Δίαιτα: 30 υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες για να είσαι σε φόρμα

Δίαιτα: Η προσπάθεια για το χάσιμο των περιττών κιλών περνά από το… τραπέζι! Καλό το γυμναστήριο, όμως η ζυγαριά θα σου «χαμογελάσει» μόνο αν βάλεις μέτρο στην διατροφή σου. Δεν κάνουμε λόγο για εξαντλητικές δίαιτες, αλλά για ισορροπία. Μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα κάνοντας το σνακ σας πιο υγιεινό… Πετάξτε τα πατατάκια και επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ.

Δίαιτα: Λαχανικά με χούμους

Η κατανάλωση πολλών λαχανικών θα βελτιώσει τη γενική σας υγεία με πολλούς τρόπους, ο πιο κύριους από αυτούς όμως είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές ασθένειες. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε πολλά λαχανικά γι΄αυτό εφόσον θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να τα βάλετε άμεση στην καθημερινότητα σας.

Ιδανικά τα λαχανικά πρέπει να συνδυαστούν με μια πρωτεΐνη όπως είναι το χούμους- ένα κρεμώδες συνοδευτικό που φτιάχνεται με ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό λεμονιού.

Συνδυάζοντας λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το μπρόκολο, τα ραπανάκια, το σέλινο και οι πιπεριές με χούμους θα σας κρατήσει χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα σας και δεν θα γεμίσετε με περιττές θερμίδες.

1 μέτριο καρότο με 2 κουταλιές της σούπας χούμους περιέχει περίπου 100 θερμίδες.

Δίαιτα: Φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο

Τα μήλα από μόνα τους είναι ότι πιο υγιεινό μπορείτε να φάτε, αν τα συνδυάσετε όμως με φυσικό φυστικοβούτυρο είναι μια ακόμα πιο θρεπτική επιλογή.

Το φυστικοβούτυρο είναι γεμάτο με πρωτεΐνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη φυστικοβούτυρου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η πείνα σας και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Επιλέξτε ένα φυσικό φυστικοβούτυρο που δεν θα περιέχει κάτι επιπλέον από φιστίκια και αλάτι. Καταναλώστε 2 κουταλιές της σούπας για να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες. Ένα μικρό μήλο που καταναλώνεται με 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο έχει  περίπου 270 θερμίδες.

Δίαιτα: Τσιπς καρύδας

Τα τσιπς καρύδας δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά έχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε υγιή λίπη και φυτικές ίνες. Επίσης είναι ένα εξαιρετικό υγιεινό υποκατάστατο για τα πατατάκια. Μπορείτε να αγοράσετε τσιπς καρύδας ή να φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι.

Απλά ρίξτε μεγάλες νιφάδες καρύδας σε ένα ταψί και περιχύστε με λιωμένο λάδι καρύδας. Ψήνετε για 7 έως 9 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οΚελσίου.

Μπορείτε να βάλετε ξύδι και αλάτι στα τσιπς καρύδας αν τα θέλετε πιο πικάντικά ή κανέλα και μέλι αν τα θέλετε πιο γλυκά. Κάντε τη διαδικασία αυτή πριν το ψήσιμο. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού περιέχει περίπου 315 θερμίδες.

Δίαιτα: Αυγά βρασμένα σφιχτά

Τα αυγά είναι γνωστά και σαν φυσικές πολυβιταμίνες. Ένα μεγάλο σφιχτά βρασμένο αυγό περιέχει περίπου 80 θερμίδες και είναι γεμάτο με βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, σελήνιο, φώσφορο, υγιή λίπη και πάνω από 6 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Τα βραστά αυγά είναι ένα πολύ βολικό σνακ που συνδυάζετε εξαιρετικά με άλλα υγιεινά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, καρύδια και τυρί.

Δίαιτα: Γιαούρτι με μούρα

Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Τα μούρα είναι γεμάτα με ίνες και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και βοηθούν στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών στο σώμα σας.

Ένα μπολ γιαούρτι με 1/2 φλιτζάνι (70 γραμμάρια) βατόμουρα, έχει 180 θερμίδες.

Δίαιτα: Μπανάνα με βούτυρο καρυδιού

Η γλυκιά γεύση της μπανάνας και η αλμυρή γεύση του βουτύρου αμυγδάλου, φυστικιού ή κάσιους κάνουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό σνακ.

Επιπλέον, ο συνδυασμός μπανάνας με βούτυρο καρυδιού κάνει το σνακ σας γεμάτο με πρωτεΐνες και ίνες.

Κόψτε μια μικρή μπανάνα και αλείψτε την με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο από καρύδι. Είναι ένα σνακ που θα σας χορτάσει και έχει μόλις 280 θερμίδες.

