Καρδιακή ανακοπή: Δύο συμπτώματα που την δείχνουν 24 ώρες πριν

Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που προειδοποιούν έως και 24 ώρες νωρίτερα για τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Digital Health ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την καρδιακή ανακοπή, η οποία ίσως και να μην είναι τόσο αιφνίδια. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ένας στους δύο που υπέστη την ξαφνική διακοπή της καρδιακής λειτουργίας είχε ένα τουλάχιστον προειδοποιητικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν το συμβάν, διαφορετικό μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Δρ Sumeet Chugh, πρόεδρος στην έρευνα Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού στο Τμήμα Καρδιολογίας του Ινστιτούτου Smidt Heart (Νοσοκομείο Cedars-Sinai, Λος Άντζελες), επισημαίνει πως ο έγκαιρος εντοπισμός προειδοποιητικών συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που υφίστανται καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Κάθε χρόνο, 450.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, ένα περιστατικό σημειώνεται κάθε 45 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από εξωνοσοκομειακή ανακοπή καρδιάς ετησίως αγγίζουν σχεδόν τις 80.000, ενώ στην Αττική, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συμβαίνουν καθημερινά 7-18 ανακοπές κατά προσέγγιση, με μία στις πέντε σε δημόσιους χώρους και από αυτές, το 50-85% οφείλονται σε απινιδώσιμους ρυθμούς (δηλ. αντιμετωπίζονται με ηλεκτρικό shock).

Καρδιακή ανακοπή: Τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες

Μέσα από στοιχεία δύο μελετών στις πόλεις Βεντούρα (Καλιφόρνια) και Πόρτλαντ (Όρεγκον) των ΗΠΑ σχετικά με περιστατικά καρδιακής ανακοπής και άτομα που αναζήτησαν επείγουσα ιατρική φροντίδα αλλά δεν υπέστησαν το συμβάν, οι ερευνητές συνέκριναν τα συμπτώματα και διαπίστωσαν ότι το 50% των ατόμων που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή παρουσίασαν τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα την προηγούμενη ημέρα, πόνο στο στήθος για τους άνδρες και δύσπνοια για τις γυναίκες.

Η έρευνα παρουσίασε ακόμη ειδικά συμπτώματα σε μικρότερες ομάδες ανδρών και γυναικών όπως αυξημένους παλμούς, εκδηλώσεις που προσιδίαζαν σε επιληπτικές κρίσεις και συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Ο Δρ Chugh τόνισε ότι τα δύο βασικά συμπτώματα δεν συνεπάγονται απαραιτήτως μια επικείμενη ανακοπή, χρειάζεται όμως προσοχή όταν συνυπάρχουν υπέρταση, διαβήτης ή υποκείμενη καρδιακής νόσος, προσθέτοντας ότι έξυπνες εφαρμογές ή ρολόγια (wearables) στο μέλλον θα μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θωρακικός πόνος που είναι πρωτοφανής και σχετίζεται με δύσπνοια, αίσθημα αυξημένων παλμών, ζάλη, τάσεις λιποθυμίας, εφίδρωση ή ναυτία, αποτελεί ένδειξη για άμεση ιατρική βοήθεια.

Καρδιακή προσβολή: Το σημάδι στο αυτί που την προδίδει

Όταν η ροή του αίματος στην καρδιά σταματά, τότε παθαίνετε καρδιακή προσβολή.

Μερικές φορές μπορεί να προβλεφθεί καθώς παρουσιάζονται συμπτώματα σε διάφορα σημάδια του σώματος που αποτελούν προάγγελο. Ένα ανάλογο σημάδι έρχεται από την περιοχή των αυτιών, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια και «χτυπά καμπανάκι». 

Η καρδιακή προσβολή προκύπτει όταν διακοπεί η ροή του αίματος προς τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα. Στη συνέχεια, αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ροή ο καρδιακός μυς πεθαίνει. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της προοδευτικής απόφραξης των αρτηριών της καρδιάς από την αθηρωματική πλάκα η οποία με την πάροδο των ετών επιδεινώνεται. Αν η αθηρωματική πλάκα ραγεί και στη συνέχεια ακολουθήσει θρόμβωση η οποία και θα αποφράξει το αγγείο θα σταματήσει αυτόματα και η ροή του αίματος. Στην περίπτωση αυτή αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ροή το αντίστοιχο τμήμα της καρδιάς νεκρώνεται και μπορεί να δημιουργήσει στον πάσχοντα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες.

