Απώλεια κιλών: Πώς θα χάσετε βάρος στα 30, στα 40, στα 50 και στα 60

Απώλεια κιλών: Νόμιζες ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες χάνουν κιλά με τον ίδιο τρόπο; Είσαι γελασμένη. Μπορεί να μην θέλει κόπο, θέλει όμως τρόπο.

Τρως έξω τα βράδια, τα κιλά της εγκυμοσύνης δεν λένε να φύγουν, ο μεταβολισμό σου πέφτει… Όποια κι αν είναι η ηλικία σου, υπάρχει πάντα κάτι που σε εμποδίζει να φτάσεις τα κιλά που έχεις στόχο.

Με τη σωστή στρατηγική όμως, μπορείς να διαχειριστείς κάθε περίσταση. Για να μάθουμε τις μεγαλύτερες παγίδες που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος σε κάθε ηλικία μαθαίνουμε τα μυστικά της διατροφολόγου Karen Ansel, R.D., συγγραφέα του The Calendar Diet: A Month by Month Guide to Losing Weight While Living Your Life.

Απώλεια κιλών: Χάσε βάρος στα 20

Τρως πάντα με παρέα

Είσαι ελεύθερη και ωραία και πολλά βράδια καταλήγεις να τρως έξω ή σε σπίτια με την παρέα σου. Αυτό σημαίνει πως παίρνεις πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες αν χρησιμοποιούσες την κουζίνα σου, επισημαίνει η Ansel.

Τι μπορείς να κάνεις; «Έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι ακολουθούν το παράδειγμα που πρώτου που παραγγέλνει από την παρέα» εξηγεί η ειδικός.

Οπότε αντί να παραγγείλεις τα αγαπημένα και δοκιμασμένα αλλά γεμάτα θερμίδες πιάτα, πρότεινε πιο ελαφριές επιλογές.

Μια άλλη λύση: Φάε το μισό γεύμα και πάρε το άλλο για το σπίτι.

Τρως μπροστά σε μια οθόνη

Τρως το πρωινό σου τσεκάροντας τα email, μεσημεριανό δουλεύοντας και το βράδυ τρως μπροστά στην τηλεόραση.

«Όταν τρώμε μπροστά σε έναν υπολογιστή ή σε οποιαδήποτε οθόνη, τρώμε περισσότερο και νιώθουμε λιγότερο ικανοποιημένοι απ’ ότι αν τρώγαμε σε μια tech-free ζώνη».

Δεν είναι εύκολο να σπάσεις τη συνήθεια, αξίζει όμως να το προσπαθήσεις. Μπορεί να ανακαλύψεις πως τελικά σου αρέσει να εστιάζεις στο φαγητό σου.

Τρως σνακ αργά τη νύχτα

Στα 20 πεινάς! Ο οργανισμός σου έχει μεγαλύτερες ανάγκες, κάνεις περισσότερα πράγματα, κουράζεσαι περισσότερο αλλά κυρίως δεν τρως πάντα θρεπτικά γεύματα. Και οι συνήθειες αυτές οδηγούν συχνά σε τσιμπολόγημα μέσα στη νύχτα. Να γιατί: το σώμα σου είναι έξυπνο.

Όταν δεν του δίνεις αρκετή τροφή στη διάρκεια της ημέρας, θα την απαιτήσει αργά τη νύχτα, εξηγεί η Ansel. Σπάσε τον κύκλο κρατώντας ημερολόγιο διατροφής.

«Αν παραλείπεις συνεχώς ορισμένα γεύματα, βάλε ειδοποίηση στο κινητό σου να φας κάτι υγιεινό και χορταστικό».

Απώλεια κιλών: Χάσε βάρος στα 30

Δεν έχεις χρόνο για γυμναστική

Αν είσαι νέα μαμά, είναι νίκη μόνο και μόνο το να βρεις χρόνο για ντους ή για να πλύνεις τα δόντια σου. Παρότι όμως ακούγεται αδύνατο, μπορείς να βρεις ώρα για γυμναστική.

Η λύση είναι ένα γυμναστήριο με φύλαξη για τα παιδιά ή να ανακαλύψεις online προγράμματα που μπορείς να κάνεις την ώρα που κοιμάται το μικρό σου.

Εάν έχεις γεννήσει πρόσφατα, ξαναβρές σταδιακά τη φόρμα σου κάνοντας μεγάλους περιπάτους με το καρότσι – και μπορεί να εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα θα ξαναβρείς τη φόρμα σου, συστήνει η Ansel.

Το ψυγείο σου είναι άδειο

Οι επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ γίνονται πιο δύσκολες όταν υπάρχει ένα παιδί στο κάδρο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γεμίζεις τα ντουλάπια σου με θρεπτικά έτοιμα συστατικά για να φτιάχνεις γρήγορα γεύματα. Θέλεις δυο λεπτά για να φτιάξεις ένα μπολ με βρόμη με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους chia και γάλα με χαμηλά λιπαρά και θα σε κρατήσει χορτάτη για ώρες.

