Γυμνάζεσαι αλλά δεν βλέπεις αποτελέσματα; Tips για μέγιστη απόδση

Γυμναστική: Στην περίοδο της καραντίνας υπήρξαν δύο είδη ανθρώπων, αυτοί που εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που ζήσαμε έβγαλαν εκτός κάδρου την γυμναστική και από την άλλη αυτοί που μη έχοντας να κάνουν κάτι, το έριξαν στην προπόνηση. Τα γυμναστήρια άνοιξαν και πριν γραφτείτε θα πρέπει να έχετε κατά νου μερικά tips για να μην παρατήσετε την προσπάθεια την πρώτη ημέρα.

Γυμναστική: Βγάλε μερικές selfies

Για να μετρήσεις σωστά την πρόοδό σου, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις το σημείο απ’ όπου θέλεις να ξεκινήσεις, κι έπειτα να ορίσεις το στόχο σου.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του fitness, είναι καλό να ζυγίζεσαι, καθώς και να βγάζεις μερικές φωτογραφίες το σώμα σου, για να δεις πού έχεις φτάσει. Βάλε ένα τοπ κι ένα σορτς και τράβηξε ένα βίντεο, για να απαθανατίσεις το σώμα σου από όλες τις γωνίες. Μπορείς να αντικαταστήσεις το βίντεο με φωτογραφίες. Κάν’το κάθε 2 με 4 εβδομάδες για να μετρήσεις την πρόοδό σου. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις μια μεζούρα και να μετρήσεις τις διαστάσεις σου στους δικέφαλους, τη μέση, τους γοφούς, το στήθος και την περιοχή των μηρών για να δεις τον τρόπο που αλλάζει το σώμα σου.

Για μια πιο λεπτομερή μέθοδο μέτρησης, επένδυσε σε ένα smartwatch ή σε έναν μετρητή άσκησης (αν δεν έχεις ήδη) για να καταγράφεις τους παλμούς σου. Οι καρδιακοί παλμοί είναι ένδειξη του επιπέδου άσκησης και είναι καλό να γνωρίζεις τους δικούς σου, για να μετρήσεις την υγεία της καρδιάς σου. Οι δραστήριοι άνθρωποι συνήθως έχουν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς επειδή ο μυς της καρδιάς τους είναι σε καλύτερη κατάσταση, οπότε μπορεί να παρατηρήσεις μια μείωση στους παλμούς σου, καθώς αλλάζεις την άσκηση σου από χαμηλή ή μέτρια σε υψηλή.

Γυμναστική: Ξεκίνα σιγά – σιγά

Δεν έχεις σηκώσει ούτε ένα βάρος εδώ και μήνες; Οι άνθρωποι, συνήθως, θέλουν να γυρίσουν στη ρουτίνα γυμναστικής που είχαν μερικούς μήνες πριν, αλλά δεν μπορούν. Την πρώτη εβδομάδα που θα αρχίσεις γυμναστική, ξεκίνα σιγά σιγά. Κάθε κίνηση είναι μια καλή κίνηση. Παρακολούθησε ένα 10λεπτο βίντεο γυμναστικής ή ξεκίνα περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα. Αυτό θα σε βοηθήσει να καθορίσεις μια συμπεριφορά και να δημιουργήσεις μια συνήθεια την οποία θα ήθελες να κρατήσεις. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία να φρεσκάρεις τα βασικά, όπως για παράδειγμα πώς να κάνεις squats.

Γυμναστική: Κάνε μία αλλαγή τη φορά

Την πρώτη εβδομάδα που σκοπεύεις να αρχίσεις γυμναστική, δες το πρόγραμμά σου και καθιέρωσε κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Την Κυριακή το βράδυ, ετοίμασε τα ρούχα γυμναστικής για την επόμενη μέρα και μετά βάλε το ξυπνητήρι σου να χτυπήσει 30 λεπτά νωρίτερα την Δευτέρα. Ξεκίνα σιγά-σιγά με μικρές τροποποιήσεις στη συμπεριφορά σου, ώστε να κάνεις αλλαγές που θα διαρκέσουν. Δε χρειάζεται να ξεκινήσεις γυμναστική από τη Δευτέρα. Απλώς προετοιμάσου την προηγούμενη νύχτα και ξύπνα νωρίτερα. Έπειτα, την Τρίτη το πρωί, φόρα τα ρούχα γυμναστικής σου και ακολούθα τις ασκήσεις του DVD για 10 λεπτά. 

