέρι του χειρουργού βάζει τη διάγνωση της κήλης κατά την κλινική εξέταση. Σε όρθια θέση τοποθετούμε το δάκτυλο μας στο έσω βουβωνικό στόμιο και βάζουμε τον ασθενή να βήξει ( αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ) οπότε νιώθουμε στο δάκτυλο μας το περιεχόμενο της κήλης που κατεβαίνει από το στόμιο. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για βοήθεια της διάγνωσης.
Κήλη: Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις;
Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της κήλης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χειρουργικής αποκατάστασης στη κήλη:
- Είναι η παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση. Ειδικά σε επιπλεγμένες κήλες με στραγγαλισμένο τμήμα εντέρου ή εντερική απόφραξη (ειλεό) ενδέχεται να απαιτηθεί επείγουσα ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
- Τελευταία όλο και συχνότερα γίνεται πιο δημοφιλής η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης όπου με 3 (συνήθως) μικρές τομές τοποθετείται πλέγμα και αποφράσει το χάσμα της κήλης εσωτερικά. Ειδικά σε μή επιπλεγμένες κήλες ή σε βουβωνοκήλη άμφω καθώς και σε μετεγχειρητικές κήλες.
- Υπάρχει και η περίπτωση της ρομποτικής απόκατάστασης της κήλης.
Σχεδόν σ’ όλες τις κήλες είναι απαραίτητη τώρα πια η τοποθέτηση πλέγματος (εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις όπου υπάρχει νεκρωμένο έντερο. Τώρα τα πλέγματα είναι από ασφαλή υλικά και υπάρχουν πλέγματα που απορροφούνται με την πάροδο του χρόνου, πλέγματα που δεν απορροφούνται ή μισά-μισά. Τα πλέγματα καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη μέσα σ’ αυτά συνδετικού ιστού και έτσι είναι σχεδόν αδύνατη η υποτροπή της κήλης.
Η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ανώδυνη εάν αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις και ο ερεθισμός της περιοχής ( βάρη , βήχα και κακώσεις) και γενικά ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του σταδιακά σε 1 εβδομάδα από την ημέρα του χειρουργείου.
Κήλη και σεξ
Η θέση της κήλης είναι καθοριστική στον χρόνο ανάρρωσης, όπως άλλωστε και το είδος της επέμβασης που ακολουθήθηκε για την αποκατάστασή της. Για παράδειγμα, ένας άνδρας με βουβωνοκήλη είναι πολύ πιθανό να μη βιώσει μετεγχειρητικά μόνο τα γενικά συμπτώματα μετά από μια επέμβαση κήλης, που είναι ευαισθησία, ήπιος πόνος και οίδημα στην περιοχή, αλλά και μώλωπες και οίδημα του όρχεου, του πέους και των όρχεων.
Επειδή, λοιπόν, στους άνδρες η περιοχή της βουβωνικής περιοχής είναι κοντά στις δομές των όρχεων και στα νεύρα που είναι κρίσιμα για τη σεξουαλική λειτουργία, πιθανώς να απαιτηθούν λίγες ημέρες παραπάνω μέχρι να είναι σε θέση να συνευρεθούν ερωτικά με τη σύντροφό τους.
Η ηλικία και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή είναι άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει τον χρόνο αποκατάστασης. Είναι γνωστό ότι οι νεότεροι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα από τους ηλικιωμένους. Επίσης, όσο μεγαλύτεροι είναι τόσο περισσότερες είναι οι συννοσηρότητες (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) που δεν διευκολύνουν την ταχεία ανάρρωση και αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχει και ο τρόπος αποκατάστασης της κήλης. Εάν για τη θεραπεία της κήλης επιλεχθεί η ανοικτή χειρουργική επέμβαση, τότε ο χειρουργός δημιουργεί μια μεγάλη τομή κοντά στην κήλη για να αποκαταστήσει την αδύναμη περιοχή, ενώ εάν επιλεχθεί η λαπαροσκοπική μέθοδος η επέμβαση εκτελείται μέσω μικρών τομών. Και στις δύο μεθόδους είναι δυνατή η χρήση χειρουργικού πλέγματος, αλλά ο χρόνος ανάρρωσης είναι σαφώς μεγαλύτερος όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε αποκατάσταση με την κλασική, ανοιχτή μέθοδο.
«Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση κήλης είναι μία από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές πράξεις. Ειδικά οι βουβωνοκήλες και οι μηροκήλες είναι οι συνηθέστερες επεμβάσεις, κυρίως στους άνδρες. Οι τεχνικές που επιλέγονται σήμερα για την αποκατάστασή τους είναι οι ανοικτές ή λαπαροσκοπικές, με τοποθέτηση μακρόστενου πλέγματος. Μετά από τη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν υπάρχουν περιορισμοί στη σεξουαλική δραστηριότητα, αρκεί να μην ασκείται πίεση στο χειρουργημένο σημείο. Εάν η επέμβαση έγινε στη βουβωνική χώρα, η ύπαρξη οιδήματος και ήπιας ενόχλησης που οφείλεται στις τομές και στην προσαρμογή του οργανισμού στο εμφυτευμένο πλέγμα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για σεξ. Αν και τις περισσότερες φορές ο ίδιος ο ασθενής δεν επιθυμεί σεξουαλική συνεύρεση, ο πόνος ή το τράβηγμα στο σημείο της τομής θα πρέπει να γίνει ο οδηγός του για τη συνέχιση ή όχι της πράξης, όταν αυτή επιχειρηθεί» διευκρινίζει ο Δρ Ξιάρχος.
Γενικά, μελέτη έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει σημαντική επίδραση της αποκατάστασης κήλης με πλέγμα στη σεξουαλική λειτουργία μετά την επέμβαση. Επίσης, τα αποτελέσματα άλλης μελέτης έδειξαν ότι η λαπαροσκοπική μέθοδος για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης η οποία προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης πριν από την επέμβαση, δεν αυξάνει τον πόνο μετεγχειρητικά, αλλά αντιθέτως τον μειώνει.
Κήλη – Πρόληψη
Η πρόληψη της κήλης, που πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος, έγκειται στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, στην εκγύμναση των κοιλιακών μυών, στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας με την πρόσληψη τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, και στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που προκαλούν βήχα. Εάν αυτά τα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή και τελικά δημιουργηθεί η κήλη, σύγχρονες μέθοδοι λαπαροσκοπικής αποκατάστασης, που δεν απαιτούν γενική αναισθησία, μπορούν να θεραπεύουν αποτελεσματικά την πάθηση. Η προσέγγιση αυτή με χρήση πλέγματος έχει μειώσει αισθητά τις υποτροπές, με το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 2%. Σημειωτέον ότι η αποφυγή αποκατάστασης της κήλης μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς» καταλήγει ο Δρ Ξιάρχος.