Αίμα πριν την περίοδο; Τι μπορεί να σημαίνει

Το αίμα πριν την περίοδο μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους.

Αυτές οι μικρές κηλίδες αίματος δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι κακό, αλλά φυσικά θα πρέπει να εξετάσεις όλα τα ενδεχόμενα πριν τα αποκλείσεις.

Το πρώτο σενάριο είναι η εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ένα 20% των γυναικών βλέπουν αίμα κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό εάν ξαφνικά έχεις αρχίσει να βλέπεις αιμορραγία κι υπάρχει περίπτωση να είσαι έγκυος, κάνε μια επίσκεψη στον γιατρο σου.

Σημείωση: Οι κηλίδες αίματος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι συνήθως πιο ανοιχτόχρωμες απ’ την κανονική περίοδο.

Ένας δεύτερος λόγος που βλέπεις αίμα πριν την περίοδο μπορεί να είναι ο θυρεοειδής σου. Η ύπαρξη του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία. Συγκεκριμένα, το αίμα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σου. Φυσικά, και γι’ αυτό δεν θα βγάλεις μόνη σου συμπεράσματα, αλλά θα επισκεφτείς τον γιατρό σου.

Απ’ τους ένοχους πίσω απ’ το αίμα δεν θα μπορούσαμε ν’ αποκλείσουμε την απότομη σεξουαλική επαφή. Το σεξ πολλές φορές μπορεί να σου προκαλέσει αιμορραγία. Είτε επειδή έγινε κάποια απότομη κίνηση είτε επειδή δεν ήσουν αρκετά υγρή. Συνήθως το αίμα μετά το σεξ οφείλεται σε κάποια εκδορά που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του κόλπου, με αποτέλεσμα να τρέξει αίμα.

Πολλές γυναίκες έχουν κολπική αιμορραγία χωρίς να έχουν περίοδο λόγω ορμονών. Τα “ανώμαλα” επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να φταίει για τις κηλίδες αίματος. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται δραματικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα. Αν είσαι, λοιπόν, σε ηλικία που δεν μπορείς ν’ αποκλείσεις την εμμηνόπαυση, έλεγξε και αυτό.

Απουσία περιόδου: Οι συνηθισμένες αιτίες

Πού μπορεί να οφείλονται οι διαταραχές περιόδου. Ποιες είναι οι αιτίες για πολύμηνη απουσία περιόδου.

Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στον έμμηνο κύκλο τους καθώς μεγαλώνουν ή μετά την τεκνοποίηση λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Αν πάντως διαπιστώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την περίοδό σας μετά από 1-2 μήνες πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική ανισορροπία που εμποδίζει την ωορρηξία και έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται κύκλοι ή οι κύκλοι να είναι ακανόνιστοι. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη τριχοφυΐα, η δυσκολία στην απώλεια βάρους και η ακμή.

Εγκυμοσύνη

Η απουσία περιόδου ή τα περίεργα υγρά μπορεί να σχετίζονται με εγκυμοσύνη, δεν συμβαίνει όμως πάντα κάτι τέτοιο. Πολλές γυναίκες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν περίοδο ενώ είναι έγκυοι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αιμορραγία οφείλεται σε αποβολή ή έκτοπη κύηση. Αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, συμβουλευτείτε επειγόντως γιατρό.

Προεμμηνόπαυση

Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες περιόδους, βαριά ή ελαφριά αιμορραγία και κηλίδες αίματος, σε συνδυασμό με εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κακή ψυχολογική διάθεση.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Η ανισορροπία των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή, είναι μια κοινή αιτία διαταραχών περιόδου. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή στη διάρκεια της ζωής της. Αν εκτός από ανωμαλίες περιόδου παρατηρείτε και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, αδυναμία, ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας.

Προλακτίνωμα

Το προλακτίνωμα είναι το αδένωμα της υπόφυσης που υπερεκκρίνει προλακτίνη και αποτελεί την πλέον συχνή αιτία παθολογικής υπερπρολακτιναιμίας. Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια διαταραχών της εμμήνου ρύσεως (15-20% των περιπτώσεων αμηνόρροιας) και υπογονιμότητας. Επίσης προκαλεί γαλακτόρροια (αυτόματη ή μετά από πίεση).

Δεν τρώτε αρκετά ή αθλείστε υπερβολικά

Αν ο ΔΜΣ σας είναι κάτω από 19 ή αν κάνετε υπερβολική γυμναστική, μπορεί να χάνετε περιόδους. Η απουσία ωορρηξίας είναι η αντίδραση του σώματος σε καταστάσεις υπερβολικού στρες.

Υπερβολικό άγχος

Δεν μιλάμε φυσικά για μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, αλλά για κάτι πολύ σοβαρό, όπως μια μετακόμιση, την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κλπ.

