Απώλεια βάρους: Το κόλπο που κόβει την όρεξη

Τα αμύγδαλα είναι το κόλπο για να κόψετε το τσιμπολόγημα και να δείτε τη ζυγαριά σας να κατεβαίνει, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο European Journal of Nutrition, μια χούφτα από τον ξηρό καρπό αντί ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μείωσε την πρόσληψη ενέργειας κατά 76 σχεδόν θερμίδες.

Μόλις 30-50 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στη ρύθμιση της όρεξης και την καταπολέμηση παράλληλα την πανδημίας των παραπανίσιων κιλών που μεταφράζεται σε 9 δισεκατομμύρια υπέρβαρους ενήλικες παγκοσμίως, 650 εκατομμύρια εκ των οποίων παχύσαρκοι. «Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας και η ρύθμιση της όρεξης μέσω καλύτερης ορμονικής ανταπόκρισης ίσως αποτελεί το κλειδί για τη βέλτιστη διαχείριση του βάρους» ανέφερε η Δρ Sharayah Carter.

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα έδειξε πως τα αμύγδαλα προκάλεσαν μεταβολές στα επίπεδα των ορεξιογόνων ορμονών και έτσι προφανώς περιόρισαν την όρεξη και οδήγησαν σε μικρότερη κατανάλωση (πρόχειρου κατά κύριο λόγο) φαγητού.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν:

  • 47% χαμηλότερα επίπεδα C-πεπτιδίου ως μεταγευματική απόκριση, γεγονός που σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων)
  • υψηλότερα επίπεδα κατά 18% του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου (GIP) , κατά 39% της γλυκαγόνης και κατά 44% του παγκρεατικού πολυπεπτιδίου.

Η γλυκαγόνη είναι ορμόνη που αποστέλλει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο επιβραδύνει την πέψη με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Συνδυαστικά προωθούν την απώλεια βάρους.

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, αποτελώντας ένα «φανταστικό υγιεινό σνακ που μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή», σύμφωνα με τη Δρ Carter που πρόσθεσε ότι με μικρές, βιώσιμες, θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία μακροπρόθεσμα.

Αμύγδαλα: 7 μοναδικά οφέλη για τον άνθρωπο

Η ένταξη των ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή, είναι μία συνήθεια που όλοι μας πρέπει να αποκτήσουμε. Οι ξηροί καρποί μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εάν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ως ενδιάμεσο γεύμα. Μεταξύ των ξηρών καρπών, δεσπόζουσα θέση κατέχουν και τα αμύγδαλα.

Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή (μία χούφτα, δηλ. 30 γρ. αμύγδαλα αποδίδουν 165 θερμίδες) αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη που αυτά έχουν για τον άνθρωπο;

Μείωση κορεσμένων λιπαρών και αύξηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων, η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών και στην αύξηση της κατανάλωσης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη Ε.

Προστασία από εκφυλιστικές ασθένειες

Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Από έρευνες έχει φανεί ότι μια χούφτα αμύγδαλα παρέχει 35% της συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε. Το μαγνήσιο συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερίνης αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.

Μείωση της LDL και αύξηση της HDL

Τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης τα επίπεδα της λεγόμενης “κακής” χοληστερίνης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την “καλή” χοληστερίνη (HDL).

Σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν στα πλαίσια μιας διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης μαζί με άλλες τροφές όπως το ψάρι, τα άπαχα κρέατα και η βρώμη. Τα άτομα που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή κατάφεραν να ελαττώσουν την ολική τους χοληστερίνη κατά 20%.

Προκαλούν κορεσμό

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου Queens, όπου ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν, να καταναλώνουν 60 γραμμάρια αμύγδαλα ημερησίως, χωρίς να αλλάξουν τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα όχι μόνο δεν πήραν βάρος, αλλά μείωσαν τις ποσότητες από τις άλλες τροφές που κατανάλωναν και αύξησαν την πρόσληψή τους σε μαγνήσιο και βιταμίνη E. Tα αμύγδαλα, με το συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών που περιέχουν, κράτησαν τα άτομα της μελέτης περισσότερη ώρα σε κορεσμό από ότι πριν.

Πρόληψη σοβαρών παθήσεων

Η κατανάλωση αμυγδάλων έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και ειδικότερα στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

Βελτίωση των επιπέδων της ινσουλίνης

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Νιου Τζέρσι, οι οποίοι μελέτησαν τις επιπτώσεις της στον οργανισμό 65 ενηλίκων ατόμων με προδιαβήτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα βοηθάει τόσο στη βελτίωση των επίπεδων της ινσουλίνης όσο και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του ατόμου.

Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατα των ιών

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών. Αυξάνουν έτσι την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Όταν όμως αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειώνεται δραστικά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει ποιες ουσίες, ακριβώς, στον φλοιό των ξηρών καρπών είναι αυτές που έχουν την αντιιική δράση, υποπτεύονται όμως ότι πρόκειται για τις πολυφαινόλες.