Προφυλακτικά: Προσοχή! Αυτά είναι τα λάθη που μπορεί να σε… προδώσουν

Προφυλακτικά: Είναι ο σύμμαχος κάθε άνδρα και γυναίκας για ασφαλές σεξ και απόλαυση χωρίς κινδύνους! Όμως, πριν τα χρησιμοποιήσεις (ξανά) διάβασε παρακάτω μερικά λάθη που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σου, αλλά και να μην αποτρέψουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Προφυλακτικά: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα και επικίνδυνα λάθη

Ιδού τα επικίνδυνα λάθη στη χρήση τους που έχουν εντοπίσει οι ειδικοί. Συγκεκριμένα οι άντρες:

  • Δεν προσέχουν την ημερομηνία λήξης του.
  • Δεν το φυλάσσουν σε δροσερό μέρος (όπως αναγράφεται στις οδηγίες φύλαξης και αποθήκευσής του) αφήνοντάς το συχνά σε μέρη με μεγάλη θερμοκρασία (όπως πχ στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου). Επίσης το αγοράζουν από μέρος που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ανοίγουν τη συσκευασία με αιχμηρά αντικείμενα κινδυνεύοντας έτσι να το τρυπήσουν και το σημαντικότερο χωρίς να το γνωρίζουν.
  • Ξετυλίγουν το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσουν στο πέος, αντί να το ξετυλίξουν επάνω του ή δεν απομακρύνουν τον αέρα. Τα πιο συχνά αποτελέσματα αυτού του λάθους είναι να σπάει, αφού δεν υπάρχει χώρος στην άκρη του για να χωρέσει το σπέρμα.
  • Το τοποθετούν αφού έχει ήδη αρχίσει η πράξη (1 στους 5 μάλιστα δεν το ξετυλίγει καν πλήρως), και το αφαιρούν πριν ολοκληρώσουν. Με αυτό τον τρόπο όμως ακυρώνεται η δύναμη του προφυλακτικού να προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι η ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
  • Το γυρνούν ανάποδα και το χρησιμοποιούν ξανά – με αυτό τον τρόπο το προφυλακτικό δεν προσφέρει καμιά προφύλαξη.
  • Το αφαιρούν με λάθος τρόπο. Η έξοδος του πέους έπειτα από την εκσπερμάτωση πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατά τη βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή σπέρματος – ωστόσο 2 στους 3 δεν το κάνουν.
  •  «Υποτιμούν» το λιπαντικό. Χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.

Προφυλακτικά: Βρείτε το μέγεθός σας

Όπως προέκυψε από τις μελέτες, οι περισσότεροι άνδρες φαίνεται να αγνοούν ότι τα προφυλακτικά κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν τους άνδρες να δοκιμάζουν διαφορετικά προφυλακτικά μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ακόμη ότι το προφυλακτικό δεν περιορίζει την απόλαυση και προσφέρει πάνω από 98% προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες κυήσεις, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.

Προφυλακτικά: Τι προστασία προσφέρουν

Τα προφυλακτικά είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης σε ποσοστό 98% όταν χρησιμοποιούνται σωστά και συστηματικά.

Σύμφωνα, όμως, με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών δεν είναι απόλυτα δεδομένη, αφού είναι γνωστό ότι ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να παρουσιαστεί ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ποσοστό έως και 2%.

Όσον αφορά στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα από λάτεξ προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι του HIV/AIDS και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων και των μολύνσεων από:

χλαμύδια

– τριχομονάδες

– γονόρροια (βλεννόρροια)

ηπατίτιδα Β

– έρπη γεννητικών οργάνων

ιό ανθρώπινων θηλωμάτων

σύφιλη

Τέλος, τα προφυλακτικά μειώνουν και την πιθανότητα (επαν)εμφάνισης ουρολοιμώξεων και ειδικά σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.

Προφυλακτικά: Επίδραση λιπαντικών

Ορισμένοι τύποι λιπαντικών μπορεί να βλάψουν ένα προφυλακτικό από λάτεξ, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση το νερό. Λιπαντικά όπως η βαζελίνη και τα φυτικά έλαια κάνουν τα προφυλακτικά αναποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και στη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Προφυλακτικά: Ανεπιθύμητες ενέργειες 

Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία στο λάτεξ (περίπου 5-6% εμφανίζουν τέτοια αντίδραση), είτε από τον άντρα είτε από τη γυναίκα. Εάν είστε αλλεργικοί στο λατέξ μπορείτε να δοκιμάσετε ένα προφυλακτικό που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.

Προφυλακτικά: Οι δυσκολίες στη χρήση του

Ορισμένοι θεωρούν ότι το προφυλακτικό μειώνει την αίσθηση της άμεσης επαφής και την απόλαυση. Κάποιοι άλλοι, πάλι, νιώθουν ότι η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας για την εφαρμογή του προφυλακτικού, μειώνει τον αυθορμητισμό και κατά συνέπεια την επιθυμία.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ανδρών οι οποίοι, υπό την πίεση του να διατηρήσουν μια καλή στύση ώστε να μην χαλαρώσει το προφυλακτικό, οδηγούνται στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Εάν μόνοι σας δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις πιέσεις και να μάθετε να απολαμβάνετε το σεξ με τη χρήση των προφυλακτικών, απευθυνθείτε για βοήθεια σε ειδικό ψυχολόγο/σεξολόγο.

Η μη χρήση του προφυλακτικού δεν είναι λύση. Αντιθέτως η προφύλαξη επιβάλλεται, ιδιαίτερα σε μη σταθερές σχέσεις, για την αποφυγή συνεπειών.

Προφυλακτικά: Οδηγίες για τη σωστή χρήση τους

1. Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως τα φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν το προφυλακτικό είναι σκισμένο ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.

2. Χρησιμοποιήστε το κάθε προφυλακτικό μόνο μία φορά. Εάν βγει κατά τη διάρκεια της επαφής, χρησιμοποιήστε καινούργιο.

3. Τοποθετήστε το προφυλακτικό πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών. Το υγρό που βγαίνει από την ουρήθρα μπορεί να μεταφέρει μικρόβια, ακόμη και σπερματοζωάρια, και ενδεχομένως να προκαλέσει εγκυμοσύνη.

4. Τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα που καλύπτει το πέος πριν βάλετε το προφυλακτικό, εκτός εάν έχετε κάνει περιτομή.

5. Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό κατά την τοποθέτηση.

6. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό ώστε να καλύψει ολόκληρο το πέος έως τη βάση του.

7. Εάν ο κόλπος της συντρόφου είναι στεγνός, θα πρέπει είτε να παρατείνετε το ερωτικό παιχνίδι, ώστε να υγρανθεί, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές λιπαντικό (με βάση το νερό).

Μέθοδοι αντισύλληψης

Ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ)

Τα ενδομήτρια σπειράματα είναι μικρές συσκευές από εύκαμπτο πλαστικό και μέταλλο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη που τοποθετούνται στην κοιλότητα της μήτρας εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Εκεί μπορεί να παραμείνει για μερικά χρόνια (ανάλογα με το είδος του) προσφέροντας αποτελεσματική αντισύλληψη καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης μετά το χάπι. Ως αντισυλληπτική μέθοδος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται από γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδί, γιατί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, οι οποίες ίσως απειλήσουν τη γονιμότητα αλλά και γιατί ο τράχηλος πρέπει να είναι περισσότερο ευένδοτος (όπως στις γυναίκες που έχουν γεννήσει), για να τοποθετηθεί πιο εύκολα.

Ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης

Η ορμονική αντισύλληψη υπάρχει με τη μορφή των χαπιών αλλά και με άλλες μορφές όπως την ενέσιμη, τη ρινική (spray), τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα (patch) και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως αυτές να είναι διαδεδομένες στη χώρα μας.

Τα αντισυλληπτικά δισκία αποτελούν την παλαιότερη και πλέον διαδεδομένη και δημοφιλή μορφή ορμονικής αντισύλληψης. Είναι σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης τα οποία δρουν καταστέλλοντας την ωορρηξία, ρευστοποιώντας την τραχηλική βλέννα και τροποποιώντας τη «δεκτικότητα» του ενδομητρίου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη.

Οι συνηθισμένες συσκευασίες περιέχουν 21 χάπια και η έναρξη λήψης γίνεται από την πρώτη μέρα της περιόδου. Λαμβάνονται κάθε μέρα για 21 συνεχείς μέρες και κατόπιν ακολουθούν 7 ημέρες χωρίς η γυναίκα να λαμβάνει χάπι. Στο διάστημα αυτό εμφανίζεται συνήθως η περίοδος. Ανεξάρτητα από το αν η αιμορραγία έχει σταματήσει, την όγδοη μέρα η γυναίκα ξεκινά το πρώτο χάπι της επόμενης συσκευασίας.

Τα αντισυλληπτικά δισκία εμφανίζουν μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα όπως βελτίωση της ακμής και της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, του πόνου της περιόδου καθώς και της απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος. Μειώνουν ακόμη τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών αλλά και επιπλέον τη συχνότητα εμφάνισης κύστεων των ωοθηκών και των καλοηθών παθήσεων του μαστού. Το χάπι δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα οπότε σε πολυγαμικές σχέσεις θα πρέπει να συνδυάζεται με χρήση προφυλακτικού.

Χάπι της επόμενης μέρας – επείγουσα αντισύλληψη

Πρόκειται για ένα ορμονικό σκεύασμα το οποίο λαμβάνεται από τη γυναίκα σε περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη ή σε περιπτώσεις που δεν ακολουθήθηκε η τακτική μέθοδος αντισύλληψης (η γυναίκα ξέχασε το τακτικό της αντισυλληπτικό χάπι) ή σε περιπτώσεις που υπάρχει σπέρμα στον κόλπο (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό ή ο σύντροφος δεν απέσυρε το πέος από τον κόλπο έγκαιρα προκειμένου να εκσπερματίσει). Για να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να λαμβάνεται το γρηγορότερο αμέσως μετά την «ύποπτη» επαφή.

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι ασφαλές για τον γυναικείο οργανισμό, εύκολο στη χρήση και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Δεν μπορεί να αποτελεί τακτική αντισυλληπτική μέθοδο και πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από ενημέρωση και υπόδειξη του γυναικολόγου σας. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι πάρα πολύ μικρή αλλά όχι μηδενική.
Στη χώρα μας κυκλοφορούν δυο σκευάσματα, ένα που περιέχει οξική ουλιπριστάλη και η λήψη του πρέπει να γίνεται εντός 120 ωρών (5 ημερών) μετά την ύποπτη επαφή και ένα που περιέχει λεβονοργεστρέλη και η λήψη του πρέπει να γίνεται εντός 72 ωρών (3 ημερών) μετά την ύποπτη επαφή.