Τα συμπτώματα από έγκυο σε έγκυο μπορεί να διαφέρουν, ενώ μία γυναίκα μπορεί να έχει διαφορετικά σε κάθε εγκυμοσύνη.
Τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να παρατηρηθούν ή να αρχίσουν σε διαφορετικά σημεία της εγκυμοσύνης.
Ένα τεστ εγκυμοσύνης βασίζεται στα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στα ούρα ή στο αίμα και είναι το χαρακτηριστικό διαγνωστικό τεστ για την εγκυμοσύνη. Η hCG είναι μια ορμόνη που παράγεται μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην επένδυσητης μήτρας. Οι σύγχρονες εξετάσεις εγκυμοσύνης στο σπίτι μπορεί μερικές φορές να είναι θετικές πριν από μια χαμένη εμμηνορροϊκή περίοδο. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη νωρίτερα από τα τεστ εγκυμοσύνης στα ούρα.
16 σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης
- Χαμένη (καθυστερημένη) περίοδος: Μια χαμένη εμμηνορροϊκή περίοδος είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ενώ φυσικά η εμμηνόρροια απουσιάζει καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Μερικές φορές, οι ήπιες κράμπες και κηλίδες αίματος που παρατηρούνται κατά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως εμμηνορροϊκή περίοδος. Οι γυναίκες των οποίων οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι ακανόνιστοι μπορεί επίσης να μην παρατηρήσουν αμέσως την απουσία περιόδου. Είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από τη χαμένη περίοδο, αλλά εάν οι κύκλοι μιας γυναίκας είναι ακανόνιστοι, αυτό μπορεί να συμβεί.
- Αιμορραγία εμφύτευσης ή κράμπες: Ήπια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μπορεί να εμφανιστούν, καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας, οποτεδήποτε από 6 έως 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Ήπιες κράμπες μπορεί επίσης να συμβούν παράλληλα με αυτό. Η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί για εμμηνορροϊκή περίοδος, αν και είναι συνήθως πολύ ελαφρύτερη από μια κανονική περίοδο.
- Κολπικές εκκρίσεις: Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν έκκριση ενός παχύρρευστου, γαλακτώδους υγρού από τον κόλπο στις αρχές της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης καθώς τα κολπικά τοιχώματα παχαίνουν. Αυτή η έκκριση μπορεί να συμβεί καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Εάν υπάρχει δυσάρεστη οσμή που σχετίζεται με την έκκριση του υγρού, ή εάν συνοδεύεται με κάψιμο και φαγούρα, αυτό είναι ένα σημάδι ζυμομύκητα, ή βακτηριακής λοίμωξης. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την γυναικολόγο σας.
- Αλλαγές στο στήθος: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές στο στήθος ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν αισθητές ως πόνος, ευερεθιστότητα, βαρύτητα, πληρότητα, ή αίσθηση “μυρμηγκιάσματος”. Η δυσφορία συνήθως μειώνεται μετά από αρκετές εβδομάδες.
- Οι θηλές παίρνουν πιο σκούρο χρώμα: Η περιοχή γύρω από τη θηλή, μπορεί να σκουρύνει στο χρώμα.
- Κόπωση: Αν και αυτό το σύμπτωμα είναι μη ειδικό και μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, οι έγκυες γυναίκες συχνά νιώθουν αυξημένη κόπωση από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
- Πρωινή αδιαθεσία, ναυτία και έμετος: Στην πραγματικότητα η ναυτία της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι μόνο το πρωί. Μερικές γυναίκες δεν βιώνουν ποτέ τέτοια αδιαθεσία, ενώ άλλες έχουν σοβαρή ναυτία. Η πιο χαρακτηριστική εμφάνισή της είναι μεταξύ της 2ης και της 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν τη ναυτία να υποχωρεί γύρω στην 13η ή 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αλλά άλλες μπορεί να έχουν επίμονη ναυτία καθ’ όλη τη διάρκειά της (hyperemesis gravidarum).
- Ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές: Ορισμένες μυρωδιές μπορεί να σας προκαλούν ναυτία, ή ακόμη και έμετο στις αρχές της εγκυμοσύνης.
- Αυξημένη ούρηση: Ξεκινώντας από την 6η έως την 8η εβδομάδα, ορισμένες γυναίκες θα έχουν συχνότερη ούρηση λόγω ορμονικών αλλαγών. Εάν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, όπως κάψιμο κατά την ούρηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
- Ζάλη, ή λιποθυμία: Ίσως σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης, ή την αρτηριακή πίεση και μπορεί να σας συμβούν κυρίως στις αρχές της εγκυμοσύνης.
