Σε αντίθεση με παλιά, σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να «εθιστείς» σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.
Η λεγόμενη diet culture έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας – σίγουρα προς το καλύτερο – μήπως όμως οδεύουμε στο άλλο άκρο; Οι ενοχές, το άγχος και η ντροπή που δημιουργείται αν δεν κάνουμε τη “σωστή” διατροφή μοιάζει να είναι ένα επιπλέον στρες στην ψυχολογία μας.
Σε συνδυασμό με τους διατροφικούς μύθους που έχουν διαρρεύσει μέσα σε αυτά τα χρόνια, η diet culture οδεύει σε έναν επικίνδυνο δρόμο.
Πάμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε 4 διατροφικούς μύθους που πρέπει να απομακρύνεις από τη ζωή και το μυαλό σου.
Μύθος #1: Το φαγητό είναι είτε καλό είτε κακό
Τα λαχανικά είναι καλά, η ζάχαρη όχι. Τα smoothies είναι καλά, τa παγωτά όχι. Αυτή η νοοτροπία όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των τροφών προκαλεί άγχος, ενοχές και μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αξία μας δεν έχει να κάνει με το φαγητό που θα επιλέξουμε μία στιγμή της ημέρας, αλλά ότι κάθε τροφή καλύπτει και μία άλλη σημαντική μας ανάγκη. Σταμάτα να θεωρείς τα τρόφιμα καλά ή κακά και απελευθέρωσε τον εαυτό σου από κάθε ενοχή.
Μύθος #2: Οι detox διατροφές οδηγούν σε απώλεια κιλών
Οι detox διατροφές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια κιλών, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα, οι detox διατροφές κάνουν περισσότερο κακό από όσο καλό.
Γέμισε την διατροφή σου με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη για να δώσεις όλα όσα χρειάζεται το σώμα σου για να κάνει το φυσικό detox μόνο του.
Μύθος #3: Κατανάλωσε καθόλου ή ελάχιστους υδατάνθρακες
Το σώμα μας χρειάζεται καθημερινά τουλάχιστον το 50% της πρόσληψης τροφής να προέρχεται από υδατάνθρακες. Επομένως, αν κάποιος κόψει ή δεν λαμβάνει αρκετούς υδατάνθρακες, στερεί από το σώμα του βασικά συστατικά του.
Η απώλεια κιλών που θα προκύψει μέσα από την έλλειψη υδατανθράκων, είναι επικίνδυνη για την υγεία σου. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σου, αφού το σώμα θα βρει τρόπο να αντικαταστήσει την σημαντική απώλεια.
Μύθος #4: Το διαισθητικό φαγητό είναι εύκολο και όλοι πρέπει να το δοκιμάσουν
Υπάρχει ένα κύμα στον κόσμο της διατροφής που υποστηρίζει το “διαισθητικό” φαγητό. Και ομολογουμένως, μπορείς να βρεις πολλά θετικά κομμάτια μέσα στην θεωρία του. Το να μάθεις να ακούς και να ακολουθείς τις ανάγκες του σώματός σου, είναι από μόνο του σημαντικό εργαλείο.
Ωστόσο, θέλει χρόνια για να μάθει ένας άνθρωπος τον εαυτό του και τις αληθινές του ανάγκες, επομένως είναι κάτι που “χτίζεται” και που σίγουρα θέλει την βοήθεια ειδικών. Επιπλέον, το “διαισθητικό” φαγητό μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η κουλτούρα, η θρησκεία και η συναισθηματική κατάσταση.
Μυστικά για να χάσεις λίπος και όχι μυς
Για να χάσεις το λίπος πρέπει να ακολουθήσεις εκείνη τη δίαιτα εκείνη που θα σε οδηγήσει σε ένα υγιές βάρος.
Οι περισσότερες γυναίκες απαιτούν να μεταμορφωθεί το σώμα τους μέσα σε 1 μήνα. Έτσι ακολουθούν σκληρές και ακατάλληλες δίαιτες που στο τέλος τους κάνουν μόνο κακό.
