Ταχυπαλμία: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται και πού οφείλεται

Ταχυπαλμία: Η ταχυπαλμίαταχυκαρδία) προκύπτει όταν η καρδιά συστέλλεται τόσο γρήγορα, ώστε δεν προλαβαίνουν οι καρδιακές κοιλότητες να γεμίζουν αίμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθούνται επαρκείς ποσότητες αίματος στην περιφέρεια και να εμφανίζονται: αίσθημα απώλειας ενός σφυγμού, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη, απώλεια αισθήσεων, θωρακικό άλγος.

Ταχυπαλμία: Πότε εμφανίζεται;

Η καρδιά χτυπά συνήθως 60-90 φορές το λεπτό, τόσοι δηλαδή είναι οι παλμοί μας και ο αριθμός τους εξαρτάται τόσο από τη φυσιολογία του οργανισμού μας όσο και από τη φυσική κατάσταση του οργανισμού.

Μιλάμε για ταχυκαρδία όταν οι καρδιακοί παλμοί ξεπεράσουν τους 100 και όταν αυτό διαρκεί για περισσότερα από λίγα λεπτά. Ωστόσο, και πάλι το όριο αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν από τη φύση τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς χωρίς να υπάρχει κάτι παθολογικό.

Ταχυπαλμία: Πού οφείλεται;

Συνήθως στην ταχυκαρδία κάποιος νιώθει ένα ”φτερούγισμα’ στην καρδιά του. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα, τουλάχιστον στους νεότερους.

Οφείλεται σε φυσιολογικά ή παθολογικά αίτια. Η σωματική και η πνευματική υπερένταση, καθώς και οι έντονες συγκινήσεις μπορούν να προκαλέσουν ταχυκαρδία και σε γερά άτομα.

Η παθολογική ταχυκαρδία προέρχεται από πυρετικές καταστάσεις, νοσήματα του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος, διαταραχές των εσωτερικών εκκρίσεων, μερικά φάρμακα (ατροπίνη, καφεΐνη, αδρεναλίνη) κλπ.

Στην πιο απλή και αθώα περίπτωση η ταχυκαρδία είναι αποτέλεσμα της λήψης διαφόρων διεγερτικών ουσιών όπως είναι η καφεΐνη και άλλες συγγενείς ουσίες που απαντώνται στο καφέ, το τσάι και τις σοκολάτες.

Ορισμένοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στην επίδρασή τους. Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχει το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πολλές χημικές ουσίες του περιβάλλοντος έχουν επίσης παρόμοια δράση στη καρδιά. Πρόκειται συνήθως για πτητικές ουσίες που εισπνέονται όπως διάφοροι διαλύτες που περιέχονται σε χρώματα, κόλλες, βερνίκια, προωθητικά αέρια, βενζίνη κλπ.

Μεγαλύτερο κίνδυνο σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι που έρχονται σε διαρκή επαφή με αυτά τα προϊόντα ενώ δεν είναι αμελητέα η εισπνοή τους με σκοπό την πρόκληση ευφορίας από εξαρτημένα άτομα.

Εξάλλου, ταχυκαρδία προκαλούν πολλά ναρκωτικά με προεξάρχοντα την κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες. Ορισμένοι θάνατοι μάλιστα αποδίδονται και στην αρρυθμιογόνο δράση τους.

Πέρα όμως από τα ναρκωτικά, η πρόκληση αρρυθμιών είναι δυνητική παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων.

Ευνόητο είναι ότι πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να εμφανίσουν ταχυκαρδία, όπως:

  • στεφανιαία νόσος
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • βαλβιδοπάθειες
  • υπέρταση

Συχνά το πρόβλημα οφείλεται στην ύπαρξη εκ γενετής διαφόρων ‘βραχυκυκλωμάτων’ στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς όπως πχ συμβαίνει στο σχετικά συχνό σύνδρομο Wolf-Parkinson-White.

Άλλες οργανικές παθήσεις που ενοχοποιούνται είναι:

  • ο υπερθυρεοειδισμός
  • η αναιμία
  • διάφορες ηλεκτρολυτικές διαταραχές κ.ά.

Ταχυπαλμία: Ποιες είναι οι ιδανικές τιμές ανά ηλικιακή ομάδα;

Το φυσιολογικό όριο των παλμών της καρδιάς καθορίζεται με βάση παράγοντες όπως η φυσική κατάσταση, η ηλικία, τα επίπεδα του στρες και η ορμονική λειτουργία. Για τους περισσότερους ενήλικες, ιδανικοί θεωρούνται οι παλμοί μεταξύ 60 και 100 το λεπτό (bpm).

Για να υπολογίσετε το ανώτατο φυσιολογικό όριο για εσάς, αφαιρέστε την ηλικία σας από τον αριθμό 220. Κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μέτριας έντασης, οι παλμοί πρέπει να κυμαίνονται στο 50% με 70% αυτού του αριθμού. Κατά τη διάρκεια πιο απαιτητικών δραστηριοτήτων, φυσιολογικοί θεωρούνται οι παλμοί που κυμαίνονται στο 70% με 85% του ανώτατου ορίου.

Για παράδειγμα, για ένα άτομο 40 ετών, το ανώτατο φυσιολογικό όριο των παλμών είναι 180. Κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μέτριας έντασης οι παλμοί πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 90 και 126, ενώ κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης υψηλής έντασης μεταξύ 126 και 153.

Ανάλογα με την ηλικία, οι ιδανικοί και οι μέγιστοι παλμοί αποτυπώνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:

Ηλικία Φυσιολογικοί σφυγμοί/λεπτό(50-85%) Ανώτατο όριο (σφυγμοί/λεπτό)
20 100-170 200
30 95-162 190
35 93-157 185
40 90-153 180
45 88-149 175
50 85-145 170
55 83-140 165
60 80-136 160
65 78-132 155
70 75-128 150

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο μέσος όρος καρδιακών παλμών σε κατάσταση ηρεμίας για τα παιδιά είναι:

Ηλικία Φυσιολογικοί παλμοί / λεπτό
1ος μήνας ζωής 70-190
1ος – 11ος μήνας 80-160
1 – 2 χρόνων 80-130
3 – 4 χρόνων 80-120
5-6 χρόνων 75-115
7-9 χρόνων 70-110
10 χρόνων και πάνω 60-100

 

Ταχυπαλμία: Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες μέτρησης;

Η μέτρηση της παλμών μπορεί να γίνει ανά πάσα  στιγμή μέσα στην  ημέρα, όμως για να είναι πιο αξιόπιστη η μέτρηση είναι καλύτερο να γίνεται το πρωί και συγκεκριμένα αμέσως μόλις ξυπνάτε.

  • Ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα.
  • Τοποθετήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στον λαιμό, ακριβώς δίπλα από την τραχεία . Για να μετρήσετε τους παλμούς στο χέρι, τοποθετήστε τα δύο δάχτυλα ανάμεσα στο οστό και στον τένοντα της εσωτερικής πλευράς του καρπού, ακριβώς επάνω στην κερκιδική αρτηρία .
  • Μόλις βρείτε τον παλμό, μετρήστε τους χτύπους σε διάστημα 30 δευτερολέπτων με τη βοήθεια χρονομέτρου και πολλαπλασιάστε επί δύο για να βρείτε τους παλμούς ανά λεπτό.

Φροντίστε να παρακολουθείτε τους παλμούς της καρδιάς σας σε βάθος χρόνου ώστε να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και να εντοπίσετε πιο εύκολα τυχόν ανησυχητικές μεταβολές. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα οι παλμοί σας βρίσκονται σταθερά κάτω από το φυσιολογικό όριο ή αν παρουσιάζετε συχνά επεισόδια ταχυκαρδίας.

Ταχυπαλμία: Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε;

Αν αισθάνεστε ταχυκαρδία, ο γιατρός σας θα ζητήσει τις παρακάτω εξετάσεις:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Απεικονίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Μπορεί να αποκαλύψει καταστάσεις, όπως ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού ή ένα προγενέστερο έμφραγμα μυοκαρδίου.

Μερικοί ασθενείς φορούν μία συσκευή που καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα  για ένα 24ωρο (Holter ρυθμού).

Υπερηχοκαρδιογράφημα

Χρησιμοποιεί υπερήχους για να αξιολογήσει το μέγεθος και τη λειτουργία των κοιλοτήτων της καρδιάς, καθώς και τη δομή και τη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων.

Το υπερηχογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη διαχρονική παρακολούθησή σας, για να διαπιστωθεί αν η λειτουργία της καρδιάς σας έχει μεταβληθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Δοκιμασία κόπωσης

Προσδιορίζει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας στη διάρκεια άσκησης. Είναι μία μέθοδος για την ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου.

Ο γιατρός θα δει πόσο καλά ανταποκρίνεται η καρδιά σας στην άσκηση, εξετάζοντας το ΗΚΓ, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό καθώς βαδίζετε σε έναν τάπητα.

Αιματολογικές εξετάσεις

Έλεγχος του θυρεοειδή και των ηλεκτρολυτών.

Ταχυπαλμία: Ποια είναι η αντιμετώπιση της;

Η θεραπεία της ταχυκαρδίας εξαρτάται από την αιτία της. Αν η καρδιά σας κτυπά πολύ γρήγορα, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποιους τρόπους για να την επιβραδύνετε, όπως να βήξετε έντονα ή να σφιχτείτε όπως στην τουαλέτα.

Με τις τεχνικές αυτές επηρεάζεται το νεύρο που ελέγχει την καρδιακή σας συχνότητα.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα που ελέγχουν την καρδιακή συχνότητα.
  • Τοποθέτηση βηματοδότη, δηλαδή μίας συσκευής που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, και εκπέμπει ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας ελέγχοντας την καρδιακή συχνότητα.
  • Κατάλυση. Πρόκειται για επεμβατική μέθοδο, στη οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικούς καθετήρες και με θερμότητα (ραδιοσυχνότητες) καταστρέφει ένα μικρό  κομμάτι της καρδιάς που εκπέμπει τα παθολογικά ηλεκτρικά σήματα.

Αν η καφεΐνη ή το κάπνισμα σας προκαλούν ταχυκαρδία, η διακοπή τους θα την αποτρέψει.

Κάθε καρδιοπάθεια μπορεί να αυξήσει της πιθανότητες ταχυκαρδίας. Οτιδήποτε συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας μπορεί να βοηθήσει, δηλαδή:

  • Χάστε βάρος αν είστε υπέρβαροι.
  • Ασκήστε για 30 λεπτά ημερησίως, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  •   Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και αποφεύγετε το πολύ κρέας και τις λιπαρές τροφές.