Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Έχετε υποψίες πως είστε έγκυος; Παρακάτω θα διαβάσετε τα πιο κοινά συμπτώματα ανάμεσα στις εγκυμονούσες.

Ένα τεστ εγκυμοσύνης βασίζεται στα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στα ούρα ή στο αίμα και είναι το χαρακτηριστικό διαγνωστικό τεστ για την εγκυμοσύνη. Η hCG είναι μια ορμόνη που παράγεται μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην επένδυσητης μήτρας. Οι σύγχρονες εξετάσεις εγκυμοσύνης στο σπίτι μπορεί μερικές φορές να είναι θετικές πριν από μια χαμένη εμμηνορροϊκή περίοδο. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη νωρίτερα από τα τεστ εγκυμοσύνης στα ούρα.

Τα 16 πρώιμα σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης

 1. Χαμένη (καθυστερημένη) περίοδος: Μια χαμένη εμμηνορροϊκή περίοδος είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ενώ φυσικά η εμμηνόρροια απουσιάζει καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Μερικές φορές, οι ήπιες κράμπες και κηλίδες αίματος που παρατηρούνται κατά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως εμμηνορροϊκή περίοδος. Οι γυναίκες των οποίων οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι ακανόνιστοι μπορεί επίσης να μην παρατηρήσουν αμέσως την απουσία περιόδου. Είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από τη χαμένη περίοδο, αλλά εάν οι κύκλοι μιας γυναίκας είναι ακανόνιστοι, αυτό μπορεί να συμβεί.
 2. Αιμορραγία εμφύτευσης ή κράμπες: Ήπια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μπορεί να εμφανιστούν, καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας, οποτεδήποτε από 6 έως 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Ήπιες κράμπες μπορεί επίσης να συμβούν παράλληλα με αυτό. Η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί για εμμηνορροϊκή περίοδος, αν και είναι συνήθως πολύ ελαφρύτερη από μια κανονική περίοδο.
 3. Κολπικές εκκρίσεις: Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν έκκριση ενός παχύρρευστου, γαλακτώδους υγρού από τον κόλπο στις αρχές της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης καθώς τα κολπικά τοιχώματα παχαίνουν. Αυτή η έκκριση μπορεί να συμβεί καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Εάν υπάρχει δυσάρεστη οσμή που σχετίζεται με την έκκριση του υγρού, ή εάν συνοδεύεται με κάψιμο και φαγούρα, αυτό είναι ένα σημάδι ζυμομύκητα, ή βακτηριακής λοίμωξης. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την γυναικολόγο σας.
 4. Αλλαγές στο στήθος: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές στο στήθος ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν αισθητές ως πόνος, ευερεθιστότητα, βαρύτητα, πληρότητα, ή αίσθηση “μυρμηγκιάσματος”. Η δυσφορία συνήθως μειώνεται μετά από αρκετές εβδομάδες.
 5. Οι θηλές παίρνουν πιο σκούρο χρώμα: Η περιοχή γύρω από τη θηλή, μπορεί να σκουρύνει στο χρώμα.
 6. Κόπωση: Αν και αυτό το σύμπτωμα είναι μη ειδικό και μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, οι έγκυες γυναίκες συχνά νιώθουν αυξημένη κόπωση από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
 7. Πρωινή αδιαθεσία, ναυτία και έμετος: Στην πραγματικότητα η ναυτία της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι μόνο το πρωί. Μερικές γυναίκες δεν βιώνουν ποτέ τέτοια αδιαθεσία, ενώ άλλες έχουν σοβαρή ναυτία. Η πιο χαρακτηριστική εμφάνισή της είναι μεταξύ της 2ης και της 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν τη ναυτία να υποχωρεί γύρω στην 13η ή 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αλλά άλλες μπορεί να έχουν επίμονη ναυτία καθ’ όλη τη διάρκειά της (hyperemesis gravidarum).
 8. Ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές: Ορισμένες μυρωδιές μπορεί να σας προκαλούν ναυτία, ή ακόμη και έμετο στις αρχές της εγκυμοσύνης.
 9. Αυξημένη ούρηση: Ξεκινώντας από την 6η έως την 8η εβδομάδα, ορισμένες γυναίκες θα έχουν συχνότερη ούρηση λόγω ορμονικών αλλαγών. Εάν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, όπως κάψιμο κατά την ούρηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
 10. Ζάλη, ή λιποθυμία: Ίσως σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης, ή την αρτηριακή πίεση και μπορεί να σας συμβούν κυρίως στις αρχές της εγκυμοσύνης.
 11. Δυσκοιλιότητα: Τα επίπεδα ορμονών μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε ορισμένες γυναίκες στις αρχές της εγκυμοσύνης.
 12. Πονοκέφαλοι: Οι πονοκέφαλοι επίσης μπορεί να σχετίζονται με την αλλαγή των επιπέδων ορμονών και μπορεί να συμβούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 13. Απέχθεια ή μεγάλη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές: Η επιθυμία μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκειά της. Παρομοίως, μπορεί επίσης να νιώσετε απέχθεια για κάποιες τροφές (αίσθημα ναυτίας, ή δυσφορίας για ένα συγκεκριμένο φαγητό).
 14. Πόνος στην πλάτη: Συχνά θεωρείται περισσότερο σύμπτωμα καθυστερημένης εγκυμοσύνης. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να ξεκινήσει στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
 15. Αλλαγές στη διάθεση: Οι διακυμάνσεις της διάθεσης είναι σχετικά συχνές κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω των μεταβαλλόμενων επιπέδων ορμονών. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με το άγχος, ή άλλους παράγοντες.
 16. Δύσπνοια: Η αυξημένη ανάγκη για οξυγόνο από το σώμα (για την υποστήριξη ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου) μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια σε κάποιες γυναίκες, αν και αυτό το σύμπτωμα είναι πιο συχνό σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης.

Πηγή: Iatropedia

Εγκυμοσύνη: Οι εξετάσεις στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη: Πρώτο τρίμηνο – Προγεννητικός Έλεγχος

 • Γενική αίματος
 • Γενική ούρων
 • Κ/Α ούρων (για το PH των ούρων)
 • TSH (Εξέταση θυρεοειδούς ορμόνης)
 • T3,T4 (εξέταση για τις δύο πολύ σημαντικές ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του σώματος)
 • Σάκχαρο (Διαπιστώνεται ποια είναι τα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα της εγκύου)
 • Ουρία (Η ουρία είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Παράγεται στο ήπαρ και πρέπει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια επιπλοκή στη μέλλουσα μητέρα και το παιδί)
 • FE ορού (σχετίζεται με τον σίδηρο και πόσο καλά είναι τα επίπεδά του στον οργανισμό της εγκύου)
 • Φερριτίνη (η πρωτεΐνη που δεσμεύει τον σίδηρο και λειτουργεί στον οργανισμό σαν αποθήκη σιδήρου. Πρέπει να είναι σε καλά επίπεδα)
 • Toxo (IgG –IgM) (εξέταση για τυχόν εύρεση τοξοπλάσματος)
 • CMV (IgG – IgM) (εξέταση για την ανίχνευση αντισωμάτων και λοίμωξης)
 • Εξέταση Ερυθρά (IgG IgM) (Διαπιστώνεται πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του ιού της ερυθράς)
 • HCV (Αν υπάρχει λοίμωξη στο ήπαρ)
 • HSbAg (Αν υπάρχει λοίμωξη ηπατίτιδας Β)
 • HIV (αν υπάρχει ιός του AIDS)
 • Ομάδα αίματος – RH (Ομάδα αίματος ρέζους)
 • Ηλεκτροφόρηση Hb (μετράει τα διάφορα είδη αιμοσφαιρίνης στο αίμα)
 • Test Δρεπάνωσης (για να διαγνωσθεί εάν η μητέρα είναι φορέας δρεπανοκυτταρικής αναιμίας)
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών της παλλόμενης καρδιάς)
 • Καρδιολογική εξέταση

Επιπλέον πραγματοποιούνται: 

Υπερηχογράφημα κύησης και μέτρηση αυχενικής διαφάνειας: Γίνεται από την 11η-14η εβδομάδα κύησης και είναι πολύ σημαντική για το έμβρυο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα συνδρόμου Down. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται συνδυαστικά με την εξέταση PAPP-A

PAPP-A: Δίνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο όπως το σύνδρομο Down.Υπερηχογράφημα στην 11η – 13η εβδομάδα για προσδιορισμό αυχενικής διαφάνειας- μήκος τραχήλου- και ηλικίας εμβρύου.

Τέλος, γίνεται από τον γιατρό έλεγχος για πιθανή ινοκυστική νόσο αλλά και για το ενζυμο G-6-PD.

Εγκυμοσύνη: Δεύτερο τρίμηνο – Προγεννητικός Έλεγχος

Υπερηχογράφημα Β-επιπέδου: Υπέρηχος που γίνεται την 22η εβδομάδα συνήθως. Yποδεικνύει τον κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Επίσης, ο γιατρός διαπιστώνει πώς είναι ανατομικά το μωρό. Π.χ. αν έχει ένα νεφρό ή δυο κλπ.

Καμπύλη σακχάρου: Δεν γίνεται σε όλες τις γυναίκες αλλά κατά κρίση του γιατρού που ίσως έχει διαπιστώσει ανεβασμένα ποσοστά σακχάρου στο αίμα της εγκύου. Γίνεται την 26η – 27η εβδομάδας κυήσεως
Γενική αίματος και ούρων: Οι περισσότεροι γυναικολόγοι θέλουν να παρακολουθούν τα πάντα γύρω από τον οργανισμό μιας εγκύου

Εγκυμοσύνη: Τρίτο τρίμηνο – Προγεννητικός Έλεγχος

Καρδιοτοκογράφημα: Διαπιστώνεται η κινητικότητα του εμβρύου στη μήτρα αλλά και η δραστηριότητα της μήτρας, αν δηλαδή έχει περισσότερες από ό,τι θα έπρεπε, συσπάσεις.

Βιοφυσικό προφίλ: Με αυτή την εξέταση ο γυναικολόγος μαθαίνει τις κινήσεις των μελών και του θώρακα του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

Doppler αγγείων μήτρας και εμβρύου: Ουσιαστικά πρόκειται για υπερηχογράφημα το οποίο διαπιστώνει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δυο μητριαίες αρτηρίες ώστε να είναι σίγουρος ο γυναικολόγος ότι ο πλακούντας τροφοδοτείται σωστά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα.

Εδώ διαπιστώνεται αν υπάρχει ανεπάρκεια πλακούντα και αν αυτό συμβαίνει, τότε ο γιατρός ζητά από τη μέλλουσα μαμά να της προκαλέσει τοκετό ώστε να γεννήσει πιο νωρίς.

Εγκυμοσύνη: Η σημασία των υπερήχων στον προγεννητικό έλεγχο

Βασικό κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου αποτελούν τα υπερηχογραφήματα, που γίνονται από τη στιγμή της σύλληψης, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα υπερηχογραφήματα αυτά παρέχουν πλήθος πληροφοριών σχετικά με την υγεία των εμβρύων, την κατάσταση της μητέρας που κυοφορεί, αλλά και την ασφαλή έκβαση της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Τα υπερηχογραφήματα γίνονται συνήθως από την κοιλιά της μητέρας και, πιο σπάνια, διακολπικά. Συνήθως δεν απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες προετοιμασίας, ούτε και είναι χρονοβόρες εξετάσεις.

Είναι σημαντικό, όμως, κάθε υπερηχογράφημα να διενεργείται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή της εγκυμοσύνης κάθε φορά, έτσι ώστε να μας εξασφαλίζει το μέγιστο όγκο πληροφοριών ανάλογα με τις εμβρυϊκές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε εβδομάδα της κύησης.