Επίσης, μπορείς να σημειώνεις 5 τρόπους που θα συμβάλλουν στην υγεία σου κάθε μέρα. Άλλωστε τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν! Η καθημερινή σου λίστα μπορεί να περιλαμβάνει στόχους όπως το να μην πίνεις αναψυκτικά, να τρως περισσότερα λαχανικάνα περπατάς 30 λεπτά τη μέρα, να χρησιμοποιείς τις σκάλες στο γραφείο μια φορά τη μέρα και να πίνεις περισσότερο νερό. Όσο πιο μικροί και εφικτοί είναι, τόσο περισσότερο θα κινητοποιείσαι από τις καθημερινές σου νίκες.

Γυμναστική: Προγραμμάτισε τα πρωινά σου

Το να ξεκινήσεις μια πρωινή ρουτίνα γυμναστικής είναι σαν να αποκτάς μια οποιαδήποτε άλλη καινούρια συνήθεια: Απαιτεί κάποιον κόπο και αφοσίωση. Δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις πως θα έχουν αποτέλεσμα.

  • Προγραμμάτισε την καφετιέρα σου να κλείσει αυτόματα το επόμενο πρωί που θα ξυπνήσεις, ώστε να απολαύσεις ένα μικρό δωράκι πριν τη γυμναστική σου.
  •  Ετοίμασε το μεσημεριανό σου από την προηγούμενη νύχτα ή ζήτα από τον σύντροφό σου να σε βοηθήσει να φτιάξετε μαζί τα γεύματα για όλη την οικογένεια.
  •  Αποφάσισε ποιο DVD γυμναστικής ή πρόγραμμα θα ακολουθήσεις το επόμενο πρωί.
  • Βγάλε από τη ντουλάπα τα αθλητικά ρούχα που θα φορέσεις και έχε τα έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ.
  • Επίσης, αγόρασε ένα στεγνό σαμπουάν για να εξοικονομήσεις χρόνο στο ντουζ πριν τη δουλειά.

Γυμναστική: Να είσαι προετοιμασμένος για την αποτυχία

Αυτή είναι η πραγματικότητα κάθε «ταξιδιού», είτε πρόκειται για δουλειά, σχέσεις ή γυμναστική: θα κάνεις λάθη και θα βρίσκεις εμπόδια στην πορεία. Θα υπάρχουν φορές που η ζωή θα σε εκτροχιάζει για λίγο από τους στόχους σου. Όλοι αποτυγχάνουν. Είναι μέρος της εμπειρίας και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Αλλά η διαφορά στο να αποτύχεις σε μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής και στην επιτυχία είναι ότι είτε το ξεπερνάς και συνεχίζεις, είτε το χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για να τα παρατήσεις. Ακριβώς το ίδιο θα έκανες αν αντιμετώπιζες ένα θέμα στη δουλειά: πρώτα θα αναγνώριζες το πρόβλημα κι έπειτα θα φρόντιζες να μην ξανασυμβεί.

Γυμναστική: Δες πέρα από την απώλεια βάρους

Οι λέξεις «απώλεια βάρους» και «γυμναστική» πρέπει να διαχωρίζονται η μία από την άλλη. Η άσκηση για τη διατήρηση της καλής υγείας έχει οφέλη που δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους, όπως το ότι νιώθεις πιο δραστήριος, πιο χαρούμενος, πιο ήρεμος και απολαμβάνεις καλύτερο ύπνο. Η άσκηση μπορεί να μοιάζει με τιμωρία αν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, ειδικά όταν ξεκινάς για πρώτη φορά.

Όταν δεν έχεις όρεξη για γυμναστική, σκέψου πόσο καλά θα νιώσεις κατά τη διάρκεια ή μετά από την άσκηση. Αν μπορείς να συνδέσεις τη δραστηριότητα με την απόλαυση και το πόσο καλά θα νιώθεις μετά από αυτή, τότε θα έχεις την τάση να ακολουθείς πιστά την καθημερινή σου γυμναστική.