Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι; Ποια μέρα της εβδομάδας είναι η καλύτερη

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι; Η σχέση μας με τη ζυγαριά δεν είναι πάντα βασισμένη σε σωστές αρχές. Κάποιοι ζυγίζονται κάθε μέρα, ενώ άλλοι δεν ζυγίζονται ποτέ ή πολύ σπάνια.

Μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων έρχεται να προστεθεί στους παραπάνω, εκείνοι που ζυγίζονται λάθος. Μα πώς μπορεί κανείς να ζυγίζετε λάθος; Ας το δούμε παρακάτω.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ζυγίζονται πολλές φορές την εβδομάδα μόνες τους, ασχολούνται περισσότερο με το βάρος τους, έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι: Το πολύ μια φορά ανά εβδομάδα

Αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα για να χάσεις ή να πάρεις βάρος, τότε το καλύτερο είναι να ελέγχεις το βάρος σου κάθε μία με δύο εβδομάδες.

Γιατί ο αριθμός της ζυγαριάς μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως από την περίοδό σου μέχρι την κατανάλωση αλμυρών γευμάτων.

Έτσι αν ζυγίζεσαι πολύ συχνά/καθημερινά και δεν βλέπεις το αποτέλεσμα που περίμενες, θα απογοητεύεσαι μέρα με τη μέρα. Επομένως ζυγίσου έξυπνα χωρίς άγχος και ανυπομονησία!

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι: Να ζυγίζεσαι κάθε Τετάρτη πρωί

Γιατί πρωί και μάλιστα Τετάρτη; Γιατί η Τετάρτη βρίσκεται στα μέσα της εβδομάδας και είναι πιο εύκολο να δεις πραγματικά πόσα κιλά έχεις χάσει.

Να ξέρεις και να θυμάσαι πάντα πως η απώλεια μισού κιλού την εβδομάδα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος αλλά η “πρόοδος” σου ενδέχεται να επηρεάζεται, αν δεν ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα (στο ζύγισμα).

Αν πρόκειται να ζυγιστείς, να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις πρωί και κατά προτίμηση μετά από την «επίσκεψη» σου στην τουαλέτα.

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι: Στόχευσε ένα εύρος κιλών

Όλες ξέρουμε το νούμερο μας. Είναι αυτός ο αριθμός που μας κάνει να νιώθουμε άνετα με τα ρούχα μας, που δεν αγχωνόμαστε με το τι να φορέσουμε κάθε φορά που πρέπει να βγούμε, που μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένες όταν πηγαίνουμε γυμναστήριο και δεν νιώθουμε πίεση όταν κάνουμε δίαιτα.

Γνωρίζοντας όλα αυτά λοιπόν, δώσε στον εαυτό σου ένα εύρος 5 κιλών γύρω από αυτόν τον αριθμό. Εάν για παράδειγμα το ιδανικό σου βάρος είναι τα 50 κιλά, δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να νιώθει ικανοποιημένος και με τα 55 ή τα 53. Να είσαι επιεικής και ελαστική μαζί του και να μην καταπιέζεσαι!

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι: Βρες κι άλλους τρόπους να μετράς το βάρος σου

Ξέχνα τη ζυγαριά! Σκέψου εάν νιώθεις καλά με τα ρούχα σου και το σώμα σου. Εάν ντύνεσαι και νιώθεις όμορφη και άνετη με την εμφάνισή σου, τότε είσαι στα σωστά κιλά!

Συνδύασέ το αυτό με τη ζυγαριά, ανέβα πάνω και δες ποιος είναι αυτός ο “χρυσός” αριθμός – το ιδανικό βάρος για σένα. Εάν νιώθεις και πάλι τα ρούχα σου στενά και δυσφορείς μέσα σε αυτά, τότε ανέβα στη ζυγαριά για να σε παρακινήσει να μπεις και πάλι σε πρόγραμμα.

