Ακμή ενηλίκων: Πώς να αποφύγετε τις εξάρσεις – 11 συμβουλές

Ακμή ενηλίκων: Η ακμή δεν αφορά αποκλειστικά τους εφήβους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και σε ενήλικους, που δεν έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν.

Ακμή ενηλίκων: Σε τι διαφέρει σε σχέση με τους εφήβους;

Στους εφήβους, η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο μέτωπο και τα ζυγωματικά, ενώ στις ενήλικες γυναίκες οι βλάβες εντοπίζονται συχνότερα στο πηγούνι, την γραμμή του σαγονιού  δηλαδή στο κάτω μισό του προσώπου και τον λαιμό.

Υπάρχει επίσης διαφορά στον τύπο των βλαβών της ακμής. Οι έφηβοι έχουν περισσότερα μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες), λευκές κύστεις και κάποια κόκκινα ερεθισμένα σπυράκια.

Στις ενήλικες γυναίκες η ακμή συνήθως εκδηλώνεται με κόκκινες, ερεθισμένες βαθύτερες βλάβες, ποικίλου μεγέθους που μπορεί να είναι και επώδυνες. Τα μαύρα ή λευκά στίγματα (ανοιχτοί- κλειστοί φαγέσωρες) είναι λιγότερο συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Παρόλο που η ακμή τείνει να θεωρείται μη σημαντικό πρόβλημα, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογική διάθεση των ενηλίκων γυναικών.

Ακμή ενηλίκων: Από τι προκαλείται

Στην ακμή των ενήλικων γυναικών ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων: ορμονικοί παράγοντες, stress, κληρονομικό ιστορικό, καλλυντικά, φάρμακα, κάπνισμα, παχυσαρκία και διατροφή (γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη), υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κτλ.

Οι ορμονικές διαταραχές σαφώς μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση όψιμης ακμής στις γυναίκες. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις φυσιολογικού κύκλου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ακμή σας χειροτερεύει όταν πλησιάζει η περίοδός σας ή όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένη.

Τα αντισυλληπτικά χάπια (συνδυασμός οιστρογόνου- προγεσταγόνου) βελτιώνουν την σοβαρότητα της ακμής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της όψιμης ακμής σε γυναίκες που θέλουν επίσης ένα μέσο αντισύλληψης.

Η ακμή ενηλίκων γυναικών απαντάται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας, καθώς περίπου οι μισές πάσχουσες έχουν μητέρα ή αδελφή με το ίδιο πρόβλημα.

Στο παρελθόν, πολλά καλλυντικά περιείχαν συστατικά που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο πια με τα σύγχρονα και “επώνυμα” καλλυντικά προϊόντα. Η χρήση καλλυντικών με την ένδειξη « μη φαγεσωρογόνο» μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης νέων βλαβών ακμής.

Υποστηρίζεται ότι γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ.  αγελαδινό γάλα και τυρί) και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ.  φαγητά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι πατάτες, το λευκό ψωμί και λευκό ρύζι), μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα αναφορικά με τον ρόλο του stress στην ακμή. Πάνω από το 60% των ερωτώμενων γυναικών σε μια σχετική έρευνα, θεωρούν ότι το stress επιδεινώνει την ακμή τους.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν, ότι όλες οι ασθενείς με ακμή αισθάνονται περισσότερο στρεσαρισμένες από άλλα άτομα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν είναι το stress που προκαλεί την ακμή ή το αντίστροφο.

Ακμή ενηλίκων: Πώς αντιμετωπίζεται

Η αγωγή εξατομικεύεται και προσαρμόζεται καθόλη την διάρκεια της παρακολούθησης της ασθενούς.

Σημαντική βοήθεια παρέχεται καταρχάς, στον εντοπισμό και όπου είναι εφικτό, περιορισμό των επιβαρυντικών παραγόντων της όψιμης ακμής (π.χ. ορμονικές διαταραχές, stress, διατροφή κτλ). Ειδικές συστάσεις δίνονται και ως προς την χρήση των κατάλληλων δερμοκαλλυντικών και καθαριστικών προϊόντων για την ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος.

