Η καλύτερη φθινοπωρινή δίαιτα για να χάσεις κιλά

Τι είναι η λειτουργική δίαιτα που υπόσχεται να χάσεις κιλά το Φθινόπωρο εύκολα.

Όπως διαβάζουμε στο womenonly η λειτουργική διατροφή στηρίζεται στην άποψη ότι για την απόκτηση ενός υψηλότερου επιπέδου υγείας, απόδοσης και προστασίας έναντι των ασθενειών δεν αρκεί απλώς η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, αλλά πρέπει συγχρόνως να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες διατροφικών συστατικών, ικανών να ενισχύσουν τις βιολογικές διεργασίες του οργανισμού και να τροποποιήσουν θετικά τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

Αυτό θα το καταφέρετε μέσω της επιλεκτικής κατανάλωσης μιας ευρείας γκάμας φυσικών τροφίμων πλούσιων σε βιολογικώς ενεργά συστατικά, είτε εκ φύσεως (π.χ. λαχανικά, φρούτα, ψάρια) είτε λόγω των πρώτων υλών, εκ των οποίων παράγονται (π.χ. γιαούρτι, ελαιόλαδο), έτσι ώστε η συνολική τους πρόσληψη να είναι πιο υψηλή από εκείνη του συνήθους διαιτολογίου, χωρίς όμως υπέρβαση του ενεργειακού ισοζυγίου.

Ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε στη λειτουργική διατροφή

Τα διατροφικά στοιχεία με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως π.χ. κάποιες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά, προβιοτικά, ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες κ.ά. χαρακτηρίζονται ως «λειτουργικά συστατικά», ενώ τα τρόφιμα που τα περιέχουν προσδιορίζονται ως «φυσικά λειτουργικά τρόφιμα», προσδιορισμός που τα διακρίνει σαφώς από τα εμπλουτισμένα και τα τεχνητώς παρασκευασμένα.

Η λειτουργική διατροφή δεν βασίζεται αποκλειστικά στην αυξημένη πρόσληψη κάποιων μεμονωμένων συστατικών ή στην υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Αντίθετα, μας παροτρύνει να έχουμε ποικιλία και ισορροπία στο διαιτολόγιό μας και να κάνουμε θρεπτικότερες επιλογές τροφίμων, με κριτήρια τη φυσικότητα, την πληρότητα και την ποιότητά τους, χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο και τον παράγοντα της γεύσης.

Τα χαρακτηριστικά της λειτουργικής δίαιτας

Είδος: Πρόγραμμα λειτουργικής διατροφής. Δεν περιορίζει δραστικά τις θερμίδες, καλύπτει τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις, αυξάνει την πρόσληψη λειτουργικών συστατικών που ενισχύουν τον οργανισμό, προστατεύει την άπαχη σωματική μάζα, υποβοηθά την απώλεια λίπους.

Διάρκεια: 2-4 βδομάδες, αναλόγως αναγκών. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συντηρούνται ή επαυξάνονται, ακολουθώντας τις βασικές συμβουλές.

Υπέρ: Κατάλληλο για υγιείς γυναίκες κάθε ηλικίας. Περιέχει ποικιλία τροφίμων. Δεν αποκλείει εντελώς τα ζωικά προϊόντα, τα ελαττώνει όμως σημαντικά. Ενσωματώνει τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Μειώνει την πρόσληψη τοξικών ουσιών. Ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αντιοξείδωσης. Συμβάλλει στη γενικότερα καλή λειτουργία του οργανισμού.

Κατά: Δεν προσδιορίζει συγκεκριμένη απώλεια βάρους. Ξεχνάτε αναψυκτικά, γλυκίσματα, πολύ επεξεργασμένα και πρόχειρα φαγητά, delivery, ταβέρνες και συναφή. Απαγορεύεται το αλκοόλ, πρέπει να περιοριστεί η καφεΐνη. Απαιτεί καλές επιλογές τροφίμων, σωστό μαγείρεμα και εξατομίκευση μερίδων.

