Δυσανεξία στη γλουτένη: Η δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός δυσκολεύεται να διασπάσει τη γλουτένη.
Η γλουτένη καταστρέφει το έντερο των ασθενών με κοιλιοκάκη, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.
Η νόσος προσβάλλει παιδιά και ενήλικες με γενετική προδιάθεση (γονότυποι HLA-DQ2 και HLA-DQ8), εντούτοις τι ακριβώς οδηγεί σε απώλεια της ανοχής της γλουτένης παραμένει μυστήριο.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σε ποσοστό 21% η κοιλιοκάκη εμφανίζεται ασυμπτωματική (υποκλινική κοιλιοκάκη). Όμως, το 79% των ασθενών εκδηλώνουν συμπτώματα.
Συμπτώματα πεπτικού συστήματος
- Μετεωρισμός, τυμπανισμός ή φούσκωμα
- Αφθώδης στοματίτιδα
- Εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Πόνος στην κοιλιά
- Ανορεξία
- Δύσοσμα αέρια
- Λιπαρές κενώσεις και κόπρανα που επιπλέουν
Εξωγαστρικές / Εξωεντερικές εκδηλώσεις
- Οστεοπενία / οστεοπόρωση, εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων 25-OH βιταμίνης D3
- Αναιμία, κατά κύριο λόγο σιδηροπενική αναιμία στο 85% των ασθενών με αναιμία
- Κρυψιγενής αύξηση τρανσαμινασών
- Υποτροπιάζουσες αποβολές
- Αλλεργίες
- Πονοκέφαλος
- Ινομυαλγία
- Καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά
- Απώλεια βάρους
Συμπτώματα σε παιδικές ηλικίες
Πεπτικά συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά στα βρέφη και τα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος και φούσκωμα
- Χρόνια διάρροια
- Εμετό
- Δυσκοιλιότητα
- Χλωμά, δύσοσμα ή λιπαρά κόπρανα
- Απώλεια βάρους.
Ευερεθιστότητα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα στα παιδιά που νοσούν. Δυσσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια των ετών, όταν η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως η αδυναμία να ευημερούν ως βρέφη, καθυστέρηση της ανάπτυξης και κοντό ανάστημα, καθυστερημένη εφηβεία, και ελαττωματικό σμάλτο των μόνιμων δοντιών.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Διάρροια και δυσκοιλιότητα
Τα τακτικά φαινόμενα διάρροιας και δυσκοιλιότητας είναι συνηθισμένο σύμπτωμα. Περιστασιακά, το να έχετε τέτοια πεπτικά προβλήματα είναι φυσιολογικό, αλλά αν σας συμβαίνει τις περισσότερες ημέρες μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μπορεί, επίσης, να έχουν κόπρανα που να μυρίζουν ιδιαίτερα δυσάρεστα, καθώς η κατάσταση προκαλεί κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Φούσκωμα
Ένα άλλο πολύ κοινό σύμπτωμα το φούσκωμα. Αυτό αναφέρεται στην αίσθηση ενός πλήρους στομάχου που είναι άβολη και διαρκής. Είναι σύνηθες επίσης να αισθανόμαστε μια συσσώρευση αερίων στο στομάχι.
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι ο συνηθέστερος λόγος για φούσκωμα, αλλά μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, το φούσκωμα μπορεί να συμβαίνει πολύ τακτικά και δεν συνδέεται απαραίτητα με την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν.
Κοιλιακός πόνος
Ομοίως, πολλές διαφορετικές αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος (πόνος). Αλλά, και πάλι, εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αναφέρουν συχνά κοιλιακό πόνο χωρίς άλλο προφανή λόγο.
Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα άλλο σύμπτωμα που δύσκολα αποδίδεται στην πάθηση αυτή, καθώς μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με καμία ιατρική κατάσταση.
Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να έχουν επίμονο και συχνό αίσθημα κούρασης.
Ναυτία
Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη. Η ναυτία μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες, αλλά αν συμβαίνει συχνά μετά την κατανάλωση γλουτένης, μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη.
Πονοκέφαλος
Οι τακτικοί πονοκέφαλοι είναι ένα ακόμη σύμπτωμα, που μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Πιο σπάνια σημάδια
Κεράτωση του δέρματος
Επίσης γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου» στο πίσω μέρος των μπράτσων. Αυτό τείνει να είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος και βιταμίνης Α που προκαλείται από την δυσαπορρόφηση της γλουτένης και καταστραφεί το έντερο.