Τι συμβαίνει στις δίαιτες εξπρες
Σε μια δίαιτα με λίγες θερμίδες και μη ισορροπημένη σε θρεπτικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος από τα κιλά που θα χαθούν θα είναι μυϊκός ιστός και νερό και, δυστυχώς, ελάχιστο λίπος. Όταν δεν παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, όπως αμινοξέα από τις πρωτεΐνες, που χρειάζονται για τη συντήρηση και ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, αυτός αδυνατίζει και φθείρεται. Απ’ όλες τις θερμίδες που καίγονται στο σώμα, το 90% καίγεται από τους μυς. Οπότε χάνοντας μυς, καίμε λιγότερες θερμίδες και αδυνατίζουμε πιο δύσκολα.
Ο ρυθμός του μεταβολισμού χαμηλώνει και αναστατώνεται. Νομίζοντας πως απειλείται με αφανισμό, ο οργανισμός κάνει προσπάθεια να επιζήσει και χαμηλώνει το μεταβολισμό του μέχρι και 45% κάτω του φυσιολογικού. Έτσι, για να μπορέσει να χάσει κι άλλα κιλά ή για να διατηρήσει το νέο βάρος που απέκτησε, θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις θερμίδες που θα παίρνει με τα φαγητά του. Με τη σωστή διατροφή χρειάζεται να χάσουμε κυρίως λίπος. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός διατροφής, άσκησης και βιταμινών. Δες τι μπορείς να κάνεις για να καταφέρεις να κάψεις το επιπλέον λίπος.
Πώς θα χάσω λίπος και όχι μυς;
Η Δρ Μαρία Ψωμά μας δίνει τα μικρά μυστικά!
1. Κάνε αποτοξίνωση
Μέσα στα λιποκύτταρα αποθηκεύονται τοξίνες από τις τροφές (παρασιτοκτόνα, φυτοφάρμακα) και από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Εάν οι συγκεντρώσεις τους είναι πολύ αυξημένες, ο οργανισμός περιορίζει την καύση του λίπους για να προστατεύσει τα ζωτικά όργανα και δημιουργεί το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος γύρω από την κοιλιά. Γι’ αυτό:
-
- Περιόρισε την κατανάλωση καφέδων, αλκοόλ, ζάχαρης, έτοιμων φαγητών, βιομηχανοποιημένων σνακς και τηγανητών φαγητών.
-
- Αύξησε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες Β3, Β6, Β12 και φολικό οξύ (ασπράδια αβγών από κότες βιολογικής εκτροφής, αν είναι δυνατόν, άπαχο κρέας, ψάρια ανοικτής θαλάσσης και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά).
-
- Πίνε πολύ νερό.
-
- Κάνε ένα DNA τεστ Εντοπίζει αν έχεις αλλαγές στα γονίδιά σου που επηρεάζουν την αποτοξινωτική ικανότητά σου και ποιο ακριβώς είναι το επίπεδο του οργανισμού σου. Σου υποδεικνύει ακριβώς τις ανάγκες σου σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά Α, C και Ε (σε μικρογραμμάρια) και το πώς μπορείς να αποτοξινωθείς.
2. Καταπολέμησε το οξειδωτικό στρες
Η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών το αυξάνει και αυτό με τη σειρά του φθείρει τα κύτταρα, απορυθμίζει τις ορμόνες, ελαττώνει το μεταβολισμό και αυξάνει το σωματικό λίπος. Γι’ αυτό:
-
- Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε (λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς).
-
- Κάνε μέτρηση οξειδωτκού στρες και εκτίμηση άμυνας του οργανισμού σε αυτό. Επίσης, DNA τεστ: εντοπίζει ακριβώς αν έχεις πρόβλημα υπεροξείδωσης και πώς να το ξεπεράσεις.
