Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Η μετάλλαξη του κορονοϊού, η μετάλλαξη Δέλτα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών ανά τον κόσμο, καθώς υπάρχει ανησυχία για την έναρξη ενός τέταρτου κύματος παγκοσμίως.
Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα και Δέλτα Plus
Μία νέα και ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορoνοϊού εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.
Το νέο αυτό στέλεχος, πάνω στο οποίο έχει εστιάσει την προσοχή της η διεθνής κοινότητα, ονομάζεται Β.1.617.21 ή AY.1, ή πιο σύντομα Δέλτα Plus, και αποτελεί μια εκδοχή της μετάλλαξης Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ινδία.
Η Δέλτα Plus αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουνίου στην Αγγλία, ωστόσο η αλληλουχία των πρώτων λίγων κρουσμάτων στη χώρα αυτή φαίνεται πως εντοπίστηκε στις 26 Απριλίου, γεγονός που δείχνει ότι ίσως ήταν παρούσα ήδη από την άνοιξη.
Η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει υποβάλει την παραλλαγή στο Παγκόσμιο Σύστημα Δεδομένων, ενώ έχει στείλει δείγματα για γονιδιακό έλεγχο.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 200 κρούσματα σε 11 χώρες και οι επιστήμονες ερευνούν αν το νέο υποστέλεχος είναι πιο μεταδιδόμενο από άλλα όπως οι μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα. Πάντως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματά των ερευνών.
Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και τι μένει να μάθουμε για την Δέλτα Plus;
Κορονοϊός – Σε τι διαφέρει η μετάλλαξη Δέλτα με τη Δέλτα Plus
Όλες οι παραλλαγές των ιών φέρουν συστάδες μεταλλάξεων. Η Δέλτα Plus έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που ονομάζεται Κ417Ν η οποία τη διαφοροποιεί από τη συνήθη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει την ακίδα πρωτεΐνη, το τμήμα του ιού δηλαδή που προσκολλάται στα κύτταρα που μολύνει.
Η μετάλλαξη Κ417Ν δεν είναι εντελώς καινούρια. Εντοπίστηκε στο Κατάρ τον Μάρτιο του 2020 αλλά και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το περασμένο φθινόπωρο.
Αν και ο αντίκτυπος ή η μεταδοτικότητά της δεν είναι ακόμη σαφείς, η μετάλλαξη ίσως διαφεύγει του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές βελτιώνουν τις επιδόσεις των ιών στο να μολύνουν τα κύτταρα, ή στο να αναπαράγονται, ενώ άλλες έχουν μικρή επίδραση ή μπορεί ακόμη και να βλάπτουν τον ιό.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 160 στελέχη του νέου κορονοϊού. Επίσης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ινδική κυβέρνηση, υπάρχουν άλλες παραλλαγές της Δέλτα Plus σε άλλες μεταλλάξεις, προσθέτοντας ότι η ΑΥ.1 είναι η πιο γνωστή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αυτές τις επιμέρους μεταλλάξεις αναφορικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Δέλτα, γνωστή και ως Β.1.617.2, μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Δεκάδες χώρες έχουν αναφέρει περιπτώσεις της, ενώ είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Alpha που ανιχνεύτηκε πρώτα στην Αγγλία.
Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα και Δέλτα Plus – Είναι πιο επικίνδυνη;
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου κρατικού φορέα της Ινδίας, η μετάλλαξη Δέλτα Plus εμφανίζει αρκετά ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όπως αυξημένη μεταδοτικότητα, ισχυρότερη επίδραση στα πνευμονικά κύτταρα και πιθανή μείωση της απόκρισης αντισωμάτων.
Προς το παρόν δεν είναι σαφής η επίδραση του εμβολίου πάνω στην παραλλαγή, κάποιοι επιστήμονες ωστόσο ανησυχούν ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα «απόδρασης» απέναντι στα εμβόλια.
Τα περισσότερα εμβόλια κορονοϊού είναι σχεδιασμένα ώστε να εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει την ακίδα πρωτεΐνη ή μέρη αυτής, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα Plus.
Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να πει κανείς με σιγουριά οτιδήποτε ενώ οι ειδικοί συστήνουν επαγρύπνηση αλλά ψυχραιμία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται ακατάπαυστα.
Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα και Δέλτα Plus – Πού έχει εντοπιστεί;
Μέχρι στιγμή, η Δέλτα Plus έχει αναφερθεί σε 11 χώρες – ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων ανά χώρα αντικατοπτρίζει μόνο δείγματα που έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία, οπότε απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστεί το πραγματικό ποσοστό διάδοσης.
Στις ΗΠΑ έχουν ανιχνευτεί 83 τέτοια κρούσματα, από τις 16 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 41 κρούσματα. Τα πρώτα από αυτά ήταν άτομα είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από το Νεπάλ και την Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού φορέα.
Ακολουθεί η Ινδία με 40 κρούσματα, ενώ περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα Plus έχουν αναφερθεί στον Καναδά, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Ελβετία και την Τουρκία.
Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσο αποτελεσματικό είναι τα εμβόλιο της Pfizer
Το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech παράγει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Ινδία, αν και με «ελαφρώς μειωμένη αποτελεσματικότητα» στο εργαστήριο, έδειξε μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ.
Μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αυτού, τα αντισώματα που είναι παρόντα στον ορό του αίματός τους είναι αποτελεσματικά έναντι της επιλεγόμενης αγγλικής παραλλαγής, αλλά ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της ινδικής, σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο BioRxiv, όπου μεταφορτώνονται επιστημονικά έργα που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους και δεν έχουν δημοσιεύσεις.
Παρά την «ελαφρώς μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν προστατεύει» από την ινδική παραλλαγή, καθησύχασε ο Ολιβιέ Σβαρτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τμηματάρχης του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.
Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσο αποτελεσματικό είναι τα εμβόλιο της AstraZeneca
Οι ερευνητές του ινστιτούτου μελέτησαν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι των παραλλαγών αυτών, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ορό αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει μόνο μία δόση του βρετανικού σκευάσματος, αφού «δεν είχαν πρόσβαση σε δείγματα από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» όταν διεξήγαγαν τη μελέτη, διευκρίνισε ο κ. Σβαρτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Καθώς το εμβόλιο αυτό δεν άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τον Φεβρουάριο και συστήνεται η δεύτερη δόση να χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, οι δεύτερες δόσεις δεν είχαν αρχίσει να χορηγούνται παρά στα τέλη Απριλίου και σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, λόγω του ότι η χρήση του περιορίστηκε στους άνω των 55 στη Γαλλία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε σε γαλλικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έδειξαν πως η μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, προϊόντος αποτελεσματικού έναντι της αγγλικής παραλλαγής, «προστατεύει ελάχιστα έναντι της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής» του SARS-CoV-2.
Μόνο μία δόση του εμβολίου αυτού επομένως είναι «λίγο ή καθόλου αποτελεσματική» έναντι της ινδικής παραλλαγής, υπογράμμισε ο ερευνητής.