Ινομυαλγία
Ορισμένοι ειδικοί γιατροί πιστεύουν ότι η ινομυαλγία είναι ένα σύμπτωμα, και όχι ασθένεια. Η φλεγμονή του συνδετικού ιστού είναι ένα από τα ισχυρότερα σημάδια δυσανεξίας στη γλουτένη.
Ουσιαστικά, το σώμα αντιμετωπίζει την γλουτένη σαν να είναι εχθρός και στέλνει αντισώματα για να την καταστρέψουν. Αυτά τα αντισώματα καταστρέφουν το εσωτερικό του στομάχου και του εντέρου.
Ακριβώς όπως ο πόνος στις αρθρώσεις, η φλεγμονή μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Εάν ένας γιατρός σας πει ότι έχετε ινομυαλγία, δοκιμάστε την αφαίρεση της γλουτένης από την διατροφή σας και δείτε πώς αισθάνεστε.
Ομίχλη του εγκεφάλου
Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει την γνωστή ως «ομίχλη του εγκεφάλου» σε ευαίσθητα άτομα.
Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η γλουτένη που προκαλεί την «ομίχλη του εγκεφάλου», οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry διαπίστωσαν ότι μπορεί να υπάρχει σημαντική διασταυρούμενη αντιδραστικότητα των αντισωμάτων IgG στη γλουτένη και άλλων διαφορετικών αντισωμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψυχικές διαταραχές.
Αυτά τα αντισώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή η οποία μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
- Αιματολογικές εξετάσεις: Στο αίμα γίνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από κατανάλωση γλουτένης. Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη διαθέτουν στο αίμα τους αντισώματα έναντι αυτών των πρωτεϊνών. Θα πρέπει να φάτε κανονικά πριν κάνετε την αιματολογική εξέταση για τον έλεγχο αντισωμάτων της κοιλιοκάκης.
- Βιοψία: Προϋποθέτει γαστροσκόπηση κατά την οποία ο γαστρεντερολόγος εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στο στόμα σας και από εκεί τον προωθεί στο λεπτό έντερο (δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου) από όπου θα λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού (βιοψία) που θα εξετασθεί κάτω από το μικροσκόπιο ώστε να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση γλουτένης έχει προκαλέσει ζημιά στο έντερο.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την θεραπεία
Η καλύτερη θεραπεία είναι να σταματήσετε εντελώς να καταναλώνετε γλουτένη. Αυτό μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο στην αρχή. Θα πρέπει να αποφύγετε συστατικά όπως σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως:
- σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του σίτου
- κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης
- σίκαλη
- ζύμη ζυθοποιίας που προέρχεται συνήθως από μπύρα
Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
- ζυμαρικά
- ψωμί και αρτοσκευάσματα
- πολλά ψημένα προϊόντα
- ζυμαρικά
- κράκερ
- σιτηρά
- τηγανίτες, βάφλες και κρέπες
- μπισκότα
- σάλτσες
- μπύρες
- ποτά βύνης
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στην αρχή. Τα τρόφιμα αυτά διασπώνται δύσκολα και θα πρέπει να περιμένετε έως ότου επουλωθεί το έντερό σας ώστε να τα επαναφέρετε στο καθημερινό σας σιτηρέσιο.
Τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη (και μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε) περιλαμβάνουν:
- Ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, σόγια
- Φρούτα και λαχανικά
- Άλευρα, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα που παράγονται από τα παραπάνω συστατικά που φέρουν ετικέτα “ελεύθερα γλουτένης“
- Κρασί και αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά, όπως ρούμι, τεκίλα, βότκα και ουίσκι
Ο γαστρεντερολόγος σας ενδεχομένως να σας συνταγογραφήσει βιταμίνες, ώστε να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνετε από την τροφή.
Δυσανεξία στη γλουτένη: Με ποια αυτοάνοσα νοσήματα σχετίζεται;
- Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα
- Ερπητοειδής δερματίτιδα ή νόσος του Duhring
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος, νεανικός)
- Νευρολογικές διαταραχές (επιληψία, αταξία, περιφερική νευροπάθεια)
- Αυτοάνοσα νοσήματα του ήπατος (πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση ηπατίτιδα)
- Νόσοι συνδετικού ιστού (σύνδρομο Sjӧgren, συστηματική σκλήρυνση)