Δίαιτα 3 φάσεων – Harcombe: Έτσι θα χάσεις κιλά και δεν θα τα ξαναπάρεις

Δίαιτα 3 φάσεων: Σε αντίθεση με τις δίαιτες που σε αναγκάζουν να στερείσαι ό,τι σε ευχαριστεί και να περιορίζεις κατά πολύ τις τροφές σου, αυτή η δίαιτα είναι το εντελώς αντίθετο.

Όπως υποστηρίζει η διατροφολόγος Zoe Harcombe οι δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες αναγκάζοντάς σε να φας λιγότερο όχι μόνο σε κάνουν να παίρνεις τελικά περισσότερα κιλά, αλλά και ευθύνονται επιπλέον για τρεις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη όρεξη για φαγητό: δυσανεξία σε τροφές, υπογλυκαιμία και ανάπτυξη μυκήτων candida.

Οι γλυκιές τροφές, οι επεξεργασμένες και εκείνες που φτιάχνονται από λευκό αλεύρι έχουν προσδιοριστεί ως οι πιο «ένοχες» για τις λιγούρες και την αύξηση βάρους. Όπως εξηγεί λαχταράμε τις τροφές στις οποίες έχουμε δυσανεξία επειδή προκαλούν εθισμό και αρχίζουμε να νιώθουμε άσχημα όταν δεν τις τρώμε. Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης με φαινομενικά υγιεινές τροφές, όπως φρούτα τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων.

Η δίαιτα Harcombe ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις και αποτελεί επανάσταση στον τρόπο διατροφής μας, επιτρέποντας στο σώμα να συνέλθει από την τροφική δυσανεξία, την υπογλυκαιμία και την υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων candida που προκαλούν οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες, οι γλυκιές και επεξεργασμένες τροφές.

Δίαιτα τριών φάσεων – Α’ φάση

Εκκίνηση με γρήγορη απώλεια βάρους

Η πρώτη φάση της δίαιτας διαρκεί 5 μέρες. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, μπορείς να φας όσο ψάρι και κρέας θέλεις και όλα τα λαχανικά εκτός από πατάτες και μανιτάρια.

Η μόνη τροφή που είναι περιορισμένη είναι τα δημητριακά (καστανό ρύζι, κινόα και πόριτζ βρώμης). Στη διάρκεια αυτής της φάσης θα πρέπει να αποκτήσεις τη συνήθεια να τρως τρία γεύματα τη μέρα και να εξοικειωθείς ξανά με αυτό που είναι φυσιολογική ποσότητα φαγητού για σένα – που θα σε αφήνει χορτάτη αλλά όχι να «σκας».  Μπορείς να χάσεις 3,5 με 4 κιλά, σ’ αυτή τη φάση, αλλά αν αυτά που θέλεις να χάσεις συνολικά είναι πολύ περισσότερα θα πρέπει ιδανικά να την επεκτείνεις για περισσότερες μέρες.

Τροφές που επιτρέπονται στην 1η φάση

1) Το κρέας

Στην δίαιτα harcombe επιτρέπονται όλα τα είδη κρέατος όπως χοιρινό, κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί, ακόμα και ζαμπόν ή μπέικον αρκεί να είναι φρέσκα και όχι καπνιστά.

2) Ψάρι

Τα ψάρια είναι επίσης από τις επιτρεπόμενες τροφές και πολύ ωφέλιμες για τον οργανισμό, αλλά και πάλι το ψάρι δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένο. Μπορούμε να καταναλώσουμε φρέσκο ψάρι μαγειρεύοντάς το με τον τρόπο που μας αρέσει. Επίσης επιτρέπονται τα θαλασσινά.

3) Λαχανικά

Μπορούμε να καταναλώσουμε όλων των ειδών τα λαχανικά και τις σαλάτες που επιθυμούμε χωρίς κάποιον περιορισμό. Το μόνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι πατάτες οι οποίες περιέχουν υδατάνθρακες και τα μανιτάρια που βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα candida.

4) Μόνο το γιαούρτι

Από τα λεγόμενα γαλακτοκομικά, στην δίαιτα harcombe, επιτρέπεται μόνο το γιαούρτι. Προσοχή, αυτό που επιτρέπεται είναι το γιαούρτι και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού.

5) Τα αυγά

Αν είστε λάτρεις του αυγού τα νέα είναι πολύ καλά για εσάς. Μπορείτε να απολαμβάνετε το αυγό σας χωρίς τύψεις όπως εσείς επιθυμείτε!

Τροφές που δεν επιτρέπονται στην 1η φάση

Εκτός από τις πατάτες, τα μανιτάρια,τ α γαλακτοκομικά, τις επεξεργασμένες τροφές και τα καπνιστά, υπάρχουν κάποιες τροφές που θεωρούνται ότι πρέπει να αποφεύγονται. Τροφές με μαγιά, προϊόντα από λευκό αλεύρι, το λευκό ρύζι, το αλκοόλ, ο καφές και οι χυμοί φρούτων πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι επεξεργασμένοι.

Δίαιτα Harcombe β’ φάση – Λογική απώλεια βάρους

Σ’ αυτή τη φάση η δίαιτα Harcombe έχει μόλις τρεις κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθήσεις για να βρεις το φυσικό σου βάρος και να το διατηρήσεις. Αυτή η φάση έχει να κάνει με το να δημιουργήσεις τη βάση για το πώς θα τρως στο υπόλοιπο της ζωής σου, έτσι πρέπει να είναι υγιεινή, πρακτική και αποτελεσματική. Οι τρεις κανόνες είναι:

Μην τρως επεξεργασμένες τροφές. Μην αγοράζεις ή τρως οτιδήποτε που χρειάζεται ετικέτα.

Μην τρως λιπαρά και υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα. Τρώγοντας υδατάνθρακες και λιπαρά μαζί σημαίνει πως οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται για ενέργεια και τα λιπαρά αποθηκεύονται στο σώμα προκαλώντας αύξηση του βάρους. Αν τρως μόνο λιπαρά, ωστόσο, το σώμα τα χρησιμοποιεί για ενέργεια/κυτταρική επανόρθωση και δεν το αποθηκεύει. Έτσι τα λιπαρά είναι γενικά καλύτερα απ’ ό,τι οι υδατάνθρακες.

Μην τρως τροφές που σου προκαλούν λιγούρες. Εάν υπάρχουν τροφές που ανυπομονείς να ξαναβάλεις στη διατροφή σου, τότε αυτές είναι οι προβληματικές τροφές για σένα! Απόφυγέ τις όσο περισσότερο γίνεται μέχρι το ανοσοποιητικό σου να αναπτύξει πάλι αντίσταση σ’ αυτές.

Στις τροφές που επιτρέπονται στην 2η φάση περιλαμβάνονται όλες αυτές που καταναλώναμε κατά την 1η φάση όπως κρέας, ψάρι, αυγά, λαχανικά, σαλάτες και θα προστεθούν και κάποια που ίσως στερηθήκαμε και μας έλειψαν κατά την πρώτη φάση προσαρμογής. Μπορούμε πλέον να καταναλώνουμε μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, φρούτα, όσπρια αλλά και ένα ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί με προτίμηση στο πρώτο.

Δίαιτα Harcombe γ’ φάση – Διατήρηση του καινούργιου βάρος

Το μυστικό για να παραμείνεις στο φυσικό σου βάρος είναι να συνεχίσεις να τρως και να τρως καλά. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείς για την υπόλοιπη ζωή σου, σύμφωνα με τη δίαιτα Harcombe,  είναι:

Μην «κλέβεις» πολύ: Τρώγε τις τροφές που θέλεις αλλά με μέτρο. Αν θέλεις να κάνεις μια σημαντική παρασπονδία, φάε την «αμαρτωλή» τροφή αντί για το κανονικό σου φαγητό όχι μαζί με αυτό.

Μην «κλέβεις» συχνά. Αν κάνεις την ίδια παρασπονδία πολύ συχνά σου γίνεται συνήθεια και συνηθίζεις τη γεύση ή αναπτύσσεις λιγούρα για τη συγκεκριμένη τροφή. Θυμήσου πως για τη δίαιτα Harcombe δεν είναι όλες οι παρασπονδίες ίδιες και ότι μπορείς να το παρακάνεις πιο συχνά με κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα παρά με γλυκά και κέικ, καθώς τα πρώτα είναι πιο κοντά στις φυσικές τροφές.

Κράτα τον έλεγχο. Αμέσως μόλις αρχίσεις να νιώθεις ότι αρχίζεις να χρειάζεσαι κάτι τακτικά αντί να το επιθυμείς περιστασιακά, δράσε αμέσως. Κόψε τη συγκεκριμένη τροφή και μην την ξαναφάς για μέρες ή για εβδομάδες. Θα πρέπει να είσαι πραγματικά ειλικρινής με τον εαυτό σου για να βεβαιωθείς ότι δεν θα αποκτήσεις ξανά λιγούρες για συγκεκριμένες τροφές.

Δίαιτα: ΠΡΟΣΟΧΗ

Προτού επιλέξουμε μία δίαιτα την οποία θεωρούμε πως μπορούμε να την ακολουθήσουμε πρέπει να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό ο οποίος θα μας ενημέρωνε σχετικά και φυσικά πριν από κάθε δίαιτα καλό είναι να ελέγχουμε πρώτα την κατάσταση της υγείας μας και τις ανάγκες του οργανισμού μας ώστε να κάνουμε σωστή επιλογή και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Κάθε δίαιτα αντιπροσωπεύει συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών οπότε κι εσείς θα επιλέξετε ποια σας ταιριάζει αφού πρώτα ενημερωθείτε για τα οφέλη της κάθε μιας και πόσο πιστά μπορείτε να την ακολουθήσετε. Να θυμάστε πως βασικότερο όλων είναι η καλή διάθεση σε συνδυασμό με την θετική σκέψη και την αποφασιστικότητα! Δεν είναι αρκετό να ακολουθήσουμε μία δίαιτα απλά για να χάσουμε κιλά για ένα διάστημα αφού αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι να κάνουμε τρόπο ζωής την καλή και ισορροπημένη διατροφή. Έτσι φροντίζουμε να τα συνδυάσουμε όλα για να μάθουμε να αγαπάμε το σώμα μας και όχι να το ταλαιπωρούμε!