3. Αντιμετώπισε τις χρόνιες φλεγμονές
Προκαλούν αύξηση των ορμονών, οι οποίες ευνοούν την απώλεια μυϊκού ιστού και συγχρόνως τη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά. Γι’ αυτό:
-
- Aύξησε την κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα Ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, τόνος, σαρδέλα). Μείωσε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα ή τρανς λιπαρά (βούτυρα, κρέμες γάλακτος, παχιά κρέατα). Μάθε τι χρειάζεται ο οργανισμός σου και σε τι ποσότητα για να προστατευτεί (DNA τεστ).
-
- Διατήρησε το σάκχαρο σταθερό Κατανάλωνε πολλά μικρά γεύματα και τροφές που δεν εκσφενδονίζουν το σάκχαρο στα ύψη. Aπόφευγε το λευκό ψωμί, τη ζάχαρη, τους χυμούς, την πατάτα και τα μακαρόνια. Προτίμησε πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα και μαύρο ψωμί.
4. Ενεργοποίησε το λιπώδη ιστό
Υπάρχουν μικρά μυστικά που δραστηριοποιούν το λιπώδη ιστό, βοηθούν τον οργανισμό να μην αποθηκεύει θερμίδες με τη μορφή λίπους και “ξεκλειδώνουν” και “ξυπνούν” τον πιο τεμπέλικο μεταβολισμό. Γι’ αυτό:
-
- Τρώγε ένα μικρό γεύμα κάθε 3-3,5 ώρες.
-
- Επίλεγε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ωφέλιμα λιπαρά, όπως ψάρια, θαλασσινά και όσπρια: μπορούν να αυξήσουν το βασικό μεταβολισμό μέχρι και 30% για τις επόμενες 3-4 ώρες και προκαλούν κορεσμό.
-
- Προτίμησε να τρως το φαγητό σου σε στερεή μορφή παρά σε πολτοποιημένη ή υγρή, π.χ., τα φρούτα αυτούσια και όχι σε χυμό, τα ζυμαρικά αλ ντέντε και όχι λασπωμένα και τις πατάτες βραστές ή ψητές και όχι πουρέ.
-
- Κάνε το τεστ δυσανεξίας τροφών που θα σου δείξει ποιες τροφές προκαλούν αντίδραση στον οργανισμό σου και μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου.
-
- Προτίμησε ενεργειακά αραιά τρόφιμα (λίγες θερμίδες-μεγάλος όγκος) όπως αγγούρι, χόρτα, ασπράδια αβγών, γαρίδες, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, φράουλα, μελιτζάνα, λάχανο, μπρόκολο, ντομάτα, μπάμιες, μαρούλι, πιπεριές, ραπανάκια, σπανάκι, φασολάκια, ανανά, ακτινίδια, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, σπαράγγι, σούπες και ζωμοί με λαχανικά.
5. Πίνε πολύ νερό
Η μειωμένη λήψη του δυσχεραίνει την αποβολή τοξινών, τη ρύθμιση του σακχάρου και την καύση των λιπαρών οξέων. Όταν αφυδατώνεται ο οργανισμός, “χαμηλώνει” τους ρυθμούς εργασίας του, κατακρατεί υγρά και αποθηκεύει λίπος.
-
- Πίνε τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό καθημερινά.
-
- Πίνε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το γεύμα. Έτσι, όχι μόνο μειώνεις την ποσότητα φαγητού που χωράει στο στομάχι σου, αλλά προκαλείς πιο εύκολα και τον κορεσμό.
6. Ασκήσου
Έτσι, διατηρείται η μυϊκή μάζα η οποία καταναλώνει θερμίδες ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης. Ο μυς είναι το πιο δραστήριο μεταβολικά όργανο του σώματος. Ο μεταβολισμός αυξάνεται 1,5-7 φορές ανάλογα με την ένταση της άσκησης. Γι’ αυτό: Κάνε αερόβια άσκηση για 30 λεπτά, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα (περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία),σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.