Όγκοι στη μήτρα

Η ανάπτυξη μη φυσιολογικών μορφωμάτων στη μήτρα, όπως πολύποδες, κύστεις, ινομυώματα και άλλοι προκαρκινικοί ή καρκινικοί όγκοι, μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως ανώμαλες περιόδους, αιμορραγίες, υπέρταση, φούσκωμα, πόνο κλπ.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη περίοδο λόγω των οιστρογόνων που παράγει ο λιπώδης ιστός.

Αντισύλληψη

Αν ξεκινήσατε πρόσφατα κάποια αγωγή αντισύλληψης, είναι πιθανό να διαπιστώσετε κάποιες αλλαγές στην περίοδό σας. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που προσπαθούν να ρυθμίσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τον κύκλο σας κόντρα στις φυσικές ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες σας. Αφήστε να περάσει ένα διάστημα 12 εβδομάδων και αν δεν ομαλοποιηθεί ο κύκλος σας ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει μια διαφορετική αγωγή.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Κάποια ΣΜΝ, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό της μήτρας και του τραχήλου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην περίοδο. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες, δυσώδεις εκκρίσεις, φαγούρα και ερεθισμό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας

Σύμφωνα με πρόταση του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η περίοδος θα πρέπει να λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπ’ όψη από τους γιατρούς, όσο η αρτηριακή πίεση, οι παλμοί της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος.

Εκτός από τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, η περίοδος παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τις ορμόνες και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Μπορεί βέβαια κάτι που θεωρείται φυσιολογικό για μια γυναίκα, να μην είναι για κάποια άλλη, σε γενικές γραμμές όμως είναι χρήσιμο να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής σχετικά με το χρώμα του αίματος της περιόδου:

Προς το ροζ

Είναι πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Συνήθως παρατηρείται σε γυναίκες που έχουν μικρότερη ροή αίματος ή κάνουν εντατική γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και να αναστατώσει την περίοδό σας, ακόμη και να σταματήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές επαγγελματίες αθλήτριες σταματά η ωορρηξία. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αν δεν λάβετε μέτρα. Άλλες αιτίες για το ροζ αίμα στην περίοδο μπορεί να είναι η κακή διατροφή, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή η έναρξη της εμμηνόπαυσης , οπότε οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

Αραιό σαν νερό

Μπορεί να έχετε μια διατροφική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς το πολύ ανοιχτόχρωμο και αραιό σαν νερό αίμα μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής αναιμίας, ειδικά αν παρατηρείτε ότι η περίοδος γίνεται όλο και ελαφρύτερη. Εάν λοιπόν μετά από 2-3 κύκλους, η κατάσταση παραμένει ίδια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκληθεί από πολύ βαριές περιόδου και μεγάλη απώλεια αίματος. Φινλανδική μελέτη που εξέτασε 236 γυναίκες με βαριά περίοδο διαπίστωσε ότι το 27% έπασχαν από ανεπάρκεια σιδήρου και το 60% από σοβαρή αναιμία. Εάν έχετε αιμορραγία στην περίοδο, αλλάζετε ταμπόν ή σερβιέτα κάθε μία ώρα ή συχνότερα και αισθάνεστε κούραση, πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδο σιδήρου στο αίμα σας.

Σκούρο καφέ

Το σκούρο καφέ χρώμα στην αρχή και το τέλος της περιόδου είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Σημαίνει ότι η έμμηνος ρύση γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, το αίμα αργεί να βγει και οξειδώνεται, με αποτέλεσμα να παίρνει αυτό το καφέ χρώμα.

Πηχτό σκουρόχρωμο με θρόμβους

Μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης και υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Ενώ το πηχτό αίμα είναι φυσιολογικό, οι θρόμβοι μπορεί να συνδέονται με κάποια ορμονική ανισορροπία. Μειώστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, σόγιας και ζάχαρης. Αν υποψιάζεστε ότι οι θρόμβοι σχετίζονται με ινομυώματα της μήτρας, δηλαδή καλοήθεις όγκους, συμβουλευτείτε γυναικολόγο.

Συνδυασμός γκρι και κόκκινου

Μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης, ίσως κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος και συνήθως συνοδεύεται από πολύ άσχημη οσμή. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Κάποιες γυναίκες που αποβάλουν, παρατηρούν γκρι κομμάτια με αίμα. Αν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό.

Φωτεινό κόκκινο

Είναι ένδειξη ότι έχετε υγιή και φυσιολογική περίοδο. Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την περίοδο της, αλλά σε γενικές γραμμές το ζωηρό κόκκινο σαν κεράσι χρώμα αποτελεί ένδειξη υγείας και ότι όλα λειτουργούν ρολόι.