Άλλες ιδέες: ομελέτα ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης. Μπορείς επίσης να έχεις στο σπίτι ζυμαρικά ολικής και έτοιμη σάλτσα ντομάτας με λίγη ζάχαρη και αλάτι, για μια γρήγορη μακαρονάδα.Ενώ θα σου πάρει ένα λεπτό να φτιάξεις σαλάτα με πράσινα λαχανικά και τόνο ή σολομό κονσέρβας.

Απώλεια κιλών: Χάσε βάρος στα 40

Χάνεις μυϊκή μάζα

Όσο μεγαλώνει το σώμα σου, οι μύες αρχίζουν φυσιολογικά να διασπώνται και ο μεταβολισμός σου γίνεται πιο αργός – και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των κιλών.

Όταν όμως τρως πρωτεΐνη στη διάρκεια της ημέρας και κάνεις προπονήσεις με βάρη, μπορείς να καταπολεμήσεις αυτή τη διαδικασία, επισημαίνει η Ansel.

Οι περισσότερες από εμάς τρώμε αρκετή πρωτεΐνη, δεν την τρώμε όμως τις σωστές στιγμές, εξηγεί. Όταν τρως την περισσότερη ποσότητα στο δείπνο, το σώμα σου δεν έχει χρόνο να τη χρησιμοποιήσει όλη ως ενέργεια, οπότε αναγκάζεται να την αποθηκεύσει ως λίπος.

Μοιράζοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης μέσα στη μέρα, προσφέρεις στο σώμα σου μια σταθερή ροή που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Βάλε στόχο να τρως 20 με 30 γραμμάρια με κάθε γεύμα και 5-10 γραμμάρια σε κάθε σνακ.

Ερωτεύεσαι το κατεψυγμένο φαγητό και το delivery

Αν σε τριγυρίζουν όλο το απόγευμα και το βράδυ… μικροσκοπικοί άνθρωποι, είναι δύσκολο να υπάρχει ένα υγιεινό γεύμα στο βραδινό τραπέζι.

«Το μυστικό είναι να αφιερώνεις 15 λεπτά κάθε Σαββατοκύριακο για να σχεδιάζεις ένα γρήγορο υγιεινό δείπνο για κάθε ημέρα της εβδομάδας» προτείνει η Ansel.Και δεν χρειάζεται να είναι κάτι εντυπωσιακό.

Ένα σάντουιτς με κρύα γαλοπούλα ή φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα είναι καλύτερο απ’ το να παραγγείλεις κινέζικο ή να ψήσεις μια κατεψυγμένη πίτσα!

Απώλεια κιλών: Χάσε βάρος μετά τα 50

Ενυδάτωση και περισσότερο νερό

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλούν κατακράτηση, που θα οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Συνεπώς, σημαντικό ρόλο παίζει η ενυδάτωση του οργανισμού για την αναπλήρωση των υγρών, καθώς το νερό είναι το κύριο συστατικό του σώματος που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του αλλά και τις χημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού.

Προσοχή σε καφεΐνη και αλκοόλ, των οποίων η μεγάλη κατανάλωση οδηγεί επίσης σε αφυδάτωση, αλλά και στο αλάτι που συμβάλλει στην υπέρταση.

Τακτικές εξετάσεις και check-up

Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα και στην διατροφή, καλό θα ήταν να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, ώστε να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά.

Ο γιατρός σίγουρα θα την κατευθύνει σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού της και ίσως της προτείνει και κάποιο εξειδικευμένο πλάνο. Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως η διατροφή μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και με ενέργεια.

Ασβέστιο

Με την εμμηνόπαυση τα οστά της γυναίκας χάνουν την πυκνότητά τους πιο γρήγορα. Γι’ αυτό, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση ασβεστίου, που βρίσκεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παράλληλα, η ικανοποιητική λήψη βιταμίνης D θα ενισχύσει την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά και τη σωστή χρήση του από το σώμα.

Την βιταμίνη αυτή τη βρίσκουμε κυρίως σε λιπαρά ψάρια. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις, οι γιατροί προτείνουν συμπληρώματα, γιατί το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι διαλυτό μόνο στο λίπος.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην διατήρηση της υγείας την νεύρων. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Υπάρχει σε αφθονία στο μοσχάρι και στα δημητριακά.

Ω3 λιπαρά οξέα

Χιλιάδες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει τον ευεργετικό ρόλο τους στην φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης την ιδιότητα να μειώνουν τα τριγλυκερίδια και να ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος. Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης τους είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, αλλά και ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια.

Λουτεΐνη

Η λουτεΐνη ανήκει στα αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα στα κερατονοειδή. Η βασική της δράση είναι ότι προστατεύει την υγεία των ματιών και μπορεί να καταστείλει τη χρόνια φλεγμονή σε ευάλωτα άτομα, όπως οι ασθενείς με στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε λουτεΐνη είναι το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, ο βασιλικός, ο κρόκος του αυγού.

Φυτικές ίνες

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται και καλό θα ήταν να μειώνονται και οι θερμίδες αναλόγως.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και δεν μπορούν να διασπαστούν στον οργανισμό γι΄ αυτό και δεν αφομοιώνονται.

Με την συχνή κατανάλωσή τους, χάνουμε πιο εύκολα κιλά, επειδή μας χορταίνουν εύκολα. Έτσι μπορούμε να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού σε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες.  Μπορούμε να τις βρούμε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια.