Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή – Περιορίζει την πείνα που νιώθετε

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Ποιο είναι το μυστικό για ένα αδύνατο κορμί; Ένα κορμί που δεν πεινάει, και επομένως δεν καταναλώνει περιττές θερμίδες.

Όχι, δεν υπάρχει μαγική λύση για να εξαφανίσετε την πείνα σας, αλλά υπάρχουν τρόφιμα που μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλα.

Ποια είναι λοιπόν τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε, για να χάσετε βάρος ευκολότερα;

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Τι είναι ο κορεσμός;

Ο κορεσμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει το αίσθημα πληρότητας και περιορισμού της όρεξης που συμβαίνει μετά την κατανάλωση φαγητού.

Μια κλίμακα που ονομάζεται δείκτης κορεσμού μετρά αυτό το αποτέλεσμα. Αναπτύχθηκε το 1995, σε μελέτη της Αυστραλής ερευνήτριας Δρ. Σουζάνα Χόλτ, που εξέτασε μερίδες 240 θερμίδων από 38 διαφορετικά τρόφιμα.

Τα τρόφιμα ταξινομήθηκαν σύμφωνα με την ικανότητά τους να ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας. Εκείνα που σημείωσαν υψηλότερα από 100 βαθμούς θεωρήθηκαν πιο χορταστικά, ενώ τα τρόφιμα που σημείωσαν κάτω από 100 βαθμούς θεωρήθηκαν λιγότερο χορταστικά.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη κορεσμού μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Αυτοί οι τύποι τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα.

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Βραστές πατάτες

Οι πατάτες έχουν δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ υγιείς και θρεπτικές. Οι μαγειρεμένες, μη αποφλοιωμένες πατάτες είναι μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του καλίου.

Επιπλέον, οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και υδατάνθρακες και περιέχουν μέτριες ποσότητες ινών και πρωτεϊνών. Επίσης, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Αυγά

Τα αυγά είναι απίστευτα υγιή και θρεπτικά. Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους βρίσκονται στους κρόκους, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των ματιών.

Τα αυγά είναι επίσης πολύ χορταστικά και έχουν υψηλή βαθμολογία στον δείκτη κορεσμού. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση αυγών για πρωινό, αντί ενός κουλουριού, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας και να βοηθήσει σε λιγότερη πρόσληψη θερμίδων τις επόμενες 36 ώρες.

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Σούπα

Αν και τα υγρά έχουν συχνά θεωρηθεί λιγότερο χορταστικά από τα στερεά γεύματα, υπάρχουν στοιχεία που αναδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που καταναλώνετε σούπες.

Οι σούπες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο χορταστικές από τα στερεά τροφιμα που περιέχουν τα ίδια συστατικά. Σε μια μελέτη, οι εθελοντές κατανάλωναν ένα στερεό γεύμα, μια παχύρεστη σούπα ή μια βελουτέ σούπα που είχε παρασκευαστεί μέσω ενός επεξεργαστή τροφίμων.

Στη συνέχεια μετρήθηκαν το αίσθημα πληρότητας και ο ρυθμός με τον οποίο έγινε ο κορεσμός του φαγητού. Η σούπα με τη βελουτέ υφή είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο αίσθημα κορεσμού, καθώς και τον πιο αργό ρυθμό εκκένωσης του στομάχου, ακολουθούμενη από την πιο παχύρεστης υφής σούπα.

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Αβοκάντο

Είναι ίσως από τα πιο χορταστικά φρούτα. Μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα αλλά βοηθάει πολύ στο να ικανοποιήσετε την πείνα σας, καταναλώνοντας καλά λιπαρά. Αν και πλούσιο σε θερμίδες είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Μήλα

Παρέχουν έναν συνδυασμό φυτικών ινών και νερού που δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας. Επιπλέον, περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που έχει αποδειχθεί ότι ικανοποιεί την πείνα. Θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Μούρα

Μπορούν να προστατεύσουν από την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις για αυτό και αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις ένα φλιτζάνι σμέουρων έχει οκτώ γραμμάρια ινών και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Χάστε κιλά ακολουθώντας αυτή τη διατροφή: Ο ξηρός καρπός που κόβει την όρεξη

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 αλλά και βιταμίνη Ε, προωθούν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν δραστικά τις λιγούρες.

«Γνωρίζουμε ότι τα καρύδια μάς κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι, όμως ήταν έκπληξη για εμάς να διαπιστώσουμε ότι ο ξηρός καρπός επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν έχουμε μπροστά μας φαγητό και, κατ’ επέκταση, να επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές και το πόσο πεινασμένοι νιώθουμε» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Δρ Ολίβια Φαρ.

«Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν καρύδια, μια περιοχή του εγκεφάλου τους “φωτιζόταν” και αυτό φάνηκε να σχετίζεται με το τι μας έλεγαν για το αίσθημα πείνας ή κορεσμού που ένιωθαν» προσθέτει ο Δρ Χρήστος Μαντζώρος, επίσης συντάκτης της μελέτης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από πείραμα σε 10 παχύσαρκα άτομα για διάστημα πέντε ημερών. Για να μελετήσουν την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας.

Ο ξηρός καρπός που κόβει την πείνα: 13 οφέλη των καρυδιών

Τα καρύδια είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλές έρευνες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί σχετικά με τα οφέλη του καρυδιού για τον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχει ήδη μια πληθώρα λόγων και αποδεδειγμένων οφελών, ώστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, σήμερα κιόλας!

Τα καρύδια είναι πηγή υγιών λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, αλλά παρέχουν στην υγεία μας πολλά ακόμη προνόμια.

Καρύδι, το αντιοξειδωτικό!

Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν το σώμα να αποτρέψει την συγκέντρωση LDL χοληστερίνης στο σώμα μας.

Πηγή Ω3

Τα Ω3 λιπαρά μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Σε ποια φυτική πηγή θα τα βρεις; Στα καρύδια φυσικά!

Αντιφλεγμονώδη

Πολλά από τα συστατικά που βρίσκουμε στα καρύδια, όπως οι πολυφαινόλες, βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, που είναι το κλειδί σε πολλές ασθένειες.

Φροντίδα στο έντερο

Τα καρύδια δεν παρέχουν μονάχα θρεπτικά συστατικά σε εμάς, αλλά και στα καλά βακτήρια, που ζουν στο έντερο μας. Αυτό όχι μόνο μας εξασφαλίζει ένα υγιές έντερο, αλλά μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών.

Αντικαρκινικά

Οι πολυφαινόλες, που περιέχουν τα καρύδια, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Έλεγχος Βάρους

Μολονότι έχουν αρκετές θερμίδες, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τις απορροφά όλες. Επιπλέον, αποτελούν το ιδανικό σνακ, για να “κοροϊδέψετε” την πείνα σας.

Ποιος διαβήτης;

Τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη και τον έλεγχο του Διαβήτη Τύπου 2, καθώς βοηθούν στην διατήρηση σταθερού βάρους, αλλά και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Έλεγχος της πίεσης

Μελέτες έχουν δείξει ότι 28 γρ. καρύδια καθημερινά, που αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφής, μπορεί να μειώσουν την πίεση του αίματος.

Υποστηρίζουν την υγιή γήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούμε να έχουμε την δυνατότητα να περπατάμε και να επικοινωνούμε, ώστε να διατηρούμε την αυτονομία μας. Μια υγιής διατροφή, που συμπεριλαμβάνει καρύδια, σίγουρα θα βοηθήσει σε αυτό.

Εγκεφαλική λειτουργία

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει γίνει φανερό ότι τα καρύδια περιέχουν θρεπτικές ουσίες, που προστατεύουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές και ενισχύουν την καλή εγκεφαλική λειτουργία με το πέρασμα του χρόνου.

Ανδρικό Αναπαραγωγικό Σύστημα

Η κατανάλωση καρυδιών προστατεύει και υποβοηθά την υγεία του σπέρματος και την γονιμότητα των ανδρών. Εάν και χρειάζονται επιπλέον μελέτες σε αυτόν τον τομέα, αξίζει να το δοκιμάσετε!

Μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Μόνο 43 γραμμάρια καρυδιών είναι αρκετά, ώστε να μειώσετε την χοληστερόλη και τα επικίνδυνα τριγλυκερίδια στον οργανισμό σας, αποτρέποντας καρδιακές παθήσεις.

Η ευκολότερη προσθήκη στην διατροφή σας!

Είτε τα καταναλώσετε σκέτα, είτε σε σαλάτες, σε σπιτικό ψωμί, ως πασπάλισμα σε φαγητά, ως συστατικό σε ροφήματα και γλυκά, ένα είναι σίγουρο: θα λατρέψετε τη γεύση και τα οφέλη τους (αρκεί να μην έχετε αλλεργία σε αυτά!).