Φυτοφαγική διατροφή: Ποιο πρόβλημα δημιουργεί στις γυναίκες

Οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, έχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα στο ισχίο (γοφό), σε σχέση με όσες τρώνε κρέας τακτικά (τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον Τζέιμς Γουέμπστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 26.318 γυναίκες ηλικίας 35 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 822 (σχεδόν το 3%) είχαν πάθει κάταγμα ισχίου στη διάρκεια περίπου 22 ετών.

Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, βρέθηκε ότι οι φυτοφάγες γυναίκες ήταν η ομάδα με τον πιο αυξημένο κίνδυνο για το εν λόγω κάταγμα. Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη το ζήτημα να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να εξηγηθούν καλύτερα οι ακριβείς αιτίες που η φυτοφαγική διατροφή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Ο Γουέμπστερ δήλωσε ότι «η μελέτη μας δεν αποτελεί προειδοποίηση προς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις φυτοφαγικές διατροφικές συνήθειές τους. Οι φυτοφαγικές δίαιτες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και να είναι υγιεινές ή ανθυγιεινές, όπως συμβαίνει και με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες συχνά έχουν χαμηλότερα θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την υγεία των οστών και των μυών. Τέτοιες θρεπτικές ουσίες, όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο κ.α., είναι γενικά πιο άφθονες στο κρέας και στα άλλα ζωικά προϊόντα από ό,τι στα φυτά. Η χαμηλή λήψη τέτοιων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερη μυϊκή μάζα, κάτι που καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο».

Οι φυτοφαγικές δίαιτες (Vegetarian) έχουν γίνει ολοένα πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή και ότι μειώνουν τους κινδύνους για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια και καρκίνο. Ευνοούνται επίσης από την εντεινόμενη επίκληση των επιστημόνων να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος, επειδή επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μελετηθεί κατά πόσο η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα δημόσιας υγείας όσον αφορά τα κατάγματα. Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Λιντς δήλωσε ότι «τα κατάγματα του ισχίου αποτελούν ήδη ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με σημαντικό οικονομικό κόστος, προκαλώντας απώλεια ανεξαρτησίας του ασθενούς, μείωση της ποιότητας ζωής του και αύξηση κινδύνου για άλλα προβλήματα υγείας. Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να κατανοηθεί καλύτερα ο δυνητικός κίνδυνος από τις φυτοφαγικές δίαιτες σε βάθος χρόνου και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι».

Η μελέτη βρήκε ότι ο μέσος δείκτης μάζας σώματος είναι ελαφρώς μικρότερος στους φυτοφάγους από ό,τι στους κρεατοφάγους. Προηγούμενη μελέτη έχει συσχετίσει τον χαμηλό δείκτη μάζας σώματος με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα του ισχίου. Οι λιποβαρείς άνθρωποι έχουν γενικά χειρότερη οστική και μυική υγεία, συνεπώς αν είναι και φυτοφάγοι, ο κίνδυνος κατάγματος είναι μεγαλύτερος. Υπό διερεύνηση είναι κατά πόσο τα ευρήματα της μελέτης ισχύουν εξίσου για τους άνδρες.

Flexitarian Diet: Τι είναι η δίαιτα που υπόσχεται εύκολη απώλεια κιλών

Μια δίαιτα εξαιρετικά υγιεινή που βασίζεται στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων θα σας βοηθήσει να μειώσετε το βάρος σας χωρίς ο οργανισμός σας να στερηθεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά!

Η Flexitarian Diet είναι μια «ευέλικτη χορτοφαγική» δίαιτα –η ονομασία της προκύπτει από τις λέξεις flexible και‎ vegetarian– ιδανική για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τα οφέλη της χορτοφαγίας χωρίς να απαρνηθούν τα ζωικά προϊόντα.

Στην πρόσφατη αξιολόγηση του πρακτορείου U.S. News & World Report η συγκεκριμένη δίαιτα κέρδισε τη 2η θέση (μετά τη μεσογειακή διατροφή) στη λίστα «Καλύτερες Φυτοφαγικές Δίαιτες για το 2017», την 4η θέση στη γενική κατάταξη «Καλύτερες Δίαιτες για το 2017», την 4η θέση στη λίστα «Δίαιτες Φιλικές προς Διαβητικούς για το 2017» και επίσης βρέθηκε μέσα στις κορυφαίες 10 (από τις 38 συνολικά) καλύτερες δίαιτες για απώλεια βάρους, για υγιεινή διατροφή, για γρήγορη απώλεια βάρους και για καλή καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, η Flexitarian Diet χαρακτηρίζεται ως αρκετά εύκολη, όπως αποδεικνύει η υψηλή θέση (5η) που πήρε στη λίστα «Εύκολες Δίαιτες για το 2017».

Η μερική αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων στη διατροφή μας με φυτικά προϊόντα που έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες είναι μια αποτελεσματική «συνταγή» για απώλεια βάρους. Όπως αναφέρει άλλωστε το U.S. News & World Report, τα άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή έχουν περίπου κατά 15% χαμηλότερο βάρος από όσους έχουν επιλέξει την κρεατοφαγία. Επίσης, μια διατροφή με έμφαση στη χορτοφαγία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου και εκτιμάται ότι «χαρίζει» 3,6 επιπλέον χρόνια ζωής!

Τι περιλαμβάνει η «ευέλικτη χορτοφαγική» δίαιτα

Ένας βασικός κανόνας για να ακολουθήσετε τη Flexitarian Diet είναι να αποφύγετε εντελώς τις ζωικές πρωτεΐνες για δύο ημέρες κάθε εβδομάδα. Τις υπόλοιπες πέντε ημέρες μπορείτε να καταναλώσετε συνολικά περίπου 730 γραμμάρια ζωικών προϊόντων.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες δίαιτες, η Flexitarian Diet δεν επιβάλλει τον αποκλεισμό ομάδων τροφών αλλά την ένταξη περισσότερων ομάδων στο καθημερινό διατροφολόγιο. Συγκεκριμένα, προτείνει πέντε ομάδες: 1) «νέο κρέας» (προϊόντα όπως τόφου, όσπρια, ξηροί καρποί και αυγά), 2) φρούτα & λαχανικά, 3) προϊόντα ολικής άλεσης, 4) γαλακτοκομικά και 5) σάκχαρα και μπαχαρικά (μια μεγάλη ποικιλία που περιλαμβάνει για παράδειγμα τα αποξηραμένα βότανα και το φυσικό γλυκαντικό αγαύη).

Η Flexitarian Diet επιτρέπει τρία βασικά γεύματα και ενδιάμεσα σνακ. Προτείνεται πρωινό 300 θερμίδων, μεσημεριανό 400 θερμίδων και βραδινό 500 θερμίδων, ενώ τα σνακ δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 150 θερμίδες το καθένα. Με δύο ενδιάμεσα σνακ, η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων φτάνει τις 1.500.

Τελευταίο και καλύτερο: Η Flexitarian Diet δεν απαγορεύει το φαγητό εκτός σπιτιού ούτε και την κατανάλωση αλκοόλ!

Πεσμένο ανοσοποιητικό; Τονώστε το σε 24 ώρες

Για να ενισχύσετε τις άμυνες του οργανισμού σας και να αποφύγετε τη γρίπη και το κρυολόγημα, πάρτε τα παρακάτω προληπτικά μέτρα για να προστατεύσετε τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας.

Ανοσοποιητικό: Τι να κάνετε το πρωί

– Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι: Όχι μόνο σας ενυδατώνει, αλλά επιδρά θετικά και στην πέψη, προετοιμάζοντας το σώμα να υποδεχτεί την τροφή. Επίσης, το λεμόνι δίνει δυναμωτική βιταμίνη C.

– Μην αμελείτε τα προβιοτικά: Τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε ορισμένα γιαούρτια, στο κεφίρ και στο ξινολάχανο είναι γνωστά για τα οφέλη τους στο γαστρεντερικό σύστημα. Σε ποσοστό πάνω από 70% το ανοσοποιητικό σύστημα «ελέγχεται» από το τοίχωμα του εντέρου και υποστηρίζεται από τα βακτήριά του, επομένως τα προβιοτικά υποστηρίζουν έμμεσα την ανοσία του οργανισμού.

Ανοσοποιητικό: Τι να κάνετε το μεσημέρι

– Απολαύστε ένα πολύχρωμο μεσημεριανό: Καθεμιά από τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χαρακτηριστικό χρώμα τους έχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα προϊόντα με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε βήτα καροτένιο (το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α), ενώ τα προϊόντα με μοβ χρώμα παρέχουν αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί ομαλά, φροντίστε το πιάτο σας να περιλαμβάνει προϊόντα από όλη την παλέτα των χρωμάτων.

– Κάντε έναν περίπατο: Μια σύντομη βόλτα διευκολύνει την πέψη μετά το μεσημεριανό και παράλληλα μπορεί να μειώσει το στρες. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D. Όλες αυτές οι επιδράσεις λειτουργούν βοηθητικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανοσοποιητικό: Τι να κάνετε το απόγευμα

– Επιλέξτε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες: Συγκριτικά με τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες δεν αυξάνουν πολύ απότομα τα επίπεδα του σακχάρου, επομένως αποτελούν σταθερή πηγή ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικό συστατικό πολλών τύπων ανοσοκυττάρων και η χαμηλή πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με τις συχνές λοιμώξεις. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το βραστό αυγό και τα κρακεράκια ολικής άλεσης σε συνδυασμό με καπνιστό σολομό και τυρί-κρέμα είναι μερικές καλές επιλογές για το απογευματινό σας σνακ.

– Κάντε λίγη γυμναστική: Η τακτική σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και την ψυχική υγεία και σε αυτά φυσικά περιλαμβάνεται και η καλύτερη άμυνα απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ανοσοποιητικό: Τι να κάνετε το βράδυ

– Φάτε νωρίς: Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο ώστε να μην επηρεάσει την πέψη αλλά και την ποιότητα της βραδινής ξεκούρασης. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει πως όταν το βραδινό καταναλώνεται νωρίς βελτιώνεται η ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει και να ανανεώνει τα παλιά, φθαρμένα κύτταρά του, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκυττάρων.

– Μην ξενυχτήσετε: Ο ύπνος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό, ενώ έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι ενισχύει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.