Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τρεις τρόποι για να μην σας συμβεί ξανά

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη σεξουαλική ζωή του ανδρός. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει ένας στους τρεις άνδρες, πολλοί εκ των οποίων είναι νέοι. Στην πραγματικότητα αποτελεί την συνηθέστερη σεξουαλική δυσλειτουργία στις ηλικίες κάτω των 30 ετών.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πώς ορίζεται

Πρόωρη εκσπερμάτιση (Π.Ε) είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας αδυνατεί να ασκήσει βουλητικό έλεγχο στο αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης με αποτέλεσμα μόλις ερεθιστεί σεξουαλικά, να φτάνει αμέσως σε οργασμό.

Η ανάγκη αντικειμενικού προσδιορισμού, οδήγησε την International Society of Sexual Medicine (I.S.S.M) να θεωρήσει την πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) ως ως σεξουαλική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από:

  • εκσπερμάτιση πάντα ή σχεδόν πάντα σε λιγότερο από 1 λεπτό από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα (πρωτοπαθής) ή κλινικά σημαντική ελάττωση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση κατά 3 λεπτά σε σύγκριση με το παρελθόν (επίκτητη) {Η χρονομέτρηση από τη σύντροφο}.
  • εμφάνιση του συνδρόμου σε όλες ή τις περισσότερες σεξουαλικές διεισδύσεις (>50% με οποιαδήποτε σύντροφο).
  • αρνητικές προσωπικές συνέπειες, αγωνία, απογοήτευση, αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι αιτίες

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Πρωτοπαθής ή δια βίου: παρατηρείται από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα.
  • Δευτεροπαθής (επίκτητη): εμφανίζεται από κάποιο χρονικό σημείο της σεξουαλικής ζωής του και μετά.

Για έναν περίπου αιώνα, οι ερευνητές πίστευαν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλονταν κυρίως σε ψυχογενείς παράγοντες. Με βάση όμως τις πρόσφατες θεωρίες του Waldinger, η πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ)  είναι μια νευροβιολογική διαταραχή, γενετικά προκαθορισμένη που οδηγεί σε δυσλειτουργία των κεντρικών υποδοχέων σεροτονίνης.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) προκύπτει από την ταχεία εξέλιξη των πρώτων δύο φάσεων του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης χωρίς να συνδέεται απαραίτητα με αυξημένη ή διαφοροποιημένη διέγερση. Άλλες αιτίες ΠΕ (κυρίως δευτεροπαθούς) είναι ο διαβήτης, οι νευροπάθειεςτα τραύματα στη γεννητική χώρα, οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, οι ενδοκρινολογικές παθήσεις,  όπως ο υπερθυρεοειδισμός, οι  ψυχιατρικές παθήσεις και τα ψυχοτρόπα φάρμακα. Για την πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ), πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα αίτια τα οποία οφείλονται λόγω  ουρογεννητικών φλεγμονών (κυρίως προστατίτιδας) καθώς και δερματικών φλεγμονών και παθήσεων τους πέους και της βαλάνου.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία;

Πολύ συχνά οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επίτευξη και στη διατήρηση επαρκούς στύσης ώστε να προχωρήσουν σε συνουσία, γεγονός το οποίο συνδέεται με διαφοροποιημένη απόκριση κατά τη φάση της διέγερσης και της επιθυμίας. Περίπου το 30% των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζουν και στυτική δυσλειτουργία ενώ μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και το 50% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία εμφανίζουν και διαταραχές εκσπερμάτισης.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πώς αντιμετωπίζεται

Ο ουρολόγος – ανδρολόγος είναι ο ειδικός στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί ο άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτιση. Η λήψη ουρολογικού, σεξουαλικού ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Επί δευτεροπαθούς πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ)  π.χ. οφειλόμενης σε προστατίτιδα ή σε υπερθυρεοειδισμό, η αποκατάσταση της αιτίας θα οδηγήσει σε λύση του προβλήματος.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι οι ακόλουθες:

  • Τοπικές θεραπείες: η εφαρμογή τοπικά δρώντων ουσιών είναι απόρροια  της γνώσης που προέκυψε από τη βασική έρευνα της αιτιολογίας της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ) μιας και είναι εμφανές ότι αυτοί οι άνδρες έχουν υπερευαισθησία της βαλάνου και εντονότερη αισθητικά αντίδραση στον ερεθισμό του πέους. Σήμερα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της, φαρμακευτικές ουσίες με τη μορφή κρέμας, αλοιφής ή σε spray που έχουν ως κύριο συστατικό την ξυλοκαΐνη ή λιδοκαΐνη/πριλοκαΐνη. Οι τοπικές αυτές θεραπείες εφαρμόζονται περίπου για 15-20 λεπτά πριν τη σεξουαλική πράξη. Η δυνατότητα των τοπικά εφαρμοζόμενων θεραπειών να χρησιμοποιούνται  «κατ’ επιθυμία» και η έλλειψη συστηματικών παρενεργειών , τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές.