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι: Γιατί είναι σημαντικό να έχεις έναν σύμμαχο;

Ο διατροφολόγος είναι ο απόλυτος σύμμαχος σε αυτήν τη φάση, που έχουμε μουδιάσει έπειτα από τόσους μήνες ακινησίας, έπειτα από τόσους μήνες εγκλεισμού.

Οι διατροφικές μας συνήθειες παρεκτράπηκαν, ο μεταβολισμός σαν να μειώθηκε και όλα δείχνουν πως χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού, που με τις γνώσεις του θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε.

Για να ξορκίσουμε τις συνέπειες του lockdown στο σώμα μας, να αλλάξουμε αυτήν την εσωτερική κατάπτωση που νιώθουμε οι περισσότερες, για να επανεκκινήσουμε τον οργανισμό μας έπειτα από την πολύμηνη καθιστική ζωή. Και φυσικά, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Ξέρεις, ο διατροφολόγος δεν είναι απλά κάποιος που θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά. Είναι ένας ισχυρός “εκπαιδευτής” που σε μαθαίνει να τρως σωστά, να ζεις σωστά και να σέβεσαι τον εαυτό σου.

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι: Έξτρα Τιπ – 5 ανοιξιάτικες σαλάτες για να νιώθεις ελαφρύτερη

Σαλάτα με φράουλα και τυρί (239 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 8 φλιτζάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • 11/2 φλιτζάνια, φράουλες κομμένες στη μέση
  • 3 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • 3 κουτ. της σούπας cranberries
  • 110 γρ. κατσικίσιο τυρί μαλακό
  • 2 1/2 κουτ. της σούπας ξύδι
  • 2 1/2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. του γλυκού πράσινο κρεμμυδάκι, λιωμένο
  • 1 κουτ. της σούπας μέλι

Εκτέλεση: 

  • Βάλε τα cranberries και τα αμύγδαλα σε δύο ξεχωριστά μπολ.
  • Φόρεσε τα γάντια σου και πλάσε 12 μπάλες τυριού.
  • Βούτηξε κάθε μπάλα στο μπολ με τα αμύγδαλα και στο μπολ με τα cranberries.
  • Βάλε όλα τα υλικά για το dressing (ελαιόλαδο, μέλι, ξύδι) σε ένα βαζάκι και χτύπησέ τα καλά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε τα υλικά για τη σαλάτα και το dressing και ανακάτεψε καλά.
  • Βάλε από πάνω τις μπάλες τυριού και απόλαυσε.

Πράσινη σαλάτα με γκρέιπφρουτ και αβοκάντο (196 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 8 φλιτζάνια ρόκα baby
  • 1 αγγούρι κομμένο σε φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια
  • 1/4 του φλιτζανιού cranberries
  • 2 αβοκάντο, κομμένα σε φέτες
  • 2 μεγάλα γκρέιπφρουτ
  • 1/4 του φλιτζανιού λάδι
  • 2 κουτ. της σούπας ξύδι
  • 1 1/2 κουτ. της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 κουτ. της σούπας μουστάρδα
  • 3/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Πρόσθεσε το ξύδι, το σιρόπι σφενδάμου, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Ρίχνε αργά το λάδι και ταυτόχρονα χτύπησε όλα τα υλικά.
  • Ρίξε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, αφού τα πλύνεις πολύ καλά, μαζί με το dressing και ανακάτεψε καλά.

