Ατονία: Τρόποι για να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αδιάθετοι και χωρίς καθόλου κέφι; Μήπως είστε έτοιμοι να καταρρεύσετε; Η ατονία σας χτυπά την πόρτα. Δείτε πώς θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε φυσικά.

Στα φαρμακεία θα βρείτε πληθώρα συμπληρωμάτων βιταμινών και βοτάνων που υπόσχονται καλύτερη διάθεση, ευεξία και τόνωση της ενέργειας.

Το σημαντικότερο όμως είναι να υιοθετήσετε συνήθειες που εγγυημένα μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ατονία και να νιώθετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια:

Διαχείριση του άγχους: Τα αυξημένα επίπεδα του στρες και τα συναισθήματα που αυτά μας προκαλούν απορροφούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Η συζήτηση με ένα φίλο, ένας περίπατος στην γειτονιά ή μισή ώρα καθημερινής άσκησης μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Άσκηση: Πέρα από την αύξηση της οξυγόνωσης των κυττάρων, η γυμναστική προσφέρει ευεξία και αρμονία. Στο τέλος μιας ημέρας που έχουμε γυμναστεί, ο ύπνος είναι ήρεμος και ξεκούραστος και μας χαρίζει την απαιτούμενη ενέργεια το επόμενο πρωί.

Αποφυγή καπνίσματος: Η νικοτίνη προκαλεί αυπνία και μας «κλέβει» τον ύπνο και κατά συνέπεια την ενέργεια.

Καλός ύπνος: Δεν είναι απαραίτητα ο ύπνος που ξεπερνά τις 7-8 ώρες αλλά ο ποιοτικός ύπνος που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ξεκούραση. Τα κλειστά φώτα και η καθαριότητα του χώρου θα συμβάλλουν σε αυτό.

Ισορροπημένη διατροφή: Τα μικρά και συχνά γεύματα που αποτελούνται από υγιεινές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά) εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδίδει τα μέγιστα.

Καφές: H καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μπορεί να προκαλέσει αυπνία.

Περιορισμός αλκοόλ: Η ψυχική και σωματική ηρεμία που προσφέρει το αλκοόλ, αποτελεί συνέπεια της μείωσης του ρυθμού μετάδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Η επιβράδυνση των μηνυμάτων αυτών μπορεί να επιφέρει το συναίσθημα της ατονίας.

Πρόσληψη νερού: Το θαυματουργό νερό, πέρα από όλα τα άλλα που μας προσφέρει, συμβάλλει και στην αύξηση των επιπέδων της ενέργειας.

Αϋπνία: Συμβουλές για ένα καλύτερο ύπνο

Αϋπνία είναι να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου και να δυσκολεύεσε να κοιμηθείς η να διατηρήσεις τον ύπνο σου .Συχνό και βασανιστικό πρόβλημα για σχεδόν 30% του γενικού πληθισμού. Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι τη νύχτα. Για πολλούς, η αϋπνία είναι χρόνιο πρόβλημα, που διαρκεί ένα μήνα ή και περισσότερο.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, με την ιδανική διάρκεια ύπνου να ποικίλλει ελαφρώς από άτομο σε άτομο .Μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμη και για τους υπερήλικες, επαρκής ύπνος είναι αυτός που διαρκεί 7 έως 9 ώρες.

Εάν πάσχεις από  αϋπνία τότε δεν μπορείς να ευχαριστηθείς τον ύπνο σου, όταν αυτός επέλθει  δεν ξεκουράζεσαι με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας, μέσα στην ημέρα παρουσιάζεις  ατονία, υπνηλία, κόπωση, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, εκνευρισμό, θλίψη, μειωμένη λειτουργικότητα.

Αϋπνία παροδική και χρόνια. Η παροδική, διαρκεί λίγο, μπορεί όμως να επανεμφανίζεται και οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα και περνά χωρίς θεραπεία. Χρόνια αϋπνία χαρακτηρίζονται οι διαταραχές του ύπνου που συμβαίνουν τουλάχιστον 3 νύχτες ανά εβδομάδα και διαρκούν πάνω από 3 μήνες.

Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει σε πονοκεφάλους, πόνο στη μέση, ευερεθιστότητα, χαμηλότερο ανοσοποιητικό και άλλα προβλήματα υγείας. Άνθρωποι με φτωχή ποιότητα ύπνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις όπως υπέρταση, ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Αυπνία: Βασικά συμπτώματα 

  1. Δυσκολία χαλάρωσης ώστε να επέλθει ο ύπνος
  2. Διακοπή του ύπνου μέσα στη νύχτα
  3. Πολύ πρωινό ξύπνημα
  4. Ξυπνάμε με κούραση το πρωί
  5. Κούραση και υπνηλία μέσα στην ημέρα
  6. Νευρικότητα, κατάθλιψη, άγχος
  7. Δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης
  8. Συχνά λάθη
  9. Πονοκέφαλος
  10. Ενοχλήσεις στο στομάχι και το γαστρεντερικό γενικότερα

Αυπνία: Αιτίες 

Στρες: Ανησυχίες για τη δουλειά, το σχολείο, τις σπουδές, την υγεία ή την οικογένεια κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση , δυσκολεύοντας τον ύπνο .Αγχωτικές καταστάσεις , όπως η ασθένεια  ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, μια απόλυση, μπορεί να οδηγήσουν στην αϋπνία.

Άγχος: Αγχώδεις διαταραχές, όπως το μετατραυματικό στρες, συνδέονται με τον κακό ύπνο και την αϋπνία.

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη συνδέεται τόσο με τις υπερβολικές ώρες ύπνου αλλά  και με τις δυσκολίες στον ύπνο. Η αϋπνία συνοδεύει ποικίλες ψυχικές διαταραχές εκτός της κατάθλιψης.

Υποκείμενη ασθένεια: Ο χρόνιος πόνος, οι δυσκολίες στην αναπνοή, η συχνουρία (νυκτουρία), συμβάλλουν στην εκδήλωση της αϋπνίας. Παθήσεις που έχουν συνδεθεί με την αϋπνία είναι η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονοπάθεια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), το εγκεφαλικό επεισόδιο, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ.

Έντονες Αλλαγές στο περιβάλλον ή στο ωράριο εργασίας: Οι αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να απορρυθμίσουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, δυσκολεύοντας τον ύπνο.

Κακές συνήθειες στον ύπνο: Μερικές από αυτές είναι το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, οι δραστηριότητες που προκαλούν διέγερση τη νύχτα, το ακατάλληλο περιβάλλον ύπνου.

Φαρμακευτική αγωγή: Για παράδειγμα, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά, φάρμακα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, φάρμακα για τις αλλεργίες, διεγέρτες, κορτικοστεροειδή. Επίσης, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως συνδυασμοί παυσίπονων, αποσυμφορητικά, και συμπληρώματα αδυνατίσματος ενδέχεται να περιέχουν καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες.

Καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ: Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα καφεϊνούχα ποτά και ροφήματα έχουν διεγερτική δράση και δεν πρέπει να καταναλώνονται από το απόγευμα και μετά. Η νικοτίνη αποτελεί επίσης διεγερτική ουσία. Το αλκοόλ έχει κατασταλτική δράση και προωθεί τη χαλάρωση, όμως δεν επιτρέπει στον οργανισμό να περάσει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και συχνά προκαλεί διακοπές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ: Ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ προκαλεί δυσφορία και δυσκολεύει τον ύπνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα ή παλινδρόμηση οξέων, παράγοντες που επίσης συμβάλλουν στην αϋπνία.

Υπάρχουν βέβαια και παθολογικές καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αϋπνία όπως : η ρινίτιδα, η παραρινοκολπίτιδα, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις του γαστρεντερικού, οι αρθρίτιδες, οι ενδοκρινοπάθειες, οι εγκεφαλοπάθειες, τα ψυχικά νοσήματα, η οσφυαλγία, ο χρόνιος πόνος, η συχνουρία,  το σύνδρομο των ανήσυχων ποδών, η υπνική άπνοια και άλλες. Πολλά και διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για συνήθεις παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία