Στρες: Έτσι θα αποβάλλετε το άγχος – 4 «χρυσοί» κανόνες

Στρες: Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να «κοκκινίζει», να ιδρώνει και να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει. Καθώς λίγοι είναι οι τυχεροί που μένουν ανεπηρέαστοι από ό,τι τους συμβαίνει, καλό θα είναι να διαβάσετε και να υιοθετήσετε άμεσα τους παρακάτω «χρυσούς» κανόνες που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε αν όχι να εξαλείψετε πλήρως το στρες.

Στρες: Τι είναι αυτό το συναίσθημα που μας εξαντλεί

Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθεις άγχος και στρες κάπου κάπου, ειδικά αν οι καθημερινοί ρυθμοί σου το δικαιολογούν. Ωστόσο, όταν υπερβαίνει τα όρια και παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής σου, μπορεί να είναι σημάδι ότι πρόκειται για διαταραχή άγχους. Στις διαταραχές άγχους συμπεριλαμβάνονται η φοβία, η κρίση πανικού, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Στρες: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Πώς θα αναγνωρίσεις τις διαταραχές άγχους; Οι διαταραχές αυτές μπορούν να εμφανιστούν είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες και συνοδεύονται από συμπτώματα όπως:

  1. Έντονη αγωνία και άγχος
  2. Αδυναμία συγκέντρωσης
  3. Αίσθημα κόπωσης
  4. Διαταραχές ύπνου
  5. (Ενίοτε) μυϊκούς πόνους
  6. Ζάλη
  7. Ναυτία
  8. Ταχυπαλμία
  9. Πονοκέφαλος
  10. Δυσκολία λήψης απόφασης

Στρες: Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του

Η διάγνωση και αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους γίνεται από ειδικό ψυχολόγο και από ψυχίατρο. Κατά τη διάγνωση χρησιμοποιούνται ειδικά ερωτηματολόγια, τα οποία βασίζονται στο να γνωρίσει ο θεραπευτής τον θεραπευόμενο, να εντοπιστούν λεπτομέρειες για το ιστορικό του και να καταγραφεί η συμπτωματολογία του.

Η αγχώδης διαταραχή είναι συνήθως ιάσιμη. Η αντιμετώπιση εστιάζει στην ψυχοθεραπεία και αν χρειαστεί, στη φαρμακευτική αγωγή. Με την αρωγή του ειδικού, ο ασθενής μαθαίνει μεθόδους αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων, πώς να ηρεμεί και να μην πανικοβάλλεται, αλλά και πώς να ρυθμίζει συνολικά το άγχος του.

Στρες: Πώς θα το αντιμετωπίσετε μόνοι σας

Ο κύριος τρόπος να διαχειριστούμε το stress είναι να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι για την ευτυχία μας μόνοι υπεύθυνοι είμαστε οι ίδιοι.

Ένα πρώτο βήμα για τη διαχείριση του stress θα ήταν να αναγνωρίσουμε τις αιτίες του άγχους μας. Αυτό δεν είναι τόσο προφανές όσο δείχνει. Ενώ αναγνωρίζουμε εύκολα τις σημαντικές έκτακτες αγχογόνες καταστάσεις (αλλαγή δουλειάς, διαζύγιο, ασθένεια, εξετάσεις κ.ά.), τις αιτίες του χρόνιου stress ίσως δυσκολευόμαστε να τις αναγνωρίσουμε.

Καταγράψτε τι σας αγχώνει, πώς νιώθετε όταν σας κυριεύει (σωματικά και ψυχικά), πώς αντιδράτε και τι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Ίσως διαπιστώσετε ότι εφαρμόζετε ανθυγιεινούς τρόπους για την αντιμετώπισή του, όπως κάπνισμα, ποτό, υπερφαγία ή αποχή από φαγητό, ώρες μπροστά στην τηλεόραση/PC/κινητό, αποφυγή οικογένειας/φίλων/δραστηριοτήτων, αναβλητικότητα, ξέσπασμα σε οικογένεια/συντρόφους/παιδιά.

Όταν συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές καταστάσεις που σας αγχώνουν και τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτές είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε άλλους τρόπους διαχείρισης μιας αγχογόνου  κατάστασης. Ή θα αλλάξετε την κατάσταση ή τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτήν.

Αν μια κατάσταση σας αγχώνει ακολουθήστε έναν από τους παρακάτω τρόπους διαχείρισης:

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ό,τι σας αγχώνει.

  • Μάθετε να λέτε «όχι». Αρνηθείτε να αναλάβετε περισσότερα από όσα αντέχετε. Αναγνωρίστε τα όριά σας και τηρείστε τα
  • Απομακρύνετε ή απομακρυνθείτε από ανθρώπους που επιδρούν τοξικά σε σας.
  • Αλλάξτε το περιβάλλον σας (μην βλέπετε ειδήσεις αν συμβάλλουν στο άγχος σας).

Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την κατάσταση που σας αγχώνει ΑΛΛΑΞΤΕ την.

  • Εκφράστε τα αισθήματά σας στους άλλους ξεκάθαρα.
  • Φτιάξτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει δουλειά, οικογένεια, κοινωνική ζωή, ατομικούς στόχους και ενδιαφέροντα, υποχρεώσεις και ξεκούραση.

Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ, αλλάξτε τον τρόπο που τη βλέπετε.

  • Αλλάξτε προσδοκίες και νοοτροπία. Μην βλέπετε μόνο αποτυχία. Δείτε τη μεγάλη εικόνα και τα καλά που έχετε στη ζωή σας.

Τέλος ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ό,τι δεν μπορείτε να αλλάξετε. 

Υπάρχουν καταστάσεις και γεγονότα που δεν εξαρτώνται από εσάς. Μη μάχεστε σε μάταιες μάχες. Μάθετε να συγχωρείτε. Δείτε τις δυσκολίες σαν μια ευκαιρία να διδαχθείτε και να εξελιχθείτε. Μοιραστείτε τα αισθήματά σας με φίλους ή κάποιον θεραπευτή.

Για να έχετε λοιπόν εσείς τον έλεγχο του stress σας, της ζωής σας και της χαράς σας: 

  • Συνδεθείτε. Δείτε φίλους, οικογένεια. Μιλήστε/ακούστε.
  • Διασκεδάστε/Ξεκουραστείτε.
  • Οργανώστε το χρόνο σας καλύτερα.
  • Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (καλή διατροφή, μείωση ζάχαρης και καφέ, επαρκής ύπνος, αποφυγή αλκοόλ/καπνίσματος).
  • Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης (αναπνοές, yoga, tai chi κ.ά.).

Με πληροφορίες από doctoranytime και hygeia