Εγκυμοσύνη: Μπορώ να κοιμηθώ μπρούμυτα;

Μία ερώτηση που κάνουν πολλές έγκυοι είναι αν μπορούν κοιμηθoύν μπρούμυτα στην εγκυμοσύνη και ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου το τελευταίο τρίμηνο;

Ναι, ο ύπνος μπρούμυτα επιτρέπεται τουλάχιστον μέχρι η κοιλιά να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην σας βολεύει πια η συγκεκριμένη στάση ύπνου. Αυτό συμβαίνει περίπου στην 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης ή ακόμα και νωρίτερα για τις γυναίκες που έχουν και άλλα παιδιά και έχουν περάσει και προηγούμενες εγκυμοσύνες. Το ίδιο ισχύει για τις πολύδυμες κυήσεις στις οποίες η κοιλιά της εγκυμοσύνης φαίνεται νωρίτερα.

Μπορεί ο ύπνος μπρούμυτα να βλάψει το μωρό;

Ο ύπνος μπρούμυτα δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο και το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό η συγκεκριμένη στάση ύπνου να είναι αυτή που σας φαίνεται πιο βολική. Το διάστημα αυτό το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο μέσα στη μήτρα, περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό και η στάση ύπνου δεν μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του.

Τι ισχύει για τον ύπνο ανάσκελα;

Ο ύπνος ανάσκελα θεωρείται ο πιο επικίνδυνος την περίοδο της εγκυμοσύνης, αν και οι απόψεις των ιδικών διίστανται. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος ανάσκελα μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας του εμβρύου πριν τον τοκετό κατά 2,3 φορές.

Όσο η εγκυμοσύνης προχωράει, αυξάνεται το βάρος της μήτρας και στη συγκεκριμένη στάση ύπνου, πιέζει και ενδεχομένως να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στο έμβρυο. Ο ύπνος ανάσκελα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει επίσης συσχετιστεί με την υπνική άπνοια οι συνέπειες της οποίας μπορεί να ταλαιπωρήσουν την έγκυο.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη;

Η ιδανική στάση ύπνου και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι ο ύπνος στα πλάγια και μάλιστα από την αριστερή πλευρά. Ο ύπνος στο πλάι επιτρέπει την καλή ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προς το έμβρυο και ειδικά μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης προτείνεται από τους περισσότερους ειδικούς.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Έχετε υποψίες πως είστε έγκυος; Παρακάτω θα διαβάσετε τα πιο κοινά συμπτώματα ανάμεσα στις εγκυμονούσες.

Ένα τεστ εγκυμοσύνης βασίζεται στα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στα ούρα ή στο αίμα και είναι το χαρακτηριστικό διαγνωστικό τεστ για την εγκυμοσύνη. Η hCG είναι μια ορμόνη που παράγεται μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην επένδυσητης μήτρας. Οι σύγχρονες εξετάσεις εγκυμοσύνης στο σπίτι μπορεί μερικές φορές να είναι θετικές πριν από μια χαμένη εμμηνορροϊκή περίοδο. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη νωρίτερα από τα τεστ εγκυμοσύνης στα ούρα.

Τα 16 πρώιμα σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης

 1. Χαμένη (καθυστερημένη) περίοδος: Μια χαμένη εμμηνορροϊκή περίοδος είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ενώ φυσικά η εμμηνόρροια απουσιάζει καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Μερικές φορές, οι ήπιες κράμπες και κηλίδες αίματος που παρατηρούνται κατά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως εμμηνορροϊκή περίοδος. Οι γυναίκες των οποίων οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι ακανόνιστοι μπορεί επίσης να μην παρατηρήσουν αμέσως την απουσία περιόδου. Είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από τη χαμένη περίοδο, αλλά εάν οι κύκλοι μιας γυναίκας είναι ακανόνιστοι, αυτό μπορεί να συμβεί.
 2. Αιμορραγία εμφύτευσης ή κράμπες: Ήπια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μπορεί να εμφανιστούν, καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας, οποτεδήποτε από 6 έως 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Ήπιες κράμπες μπορεί επίσης να συμβούν παράλληλα με αυτό. Η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί για εμμηνορροϊκή περίοδος, αν και είναι συνήθως πολύ ελαφρύτερη από μια κανονική περίοδο.
 3. Κολπικές εκκρίσεις: Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν έκκριση ενός παχύρρευστου, γαλακτώδους υγρού από τον κόλπο στις αρχές της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης καθώς τα κολπικά τοιχώματα παχαίνουν. Αυτή η έκκριση μπορεί να συμβεί καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Εάν υπάρχει δυσάρεστη οσμή που σχετίζεται με την έκκριση του υγρού, ή εάν συνοδεύεται με κάψιμο και φαγούρα, αυτό είναι ένα σημάδι ζυμομύκητα, ή βακτηριακής λοίμωξης. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την γυναικολόγο σας.
 4. Αλλαγές στο στήθος: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές στο στήθος ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν αισθητές ως πόνος, ευερεθιστότητα, βαρύτητα, πληρότητα, ή αίσθηση “μυρμηγκιάσματος”. Η δυσφορία συνήθως μειώνεται μετά από αρκετές εβδομάδες.
 5. Οι θηλές παίρνουν πιο σκούρο χρώμα: Η περιοχή γύρω από τη θηλή, μπορεί να σκουρύνει στο χρώμα.
 6. Κόπωση: Αν και αυτό το σύμπτωμα είναι μη ειδικό και μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, οι έγκυες γυναίκες συχνά νιώθουν αυξημένη κόπωση από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
 7. Πρωινή αδιαθεσία, ναυτία και έμετος: Στην πραγματικότητα η ναυτία της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι μόνο το πρωί. Μερικές γυναίκες δεν βιώνουν ποτέ τέτοια αδιαθεσία, ενώ άλλες έχουν σοβαρή ναυτία. Η πιο χαρακτηριστική εμφάνισή της είναι μεταξύ της 2ης και της 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν τη ναυτία να υποχωρεί γύρω στην 13η ή 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αλλά άλλες μπορεί να έχουν επίμονη ναυτία καθ’ όλη τη διάρκειά της (hyperemesis gravidarum).
 8. Ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές: Ορισμένες μυρωδιές μπορεί να σας προκαλούν ναυτία, ή ακόμη και έμετο στις αρχές της εγκυμοσύνης.
 9. Αυξημένη ούρηση: Ξεκινώντας από την 6η έως την 8η εβδομάδα, ορισμένες γυναίκες θα έχουν συχνότερη ούρηση λόγω ορμονικών αλλαγών. Εάν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, όπως κάψιμο κατά την ούρηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
 10. Ζάλη, ή λιποθυμία: Ίσως σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης, ή την αρτηριακή πίεση και μπορεί να σας συμβούν κυρίως στις αρχές της εγκυμοσύνης.
 11. Δυσκοιλιότητα: Τα επίπεδα ορμονών μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε ορισμένες γυναίκες στις αρχές της εγκυμοσύνης.
 12. Πονοκέφαλοι: Οι πονοκέφαλοι επίσης μπορεί να σχετίζονται με την αλλαγή των επιπέδων ορμονών και μπορεί να συμβούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 13. Απέχθεια ή μεγάλη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές: Η επιθυμία μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκειά της. Παρομοίως, μπορεί επίσης να νιώσετε απέχθεια για κάποιες τροφές (αίσθημα ναυτίας, ή δυσφορίας για ένα συγκεκριμένο φαγητό).
 14. Πόνος στην πλάτη: Συχνά θεωρείται περισσότερο σύμπτωμα καθυστερημένης εγκυμοσύνης. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να ξεκινήσει στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
 15. Αλλαγές στη διάθεση: Οι διακυμάνσεις της διάθεσης είναι σχετικά συχνές κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω των μεταβαλλόμενων επιπέδων ορμονών. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με το άγχος, ή άλλους παράγοντες.
 16. Δύσπνοια: Η αυξημένη ανάγκη για οξυγόνο από το σώμα (για την υποστήριξη ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου) μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια σε κάποιες γυναίκες, αν και αυτό το σύμπτωμα είναι πιο συχνό σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης.