Μήπως ανήκετε κι εσείς σε εκείνους που έχουν τη συνήθεια να αποκοιμούνται στον καναπέ κάθε βράδυ, ανακαλύψτε όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την περιορίσετε.
Αράζετε στον καναπέ και βλέπετε τηλεόραση. Η μέρα που πέρασε ήταν μεγάλη και κουραστική. Το έργο τελικά σας νανουρίζει και καταλήγετε να αποκοιμηθείτε εκεί.
Πρόκειται για κάτι που έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας. Και είναι γλυκός ο ύπνος στον καναπέ όταν συμβαίνει περιστασιακά, ίσως κάποιο κυριακάτικο μεσημέρι ή κάποιο βράδυ μετά τη δουλειά. Όπως και κάθε πράγμα, όμως, έτσι και αυτή η συνήθεια, στην υπερβολή της, μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα υγείας, που σίγουρα δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε.
Παρ’ ότι μπορεί να έχετε συνδέσει τον καναπέ με στιγμές χαλάρωσης, αυτό το έπιπλο δεν είναι κάνει καλό ούτε στον ύπνο, αλλά ούτε και στη σπονδυλική σας στήλη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφύγετε να αντικαταστήσετε τον καναπέ με το κρεβάτι σας. Ανακαλύψτε τι μπορεί να συμβεί και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια.
- Μπορεί να προκαλέσει διαταραχή ύπνου
Συνήθως, όταν κοιμάστε στο υπνοδωμάτιο, έχετε εξασφαλίσει απόλυτη ησυχία και σκοτάδι, δύο στοιχεία σημαντικά για την ποιότητα του ύπνου. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και στο σαλόνι. «Όταν σας παίρνει ο ύπνος στο σαλόνι, ενδέχεται να υπάρχουν ανοιχτά φώτα, να παίζει η τηλεόραση ή να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που κινούνται μέσα στο χώρο. Όλα αυτά ενδέχεται να σας προκαλούν μικρές αφυπνίσεις, καθώς κοιμάστε πιο ελαφριά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος σας και η ποιότητα της ξεκούρασής σας να είναι χειρότερη», λέει ο Kunal Kumar, ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Einstein.
- Βλάπτει τη μέση και τον αυχένα
Ο καναπές έχει σχεδιαστεί για να κάθεστε και όχι για να ξαπλώνετε. Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε σε ένα έπιπλο που δεν έχει κατασκευαστεί με αυτές τις προδιαγραφές, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να αντιμετωπίζετε πόνους στον αυχένα, τη μέση, τους ώμους ή τους γοφούς. Ένας από τους βασικούς λόγους που κάνει τον καναπέ ακατάλληλο για ύπνο είναι ότι, κατά κανόνα, έχει μικρότερο μήκος από ένα κρεβάτι. «Εάν κοιμάστε στον καναπέ και θελήσετε να λυγίσετε τα γόνατά σας, ενδέχεται να προκαλέσετε σφίξιμο των μηρών, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον πόνο στη μέση», λέει ο δρ. Ronald Barton Tolchin, διευθυντής στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης στο Μαϊάμι.
- Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση σας
Δεν υπάρχει κανόνας για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα ζευγάρια και ορισμένοι σύντροφοι απολαμβάνουν να κοιμούνται χώρια. Ωστόσο, εάν κοιμάστε συνέχεια στον καναπέ, δεν αποκλείεται να έρθετε σε σύγκρουση με το ταίρι σας, δημιουργώντας μια διαφωνία εντελώς περιττή.
«Εάν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη συναισθηματικής ή σεξουαλικής οικειότητας, το να κοιμάται ο ένας σύντροφος στον καναπέ μπορεί να διευρύνει το χάσμα μεταξύ τους», εκτιμά η Alison Gomez, θεραπεύτρια σχέσεων στο Bakersfield.
Ύπνος: Δόθηκε απάντηση – Τόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε το βράδυ για να γλιτώσουμε από πολλά προβλήματα υγείας.
Ερευνητές ανακοίνωσαν πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα για να μειωθούν οι πιθανότητες για πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας στα άτομα άνω των 50 ετών.
Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο – αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να είναι κίνδυνος από μόνος του, λένε.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου – αλλά γιατί η «χρυσή διάρκεια ύπνου» μπορεί να έχει σημασία παραμένει ασαφές.
Μια μελέτη της PLoS Medicine στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο των δημοσίων υπαλλήλων. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα, τα οποία ερωτήθηκαν :
Πόσες ώρες κοιμάστε κατά μέσο όρο τη νύχτα;
Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες. Η έλλειψη ύπνου στα 50 συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου καθώς και με την συνύπαρξη ή εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων.
Οι ειδικοί συνιστούν γενικά περίπου επτά ή οκτώ ώρες ύπνου, σύμφωνα με ερευνητές από το University College London και το Paris Cité University.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Surrey της Αγγλίας, καθηγητής Derk-Jan Dijk, δήλωσε στο BBC News: «Αυτή η μελέτη ανααδεικνύει κάτι που γνωρίζαμε: Ότι ο σύντομος ύπνος δεν είναι καλός για εμάς. Γενικά, δεν είναι υγιές – αν και για μερικούς, μπορεί να είναι εντάξει.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο. Τι το προκαλεί και μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής, σε κάποιο βαθμό».
Οι παρατεταμένες ώρες κακού ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ευημερία μας, τόνισε επίσης ο ειδικός.
Οι γιατροί σπάνια συνταγογραφούν πλέον υπνωτικά χάπια, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και να προκαλέσουν εξάρτηση. Ωστόσο, τα προβλήματα ύπνου μπορούν συχνά να επιλυθούν και υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη, κατέληξε.
Ξυπνάτε κάθε βράδυ την ίδια ώρα; Από τι κινδυνεύετε
Το να ξυπνάτε κάποιες φορές στη διάρκεια της νύχτας δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Σε ποια περίπτωση οι νυχτερινές αφυπνίσεις, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία σας;
Απενεργοποιείτε το τηλέφωνο και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, σβήνετε τα φώτα και πάτε νωρίς για ύπνο, πιστεύοντας ότι οι συνθήκες αυτές θα σας εξασφαλίσουν ένα συνεχόμενο και ποιοτικό ύπνο.
Γιατί λοιπόν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και ακόμη και αν δεν κοιτάξετε το ρολόι, ξέρετε ότι είναι πάνω κάτω η ίδια ώρα που ξυπνάτε κάθε βράδυ τον τελευταίο καιρό;
Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι, καθώς αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους.
Πού οφείλεται όμως το φαινόμενο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ώρα που ξυπνάτε δεν έχει σημασία.
Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να ξυπνήσετε μια συγκεκριμένη ώρα. Για παράδειγμα η υπνική άπνοια ή το κλάμα του μωρού είναι καταστάσεις που μπορεί να συνηθίσει κάποιος.
Αυτά όμως δεν είναι σημάδια αϋπνίας, ούτε σημαίνουν απαραίτητα ότι η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι καταφέρνετε να ξανακοιμηθείτε στη συνέχεια.
Πότε η νυχτερινή αφύπνιση γίνεται πρόβλημα;
Το να ξυπνάτε λοιπόν τη νύχτα δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Το ανησυχητικό είναι να ξυπνάτε και να μένετε ξύπνιοι.
«Εάν ξυπνήσετε και αρχίσετε να νιώθετε ανησυχία, άγχος ή απογοήτευση, πιθανότατα έχετε ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση (fight or flight)» αναφέρει η Δρ. Ψυχολογίας Alexa Kane.
«Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλός σας αλλάζει λειτουργία και από την κατάσταση ύπνου τίθεται σε κατάσταση αφύπνισης. Το μυαλό σας μπορεί να αρχίσει να “τρέχει” και ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση να ανεβαίνουν. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το να ξανακοιμηθείτε».
Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, η οποία είναι αναγνωρισμένη διαταραχή του ύπνου.
Θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.
Πέρα από τη αφύπνιση που προκαλείται, αυτή η κατάσταση μπορεί να περιορίσει τη ροή του οξυγόνου στους πνεύμονές σας και στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα σας, διαταράσσοντας τον ρυθμό της καρδιάς σας.
Άλλα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν ξαφνικά τραντάγματα που συχνά συνοδεύονται από το αίσθημα της ασφυξίας, ροχαλητό, κόπωση και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η Δρ. Κέιν τονίζει: «Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, επισκεφτείτε έναν ειδικό ύπνου. Η υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας».
Τι πρέπει να κάνετε αν ξυπνάτε τη νύχτα;
Εάν ξυπνάτε τη νύχτα, αφιερώστε 15-20 λεπτά στην προσπάθεια να ξανακοιμηθείτε.
Εάν δεν τα καταφέρετε εντός αυτού του χρόνου, σηκωθείτε από το κρεβάτι.
«Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί πολύ με συνειρμούς. Αν μένουμε λοιπόν στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κοιμόμαστε, μπορεί να συνδέσει το κρεβάτι με ανησυχία, αντί για ύπνο. Αν σηκωθείτε από το κρεβάτι, αποτρέπετε αυτή τη σύνδεση».
Οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε τέλος σε αυτή την κατάσταση εγρήγορσης και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της ξεκούρασης και της πέψης. Όταν το σώμα σας ηρεμήσει και αισθανθείτε ξανά υπνηλία, επιστρέψτε στο κρεβάτι.