Δίαιτα: Σύκα γεμιστά με κατσικίσιο τυρί

Το αλάτι του κρεμώδους κατσικίσιου τυριού συνδυάζετε πολύ καλά με τη γλυκιά γεύση των σύκων. Το κατσικίσιο τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που τους καθιστά έναν ισχυρό συνδυασμό.

Για να προετοιμάσετε αυτό το σνακ, κόψτε τα φρέσκα σύκα στη μέση με γεμίστε τα με μια  κούπα τυρί κατσικίσιο, στη συνέχεια ψιλοβρέξτε με ελαιόλαδο και ξίδι.

Ένα μεγάλο σύκο γεμισμένο με 28 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί παρέχει 150 θερμίδες.

Δίαιτα: Λαχανικά με γκουακαμόλε

Το γουακαμόλε -μια σως με αβοκάντο, χυμό μοσχολέμονου, κρεμμύδι, αλάτι και διάφορα βότανα – είναι μια έξυπνη επιλογή για σνακ, γιατί είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Συνδυάστε με ότι λαχανικά προτιμάτε! Μια μερίδα 30 γραμμάρια λαχανικών με γουακαμόλε περιέχει 190 θερμίδες.

Δίαιτα: Κοτόπουλο σαλάτα σε φέτες αγγουριού

Η σαλάτα κοτόπουλο είναι ένα νόστιμο πιάτο που θα σας χορτάσει και μπορείτε να το απολαύσετε τόσο ως γεύμα αλλά και ως σνακ. Μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα  με μαγιονέζα ή λιωμένο αβοκάντο και αναμιγνύεται με φρέσκα βότανα ή ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και το σέλινο.

Βάλτε αυτή τη σαλάτα πάνω σε φέτες αγγουριού που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλές θερμίδες, για ένα σνακ που θα σας γεμίσει. 60 γραμμάρια σαλάτας κοτόπουλου με μαγιονέζα και μισό αγγούρι σε φέτες σας δίνει 228 θερμίδες.

Δίαιτα: Ψημένα αμύγδαλα με αποξηραμένα κεράσια

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ινών και μαγνησίου, ενώ τα αποξηραμένα κεράσια είναι γεμάτα με ίνες και βιταμίνη Α. Οι γεύσεις τους συμπληρώνουν το ένα το άλλο και κάνουν έναν τέλειο συνδυασμό.

Τα κεράσια έχουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω του υψηλού αντιοξειδωτικού τους περιεχομένου.

Ανθρώπινες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων και κερασιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Μια μερίδα 30 γραμμάρια αμύγδαλα με 1/4 φλιτζάνι (40 γραμμάρια) αποξηραμένα κεράσια έχουν 290 θερμίδες.

Δίαιτα: Σαρδέλες

Σίγουρα δεν είναι το πιο δημοφιλές σνακ όμως οι σαρδέλες είναι μια συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης D, βιταμίνης Β12, σεληνίου και αμέτρητων άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενός ειδικού τύπου λίπους που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς. Για ένα γρήγορο σνακ φάτε τις σαρδέλες κατευθείαν από την κονσέρβα τους ή πάνω σε κράκερ.

Μια κονσέρβα σαρδέλας έχει μόνο 151 θερμίδες.

Δίαιτα: Σπιτικό μίγμα ξηρών καρπών

Συνήθως τα έτοιμα μίγματα που αγοράζουμε από τα καταστήματα ξηρών καρπών είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση. Όμως μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας μιξ συνδυάζοντας του ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Θα σας βγει σίγουρα αρκετά πιο οικονομικό ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε αγαπημένους συνδυασμούς γεύσης που δεν διατίθενται στα καταστήματα.

Συνδυάστε σπόρους, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και προσθέστε μικρότερες ποσότητες μαύρης σοκολάτας, καρύδας, σπόρων και μπαχαρικών μέχρι να δημιουργήσετε το τέλειο μείγμα. Τα περισσότερα μείγματα έχουν περίπου 140 θερμίδες ανά 1/4 φλιτζάνι (30 γραμμάρια).

Δίαιτα: Γαρίδες κοκτέιλ

Οι γαρίδες δεν είναι μόνο χαμηλές σε θερμίδες – 85 γραμμάρια γαρίδες περιέχουν μόλις 80 θερμίδες- αλλά και γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνη Β12.

Συνδυάστε γαρίδες βραστές με σάλτσα κοκτέιλ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες που γίνεται με χρένο, κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, χυμό λεμονιού, σάλτσα Worcestershire και καυτερή σάλτσα. Είναι μια έξυπνη επιλογή σνακ που σίγουρα θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρα.