Αυτή είναι η σωστή δίαιτα για να χάσεις λίπος και όχι μυϊκή μάζα

Αυτή είναι η σωστή δίαιτα για να χάσεις λίπος και όχι μυϊκή μάζα: Υπάρχουν πολλές διατροφές και αυστηρές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους και λίπους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Όχι ακριβώς.

Υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις αρχές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας και τις οποίες θα αναλύσουμε στο άρθρο αυτό.

Πέραν των εύκολων λύσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να ασχολούνται με λεπτομέρειες, χάνοντας έτσι την μεγαλύτερη εικόνα.

Αν δεν γνωρίζετε και δεν εφαρμόζετε τις βασικές αρχές για το χάσιμο του λίπους, είτε βλέπετε τις προσπάθειες σας να μην επιφέρουν καρπούς, είτε να σας δίνουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα και τότε λογικό είναι να απογοητεύεστε.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να δώσετε προσοχή στο να διατηρήσετε (ακόμα και να αυξήσετε) τη μυϊκή σας μάζα και ταυτόχρονα να χάσετε λίπος. Έτσι, θα καταφέρετε να έχετε ένα καλλίγραμμο και σμιλεμένο κορμί, που θα μπορείτε να το διατηρήσετε σε μόνιμη βάση.

Πρόγραμμα για απώλεια λίπους: Αργά και σταθερά

Αυτός είναι ίσως ο πιο δύσκολος κανόνας για δεχτούν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Άλλωστε όλοι θέλουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, να τα πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν.

Μην μπαίνετε όμως στην παγίδα να λέτε, θέλω να χάσω τόσα κιλά μέσα σε μια βδομάδα, ή θα πηγαίνω στο γυμναστήριο για 5 ώρες κάθε μέρα, ώστε να χάσω λίπος. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ΜΗΝ πετύχετε το στόχο σας!

Δεν είναι ψέμα πως αν κόψετε απότομα τις θερμίδες σας θα χάσετε λίπος (για μικρό χρονικό διάστημα), αλλά αυτή η επιλογή σας έρχεται με ένα κόστος.

Όταν χάνετε απότομα λίπος, κόβοντας απότομα πολλές θερμίδες, χάνετε επίσης μυϊκή μάζα, την οποία αποκτήσατε με κόπο.

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζεται αν μειώσετε απότομα τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, είναι να μειώσετε και τον μεταβολισμό σας, το οποίο δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο.

Αυτά τα δύο ζητήματα, δηλαδή το να χάσετε μύες και να καταστρέψετε τον μεταβολισμό σας, πρέπει να τα αποφύγετε πάση θυσία!

Ο καθένας χάνει με διαφορετικό ρυθμό λίπος. Στοχεύστε στο να χάνετε περίπου 1% του σωματικού σας βάρους ανά βδομάδα. Δηλαδή αν είστε 80 κιλά, προσπαθήστε να χάνετε περίπου 0,8 κιλά την εβδομάδα.

Οτιδήποτε πολύ περισσότερο από αυτό, μπορεί να έχεις ως αποτέλεσμα να χάσετε και μυϊκή μάζα ταυτόχρονα.

Πρόγραμμα για απώλεια λίπους: Η σημασία της πρωτεΐνης 

Θα αναρωτηθείτε, πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες για να χάσετε λίπος; Ναι φυσικά, αλλά από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία σας δίνουν θερμίδες (πρωτεϊνη, υδατάνθρακες, λίπος), αυτό το οποίο δεν πρέπει να μειώστε είναι η πρωτεΐνη!

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει, ότι αυξάνοντας λίγο την πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορεί να σας βοηθήσει και να χάσετε λίπος και να μην χάσετε τους μύες, αλλά σε συνδυασμό με γυμναστική να τους αυξήσετε.

Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης έχει φανεί από έρευνες, ότι βοηθάει και όσους είναι υπέρβαροι, αλλά και όσους αθλούνται να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε σας σωματικό κιλό. Δηλαδή αν είστε 70 κιλά, θα πρέπει να στοχεύετε στο να τρώτε γύρω στα 150 γραμμάρια πρωτεΐνης το λιγότερο ανά ημέρα.

Πρόγραμμα για απώλεια λίπους: Βάρη και HIIT

Θα πρέπει να εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και τα βάρη. Όταν μειώνετε τις θερμίδες σας για να μειώσετε το λίπος, το σώμα αντιδρά με σκοπό να εξοικονομήσει ενέργεια κι έτσι μειώνει ταυτόχρονα τη μυϊκή σας μάζα, τον μεταβολισμό και τη συνολική σας δύναμη!

Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα με βάρη – αντιστάσεις, αλλά και ασκήσεις με το σωματικό σας βάρος, ώστε να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα και το μεταβολισμό σας.

Μία καλή περίπτωση για παράδειγμα, είναι η μεταβολική προπόνηση με βάρη. Επίσης, είναι σύνηθες πολλοί να κάνουν προγράμματα με πολλές επαναλήψεις, στην προσπάθεια να μειώσουν το λίπος, αλλά αυτό είναι λάθος.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα με βάρη, το οποίο θα βασίζεται στη δύναμη και στην υπερτροφία. Μην δίνετε προτεραιότητα στο να κάνετε πολλές επαναλήψεις. Κάντε 3-4 σετ, από 6-12 επαναλήψεις.

Παράλληλα, εντάξτε στην προπόνησή σας την υψηλής έντασης διαλειμματική αερόβια άσκηση, τα οφέλη της οποίας θα πρέπει ήδη να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους τρεις κανόνες, ο στόχος σας για τη μείωση του σωματικού σας λίπους θα επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο. Σταματήστε να ακούτε τους μύθους που κυκλοφορούν! Μπορείτε να χάσετε λίπος, ενώ ταυτόχρονα η μυϊκή σας μάζα να διατηρείται και χωρίς να καταστρέφετε τον μεταβολισμό σας. Θέλει χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Πρόγραμμα για απώλεια λίπους: 10 τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα

1. Μήλα

Τα μήλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά.

