Φαγούρα στον κόλπο: 9 καταστάσεις που την προκαλούν

Η φαγούρα στα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι ένα σύμπτωμα το οποίο προκαλεί έντονη δυσφορία και δυσκολία στην καθημερινότητα πολλών γυναικών, ενώ προκύπτει από πολλά αίτια και σε ανύποπτο χρόνο. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ απλό, όπως μη τήρηση σωστής υγιεινής, ή κάτι πιο περίπλοκο, όπως Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Ποια αίτια προκαλούν, λοιπόν, φαγούρα στον κόλπο;

Τρόπος ζωής

Η εξωτερική φαγούρα μπορεί να οφείλεται σε δερματίτιδα ή φλεγμονή του δέρματος που προκαλούν τα ξυράφια, τα στενά ρούχα ή τα ιδρωμένα ρούχα προπόνησης. Φροντίστε λοιπόν να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο ξυράφι πάνω από 5 φορές, να αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και εσώρουχα και να πλένετε τα ρούχα του γυμναστηρίου.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Βακτηριακή κολπίτιδα
Πρόκειται για κοινή λοίμωξη που οφείλεται στην υπερανάπτυξη των φυσικών βακτηρίων του κόλπου που προκαλεί φλεγμονή. Μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά αφορά περισσότερο τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λόγω του σεξ χωρίς προφυλάξεις. Εκτός από φαγούρα, άλλα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι οι γκριζωπές κολπικές εκκρίσεις και η δυσάρεστη οσμή. Η αντιμετώπιση απαιτεί τη λήψη αντιβίωσης. Αν ταλαιπωρείστε συχνά από βακτηριακές κολπίτιδες, είναι χρήσιμο να λαμβάνετε προβιοτικά που συμβάλλουν στην ισορροπία της κολπικής χλωρίδας.

Κολπική μυκητίαση

Όπως και στην περίπτωση βακτηριακής κολπίτιδας, η κολπική μυκητίαση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταβολής στο pH του κόλπου. Μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή αιτία ή να είναι επακόλουθο της χρήσης αντιβιοτικών, της σεξουαλικής επαφής ή αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες. Πέραν της φαγούρας, τυπικό σύμπτωμα της κολπικής μυκητίασης είναι η παραγωγή πηκτών, λευκών κολπικών υγρών.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Ο ερεθισμός του δέρματος των γυναικείων γεννητικών οργάνων οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν, όπως αρώματα ή πρόσθετα που βρίσκονται σε σαπούνια, μαλακτικά, προφυλακτικά ή λιπαντικά. Συνήθη συνοδά συμπτώματα σε περίπτωση δερματίτιδας εξ επαφής είναι το κοκκίνισμα και το οίδημα (πρήξιμο) στο δέρμα. Δεν αποκλείεται η δερματίτιδα εξ επαφής να είναι αποτέλεσμα της αποτρίχωσης των γεννητικών οργάνων με ξυραφάκι.

Έκζεμα ή ψωρίαση

Συγγενείς δερματοπάθειες όπως το έκζεμα και η ψωρίαση μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα και κοκκίνισμα στα γεννητικά όργανα. Το έκζεμα και η ψωρίαση συνοδεύονται από την εμφάνιση φολίδων ή εξανθημάτων στο δέρμα.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Αρκετά ΣΜΝ εκδηλώνονται με βασικό σύμπτωμα τη φαγούρα στον κόλπο. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλαμύδια, ο έρπης, η τριχομονίαση (τριχομονάδωση) και η γονόρροια. Στις γυναίκες που δεν κάνουν αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή, μία ακόμη πιθανή αιτία είναι οι ψείρες των τριχών της ήβης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η φαγούρα συνήθως εξελίσσεται σε τσούξιμο και πόνο. Συνήθη συνοδά συμπτώματα των ΣΜΝ, αναλόγως βέβαια με το είδος της λοίμωξης, είναι οι ενοχλήσεις κατά την ενούρηση, η έκκριση δύσοσμων κολπικών υγρών, οι πληγές/τα εξανθήματα στα γεννητικά όργανα και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Σκληροατροφικός λειχήνας (Lichen Sclerosus)

Πρόκειται για αρκετά σοβαρή πάθηση που εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων επάνω στην επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων. Η ορμονική λειτουργία ή η υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού είναι δύο πιθανές αιτίες της εμφάνισης του σκληροατροφικού λειχήνα.

Ορμόνες

Οποιαδήποτε μεταβολή ή διακύμανση στα επίπεδα των ορμονών (λόγω περιόδου, εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης ή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών) μπορεί να συνοδεύεται από τη φαγούρα στα γεννητικά όργανα. Η ξηρότητα του κόλπου είναι μια τυπική ένδειξη ότι οι ορμόνες ευθύνονται για την ενόχληση.

Εμμηνόπαυση

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση αλλάζουν την ισορροπία του pH στον κόλπο, προκαλώντας ξηρότητα και κολπική ατροφία. Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, ερεθισμό και πόνο στο σεξ. Ζητήστε από τον γυναικολόγο να σας δώσει κάποια αγωγή που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH και την αποκατάσταση της υγρασίας στον κόλπο.

Σεξουαλική Επαφή

Η χρήση λιπαντικών στο σεξ μπορεί να προκαλέσει κολπικό κνησμό και δυσφορία. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά λιπαντικά περιέχουν αλκοόλ, το οποίο ερεθίζει τον κόλπο. Φαγούρα μπορεί να προκαλέσει και το λάτεξ, βασικό συστατικό των περισσότερων προφυλακτικών.