Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Η καρδιά και η δυσλειτουργία της είναι από η νούμερο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. Γι’ αυτό και ο παραμικρός πόνος στο στήθος θα πρέπει να σημάνει alert.

Προσοχή, λοιπόν, στα παρακάτω σημάδια…

Καρδιοπάθεια: Τα σημάδια που «χτυπούν» καμπανάκι

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι το κλασσικό σύμπτωμα του εμφράγματος. Ωστόσο, δεν προκαλούν όλα τα εμφράγματα πόνο στο στήθος, ενώ είναι γνωστό πως μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την καρδιά.

Βήχας

Ο βήχας ή συριγμός που επιμένει, μπορεί είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, αποτέλεσμα της συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του βήχα αποβάλλουν φλέγματα με αίμα.

Ζαλάδα

Τα εμφράγματα μπορεί να προκαλούν ελαφρά ζαλάδα και απώλεια συναίσθησης.

Κόπωση

Η αίσθηση της διαρκούς κόπωσης μπορεί λοιπόν να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ναυτία ή έλλειψη όρεξης

Δεν είναι ασυνήθιστη η ναυτία ή ο εμετός κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος. Παράλληλα, το κοιλιακό οίδημα που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάζει την όρεξη.

Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος

Σε πολλά εμφράγματα, ο πόνος ξεκινά από το στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη, τον αυχένα, τη γνάθο ή την κοιλιά. Αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος στο στήθος, μόνο στα προαναφερόμενα άλλα σημεία του σώματος.

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Ένας ταχύς ή ακανόνιστος παλμός ειδικά όταν συνοδεύεται από αδυναμία, ζαλάδα ή δύσπνοια, μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας.

Δύσπνοια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δύσπνοια μπορεί να είναι και ένδειξη εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Εφίδρωση

Η έντονη αιφνίδια εφίδρωση είναι το κοινότερο σύμπτωμα του εμφράγματος.

Οίδημα

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό προκαλεί πρήξιμο, καθώς και απότομη αύξηση βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.

Αδυναμία

Τις ημέρες που προηγούνται του εμφράγματος, καθώς και κατά τη διάρκεια του, μερικοί ασθενείς βιώνουν σοβαρή και ανεξήγητη αδυναμία.

Άγχος

Οι επιβιώσαντες από έμφραγμα συχνά αναφέρουν ότι έχουν βιώσει μια αίσθηση «επικείμενου θανάτου».

Καρδιοπάθεια: Αυτές οι τροφές κάνουν καλό στην καρδιά

Τα όσπρια, ο καφές, το τσάι, τα μανιτάρια, το αλκοόλ (με μέτρο), τα Ω-3 λιπαρά οξέα και οι τροφές με βιταμίνη Β12, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αποδεικνύεται πως έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς χάρη στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες που παρέχουν, ενώ η συστηματική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, διαβήτη, πρόωρου θανάτου και παθήσεων του πεπτικού.

Από τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέκυψε ότι το τσάι βελτιώνει την υγεία των αρτηριών και παράλληλα «διορθώνει» δυσλειτουργίες των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Όσο για τα μανιτάρια, φαίνεται πως δρουν ευεργετικά για την καρδιά χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση τους.

Το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί επίσης να ωφελήσει το καρδιαγγειακό σύστημα λόγω της διαστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα, το αλκοόλ έχει αντιπηκτική και αντιφλεγμονώδη δράση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τέλος, τα Ω-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από φυτικές τροφές ή από τα ψάρια και τα θαλασσινά συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (π.χ. χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), ενώ οι τροφές που παρέχουν βιταμίνη Β12, όπως το κόκκινο κρέας, το αυγό και το ψάρι, πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας διατροφής που αποσκοπεί στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και τυχόν έλλειψη της Β12 στον οργανισμό πρέπει να αποκαθίσταται μέσω της λήψης συμπληρώματος.

Καρδιοπάθεια: Οι τροφές που βλάπτουν την καρδιά

Επεξεργασμένα κρέατα

Πόσο να τρώτε:

Κατά προτίμηση καθόλου, ή το πολύ μια μερίδα την εβδομάδα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία:

Με τον όρο επεξεργασμένα εννοούμε όλα εκείνα τα κρέατα και τα προϊόντα τους, στα οποία προστίθεται αλάτι, νιτρώδη, ή άλλα συντηρητικά. Περιλαμβάνουν χοτ-ντογκ, μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι, ζαμπόν, γαλοπούλα, μορταδέλα. Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, και όχι μόνο, και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Γιατί αυτό βλάπτει την καρδιά;

Είναι πιθανό ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι και συντηρητικά είναι η πηγή του προβλήματος.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Πόσο να τρώτε:

Κατά προτίμηση καθόλου ή το πολύ 7 μερίδες την εβδομάδα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία:

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ίνες, γλυκά) – με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, και, ενδεχομένως, εγκεφαλικό επεισόδιο.Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από την άλλη, συνδέονται με μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως προκαλούν ομαλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα,μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, και μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και τη μείωση της πείνας.

Γιατί αυτό βλάπτει την καρδιά.

Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα της επεξεργασίας αφαιρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, μέταλλα, φυτοχημικά, και τα φυτικά λιπαρά οξέα. Δεύτερον, καταστρέφεται η φυσική δομή του τροφίμου, με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση σακχάρου στο αίμα, την επακόλουθη έκκριση ινσουλίνης ή οποία, εκτός των άλλων αυξάνει και την αποθήκευση λίπους. Τρίτον, η επεξεργασία προσθέτει συχνά πολλά συστατικά που είναι λιγότερο υγιεινά, ιδιαίτερα τρανς λιπαρά, νάτριο, και επιπλέον σάκχαρα. Τέταρτον, φαίνεται ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα άλλα σάκχαρα, με τρόπο που αυξάνει την  εναπόθεση λίπους στο συκώτι.

Τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά

Πόσο να τρώτε:

Κατά προτίμηση καθόλου, ή το ανώτερο δυο μερίδες την εβδομάδα

Τα αποδεικτικά στοιχεία:

Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Γιατί αυτό βλάπτει την καρδιά.

Καρδιοπάθεια: Συμπέρασμα

Τα γλυκά ροφήματα έχουν τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις στην καρδιά, με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σώμα δεν υπολογίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνουν σε υγρή μορφή με τον ίδιο τρόπο όπως των στερεών τροφών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο των γευμάτων χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Γι’αυτό άλλωστε, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών πολλαπλασιάζει τις πιθανότητές για αύξηση του βάρους.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε οτιδήποτε μη φυσικό. Ποτέ στην διάρκεια εξέλιξης, δεν κατανάλωνε τέτοιου είδους τροφή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμυνθεί και να νοσεί. Μη ξεχνάτε ότι το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κινείται και να τρέφεται με φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές.