Ο πόνος στον αυχένα είναι ισχυρός ,όταν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα στην περιοχή.
Για παράδειγμα μια σπονδυλική στένωση ή κάποια αρθρίτιδα. Ο πόνος στην περιοχή μπορεί επίσης να εμφανιστεί από κάποιον τραυματισμό.
Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τον αυχενικό πόνο ή τουλάχιστον να τον μειώσετε:
Σωστή στάση μπροστά στον υπολογιστή
Ο τρόπος που καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας όταν εργαζόμαστε είναι από τα πιο σημαντικά σημεία. Για παράδειγμα το κέντρο της οθόνης του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας. Ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσουμε το κατάλληλο σημείο είναι να καθίσουμε στη σωστή θέση στην καρέκλα του υπολογιστή και να κλείσουμε τα μάτια. Όταν θα τα ανοίξουμε θα πρέπει να εστιάζουν στη μέση της οθόνης του υπολογιστή.
Η αυχενική καταπόνηση, που προκύπτει από τη λάθος στάση κατά τη χρήση φορητών υπολογιστών (σκύψιμο του κεφαλιού), μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύνδεση μιας ξεχωριστής οθόνης.
Άσκηση
Όταν καθόμαστε πολλές ώρες ακίνητοι μπροστά στον υπολογιστή ή με σκυμμένο κεφάλι αποδυναμώνουμε του μύες του αυχένα γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων σε καθημερινή βάση προκειμένου να αποφύγουμε τον αυχενικό πόνο.
Πίνουμε πολύ νερό
Η κατανάλωση νερού δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην ενυδάτωση τους μεσοσπονδύλιων δίσκων, καθώς η σύνθεσή τους αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από νερό.
Ισομερής κατανομή των βαρών
Ειδικά οι γυναίκες έχουν τη συνήθεια να μεταφέρουν μόνο από τη μία μεριά του ώμου τους την τσάντα τους, η οποία συνήθως είναι και πολύ βαριά. Αυτό τις αναγκάζει να κάνουν στροφή του σώματος προς τη μια πλευρά, τεντώνοντας τους μύες του αυχένα. Η σωστή στάση, η διατήρηση δηλαδή των ώμων στο ίδιο ύψος και της σπονδυλικής στήλης σε ευθεία γραμμή, μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση σακιδίου, καθώς προστατεύει από βλάβες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.
Σωστή στάση σώματος
Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον αυχένα. Τέτοια στάση είναι η προβολή του κεφαλιού και των ώμων προς τα εμπρός. Ο σωστός τρόπος είναι να διατηρούμε το πηγούνι μας προς τα μέσα, γιατί αυτό προσφέρει σημαντική προστασία του αυχένα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για κάθε 2,5 εκ. μετατόπισης του κεφαλιού προς τα εμπρός, προστίθεται βάρος περίπου 4,5 κιλών στους μύες του αυχένα και του επάνω μέρους της πλάτης.
Ύπνος ανάσκελα
Σημαντικό ποσοστό ανθρώπων κοιμάται μπρούμυτα και γι’ αυτό δυστυχώς αντιμετωπίζει συχνότερα αυχενικά προβλήματα. Ο λόγος είναι, ότι στρίβουν το κεφάλι στο πλάι για να μπορούν να αναπνέουν, με αποτέλεσμα να έχουν απώλεια ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κήλη των σπονδύλων. Η ύπτια θέση είναι η καλύτερη προκειμένου να ξεκουράζεται επαρκώς η σπονδυλική στήλη. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ύπνο μπρούμυτα, προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι, χρησιμοποιώντας χαμηλό μαξιλάρι.
Πιασμένος αυχένας: Οι κινήσεις που θα απαλύνουν τον πόνο σας
Πόσες φορές σάς έχει τύχει να ξυπνάτε μετά από πολλές ώρες ύπνου και ο αυχένας σας να σας πονά φρικτά;
Ο πόνος μπορεί μάλιστα να είναι τόσο οξύς όπως και το εύρος κίνησης, ώστε να υποχρεώνει κάποιους να μην μπορούν να συγκεντρωθούν και να φέρουν εις πέρας τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της ημέρας.
Παρακάτω θα δείτε πιθανές αιτίες που καταπονείται ο αυχένας σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και λύσεις για γρήγορη ανακούφιση.
Πώς προκαλείται ο πιασμένος αυχένας κατά τον ύπνο
- Άβολη θέση ύπνου. Αν κοιμηθείτε με το κεφάλι ή τον λαιμό σας σε άβολη γωνία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι μύες στον αυχένα και την ωμοπλάτη θα τεθούν υπό μακρά πίεση.
- Ξαφνική κίνηση. Ίσως καθώς αλλάζετε πλευρό ή αν πεταχτείτε απότομα από κάποιο όνειρο, να κάνετε ξαφνικές κινήσεις που τραυματίζουν τον αυχένα.
- Υφιστάμενος τραυματισμός. Μερικοί τραυματισμοί που συμβαίνουν στον… ξύπνιο σας, μπορεί να διαρκέσουν πολλές ώρες προτού αναπτυχθεί πόνος και δυσκαμψία ενώ κοιμάστε.
Συνήθως, ο πιασμένος αυχένας οφείλεται σε κάποιο μυϊκό τράβηγμα, μυϊκή καταπόνηση ή διάστρεμμα του συνδέσμου. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες, όπως οστεοαρθρίτιδα, ή εκφυλιστική νόσος κάποιου δίσκου ψηλά στην σπονδυλική στήλη.
Πιασμένος αυχένας: Άμεσες θεραπείες
Θεραπεία με πάγο ή θερμότητα
Η εφαρμογή πάγου μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος (πρήξιμο) στην περιοχή. Οι εφαρμογές πάγου τείνουν να είναι καλύτερες για 10 έως 20 λεπτά κάθε φορά. Η θερμική θεραπεία, όπως ένα ζεστό ντους ή η χρήση θερμαντικού εμπλάστρου, βοηθά στη χαλάρωση των μυών, γεγονός που μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει το εύρος κίνησης.
Απλά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή
Εάν ο πόνος και η δυσκαμψία είναι τόσο έντονα που περιορίζουν σημαντικά την κίνηση, συνιστάται η λήψη παυσίπονων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή με δραστικές ουσίες όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη.
Απαλό τέντωμα ή αυτο-μασάζ
Αφού βρείτε κάποια αρχική ανακούφιση από τον πόνο, περαιτέρω χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο τέντωμα ή / και μασάζ. Ορισμένες εκτάσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πλήρως λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας του αυχένα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση της ευελιξίας χωρίς να προκαλείται περισσότερος πόνος.
Αξιολόγηση πόνου και τροποποίηση δραστηριότητας
Αφού ξυπνήσετε για λίγη ώρα και εφαρμόσετε αυτές τις θεραπείες στον αυχένα, μπορείτε να αξιολογήσετε εάν ο πόνος και η δυσκαμψία βελτιώθηκαν. Εάν η δυσκαμψία του αυχένα εξακολουθεί να εμποδίζει σημαντικές κινήσεις προς μία ή περισσότερες κατευθύνσεις ή εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονο ή αίσθημα καύσου, συνιστάται να αποφεύγετε τυχόν επίπονες δραστηριότητες για την ημέρα και να περιορίζετε τις κινήσεις που αυξάνουν τον πόνο. Το περπάτημα και η μετακίνηση εξακολουθούν να ενθαρρύνονται, διότι με πλήρη ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να επιδεινωθεί ο πιασμένος αυχένας για περισσότερο.
Μερικές φορές ο πιασμένος αυχένας μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται λίγο μετά την εφαρμογή των θεραπειών, αλλά άλλες φορές μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο ημέρες πριν επιτευχθεί αισθητή ανακούφιση από τον πόνο. Ένας έντονα πιασμένος αυχένας υποχωρεί συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα.
Πιασμένος αυχένας: Πώς μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο
Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη του υπολογιστή σας βρίσκεται στο σωστό ύψος, στο ύψος δηλαδή των ματιών σας. Όταν δουλέυετε στον υπολογιστή σας, φροντίστε το σώμα σας να μην καμπουριάζει και να βρίσκεται σε όρθια θέση και να σκύβετε όσο το δυνατόν λιγότερο.
Όσον αφορά την οδήγηση και τη χρήση του κινητού, θα πρέπει να κάνετε αρκετά διαλείμματα και να μη χάνετε τη σωστή στάση του σώματος, αποφεύγοντας να κάνετε υπερέκταση του αυχένα προς τα εμπρός.
Εάν πάλι νιώθετε πως ο πόνος θα συνεχίσει να σας ταλαιπωρεί, υπάρχουν κάποιες διατάσεις και κινήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και όταν κάθεστε στο γραφείο σας ή στο αυτοκίνητο, με στόχο να αποφύγετε το πιάσιμο του αυχένα:
- Κινήστε τους ώμους σας προς τα πίσω και κάτω για δέκα φορές.
- Τεντώστε προς τα πίσω και προσπαθήστε να ενώσετε τις ωμοπλάτες σας για δέκα φορές.
- Γύρτε το κεφάλι προς τη μια μεριά με στόχο το αυτί να έρθει κοντά με τον ώμο για δέκα φορές. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και από την άλλη μεριά.
- Όταν βρίσκεστε στο αμάξι, πιέστε το κεφάλι σας πίσω στο μαξιλάρι του καθίσματος ή φέρτε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι και μείνετε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα.
Βασικό ρόλο παίζει και η στάση του σώματός μας όταν κοιμόμαστε. Ο καλύτερος τρόπος να κοιμηθούμε εάν δε θέλουμε να πονάει ο αυχένας μας είναι στο πλάι ή ανάσκελα, αλλά όχι μπρούμυτα επειδή τότε δεν υπάρχει επαρκής στήριξη του αυχένα.
«Κόμπος» στον αυχένα: Πώς θα τον λύσετε σε 1 λεπτό
Βήμα 1ο: Εντοπίστε το ακριβές σημείο της ενόχλησης. Εάν το «πιάσιμο» βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του αυχένα, τοποθετήστε επάνω στο σημείο το αριστερό σας χέρι. Αντίθετα, εάν το «πιάσιμο» βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του αυχένα, χρησιμοποιήστε το δεξί χέρι.
Βήμα 2ο: Πιέστε δυνατά και σταθερά τον «κόμπο» με τα δάχτυλά σας. Πιθανότατα θα νιώσετε πόνο, όμως θα είναι ανεκτός. Εάν δυσκολεύεστε να φτάσετε τον «κόμπο» με το χέρι σας, χρησιμοποιήστε ένα μπαλάκι του τένις, το οποίο θα στηρίξετε σε ανάμεσα στον αυχένα σας και σε έναν τοίχο.
Βήμα 3ο: Στρίψτε ελαφρώς το κεφάλι σας προς την αντίθετη πλευρά (π.χ. εάν το «πιάσιμο» εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά του αυχένα στρίψτε προς τα δεξιά). Στη συνέχεια σκύψτε διαγώνια, σαν να προσπαθείτε να φτάσετε τη μασχάλη με το πιγούνι σας.
Βήμα 4ο: Επαναλάβετε 20 φορές τα βήματα 1-3.
Βήμα 5ο: Τεντώστε ψηλά τα χέρια και το επάνω μέρος του σώματος σαν να σηκωθήκατε μόλις από το κρεβάτι.
Η ενεργοποίηση του μυός σε συνδυασμό με την πίεση θα λύσουν τον «κόμπο» και θα σας απαλλάξουν από την ενόχληση. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τα πέντε βήματα μέσα στην ημέρα για περισσότερη ανακούφιση και λιγότερες κρίσεις πόνου.