Καύσωνας: Πέντε δροσερά και υγιεινά smoothies με λίγες θερμίδες

Καύσωνας: Ο υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό και εμείς σάς έχουμε δροσερές λύσεις!

Άλλωστε η κατανάλωση πολλών υγρών είναι καίριας σημασίας σε περιόδους με αυξημένη ζέστη.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα δροσερό και χορταστικό smoothie, που παρασκευάζεται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν οδηγίες παρασκευής για πέντε  απολαυστικά, φρουτένια, αρωματικά και σοκολατένια smoothies, που θα λατρέψουν ακόμη και οι μικροί που δεν αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δίαιτα: Με κεράσια, βανίλια και αμύγδαλο

Ένα μοναδικό σε χρώμα, άρωμα και γεύση smoothie με κεράσια, εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου.

Υλικά

400 γραμμάρια κεράσια
300 ml γάλα πλήρες αγελαδινό
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2,5ml εκχύλισμα βανίλιας
2ml εκχύλισμα αμυγδάλου
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού πάγο

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κεράσια. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, βάζουμε σε μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες. Μετά, τα ρίχνουμε όπως είναι παγωμένα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, το αλάτι και τον πάγο και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν τα κεράσια και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και σερβίρουμε αμέσως.

Δίαιτα: Με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και κακάο

Λαχταριστό, φρουτένιο και σοκολατένιο!

Υλικά

2 μπανάνες
120 γραμμάρια φιστικοβούτυρο
40 γρ. κακάο σε σκόνη
160ml νερό παγωμένο
30 γρ. σοκολάτας κουβερτούρα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ μαζί με το φιστικοβούτυρο, το κακάο και το νερό. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν οι μπανάνες και να έχουμε ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε δύο ψηλά ποτήρια και γαρνίρουμε με λίγη σοκολάτα, αφού την τρίψετε στη λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Δίαιτα: Με γιαούρτι και φράουλες, αλλά και μπανάνα

Εύκολο και απολαυστικό, σε δυο εκδοχές με φράουλες, αλλά και μπανάνα.

Υλικά

400 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες αγελαδινό
480ml γάλα πλήρες αγελαδινό
2 μπανάνες
320 γρ. φράουλες

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το μισό γιαούρτι με το μισό γάλα και τις μπανάνες και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το smoothie μπανάνας σε 2 χαμηλά ποτήρια και κατόπιν φτιάχνουμε το ίδιο με τη φράουλα πολτοποιώντας στο μπλέντερ το υπόλοιπο γιαούρτι με το υπόλοιπο γάλα και τις φράουλες. Αδειάζουμε και το smoothie φράουλας σε 2 χαμηλά ποτήρια και σερβίρουμε.

Δίαιτα: Με σπανάκι, μήλο και ακτινίδιο

Υγιεινό και με μικρή θερμιδική αξία.

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού φύλλα από σπανάκι
1 πράσινο μήλο με τη φλούδα του, σε μικρά κομμάτια
1 ακτινίδιο
50 γρ. μαϊντανό φρέσκο (περίπου 1/3 φλιτζ. τσαγ.)
χυμό από 1 λεμόνι
2 γρ. κανέλα σε σκόνη
300 ml νερό παγωμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το σπανάκι και το μαϊντανό, αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και κατόπιν στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε το ακτινίδιο από τη φλούδα του και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Πλένουμε καλά το μήλο, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια του και κόβουμε με τη φλούδα του σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το κομμένο μήλο στο μπλέντερ μαζί με τα κομμάτια του ακτινιδίου, το σπανάκι και το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και το παγωμένο νερό. Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε 4 χαμηλά ποτήρια και σερβίρουμε.

Δίαιτα: Με πεπόνι, γιαούρτι και φύλλα μέντας

Δροσερό και λαχταριστό.

Υλικά

1 πεπόνι ώριμο, σε μικρά κομμάτια
400 γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό 2% λιπαρά
60 γρ. μέλι
30 ml χυμό λάιμ φρέσκου
8 φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε το πεπόνι σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, το μέλι και το χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί το πεπόνι και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε χαμηλά ποτήρια και βάζουμε τα στο ψυγείο για 30΄-60΄ να κρυώσει. Όταν σερβίρουμε γαρνίρουμε με φυλλαράκια μέντας.

Νερό: 15 οφέλη που παρέχει στην υγεία

Τα οφέλη

Τα δυνητικά οφέλη από την επαρκή κατανάλωση νερού είναι πολλά και διαφορετικά. Να μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά:

* Ενυδατώνει τις αρθρώσεις. Οι χόνδροι που επιστρώνουν τις αρθρώσεις και δημιουργούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούνται κατά 80% από νερό.

Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών στις αρθρώσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Και το επακόλουθο μπορεί να είναι πόνος.

* Δημιουργεί το σάλιο και τη βλέννα. Η επαρκής παραγωγή σάλιου είναι απαραίτητη για την πέψη των τροφίμων και την διατήρηση υγιών των δοντιών.

Αντίστοιχα, η βλέννα επιτελεί πολλές λειτουργείες στην αναπνευστική, στην πεπτική και στην γεννητική οδό. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προστασία διαφόρων οργάνων (π.χ. στόμα, στομάχι, έντερο, κόλπος κ.λπ.). Ο οργανισμός παράγει σχεδόν ένα λίτρο βλέννα την ημέρα, γεγονός που προϋποθέτει επαρκή κατανάλωση υγρών.

* Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όπως προαναφέρθηκε, το αίμα αποτελείται κατά 90% από νερό. Ορισμένα κύτταρα του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια) είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα.

* Διεγείρει την υγεία του δέρματος. Το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού «καθρεφτίζεται» στο δέρμα. Όταν ο οργανισμός είναι χρονίως αφυδατωμένος, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο στα δερματικά προβλήματα και στην πρόωρη ρυτίδωση.

Ο εγκέφαλος

* Προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από ένα προστατευτικό υγρό που λέγεται εγκεφαλονωτιαίο. Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, επομένως η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του.

Το νερό παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μόρια που παράγονται στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν την μετάδοση μηνυμάτων ανάμεσα στα κύτταρά του.

Η παρατεταμένη αφυδάτωση τέλος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σκέψης και λογικής.

* Ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία. Η εφίδρωση και ακολούθως η εξάτμιση του ιδρώτα αποτελεί έναν από τους κύριους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

* Συμμετέχει στην πέψη. Τα έντερα χρειάζονται άφθονο νερό για να λειτουργούν ομαλά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, αφυδάτωση και ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον στον στομάχο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρικό έλκος.

Οι νεφροί

* Είναι απαραίτητο για την αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Το νερό είναι απαραίτητο για την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων και των κοπράνων.

* Διατηρεί υγιείς τους νεφρούς. Οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα υγρών στο σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) και άλλα προβλήματα.

* Συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

* Είναι απαραίτητο και για τους αεραγωγούς. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, οι αεραγωγοί συστέλλονται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απώλεια νερού μέσω της αναπνοής. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τις αναπνευστικές αλλεργίες.

* Είναι απαραίτητο για τη θρέψη. Πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι υδατοδιαλυτά. Επομένως πρέπει να διαλυθούν σε νερό για να φθάσουν σε όλο τον οργανισμό.

Ο τρόπος ζωής

*  Βελτιώνει τις επιδόσεις στην γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις σε φυσικές δραστηριότητες που διαρκούν επί περισσότερο από 30 λεπτά.

* Διευκολύνει το αδυνάτισμα. Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα μπορεί να εμποδίσει τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε. Και αυτό, διότι προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού της πείνας.

* Αποτρέπει την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Η εναλλαγή νερού με πάγο και λεμόνι με οινοπνευματώδη ποτά κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορεί να αποτρέψει την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.