Δεν θα την κάνω γιατί: Έχω πρόβλημα υγείας. Αναζητώ μια δίαιτα γρήγορου αδυνατίσματος. Δεν αισθάνομαι πνευματικά και ψυχικά έτοιμη. Δεν ταιριάζει με το ρυθμό της ζωής μου ή/και τις διατροφικές μου συνήθειες. Δεν έχω πρόθεση να αλλάξω τρόπο διατροφής. Δεν μου αρέσουν κάποια προτεινόμενα τρόφιμα και δεν γνωρίζω πώς θα τα αντικαταστήσω με ομοειδή.

Θα το κάνω γιατί: Είμαι απόλυτα υγιής. Συμβουλεύτηκα το γιατρό μου. Θέλω να αδυνατίσω σωστά, αργά και μόνιμα. Μπορώ να ακολουθήσω το διαιτολόγιο και να το προσαρμόσω στις ανάγκες μου. Θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να κάνω μακροπρόθεσμες, μόνιμες αλλαγές στον τρόπο διατροφής μου.

Η δίαιτα περιέχει :

Ωμό ελαιόλαδο που μειώνει τις αγγειακές φλεγμονές και προστατεύει από αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νοσήματα.

Μπρόκολο και λάχανο που ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και στομάχου.

Κεφίρ, ξινόγαλο και γιαούρτι που περιέχουν προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών που βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την ψυχική διάθεση.

Φυτικές ίνες των οσπρίων οι οποίες συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Σαρδέλες που αποτελούν καλή πηγή του συνένζυμου Q-10, το οποίο αυξάνει την κυτταρική ενέργεια.

Πρόσληψη αντιοξειδωτικών από διάφορες πηγές (φρούτα, λαχανικά κ.ά.) που αυξάνει τη συνολική προστασία του οργανισμού έναντι των ελεύθερων ριζών.

Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Πρωινό: 1 μπολάκι σαλάτα με φρούτα (π.χ. αχλάδι, ροδάκινο, σταφύλι), ½ γιαούρτι παραδοσιακό και 2 κουταλάκια σουσάμι ακαβούρδιστο.
Πρωινό: ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης χυλωμένες σε νερό, με 2 κουταλάκια σταφίδες μαύρες, 2 δαμάσκηνα ξερά και 5 αμύγδαλα.
Πρωινό: 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κεφίρ + 1 μικρή μπανάνα με 1 κουταλιά ταχίνι και 2 κουταλάκια καρυδόψιχα.
Πρωινό: 1 μπολάκι σαλάτα με φρούτα (π.χ. ροδάκινο, δαμάσκηνο φρέσκο, σύκο, σταφύλια) + 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κεφίρ.
Πρωινό: 1 μπολάκι χυλός από διάφορες νιφάδες δημητριακών (π.χ. βρόμη, κεχρί, κριθάρι), με τριμμένο μήλο, σταφίδες μαύρες, δαμάσκηνα ξερά και αμύγδαλα.
Πρωινό: 1 φλιτζάνι ξινόγαλο ή κεφίρ + 2-3 δαμάσκηνα φρέσκα ή αχλάδια + 8 αμύγδαλα (προτιμότερο μουλιασμένα σε νερό).
Πρωινό: ½ φλιτζάνι μούσλι μουλιασμένο σε χυμό μήλου με αμύγδαλα, σταφίδες μαύρες και ηλιόσπορο ψίχα (εναλλακτικά: σπιτικό κέικ βρόμης, με ξηρούς καρπούς και μέλι).
Ενδιαμεσο: 10 αμύγδαλα.
Ενδιάμεσο: 10 φιστίκια Αιγίνης.
Ενδιάμεσο: ½ φλιτζάνι ρώγες σταφυλιού.
Ενδιάμεσο: 10 αμύγδαλα.
Ενδιάμεσο: 1 φλιτζάνι κεφίρ ή ξινόγαλο.
Ενδιάμεσο: ½ φλιτζάνι ρώγες σταφυλιού.
Ενδιάμεσο: 1 αχλάδι.
Μεσημεριανό: 1 μερίδα ρύζι καστανό με κοτόπουλο ψαχνό και μυρωδικά + ατομική σαλάτα με λαχανικά στον ατμό (π.χ. μπρόκολο, κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο, λαδολέμονο).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα ζυμαρικά (π.χ. πένες) ολικής αλέσεως με σάλτσα βασιλικού + ατομική σαλάτα με ωμά λαχανικά (π.χ. λάχανο, κρεμμύδι, καρότο, γλιστρίδα, λαδολέμονο).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές ψιλές με ρύζι καστανό + ατομική σαλάτα με ωμά λαχανικά (π.χ. μαρούλι, λάχανο, καρότο, κρεμμυδάκια, λαδολέμονο).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρακάς με ρύζι, πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας + τυρί κατσικίσιο ή ανθότυρο (40-50g).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα όσπρια + ατομική σαλάτα με ωμά λαχανικά (π.χ. λάχανο, καρότο, ντοματίνια) και σάλτσα αβοκάντο ή ελαιόλαδο.
Μεσημεριανό: 1 μερίδα σαρδέλες φούρνου με ντομάτα φρέσκια (εναλλακτικά: γαύρος ή κολιός ή γαλέος ψητός με σκορδαλιά) + 1 μερίδα χόρτα.
Μεσημεριανό: 2-3 μικρά λαχανικά (π.χ. κολοκυθάκι, ντομάτα, πιπεριά) γεμιστά με πλιγούρι και μυρωδικά + τυρί κατσικίσιο ή φέτα + λαχανοσαλάτα με ελιές μαύρες και λαδολέμονο.
Απογευματινό: 1 μήλο.
Απογευματινό: 2-3 σύκα φρέσκα με 2 κουταλιές τυρί κατσικίσιο.
Απογευματινό: 1 μικρό κομμάτι (30-40g) ανθότυρο μαλακό, περιχυμένο με 1 κουταλάκι μέλι.
Απογευματινό: Μέχρι 1 μικρό τσαμπί σταφύλια.
Απογευματινό: 1 μπολάκι σαλάτα με φρούτα (π.χ. αχλάδι, μήλο, σταφύλια).
Απογευματινό: 1 μήλο ψητό με λίγο γιαούρτι και 1 κουταλάκι σουσάμι ακαβούρδιστο.
Απογευματινό: 1 γιαούρτι παραδοσιακό με βατόμουρα.
Βραδινό: 2-3 φιλετάκια ψαριού (π.χ. βακαλάου) με λαχανικά και μυρωδικά στη λαδόκολλα + 3 ντοματίνια + 1 μερίδα χόρτα (π.χ. βρούβες με λαδολέμονο). Βραδινό: 2 αβγά ποσέ σερβιρισμένα σε ψωμί πολύσπορο ή σίκαλης + ατομική σαλάτα με λαχανικά στον ατμό (π.χ. μπρόκολο, κολοκυθάκι, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, λαδολέμονο). Βραδινό: 1 μερίδα ψαρονέφρι χοιρινό με δαμάσκηνα ξερά + λαχανικά ψητά (π.χ. μανιτάρια, πιπεριές, ντοματίνια, κρεμμύδι). Βραδινό: 1 φιλέτο ψαριού (π.χ. σκουμπρί, σολομός) με λαχανικά + 1 μερίδα χόρτα (π.χ. παντζάρια με λαδόξιδο ή σπαράγγια στον ατμό). Βραδινό: 1 παξιμάδι κρίθινο με 2 κουταλιές χούμους ή πάστα φασολιών + σαλάτα με ωμά και βρασμένα λαχανικά. Βραδινό: 2 μικρά μπιφτέκια χορτοφαγικά (π.χ. από σόγια) με σάλτσα γιαουρτιού + 3-4 ντοματίνια + μέχρι 1 φλιτζάνι φασολάκια σε ατμό. Βραδινό: Ομελέτα φούρνου με λαχανικά (2 αβγά, ½ πατάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, πιπεριές κ.ά.) + 1 φέτα ψωμί σίκαλης.