Πράσινη σαλάτα με γαρίδες (188 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 κ. σούπας λάδι
  • 1/3 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φλ. λάχανο και καρότο, ψιλοκομμένο
  • 3 φλ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 220 γρ. γαρίδες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • Πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • Νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • Για το dressing:
  • 2 κ. σούπας βούτυρο αμυγδάλου
  • 2 κ. σούπας νερό
  • 1 κ. σούπας σησαμέλαιο
  • 1 κ. σούπας σόγια σος
  • 1 κ. σούπας μέλι
  • 1 κ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κ. γλυκού τζίντζερ, λιωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κ. γλυκού σάλτσα τσίλι
  • 1/4 κ. γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Πρόσθεσε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα βαζάκι και κούνησέ το μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Βάλε 1 κ. σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και σόταρε το κρεμμύδι για 5 λεπτά.
  • Έπειτα, βάλε το μπρόκολο, πασπάλισε με αλάτι και σόταρε για 7 λεπτά ακόμα.
  • Βγάλε τα λαχανικά από το τηγάνι, πρόσθεσε μια ακόμα κ. σούπας λάδι και το σκόρδο και σόταρε για 2 λεπτά.
  • Πρόσθεσε τις γαρίδες και το χυμό λεμονιού και σόταρε για ακόμα 7 λεπτά.
  • Βάλε όλα τα λαχανικά, το dressing και τις γαρίδες σε ένα μπολ και ανακάτεψε.

Σαλάτα με αγγούρι και ραπανάκια (187 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 3 κουτ. της σούπας λευκό ξύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. μαρούλι
  • 1 μεγάλο αγγουράκι, κομμένο στη μέση κατά μήκος
  • 300 γρ. ραπανάκια, φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μικρό ματσάκι, φύλλα κόλιαντρο
  • 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • Σησαμέλαιο (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, κόβεις τα κρεμμύδια σε μερίδες και πλένεις το μαρούλι.
  • Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το ξύδι, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο. Προσθέτεις και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύεις.
  • Καθαρίζεις το αγγούρι, αφαιρείς όσους περισσότερους από τους σπόρους του αγγουριού μπορείς και στη συνέχεια το κόβεις σε ροδέλες.
  • Ρίχνεις τα κομμένα ραπανάκια ραπανάκια στο μπολ με το ξύδι και ανακατεύεις πολύ καλά.
  • Προσθέτεις όλα τα υλικά σου σε μία σαλατιέρα, περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και απολαμβάνεις.

Πράσινη σαλάτα με Kale και ρεβίθια (278 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 6 φλ. kale κομμένο
  • 1 κονσέρβα ρεβίθια καλά στεγνωμένα
  • 3 1/2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κ. σούπας κύμινο
  • 2 κ. σούπας σκόνη σκόρδου
  • 2 κ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 3 κ. σούπας σκόνη τζίντζερ
  • 2 κ. γλυκού σκόνη κόλιαντρο
  • 2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1 σκόρδο (κεφάλι)
  • 1/4 φλ. ταχίνι
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1-2 κ. σούπας μέλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • ζεστό νερό

Εκτέλεση:

  • Χώρισε τις σκελίδες του σκόρδου από το κεφάλι, αλλά χωρίς να τις ξεφλουδίσεις και προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  • Βάλε τα σουρωμένα και στεγνά ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψέ τα καλά με 1,2 κουταλιά λάδι και το κύμινο, τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, την κανέλα και αλατοπίπερο.
  • Άπλωσε τα ρεβίθια και τις σκελίδες του σκόρδου σε ένα ταψί, ράντισε ελαφρώς το σκόρδο με λάδι και ψήσε για περίπου 20 λεπτά.
  • Αφαίρεσε τη φλούδα από το σκόρδο και ρίξε όλες τις σκελίδες στο μπλέντερ.
  • Πρόσθεσε στο μπλέντερ το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το μέλι, αλατοπίπερο και ελάχιστο ζεστό νερό αν χρειαστεί και χτύπησε τα υλικά μέχρι να γίνουν λείο dressing.
  • Βάλε το kale σε ένα μεγάλο μπολ και ράντισέ το με μία κουταλιά λεμόνι και μία λάδι και με τα χέρια ανακάτεψε τα φύλλα ώστε να μαλακώσει η υφή τους ελαφρώς.
  • Πρόσθεσε στο kale το dressing, ανακάτεψε και από πάνω ρίξε τα τραγανά ρεβίθια.