Το «σημάδι του Frank»

Το σημάδι στο αυτί που προμηνύει μια καρδιακή προσβολή ονομάζεται «σημάδι του Frank», από τον γιατρό Sander Frank που παρατήρησε για πρώτη φορά αυτή τη συσχέτιση. Πρόκειται για μια διαγώνια πτύχωση στον λοβό του αυτιού, η οποία ονομάζεται «σημάδι του Frank» (Frank’s sign).

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Frank παρατήρησε για πρώτη φορά το φαινόμενο όταν το παρατήρησε σε ασθενείς με πόνο στο στήθος και μπλοκάρισμα της στεφανιαίας αρτηρίας.

Ωστόσο, ενώ το σημάδι του Frank σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος απαραίτητα θα πάθει καρδιακή προσβολή.

Εντωμεταξύ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι απέχουν λίγα μόλις χρόνια από την ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μορφές γενετικών καρδιακών παθήσεων που θέτουν 260.000 ανθρώπους σε κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κάθε χρόνο.

Το σημάδι του Frank περιγράφηκε ως προγνωστικός παράγοντας μελλοντικής στεφανιαίας νόσου και περιφερικών αγγειακών παθήσεων και ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ του σημείου του Frank και της ανάπτυξης ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Η μελέτη

Στη μελέτη εντάχθηκαν διαδοχικοί ασθενείς που εισήχθησαν με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και εξετάσθηκαν και στα δύο αυτιά τους. Τα κλινικά δεδομένα περιελάμβαναν την ηλικία, το φύλο, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την υπέρταση.

Για την εν λόγω μελέτη επιλέχθηκαν 241 διαδοχικοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Το σημάδι του Frank ήταν παρόν σε 190 ασθενείς (78,8%). Στο πλαίσιο της μελέτης οι ασθενείς χωρίστηκαν ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα από την αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα πορίσματα υπήρχαν 153 ασθενείς με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (63,6% των ασθενών) και 88 με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (36,4% των ασθενών). Συνολικά 112 ασθενείς με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια είχαν το σημάδι του Frank (73,2%) και 78 ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είχαν επίσης το σημάδι του Frank με στατιστικά σημαντική διαφορά (88,6%).

Εν κατακλείδι, το σημάδι του Frank θα μπορούσε να προβλέψει ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και οι ασθενείς με κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου είχαν το σημείο Frank σε υψηλότερο ποσοστό.

Πηγές: ubmed.ncbi.nlm.nih.gov |express.co.uk

Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Η καρδιά και η δυσλειτουργία της είναι από η νούμερο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. Γι’ αυτό και ο παραμικρός πόνος στο στήθος θα πρέπει να σημάνει alert.

Προσοχή, λοιπόν, στα παρακάτω σημάδια…

Καρδιοπάθεια: Τα σημάδια που «χτυπούν» καμπανάκι

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι το κλασσικό σύμπτωμα του εμφράγματος. Ωστόσο, δεν προκαλούν όλα τα εμφράγματα πόνο στο στήθος, ενώ είναι γνωστό πως μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την καρδιά.

Βήχας

Ο βήχας ή συριγμός που επιμένει, μπορεί είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, αποτέλεσμα της συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του βήχα αποβάλλουν φλέγματα με αίμα.

Ζαλάδα

Τα εμφράγματα μπορεί να προκαλούν ελαφρά ζαλάδα και απώλεια συναίσθησης.

Κόπωση

Η αίσθηση της διαρκούς κόπωσης μπορεί λοιπόν να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ναυτία ή έλλειψη όρεξης

Δεν είναι ασυνήθιστη η ναυτία ή ο εμετός κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος. Παράλληλα, το κοιλιακό οίδημα που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάζει την όρεξη.

Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος

Σε πολλά εμφράγματα, ο πόνος ξεκινά από το στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη, τον αυχένα, τη γνάθο ή την κοιλιά. Αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος στο στήθος, μόνο στα προαναφερόμενα άλλα σημεία του σώματος.

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Ένας ταχύς ή ακανόνιστος παλμός ειδικά όταν συνοδεύεται από αδυναμία, ζαλάδα ή δύσπνοια, μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας.

Δύσπνοια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δύσπνοια μπορεί να είναι και ένδειξη εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Εφίδρωση

Η έντονη αιφνίδια εφίδρωση είναι το κοινότερο σύμπτωμα του εμφράγματος.

Οίδημα

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό προκαλεί πρήξιμο, καθώς και απότομη αύξηση βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.

Αδυναμία

Τις ημέρες που προηγούνται του εμφράγματος, καθώς και κατά τη διάρκεια του, μερικοί ασθενείς βιώνουν σοβαρή και ανεξήγητη αδυναμία.

Άγχος

Οι επιβιώσαντες από έμφραγμα συχνά αναφέρουν ότι έχουν βιώσει μια αίσθηση «επικείμενου θανάτου».