- Δυσκοιλιότητα: Τα επίπεδα ορμονών μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε ορισμένες γυναίκες στις αρχές της εγκυμοσύνης.
- Πονοκέφαλοι: Οι πονοκέφαλοι επίσης μπορεί να σχετίζονται με την αλλαγή των επιπέδων ορμονών και μπορεί να συμβούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Απέχθεια ή μεγάλη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές: Η επιθυμία μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκειά της. Παρομοίως, μπορεί επίσης να νιώσετε απέχθεια για κάποιες τροφές (αίσθημα ναυτίας, ή δυσφορίας για ένα συγκεκριμένο φαγητό).
- Πόνος στην πλάτη: Συχνά θεωρείται περισσότερο σύμπτωμα καθυστερημένης εγκυμοσύνης. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να ξεκινήσει στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
- Αλλαγές στη διάθεση: Οι διακυμάνσεις της διάθεσης είναι σχετικά συχνές κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω των μεταβαλλόμενων επιπέδων ορμονών. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με το άγχος, ή άλλους παράγοντες.
- Δύσπνοια: Η αυξημένη ανάγκη για οξυγόνο από το σώμα (για την υποστήριξη ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου) μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια σε κάποιες γυναίκες, αν και αυτό το σύμπτωμα είναι πιο συχνό σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης.
Τι πρέπει να προσέχει μία έγκυος: 9+1 συμβουλές
1. Απαγορεύεται το κάπνισμα
Η συζήτηση σχετικά με το τι πρέπει να προσέχει μία έγκυος ξεκινά από το κάπνισμα, το οποίο και απαγορεύεται ρητά. Ενεργητικό ή παθητικό, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του εμβρύου και την επιτυχημένη έκβαση της κύησης.4
2. Όχι στο αλκοόλ
Μαζί με το κάπνισμα, δεν επιτρέπεται και το αλκοόλ. Σύμφωνα με πρόσφατα συμπεράσματα των επιστημόνων, ακόμα και λίγο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού.
3. «Κρατήστε απόσταση» από γάτες
Ακόμα και αν της αγαπάτε, είναι σημαντικό να κρατήσετε μία απόσταση από αδέσποτες ή μη εμβολιασμένες γάτες. Ενδέχεται να σας μεταδώσουν ένα παράσιτο που ονομάζεται τοξόπλασμα. Σε περίπτωση που το έμβρυο μολυνθεί στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, οι συνέπειες είναι εξαιρετικά σοβαρές.
4. Προσοχή στην υγιεινή της κουζίνας
Προετοιμάστε το φαγητό με πολλή προσοχή, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο μίας δηλητηρίασης για σας και το μωρό σας. Ξεπλένετε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά και καθαρίζετε ενδελεχώς τους πάγκους της κουζίνας, ειδικά μετά την κοπή κρέατος
5. Όχι στα φιστίκια
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε προϊόντα με φιστίκια, ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό με άσθμα, έκζεμα, εποχική ή τροφική αλλεργία. Έτσι, με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης ανάλογων αλλεργιών στο μωρό.
6. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο
Κατά την αρχή της εγκυμοσύνης επιβάλλεται να τον επισκεφθείτε για έναν καθαρισμό. Είναι αποδεδειγμένο ότι λόγω της ουλίτιδας καλλιεργούνται μικρόβια που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό.
7. Ανθρακούχο νερό και κατάλληλες τροφές για ναυτία
Η ναυτία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τους 3 – 4 πρώτους μήνες. Ειδικά η πρωινή ναυτία ποικίλει από ελαφρά αδιαθεσία μέχρι εμετό. Αν λοιπόν σας συμβαίνει το πρωί, τότε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι καταναλώστε ένα κράκερ, μία φρυγανιά ή ένα μπισκότο. Επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν το χαμομήλι, το ανθρακούχο μεταλλικό νερό και το τζίντζερ.
8. Αποφεύγετε τη ζέστη
Ανάμεσα στο τι πρέπει να προσέχει μία έγκυος βρίσκονται και οι αυξημένες θερμοκρασίες, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μια γυναίκα λοιπόν που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να προσέχει τους παράγοντες υπερθέρμανσης ή αφυδάτωσης λόγω υπερβολικής ζέστης.
9. Φροντίστε τα πόδια & τα νύχια σας σε ειδικό ποδολόγο
Κάθε έγκυος, ειδικά στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, δυσκολεύεται να περιποιηθεί σωστά τα νύχια της. Επιπλέον, πολλές μέλλουσες μητέρες τείνουν να αντιμετωπίζουν υπερκεράτωση στα πόδια, λόγω της αυξημένης πίεσης και του βάρους που δέχονται τα πέλματα.