Ένα φλιτζάνι με φέτες μήλου (125 γραμμάρια) έχει 57 θερμίδες και σχεδόν τρία γραμμάρια διαιτητικών ινών.

Δεδομένου ότι το σώμα σας πρέπει να καίει ενέργεια για να χωνέψει τα μήλα, η καθαρή ποσότητα θερμίδων που παρέχεται από αυτό το φρούτο είναι πιθανόν λιγότερη από ό, τι αναφέρθηκε.

2. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι λαχανικά εξαιρετικά θρεπτικά. Μοιάζουν με μίνι λάχανα και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση λαχανακίων Βρυξελλών μπορεί να προστατεύσει από βλάβες του DNA λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.

Αυτές οι θρεπτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν μόνο 38 θερμίδες ανά φλιτζάνι (88 γραμμάρια).

3. Καρότα

Τα καρότα είναι πολύ δημοφιλή λαχανικά. Είναι συνήθως λεπτά και πορτοκαλί, αλλά μπορούν επίσης να είναι κόκκινα, κίτρινα, μοβ ή λευκά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την  καλή όραση με την κατανάλωση καρότων, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Α είναι απαραίτητη για την σωστή όραση.

Μια μερίδα (128 γραμμάρια) καρότων έχει μόνο 53 θερμίδες και πάνω από 400% της βιταμίνης Α.

4. Καρπούζι

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα, που ενυδατώνει τον οργανισμό όπως ένα ποτήρι νερό.

Έχει πολύ λίγες θερμίδες και μας επιτρέπει να το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις. Αν μάλιστα, συνδυάσετε το καρπούζι με σωματική άσκηση, τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους θα είναι εντυπωσιακά.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C, Β6, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο, φυλλικό οξύ και χαλκό.

Προλαμβάνει την καρδιακή προσβολή, βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας την εμφάνιση του καρκίνου.

Προσέξτε βέβαια οι 2 ή 3 φέτες καρπούζι να μην μετατραπούν σε δωδεκάδα. Ένας στρατηγικός τρόπος για να φάτε καρπούζι είναι να το προτιμήσετε αντί για το δείπνο σας, για ένα άκρως υγιεινό βραδινό γεύμα.

5. Ρόκα

Η ρόκα είναι ένα σκούρο, φυλλώδες λαχανικό με μια πιπεράτη γεύση.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε σαλάτες, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, ασβέστιο και κάλιο.

Το μισό φλυτζάνι (10 γραμμάρια) ρόκας έχει μόνο τρεις θερμίδες.

6. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα λαχανικό που προσφέρεται σε πράσινες, λευκές και πορφυρές ποικιλίες.

Όλοι οι τύποι σπαραγγιών είναι υγιεινοί, αλλά τα πορφυρά σπαράγγια έχουν ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Ένα φλιτζάνι σπαράγγια (134 γραμμάρια) έχει μόνο 27 θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, παρέχοντας το 70% και το 17% των ουσιών, αντίστοιχα.

7. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά στον πλανήτη. Είναι μέλος της σταυροειδούς οικογένειας λαχανικών και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) μπρόκολο έχει μόνο 31 θερμίδες και πάνω από 100% της ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι την ημέρα.

8. Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι ένα αναζωογονητικό λαχανικό που συνήθως χρησιμοποιείται στις σαλάτες. Χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή διάφορων εδεσμάτων, λόγω του αρωματικού νερού, όπως το τζατζίκι.

Δεδομένου ότι τα αγγούρια είναι ως επί το πλείστον νερό, έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες – το μισό φλιτζάνι (52 γραμμάρια) έχει μόνο 8.

9. Γκρέιπφρουτ

Ακόμη μία εξαιρετική επιλογή χωρίς θερμίδες και ένα απόλυτα υγιές πρωινό.

Τα γκρέιπφρουτ σχετίζονται απόλυτα με την δίαιτα και την γρήγορη απώλεια κιλών. Έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, έστω και ένα γκρέιπφρουτ, ζύγιζαν περίπου 10 κιλά λιγότερο από όσες δεν το προτιμούσαν.

Περιέχει κι αυτό μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, A και Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ και πηκτίνη που είναι ένας ισχυρότατος σύμμαχος κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.

Το γκρέιπφρουτ βοηθά επίσης στην πρόληψη των κρυολογημάτων, προλαμβάνει την δημιουργία πέτρας στα νεφρά και καθαρίζει το συκώτι μας.

Προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη, μειώνει την χοληστερίνη και προστατεύει από την ουλίτιδα. Είναι ιδανικό για καύση του λίπους αφού ενεργοποιεί άμεσα τον μεταβολισμό.

10. Πράσο

Παρά το ότι δεν είναι συνήθως από τις βασικές μας επιλογές, το πράσο είναι μια καταπληκτική διατροφική επιλογή με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C, Ε, Κ, Β6, μαγγανίου, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, ψευδάργυρου, σεληνίου και αντιοξειδωτικών.

Η κατανάλωση τους έχει σχετιστεί με την μείωση εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Η ουσία κερκετίνη που περιέχουν τα πράσα βοηθά στην αναστολή καρκινικών όγκων.

Τα πράσα αναστέλλουν τον σχηματισμό θρόμβων, βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και στην μείωση των αγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε βιολογικά πράσα για να κερδίσετε περισσότερα από την γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.