Δίαιτα: Έχετε ακούσει ποτέ για τη δίαιτα των 8 ωρών. Η συγκεκριμένη δίαιτα ανήκει στην κατηγορία των διαλειμματικών και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για όσους δεν θέλουν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και δυσκολεύονται να αποχωριστούν τις αγαπημένες γεύσεις τους.
Έχει βάση στην εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου διατροφής (πρωϊνό, μεσημεριανό κλπ) και στον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής μόνο μέσα σε διάστημα 8 ωρών.
Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μάς παρουσιάζει τη νέα αυτή δίαιτα:
Η δίαιτα των 8 ωρών είναι ένας νέος τρόπος διατροφής ο οποίος δεν βασίζεται στο τι τρώμε, αλλά στο πότε τρώμε. Αυτό είναι το τρικ για να χάσεις έως και 5 κιλά την εβδομάδα.
Δίαιτα: 6 συμβουλές για την «8 Hour Diet»
Το concept της απλό: Επιλέγεις ένα οκτάωρο μέσα στην ημέρα σου, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορείς να φας ό,τι θέλεις. Αφού περάσουν αυτές οι 8 ώρες, πρέπει να σταματήσεις μέχρι την επόμενη μέρα ενώ πρέπει να δίνεις χρόνο στο σώμα να επεξεργαστεί την τροφή. Αν το κάνεις αυτό, τότε μπορείς να χάσεις λίπος και να βάλεις μπρος στο μεταβολισμό σου χωρίς να μετράς θερμίδες. Να και 6 συμβουλές:
- Επίλεξε το οκτάωρο της διατροφής σου:Αν ξεκινήσεις τη μέρα σου και το πρωινό σου στις 9.00 το πρωί, τότε το τελευταίο σου γεύμα (ας το πούμε βραδινό) θα πρέπει να έχει τελειώσει στις 17.00 το απόγευμα.Προγραμμάτισε το οκτάωρο ανάλογα με τις υποχρεώσεις σου.
- Όλα με μέτρο: Κατά τη διάρκεια των οκτώ ωρών, συστήνεται να επιλέγεις καλές και θρεπτικές τροφές για τα γεύματά σου.
- Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και 10′ λεπτά εξάσκησης για να τονώσεις το μεταβολισμό. Στη συνέχεια πάρε ένα πλούσιο πρωινό.
- Ετοίμασε ένα πλούσιο σε καλές θερμίδες μεσημεριανό: Μπορεί τα κυρίως γεύματα μέσα στην ημέρα σου να είναι κοντά το ένα με το άλλο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να είναι πλούσια και χορταστικά.
- Ξέχασε τα ελαφριά βραδινά: Αν ακολουθήσεις τη δίαιτα, είναι πολύ πιθανό να κάτσεις για δείπνο στις 17.00 το απόγευμα. Για αυτό και το βραδινό σου πρέπει και μπορεί να είναι πλούσιο και χορταστικό. Μια μοσχαρίσια μπριζόλα με λαχανικά είναι η ενδεικτική πρόταση.
- Στο οκτάωρο χωράει γλυκό: Αν αναλογιστείς πως θα περάσουν 16 ώρες μέχρι να ξεκινήσεις και πάλι να τρως, καταλαβαίνεις πως ο οργανισμός σου θα έχει χρόνο να κάψει αρκετές θερμίδες. Για αυτό μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου γλυκό!
Συμπερασματικά: Τρώμε για 8 συνεχόμενες ώρες μέσα στην ημέρα, ό,τι θέλουμε κι όποτε θέλουμε. Επιλέγουμε εμείς το ωράριο που μας βολεύει. Για παράδειγμα, αν ξυπνάμε στις 7 και θέλουμε να φάμε πρωινό στις 8, τότε για τις επόμενες 8 ώρες (από τις 8:00 μέχρι τις 16:00) είμαστε ελεύθεροι να καταναλώσουμε οποιαδήποτε τροφή θέλουμε. Αν πάλι είμαστε άνθρωποι που τρώνε το βράδυ ή δεν τρώνε πρωινό, μπορούμε να φάμε το πρώτο μας γεύμα στις 12.00 και το τελευταίο στις 20.00. Όλες τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας “νηστεύουμε”.
Γενικότερα, τις διαλειμματικές δίαιτες όπως αυτή δεν χρειάζεται να τις ακολουθείτε κάθε μέρα. Ακόμα κι αν κάνουμε τη δίαιτα των 8 ωρών 3 φορές την εβδομάδα, θα δείτε οπωσδήποτε αποτελέσματα. Κάτι άλλο επίσης πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι μπορείτε να τη προσαρμόσετε σε οποιαδήποτε άλλη δίαιτα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!
Διαλείπουσα νηστεία: Ποιες είναι οι μέθοδοι – Έτσι θα την ξεκινήσετε
Διαλείπουσα νηστεία: Η δίαιτα που έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς αποτελεί μία εύκολη λύση και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό. Συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί τύποι διαλείπουσας νηστείας, στις οποίες έχετε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε τα γεύματά σας και μία (μεγαλύτερη) περίοδο κατά την οποία δεν πρέπει να τρώτε καθόλου ή μπορείτε να καταναλώνετε ελάχιστες θερμίδες.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου που μπορείτε να τρώτε, είναι σημαντικό να μην οδηγείστε σε υπερκατανάλωση τροφής. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για να ακολουθήσετε τη διαλείπουσα νηστεία και ο τύπος που θα επιλέξετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας. Πολλοί δοκιμάζουν τις παρακάτω μεθόδους για μερικές εβδομάδες πριν αποφασίσουν αν τελικά λειτουργούν.
Διαλείπουσα νηστεία: Ποιες είναι οι μέθοδοι
Η μέθοδος 16:8 : Η προσέγγιση αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο ευέλικτες. Πρέπει απλώς να νηστεύετε για 16 ώρες και να τρώτε τα γεύματά σας τις υπόλοιπες οκτώ ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα από τις 12 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Μετά τις 8 μ.μ. και έως τις 12 μ.μ. την επόμενη μέρα, μπορείτε να πιείτε μόνο ποτά χωρίς θερμίδες όπως το νερό, το τσάι και ο καφές.
Η μέθοδος 5:2 : Επίσης γνωστή ως εναλλακτική ημέρα νηστείας, αυτή η μέθοδος προϋποθέτει ότι τρώτε κανονικά πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια νηστεύετε για 24 ώρες, επιτρέποντας στον εαυτό σας να καταναλώσει μόνο 500 έως 600 θερμίδες. Μπορείτε να επιλέξετε δύο μέρες την εβδομάδα για να νηστέψετε, όπως τη Δευτέρα και την Πέμπτη, για παράδειγμα.
Υπάρχει επίσης και η εναλλακτική λύση, να επιλέξετε να μην καταναλώνετε καθόλου θερμίδες τις δύο μη διαδοχικές ημέρες της εβδομάδας που νηστεύετε.
Η μέθοδος του πολεμιστή: Όσοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο καταναλώνουν το φαγητό τους σε μόλις τέσσερις ώρες την ημέρα και νηστεύουν τις υπόλοιπες 20 ώρες.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας, κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας;
Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ευεργετική, λόγω αρκετών χημικών και ορμονικών αντιδράσεων που συμβαίνουν όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως καύσιμα.
Πιο συγκεκριμένα:
Αυξημένη αυξητική ορμόνη (HGH): Με περισσότερη HGH, το σώμα σας μπορεί να ενισχύσει την απώλεια λίπους και την αύξηση μυών.
Καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλότερα για όσους νηστεύουν και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης επιτρέπουν στο σώμα σας να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στο αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Κυτταρική επισκευή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, τα κύτταρα σας εισέρχονται σε μία διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρούν την συσσώρευση πρωτεϊνών και τα νεκρά ή κατεστραμμένα συστατικά του κυττάρου.
Αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση: Η διαδικασία αυτή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αναπτύσσει ορισμένες ασθένειες.