Πρόβλημα στα νεφρά: Τα συμπτώματα και το σημάδι στα χέρια

«Τα νεφρά μας εκτελούν μερικές πολύ βασικές αλλά ζωτικές λειτουργίες», εξηγεί ο δρ. Conor O’Flynn, αναφέροντας «κυρίως τη διήθηση των αποβλήτων από το αίμα και την απομάκρυνση της περίσσειας νερού στο σώμα, που παράγουμε με τη μορφή ούρων».

Σκεφτείτε μόνο ότι όλο το αίμα στο σώμα σας περνά από τα νεφρά σας περίπου 40 φορές την ημέρα, όπου φιλτράρεται από περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικές μονάδες, που ονομάζονται νεφρώνες (nephrons).

4 τρόποι που στα χέρια φαίνονται πιθανά προβλήματα στα νεφρά

1. Πρήξιμο

“Το πρήξιμο των χεριών μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα”, λέει ο δρ. O’Flynn. “Προφανώς ένας τραυματισμός όπως ένα κάταγμα οστού, διάστρεμμα ή εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, όπως και η αρθρίτιδα. Αλλά τα πρησμένα χέρια μπορεί επίσης να προκληθούν από προβλήματα στα νεφρά”.

Επειδή τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα και στη συνέχεια παράγουν ούρα, όταν τα νεφρά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτό το υγρό μπορεί να παραμείνει στο σύστημα αντί να αποβληθεί. Αυτή η συσσώρευση υγρού μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των δακτύλων και των χεριών, καθώς και των ποδιών και των αστραγάλων. Εάν προσέξετε πρήξιμο σε αυτά τα άκρα, ειδικά μαζί με άλλα συμπτώματα νεφρικών προβλημάτων, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

2. Αλλαγές στα νύχια

Τα νύχια των χεριών (και των ποδιών, επίσης) μπορούν να σας πουν πολλά για το τι συμβαίνει με διάφορες πτυχές της υγείας σας, όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς, ακόμη και καρκίνο. Υπάρχουν αρκετά σημάδια νεφρικών προβλημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν στα νύχια. Αυτά περιλαμβάνουν:

-ένα λευκό χρώμα στο πάνω μέρος ενός ή περισσότερων νυχιών και ένα κανονικό έως κοκκινωπό καφέ χρώμα από κάτω (μισά-μισά νύχια)
-ωχρά νύχια και λευκές λωρίδες που διατρέχουν ένα ή περισσότερα νύχια (νόσος Muehrcke)
Γιατί η νεφρική νόσος οδηγεί σε αλλαγές στα νύχια; Τα νεφρά συνήθως φιλτράρουν τα απόβλητα αζώτου. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν, αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται και προκαλούν αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών των χεριών και των ποδιών.

3. Ξηρό δέρμα με φαγούρα

Ένα απρόσμενο σημάδι νεφρικής νόσου μπορεί να είναι το ξηρό δέρμα με φαγούρα, που προκαλείται από μια ανισορροπία μετάλλων. Το ξηρό και κνησμώδες δέρμα μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας μετάλλων και των νόσου στα οστά, που συχνά συνοδεύουν την προχωρημένη νεφρική νόσο. Αυτό συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

Τα ξηρά και με κνησμό χέρια μπορεί να σηματοδοτούν άλλα πιθανά προβλήματα, φυσικά, όπως η αφυδάτωση και η υπερβολική χρήση απολυμαντικού χεριών. Εάν εμφανίζεται μαζί με άλλα σημάδια νεφρικής νόσου, όπως η συχνή επιθυμία για ούρηση, αυτά τα δύο μπορεί να σχετίζονται.

“Όταν τα φίλτρα που βρίσκονται μέσα στα νεφρά καταστραφούν, μπορεί να νιώθετε πιο συχνά και πιο έντονα την ανάγκη για ούρηση”, λέει ο δρ. O’Flynn. “Μπορεί να υπάρξει σημαντική αύξηση της πίεσης κατά την ούρηση, ενώ και καθαυτά τα ούρα ίσως αλλάξουν: φαίνονται πιο αφρώδη, ή ακόμα και με φυσαλίδες. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ούρα, κάτι που είναι δείκτης μεγαλύτερων νεφρικών προβλημάτων».

4. Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν όπως θα έπρεπε, οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές χρώματος στο δέρμα. Οι πιο πιθανές αλλαγές στο χρώμα είναι:

-ένα ανθυγιεινό χλωμό χρώμα
-γκριζωπό
-κιτρινωπό
-σκουρόχρωμο
-καθώς και πιο παχύ δέρμα με εξογκώματα και βαθιές γραμμές.

Επιπλέον, κύστεις και κηλίδες που μοιάζουν με λευκά στίγματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από παρατεταμένες περιόδους γρατσουνίσματος με φαγούρα στο δέρμα.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στα χέρια σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν θα μπορούσαν να υποδεικνύουν προβλήματα στα νεφρά σας.

Πόνος στα νεφρά: Πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό – Ποιες παθήσεις κρύβει

Πόνος στα νεφρά: Tα νεφρά καθαρίζουν καθημερινά 200 λίτρα αίματος ενώ ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.

Αν το ένα νεφρό υπολειτουργεί, αυτόματα επιβαρύνεται το άλλο και έτσι εκδηλώνεται καρδιονεφρική νόσος ή καρδιονεφρικό σύνδρομο.

Κάθε πρόβλημά τους, εκδηλώνεται με αντίστοιχα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και έγκαιρα να τα αντιμετωπίζουμε. Η αλήθεια είναι ότι συχνά ένας πόνος στα νεφρά, μπορεί να θεωρηθεί πόνος στα πλευρά, ή στην πλάτη.

Πόνος στα νεφρά: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

  • Αιμορραγία στα νεφρά
  • Θρόμβοι αίματος στις φλέβες των νεφρών (νεφρική φλεβική θρόμβωση)
  • Ουρολοίμωξη
  • Αρτηριοσκλήρωση/αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών που οδηγούν στα νεφρά)
  • Κολλημένα νεφρά (μια κατάσταση κατά τη γέννηση, όπου οι δύο νεφροί συντήκονται μαζί)
  • Καρκίνος στα νεφρά, ή άλλος νεφρικός όγκος
  • Λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα)
  • Διόγκωση των νεφρών λόγω της ροής ούρων προς τα πίσω (υδρονέφρωση)
  • Πολυκυστική νόσος των νεφρών

Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε κάτι από αυτά, αλλά να εκδηλώσετε πολύ λίγα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στα νεφρά.

Οι πέτρες στα νεφρά προκαλούν πόνο, αλλά με μια ιδιαιτερότητα: Για όσο διάστημα παραμένουν στα νεφρά, δεν προκαλούν καθόλου πόνο. Αυτό συμβαίνει όταν μετακινηθούν προς την έξοδο από τα νεφρά, οπότε και ο πόνος εμφανίζεται συνήθως κατά κύματα, είναι απότομος, έντονος και οι γιατροί τον αποκαλούν ως κολικό του νεφρού, ή του ουρητήρα.

Πόνος στα νεφρά: Ποιες ενοχλήσεις πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό

  • Αλλαγές στην ενούρηση: Το πρώτο σημάδι της νεφροπάθειας είναι οι αλλαγές στη συχνότητα ενούρησης και την ποσότητα των ούρων. Μπορεί να παρατηρηθεί είτε μείωση είτε αύξηση, ιδιαίτερα το βράδυ. Μπορεί επίσης τα ούρα να έχουν πιο σκούρο χρώμα.
  • Δυσκολία ή πόνος: Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως ο πόνος και το τσούξιμο όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται στα νεφρά μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και πόνος στην πλάτη και τη μέση.
  • Αίμα στα ούρα: Το αίμα είναι ένας βέβαιος λόγος ανησυχίας. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, επιβάλλει όμως την επίσκεψη στο γιατρό.
  • Πρήξιμο: Τα νεφρά φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες και τα περιττά υγρά από το σώμα. Όταν τα νεφρά δυσλειτουργούν, τα υγρά συσσωρεύονται και προκαλούν οίδημα στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους ή το πρόσωπο.
  • Υπερβολική κόπωση και γενικευμένη αδυναμία: Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Η μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω έλλειψης της ερυθροποιητίνης οδηγεί στην αναιμία. Το αποτέλεσμα είναι η γενικευμένη κόπωση και η υπερβολική αδυναμία.
  • Ζαλάδα και δυσκολία συγκέντρωσης: Η αναιμία σε συνδυασμό με τη νεφροπάθεια στερεί επίσης από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη ζαλάδα και την αδυναμία συγκέντρωσης.
  • Ρίγη: Η νεφροπάθεια εκδηλώνεται επίσης με ρίγη, ακόμη κι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή. Η λοίμωξη στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό και έντονα ρίγη.
  • Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα: Τα προβλήματα στα νεφρά οδηγούν στη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στο αίμα. Έτσι, επηρεάζεται η όψη του δέρματος και μπορεί να εκδηλωθούν εξανθήματα και έντονη φαγούρα.
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα: Όταν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά αυξάνεται η ουρία στο αίμα (ουραιμία). Η ουρία διασπάται σε αμμωνία στο σάλιο κι έτσι μένει μια χαρακτηριστική γεύση στο στόμα.
  • Πόνος στα πλευρά: Ο πόνος και οι κράμπες μπορεί να ξεκινούν από τα πλάγια του κορμού και να ακτινοβολούν στη μέση και τους γλουτούς.

Πόνος στα νεφράΚολικός, αβάσταχτος πόνος

Ο κολικός του νεφρού είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο «σαν μαχαιριά» και ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και συνήθως κατέρχεται προς το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί να καταλήγει στα έξω γεννητικά όργανα του ασθενούς.

Αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση και αναγκάζει τον πάσχοντα στην άμεση ανεύρεση ιατρικής βοήθειας για την ανακούφιση από τον πόνο. Περιγράφεται ως μια από τις πιο επώδυνες εμπειρίες, παρόμοια με αυτή του τοκετού.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον κολικό νεφρού είναι:

Ο κολικός του νεφρού, ως σύμπτωμα, αποτελεί εκδήλωση μερικής ή πλήρους απόφραξης του νεφρού ή του ουρητήρα.

Η εμφάνισή του εξαρτάται τόσο από περιβαλλοντικούς, όσο και από κληρονομικούς παράγοντες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, έως και 90%, η αιτιολογία της απόφραξης είναι η ουρολιθίαση.

Ωστόσο, υπάρχουν και μη λιθιασικά αίτια, όπως είναι η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, η παρουσία θρόμβων, η ατονία του ουρητήρα, η παρουσία ουροθηλιακών όγκων ή η εξωαυλική πίεση του ουρητήρα από χωροκατακτητικές εξεργασίες ή άλλες παθολογικές καταστάσεις του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου.

Πόνος στα νεφρά: Πέτρες ή λιθίαση

Οι πέτρες μπορούν να εντοπίζονται στο εσωτερικό του νεφρού (πυελοκαλυκικό σύστημα), στον ουρητήρα (το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από το νεφρά στην ουροδόχο κύστη), στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα.

Μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές και να είναι μικρές, λίγα χιλιοστά ή πολύ μεγαλύτερες και να φτάνουν έως και κάποια εκατοστά.

Πολλοί ασθενείς με πέτρες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και έτσι εξηγείται γιατί ενίοτε οι πέτρες μπορεί να μεγαλώσουν σημαντικά πριν διαγνωστούν ή να ανακαλυφθούν τυχαία.

Αν η πέτρα κολυμπάει στο φαρδύ εσωτερικό του νεφρού μπορεί απλά να υπάρχει ήπιο βάρος προς την περιοχή της μέσης ή λίγο αίμα στην εξέταση ούρων, αλλά όχι έντονος πόνος.

Αν η πέτρα όμως προχωρήσει μέσα στον ουρητήρα εμποδίζει τη ροή των ούρων από τα νεφρά και προκαλεί διάταση, δηλαδή αύξηση της ενδονεφρικής πίεσης.

Τότε εμφανίζεται ο κολικός του νεφρού, ένας πολύ έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών, που μπορεί να αντανακλά στην κοιλιά, στην κύστη ή στα έξω γεννητικά όργανα.

Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, δεν ανακουφίζεται με την αλλαγή θέσης και συχνά συνοδεύεται από τάση για εμετό (ναυτία) ή και εμετό.

Μπορεί να συνυπάρχει αίμα στα ούρα ή να το εντοπίζουμε στην εξέταση ούρων. Αυτός ο έντονος πόνος, που δεν υποχωρεί με απλά αναλγητικά, συχνά οδηγεί τον ασθενή στο νοσοκομείο επειγόντως.

Μερικές φορές, που συνυπάρχει ουρολοίμωξη, η λιθίαση μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα, όπως ρίγος, πυρετός, κόπωση, δυσουρικά ενοχλήματα και πόνος στα νεφρά.

Πετρούλες που βρίσκονται χαμηλά στον ουρητήρα ή την ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλούν συχνουρία, δυσουρία και κυστικά ενοχλήματα και η κλινική τους εικόνα μοιάζει με ουρολοίμωξη ή προστατίτιδα.

Πόνος στα νεφρά: Νεφρική Ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν τις παραπάνω λειτουργίες και μπορεί να είναι οξεία και χρόνια.

Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι περιττές κι επικίνδυνες ουσίες να μην φιλτράρονται αλλά να συσσωρεύονται στον οργανισμό.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αφορά σε βλάβη των νεφρών, η οποία προκαλεί μία προοδευτική και μη αναστρέψιμη μείωση της λειτουργίας τους.

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από:

  • Περιορισμένη παραγωγή ούρων
  • Οίδημα κάτω άκρων
  • Ανορεξία
  • Άγχος
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο θώρακα

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ήπια και μπορεί να είναι ασυμπτωματική για πολλά χρόνια. Βαθμιαία όμως και με την επιδείνωση της νόσου, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Περιορισμένη παραγωγή ούρων
  • Οίδημα κάτω άκρων
  • Καταβολή
  • Ναυτία ή και εμετοί
  • Ανορεξία
  • Κεφαλαλγία
  • Απώλεια βάρους
  • Σύγχυση

Η θεραπεία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας είναι αρχικά συντηρητική και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κι επιπλοκών της.

Όταν όμως αυτή δεν είναι αρκετή τότε είναι απαραίτητη η αιμοκάθαρση μέχρι την ανάκαμψη της νεφρικής λειτουργίας του ασθενούς.

Στο τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ο ασθενής χρειάζεται άμεση υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας, με αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή μεταμόσχευση νεφρού.

Πόνος στα νεφρά: Καρκίνος νεφρών

Ο καρκίνος του νεφρού είναι μέσα στους 10 πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες, αλλά τα συμπτώματά του δεν εμφανίζονται άμεσα.

Για την ακρίβεια, ο καρκίνος των νεφρών διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών, πολλές φορές σε κάποια εξέταση ρουτίνας. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε;

Αίμα στα ούρα

Ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα να είναι η παρουσία αίματος στα ούρα. Εμφανίζεται σε 40-50% των ασθενών. Ακόμα και μια μικρή σταγόνα αίμα στα ούρα είναι ικανή να αλλάξει το χρώμα τους, συνεπώς πρέπει να προσέχετε.

Άλλες πιθανές αιτίες για να συμβαίνει αυτό είναι κάποια λοίμωξη, ή πέτρες στα νεφρά—άρα όποιος κι αν είναι ο λόγος, πρέπει αμέσως να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πόνος στη μέση

Ο πόνος στην μέση είναι αρκετά συνηθισμένος σε άτομα άνω των 40, τις περισσότερες φορές λόγω προβλημάτων που προκαλεί η ηλικία στην σπονδυλική στήλη.

Περίπου το 41% των ασθενών δηλώνουν πως αισθάνονται πόνο στην μέση. Το πόσο ισχυρός είναι ο πόνος διαφέρει σε κάθε περίπτωση, συνεπώς πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, αναφέροντάς του κι άλλα πιθανά συμπτώματα, για να τον βοηθήσετε να καταλάβει.

Εξόγκωμα στην περιοχή της κοιλιάς

Αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στην κοιλιά, στα πλευρά ή στην μέση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου των νεφρών.

Περίπου 45% των ασθενών έχουν δηλώσει πως είχαν αυτό το σύμπτωμα, αλλά αυτά τα εξογκώματα δεν είναι εύκολα να τα εντοπίσετε, ειδικά στο πρώτο στάδιο.

Αναιμία και κόπωση

Η κόπωση είναι σημάδι πρακτικά κάθε είδους καρκίνου, ειδικά κατά την διάρκεια της θεραπείας.  Οι περισσότεροι ασθενείς συμφωνούν πως η κόπωση είναι ίσως από τα πιο δύσκολα συμπτώματα στην διαχείρισή της. Η κόπωση λόγω καρκίνου είναι ιδιαίτερα έντονη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Ξαφνική απώλεια βάρους

Περίπου 28% των ασθενών έχουν δηλώσει πως παρατήρησαν το σύμπτωμα αυτό. Αυτό συνήθως συμβαίνει γρήγορα, καθώς ο όγκος εξαπλώνεται. Μπορεί να χάσετε ξαφνικά την όρεξή σας για φαγητό.