Ανάλογα με την κλινική μορφή και βαρύτητα της κατάστασης, η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικές φαρμακευτικές ουσίες (κρέμες, γέλες, μάσκες) ή με φάρμακα από το στόμα (δισκία, κάψουλες) ή συνδυασμό τους. Η φαρμακευτική αυτή αγωγή στοχεύει σε τρεις άξονες:

  1. Αντιφλεγμονώδη δράση: μειώνει την φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος.
  2. Αντιβακτηριδιακή δράση: καταπολεμά τα βακτήρια που συμμετέχουν στην εμφάνιση ακνεϊκών βλαβών.
  3. Κερατολυτική δράση: βοηθά στο να γίνει η επιδερμίδα πιο λεία και με πιο υγιή όψη.

Πρωταρχικό, όμως, ρόλο στην θεραπεία και την αισθητική βελτίωση του δέρματος στην ακμή των ενηλίκων γυναικών παίζουν:

  • ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός, όπου επιτυγχάνεται η μηχανική διάνοιξη και αποσυμφόρηση των διαφόρων βλαβών (φαγεσώρων, φλυκταινιδίων, κύστεων) με άσηπτες συνθήκες. Στις περισσότερες περίπτωσεις μάλιστα, επιμελείς ιατρικοί καθαρισμοί ανά καθορισμένα διαστήματα, σε συνδιασμό με τοπική φαρμακευτική αγωγή, αναστέλλουν την εμφάνιση νέων βλαβών και φρενάρουν εντυπωσιακά την όψιμη ακμή.
  • η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της διαμαντένιας μικροδερμοαπόξεσης στην ακμή των ενηλίκων γυναικών, είναι προφανή από την αρχή της θεραπείας. Η θεραπεία αυτή ξεμπλοκάρει ανώδυνα, χωρίς ερεθισμούς ή τραύματα τους αποφραγμένους εκφορητικούς σμηγματογόνους πόρους. Συνδυάζεται άριστα με την τοπική φαρμακευτική αγωγή, σε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που ορίζει η δερματολόγος.
  • ειδικά χημικά peelings
  • θεραπείες ανάπλασης με Fractional laser σε περιπτώσεις υπολειπόμενων σημαδιών ή και ουλών.

Ακμή ενηλίκων: Χρήσιμες συμβουλές

Ας δούμε τι πρέπει να προσέχετε:

Ήλιος. Η έκθεση στον ήλιο αρκεί για να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοκκίνισμα στο δέρμα με ροδόχρου ακμή. Γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακό που θα έχει SPF τουλάχιστον 30 όταν, για οποιονδήποτε λόγο, βγαίνουν από το σπίτι τους.

Στρες. Το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να διδαχθείτε τεχνικές διαχείρισής του. Να κάνετε επίσης καθημερινά κάτι που σας ευχαριστεί.

Υπερθέρμανση. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να επιδεινώσει την ροδόχρου ακμή. Για να προστατευθείτε, να κάνετε χλιαρό (όχι καυτό) ντους, να πίνετε δροσερά υγρά όταν νιώθετε ζέστη, να κάθεστε μακριά από τις πηγές θερμότητας και να χρησιμοποιείτε κλιματισμό.

Καυτά ροφήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ανθρώπους η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα.

Αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει έξαρση, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και σε άλλα ποτά. Εάν δεν θέλετε να κόψετε εντελώς το ποτό, δοκιμάστε να πίνετε λευκό κρασί.

Πικάντικα φαγητά. Αν τα πικάντικα φαγητά προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπό σας, καλό είναι να τα αποφεύγετε εντελώς.

Προϊόντα περιποίησης. Να αποφεύγετε τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ουσίες οι οποίες πυροδοτούν την ροδόχρου ακμή. Τέτοιες ουσίες είναι η μενθόλη, η καμφορά και το λαουρυλοθειϊκό νάτριο. Το τελευταίο είναι συχνό στα σαμπουάν και τις οδοντόπαστες.

Μέικ απ. Αν το μέικ απ που χρησιμοποιείτε επιδεινώνει την ροδόχρου ακμή, πρέπει να το αλλάξετε. Να αποφεύγετε το αδιάβροχο μέικ απ και τις «βαριές» βάσεις που δεν απλώνονται εύκολα ή χρειάζονται ειδικό προϊόν για να αφαιρεθούν.

Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν την ροδόχρου ακμή. Σε αυτά ανήκουν ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, την καρδιά, το άγχος, τις ημικρανίες, το γλαύκωμα, η βιταμίνη Β3 κ.λπ.

Αέρας και ψύχος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ψυχρό αέρα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και κοκκίνισμα στο δέρμα των πασχόντων από ροδόχρου ακμή.

Άσκηση. Οτιδήποτε αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής – και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η άσκηση. Για να προστατευθείτε, να γυμνάζεστε με χαμηλότερη ένταση, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.