Αδυνάτισμα: Αδυνατίζει το νερό ή όχι; Ιδού η απάντηση

Κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε πως το πολύ νερό αδυνατίζει και κάνει θαύματα! Τελικά είναι μύθος; Ή πρόκειται για μία ακόμη ένα μεγάλο όφελος του νερού;

Ας αναλύσουμε αυτά τα μαγικά κόλπα που κάνουν “θαύματα” για να ανακαλύψουμε εάν πρόκειται για μύθους ή για αλήθειες.

Μύθος Νο1: Το πολύ νερό αδυνατίζει

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το νερό βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ελαττώνει την πείνα, διευκολύνει λίγο τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη με κάποια μεγαλύτερη ευκολία… Αυτά συμβαίνουν όμως όταν είμαστε δραστήριοι, ώστε να χρησιμοποιηθεί το λίπος ως καύσιμο και όχι όταν καθόμαστε στον καναπέ. Πάντως, σε καμία περίπτωση το νερό δεν “λιώνει” τα λίπη ούτε αδυνατίζει από μόνο του! Αν λοιπόν τρώμε το “καταπέτασμα” το νεράκι δεν θα μας σώσει.

Μύθος Νο2: Το αργό μάσημα αδυνατίζει

Όχι! Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 10-15 λεπτά να αντιληφθεί το μήνυμα ότι χόρτασε. Τρώγοντας, λοιπόν, αργά και συγκεντρωμένα δίνουμε την ευκαιρία στο μηχανισμό καταστολής της πείνας να αντιληφθεί έγκαιρα ότι χορτάσαμε, κάνοντας έτσι μια μικρή ποσότητα τροφής να φαίνεται μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα και απόλαυση. Αν όμως τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή διαβάζοντας κάτι, το οποίο μας αποσπά την προσοχή απ’ την απόλαυση του φαγητού μας και δεν συνειδητοποιούμε τη διάρκεια και την ποσότητα που τρώμε, τότε όσο αργά και να τρώμε, αν το γεύμα μας διαρκεί μία ώρα, δυστυχώς δεν πρόκειται να χάσουμε γραμμάριο!

Μύθος Νο3: Αδυνατίζοντας μπορεί να αλλάξει το σχήμα του σώματός μας

Ο σωματότυπός μας δεν μπορεί να μεταβληθεί παρά μόνο σε γενικές γραμμές (μικροβελτιώσεις). Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αλλάξει την κατανομή του λίπους διότι αυτό είναι προκαθορισμένο από το DNA μας. Κατά συνέπεια, με το αδυνάτισμα ή την γυμναστική αυτό που ουσιαστικά θα αλλάξει είναι οι διαστάσεις και όχι το σχήμα ή οι επιμέρους αναλογίες μας.

Μύθος Νο4: Υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά τροφή, φυσική ή τεχνητή, που μπορεί να φάει κανείς σε ανεξέλεγκτες ποσότητες και, αντί να παίρνει βάρος, να χάνει. Όταν αναφερόμαστε σε τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα, εννοούμε τροφές με λίγες θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως π.χ. ωμά λαχανικά, και μπορεί να επωφεληθεί κανείς από αυτές, καταναλώνοντάς τες με μέτρο και σε συνδυασμό με σωστή και ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Επίσης, καμία τροφή δεν είναι τόσο ικανή ώστε να διασπάσει το λίπος.

Μύθος Νο5: Η μονοφαγία αδυνατίζει

Οι χημικές δίαιτες που βασίζονται στη μονοφαγία (π.χ. τρώτε μόνο σταφύλι ή μόνο ανανά για κάμποσες μέρες), είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό. Καμία τροφή δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα στοιχεία τα οποία χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα στη περίπτωση του αδυνατίσματος η ποικιλία στη διατροφή μειώνει το σύνδρομο στέρησης και αυξάνει τη γευστική απόλαυση και την πιθανότητα λήψεως όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων. Δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε ποικιλία τροφών είναι η μείωση της πιθανότητας αθροιστικής συσσώρευσης βλαπτικών ουσιών, π.χ. φυτοφάρμακα και ορμόνες, καθώς επίσης και η μείωση της πιθανότητας υπερβολικής λήψεως κάποιων κατά τα άλλα χρήσιμων ουσιών, όπως π.χ. λιποδιαλυτών βιταμινών που, ενώ είναι απολύτως απαραίτητες, η περίσσια ποσότητά τους αποθηκεύεται στον οργανισμό και ενδέχεται να προκαλέσει υπερβιταμίνωση.

Πηγή: shape σε συνεργασία με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής – personal trainer Χριστίνα Μαυρίδου