Ταλαιπωρημένα μαλλιά από τον ήλιο: Tips για να ξαναζωντανέψουν

Η χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί βλάβες μόνο στο δέρμα, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμα και τα μαλλιά.

Η ανάγκη, λοιπόν, για ιδιαίτερη φροντίδα είναι εξίσου επιτακτική, γι’ αυτό ρωτήσαμε τους ειδικούς και μάθαμε ποιες είναι οι βασικές κινήσεις για να διατηρήσουμε τη ζωντάνια, την υγεία, αλλά και το χρώμα των μαλλιών κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αλλάξτε σαμπουάν

Τα μαλλιά έχουν ανάγκη από πιο απαλή φροντίδα το καλοκαίρι. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα σαμπουάν περισσότερο ενυδατικό ή –ακόμα καλύτερα– ένα προϊόν από τις ειδικές αντηλιακές σειρές, που επανορθώνει τις φθορές στην τρίχα. Αν μπορείτε, καλό θα είναι το τελευταίο ξέβγαλμα να γίνεται με κρύο νερό, που κλείνει τα λέπια της τρίχας και αναδεικνύει τη φυσική λάμψη της.

Επιστροφή στο φυσικό

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα μαλλιά έχουν την τάση να αφυδατώνονται. Μην επιβαρύνετε, λοιπόν, την κατάστασή τους με τεχνικές εργασίες, εργαλεία styling και ακατάλληλα προϊόντα styling, που ταλαιπωρούν ακόμα περισσότερο την τρίχα.

Κάτω το πιστολάκι

Αυτό το καλοκαίρι δώστε στα μαλλιά σας μια ευκαιρία να «ξεκουραστούν» και πάρτε τη μεγάλη απόφαση να αφήσετε έξω από τη βαλίτσα των διακοπών το πιστολάκι. Αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά και, αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα boho hairstyle, φτιάξτε πλεξούδες όσο είναι νωπά, για να τους δώσετε έναν απαλό, φυσικό κυματισμό.

Απαραιτήτως conditioner

Μετά το σαμπουάν χρησιμοποιήστε conditioner, που θα απλώσετε επιμελώς σε κάθε τούφα των μαλλιών σας, αποφεύγοντας τη ρίζα (για να μην τα «βαρύνετε»). Στη συνέχεια ταμπονάρετε με απαλές κινήσεις τα μαλλιά και απλώστε ένα leave-in προϊόν – οι συγκεκριμένες φόρμουλες δεν θέλουν ξέβγαλμα και δρουν ως non stop θεραπεία στην τρίχα.

Βάλτε τη μάσκα

Εκτός από το conditioner, απαραίτητη είναι και μια εντατική θεραπεία ενυδάτωσης και θρέψης για τα μαλλιά – ιδίως αν μένουν πολλές ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο και τη θάλασσα. Για να δράσει ακόμα καλύτερα το προϊόν, αφού το απλώσετε, τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια διάφανη μεμβράνη ή φορέστε ένα σκουφάκι μπάνιου και περιμένετε τουλάχιστον για δέκα λεπτά. Αν έχετε πολύ ταλαιπωρημένα, ξηρά μαλλιά, αφήστε τη φόρμουλα να δράσει όλη νύχτα και λουστείτε το πρωί.

Πάντα αντηλιακό μαλλιών

Ακριβώς όπως δεν θα ρισκάρατε να αφήσετε την επιδερμίδα σας απροστάτευτη στον ήλιο, έτσι θα πρέπει να μεριμνήσετε και για τα μαλλιά σας. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας για να βρείτε το κατάλληλο αντηλιακό μαλλιών για σας και εφαρμόστε το πριν βγείτε στον ήλιο, αλλά και μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα. Και, βέβαια, μην ξεχνάτε το καπέλο, που προστατεύει τα μαλλιά –αλλά και το πρόσωπο και τα μάτια– από την επίθεση του ηλίου.

Φρεσκάρετε τις άκρες

Είναι άλλη μία βασική κίνηση που θα πρέπει να κάνετε κάθε 4-6 εβδομάδες. Ειδικά το καλοκαίρι, που οι άκρες αφυδατώνονται πιο εύκολα, κάνουν ψαλίδα και φριζάρουν, το να τις ανανεώνετε συχνά είναι μια έξυπνη κίνηση που, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φροντίδα, εξασφαλίζει την υγεία της τρίχας.

Πίνετε νερό

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε τα πιο εξελιγμένα προϊόντα φροντίδας μαλλιών, η ενυδάτωση εκ των έσω εξακολουθεί να είναι βασική για την υγεία τους. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να πίνετε πολύ νερό –που ενυδατώνει και την επιδερμίδα– και περιορίστε τα παγωμένα κοκτέιλ, που, όσο απολαυστικά κι αν είναι, προκαλούν αφυδάτωση.

Οι 15 τροφές για πλούσια και υγιή μαλλιά

Σπανάκι, λάχανο ή μπρόκολο

Οι τρεις αυτές τροφές αποτελούν καλές πηγές σίδηρου, βήτα-καροτένιου, βιταμίνης C και φολικού οξέος, τα οποία προστατεύουν την υγεία του θύλακα της τρίχας.

Μούρα

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης C, που ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν τους θύλακες.

Καρύδια

Είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει σημαντική ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων. Επίσης είναι πλούσια σε βιοτίνη και βιταμίνη Ε, που προστατεύουν τις τρίχες από την ηλιακή ακτινοβολία.

Σολομός, σαρδέλες και πέστροφα

Η πρωτεΐνη είναι το βασικό συστατικό για υγιή μαλλιά και ο σoλομός μπορεί να σας την εξασφαλίσει. Επίσης, περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D που ενισχύουν την υγεία του δέρματος του κεφαλιού. Ίδια οφέλη θα αποκομίσετε αν καταναλώνετε σαρδέλες και πέστροφες.

Στρείδια

Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, η έλλειψη του οποίου από τον οργανισμό προκαλεί τριχόπτωση και ξηροδερμία.

Πουλερικά ή φακές

Τα πουλερικά είναι σημαντικές πηγές ψευδάργυρου, σίδηρου και βιταμίνης Β12, που βοηθούν στην ανάπτυξη της τρίχας. Εάν δεν προτιμάτε το κρέας, οι φακές υπόσχονται να σας γεμίζουν με τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Αυγά

Η πρόσληψη πρωτεϊνών θα πρέπει να συνδυάζεται με μέταλλα σημαντικά για τον οργανισμό, όπως ο σίδηρος, που προλαμβάνει την τριχόπτωση, ενισχύοντας την τρίχα.

Γλυκοπατάτες, καρότα και βερίκοκα

Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, που εξασφαλίζει την υγεία των μαλλιών σε κυτταρικό επίπεδο.

Χτένισμα: 7 λάθη που πρέπει να αποφύγουμε

Βουρτσίζουμε από τις ρίζες προς τις άκρες.

Ξεκινώντας από τη ρίζα προς τα κάτω, βγάζουμε τις τρίχες από τον θύλακά τους κι ενδεχομένως τον τραυματίζουμε. Αντίθετα, χτενίζουμε πάντα από κάτω προς τα πάνω τμηματικά.

Βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας ενώ είναι βρεγμένα.

Οι ίνες της τρίχας μετά το λούσιμο έχουν μαλακώσει από την υγρασία και είναι πιο αδύναμες. Έτσι είναι πιο επιρρεπείς στο σπάσιμο και την ψαλίδα. Αφήνουμε λοιπόν τα μαλλιά μας να στεγνώσουν ελαφρώς πριν τα χτενίσουμε.

Ξεμπέρδεμα με λάθος βούρτσα

Προτιμάμε μια χτένα με αραιά δόντια. Αν τα μαλλιά μας έχουν την τάση να κάνουν κόμπους εύκολα, καλό είναι να απλώνουμε ένα μαλακτικό σπρέι που δεν ξεβγάζεται.

Υπερβολικό χτένισμα

Όχι, ο κανόνας ομορφιάς της γιαγιάς μας, τα 100 βουρτσίσματα την ημέρα, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα.

Προτιμάμε τις φυσικές από τις συνθετικές

Επιλέγουμε τις βούρτσες με τις φυσικές τρίχες γατί σέβονται την τρίχα και το δέρμα του κεφαλιού και διανέμουν ομοιόμορφα τα φυσικά μας έλαια.

Δεν καθαρίζουμε τις βούρτσες μας

Όπως με τα πινέλα του μακιγιάζ, έτσι και με τις βούρτσες μας πρέπει να τις καθαρίζουμε, μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να απομακρύνουμε τα  υπολείμματα από τα προϊόντα περιποίησης ή στάιλινγκ.

Πώς καθαρίζουμε τις βούρτσες μας: Αφαιρούμε πρώτα όλες τις τρίχες κι έπειτα τις ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Τέλος, τις αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά.

Προκαλούμε στατικό ηλεκτρισμό

Αποφεύγουμε τις χτένες ή βούρτσες με πλαστικά δόντια και πριν από το χτένισμα ψεκάζουμε τη βούρτσα με σπρέι κρατήματος. Εναλλακτικά απλώνουμε στα μαλλιά μας μερικές σταγόνες ορού.