 

  • Από του στόματος θεραπείες: Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Η συστηματική ημερήσια χορήγηση αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στις συνάψεις, οδηγεί σε αναστολή της εκσπερμάτισης και αποτελεί θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ)  αν και η χορήγησή τους δεν έχει λάβει επίσημη έγκριση από κανένα οργανισμό γι αυτήν την ένδειξη. Η παράταση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση γίνεται αντιληπτή μετά από 3-4 μέρες ενώ το μέγιστο κλινικό αποτέλεσμα προκύπτει μετά από 3-4 εβδομάδες. Το κλινικό αποτέλεσμα διαφέρει ανάλογα με τη χορηγούμενη ουσία και τη δόση αυτής. Οι SSRI που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι η παροξετίνη, η φλουοξετίνη, η σερτραλίνη και η σεταλοπράμη.

Όταν ο άνδρας εμφανίζει ταυτόχρονα πρόωρη εκσπερμάτιση και στυτική δυσλειτουργία, η συστηματική ημερήσια χορήγηση αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) σε συνδυασμό με την κατ’ επίκληση λήψη αναστολέων φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5- inhibitor), επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η νταποξετίνη, ένας βραχείας δράσης αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που έχει λάβει επίσημη έγκριση ως το πρώτο και μοναδικό από του στόματος σκεύασμα για τη θεραπεία της ΠΕ σε άνδρες ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Σημειώνεται ότι η νταποξετίνη διατίθεται από τις αρχές του 2014 και στη χώρα μας. Η νταποξετίνη δεν χορηγείται συστηματικά αλλά κατ’ επίκληση 1-3 ώρες πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα σε αρχική δοσολογία 30mgr. Αυξάνει το λανθάνοντα χρόνο εκσπερμάτισης (από 2,5 έως 3 φορές), και την αίσθηση ελέγχου επί της εκσπερμάτισης, ενώ μειώνει το άγχος του άνδρα και τα διαπροσωπικά προβλήματα που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ναυτία και η ορθοστατική υπόταση.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τρόποι πέρα από τα χάπια

Υπάρχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης:

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος φαίνεται να σχετίζεται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία και να παίζει ρόλο στην ανδρική γονιμότητα. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, σημειώθηκαν μειωμένες ποσότητες ψευδαργύρου στο σπερματικό υγρό ανδρών με στειρότητα. Συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία και να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο σημαντικό ιχνοστοιχείο. Έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με την πρόωρη εκσπερμάτιση, καθώς η έλλειψη του αυξάνει ορισμένες μυϊκές συσπάσεις που συχνά οδηγούν σε οργασμό.

Άλλα μέταλλα που μπορεί να βοηθήσουν είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο.

Χρησιμοποιείστε το σώμα σας:

Υπάρχουν ασκήσεις και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν:

Ασκήσεις
Διάφορες ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσουν στην «εκπαίδευση» των μυών που εμπλέκονται στην εκσπερμάτιση, ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος του οργασμού. Σύμφωνα με έρευνα, άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση σημείωσαν βελτίωση ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ασκήσεων για 12 εβδομάδες.
Ξαπλώσετε ή καθίστε σε μια άνετη θέση χωρίς να πιέζετε το περίνεο (η περιοχή μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων), και σφίξτε όσο περισσότερο μπορείτε τους μύες που διακόπτουν την ούρηση για 5 δευτερόλεπτα. Αφήστε τους να ξεκουραστούν 5 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε τη διαδικασία 10 φορές στο πλαίσιο ενός σετ ασκήσεων. Δύο με τρία σετ καθημερινά θα φέρουν αποτέλεσμα.

Αυνανισμός
Ένας τρόπος να βοηθηθείτε είναι γνωρίζοντας το σώμα σας. Ο αυνανισμός βοηθάει έναν άνδρα να αναγνωρίσει τι αισθάνεται όταν πλησιάζει στην κορύφωση. Κάποιοι σεξολόγοι συστήνουν αυνανισμό μία ή δύο ώρες πριν τη σεξουαλική συνεύρεση.

Σεξουαλικές τεχνικές
Υπάρχουν τεχνικές και μέθοδοι για την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας. Η τεχνική συμπίεσης βοηθάει στον φυσικό έλεγχο του οργασμού. Στην πράξη, το πέος διεγείρεται και λίγο πριν την εκσπερμάτιση, ο άνδρας ή η σύντροφος πρέπει να σφίξουν σταθερά τον άξονα του πέους, έτσι ώστε η στύση να υποχωρήσει. Παρομοίως, η μέθοδος διακοπής και επανεκκίνησης, απαιτεί τη διακοπή της πράξης λίγο πριν την εκσπερμάτιση και επανάληψη της διαδικασίας για τρεις φορές πριν την οριστική κορύφωση.

Χρησιμοποιήστε αυτά τα βοηθήματα:

Τοπικές κρέμες ή σπρέι
Αναισθητικά, όπως η λιδοκαΐνη προκαλούν μούδιασμα στο πέος, αυξάνοντας τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι την αίσθηση της κορύφωσης και την εκσπερμάτιση. Εφαρμόστε αυτές τις κρέμες στη βάλανο περίπου 30 λεπτά πριν από την πράξη και έπειτα ξεπλύνετε περίπου 5 λεπτά πριν από το σεξ.

Προφυλακτικά
Η χρήση προφυλακτικού κατά το σεξ μπορεί να λειτουργήσει όπως οι αναισθητικές κρέμες, μετριάζοντας την αίσθηση και παρατείνοντας έτσι τον χρόνο που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο οργασμό.

Εάν η πρόωρη εκσπερμάτιση συνεχίζεται να υφίσταται ή χειροτερεύει, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς μπορεί να την προκαλεί κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.