Η κίνηση – ματ που νικά τον θάνατο

Νέα έρευνα από την Αυστραλία δείχνει πως δύο λεπτά έντονης σωματικής άσκησης τη μέρα ή 15 λεπτά την εβδομάδα αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μάθιου Αχμάντι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν σχεδόν 72.000 ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο, με μέση ηλικία 62,5 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος περίπου επταετίας.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενα πέντε χρόνια ήταν 4% για όσους δεν έκαναν καθόλου έντονη σωματική άσκηση/δραστηριότητα, 2% για όσους έκαναν τέτοια άσκηση συνολικά για λιγότερο από 10 λεπτά μέσα στην εβδομάδα και μόνο 1% για εκείνους που έκαναν πάνω από 60 λεπτά έντονης άσκησης.

Σε σχέση με μόνο δύο λεπτά έντονης εβδομαδιαίας άσκησης, τα 15 λεπτά σχετίζονταν με 18% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 15% μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, ενώ τα 12 λεπτά με κατά 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Τα 53 λεπτά εβδομαδιαίως σχετίζονταν με 36% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η μεγαλύτερη συχνότητα σύντομων αλλά έντονων διαστημάτων άσκησης (δύο λεπτά κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ημερησίως) σχετίζονταν με 27% μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Δέκα τέτοια δίλεπτα μέσα στην εβδομάδα σχετίζονταν με 16% μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και 17% καρκίνου.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο συχνότερα κάνει κάποιος σύντομες “δόσεις” έντονης δραστηριότητας μέσα στην εβδομάδα, τόσο μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει περισσότερο. Δεδομένου ότι η έλλειψη χρόνου είναι το συχνότερα αναφερόμενο εμπόδιο για μια τακτική σωματική άσκηση, η συσσώρευση μικρότερων σποραδικών αλλά έντονων διαστημάτων άσκησης στη διάρκεια της μέρας μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή για τους πολυάσχολους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Αχμάντι.

Μια δεύτερη μελέτη στο ίδιο ιατρικό περιοδικό επιβεβαίωσε ότι, για μια δεδομένη διάρκεια άσκησης, όσο αυξάνεται η έντασή της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου. Η έρευνα αφορούσε 88.412 ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, με μέση ηλικία 62 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα διάγνωσης καρδιαγγειακής νόσου ήταν 14% μικρότερη, όταν η άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης αφορούσε το 20% του συνολικού χρόνου άσκησης, σε σχέση με το 10%.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα της άσκησης, αλλά επίσης η έντασή της, που είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πάντι Ντέμπσεϊ των βρετανικών πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Λέστερ. «Η αύξηση του συνολικού όγκου της σωματικής δραστηριότητας δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειώσει κανείς την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Η αύξηση της έντασής της είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, ενώ αν αυξηθούν και τα δύο – η ποσότητα και η ένταση – θα είναι το ιδανικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό για την υγεία της καρδιάς να αυξήσει κάποιος την ένταση των διαφόρων δραστηριοτήτων του, όπως είναι π.χ. η επιτάχυνση του βηματισμού στην καθημερινή διαδρομή έως τη στάση του λεωφορείου ή η ολοκλήρωση των εργασιών του νοικοκυριού πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Να κάνω δίαιτα ή γυμναστική για απώλεια βάρους;

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα στην προσπάθεια που κάνετε για να χάσετε βάρος είναι αν οφελεί περισσότερο η γυμναστική η μία ισορροπημένη διατροφή.

Πρέπει πρώτα να αλλάξουν τη διατροφή τους ή να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους; Μια άλλη σύγχυση όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι τι είναι καλύτερο να επιλέξουν: περισσότερη άσκηση ή δίαιτα;

Υπάρχουν πολλές μελέτες  σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος. Για να δείτε όμως άμεσα αποτελέσματα θα πρέπει να κάνετε συστηματική γυμναστική (20% άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα).

Για την απώλεια λίπους, η άσκηση είναι σημαντική. Η δίαιτα βοηθάει μεν στον έλεγχο των τροφών αλλά η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καύση των θερμίδων. Επίσης, η γυμναστική ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα, μειώνει τα επίπεδα στρες αλλά και της χοληστερόλης. Ελεγχόμενη διατροφή

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο έλεγχος των διατροφικών τους συνηθειών είναι ευκολότερος από το να ξυπνούν στις 6 το πρωί για άσκηση.

Υπάρχουν πολυάριθμες δίαιτες από κετογονικές έως Atkins ή Paleo, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους στην απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι  πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή. Τη στιγμή που θα επιστρέψετε στην «κανονική» ρουτίνα του φαγητού, είναι βέβαιο ότι θα ξαναπάρετε βάρος.

‘Ενας ακόμα λόγος που οι περισσότεροι επιλέγουν τη διατροφή (δίαιτα) σε σχέση με την άσκηση είναι τα άμεσα αποτελέσματα. Η δίαιτα λειτουργεί πιο γρήγορα στο σώμα σας από οποιαδήποτε προπόνηση. Δεδομένου ότι οι μύες παρουσιάζουν πιο αργές αλλά πιο μόνιμες αλλαγές, οι περισσότεροι εγκαταλείπουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής ακόμη και πριν ξεκινήσουν.

Με τι πρέπει να ξεκινήσετε, με δίαιτα ή άσκηση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν θέλετε να χάσετε κιλά θα πρέπει να συνδυάσετε και τα δύο. Η μόνιμη απώλεια βάρους απαιτεί υπομονή. Αν ακολουθήσετε ένα διατροφικό πλάνο που θα καλύπτει τις ανάγκες σας είναι βέβαιο ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Εάν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης που δεν σας αρέσει, το πιθανότερο είναι ότι θα το εγκαταλείψετε πολύ γρήγορα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνδυάσετε τόσο τη διατροφή όσο και την άσκηση με βάση τις ανάγκες σας και να δώσετε ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό σας ώστε να μην απογοητευτείτε αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με αυτές τις ασκήσεις

Κι όμως μπορείτε να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας και μέσω της γυμναστικής αν θέλετε. Δείτε ποια είδη άσκησης συμβάλλουν στην προσπάθεια για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανοσοποιητικό – Γιόγκα

Όλες οι μορφές της συμβάλλουν στη βελτίωση πολλών λειτουργιών του οργανισμού. Αξιοσημείωτη είναι και η επίδρασή της στο ενδοκρινολογικό και ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού. Ιδιαίτερα ευεργετικές για την άμυνά του θεωρούνται η χάθα γιόγκα και η κουνταλίνι γιόγκα.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2004 στο περιοδικό Psychosomatic Medicine τεκμηριώνεται το γεγονός ότι, έπειτα από μόλις 8 εβδομάδες τακτικών πρακτικών διαλογισμού, ο άνθρωπος αποκτά καλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση.

Ανοσοποιητικό – Πιλάτες

Εκτός από τις υπόλοιπες πολύτιμες επιδράσεις στο σώμα και στον οργανισμό μας (δυναμώνει και προσδίδει γράμμωση στους μυς, βελτιώνει την ευθυγράμμιση του σώματος, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφοριακού, λεμφικού και αναπνευστικού συστήματος), έχει αποδεδειγμένη θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Ανοσοποιητικό: Τζόγκινγκ – Περπάτημα

Ως ένα είδος άσκησης που απελευθερώνει τις ενδορφίνες, γι’ αυτό και το αίσθημα χαράς και ευτυχίας έπειτα από μια βόλτα στο ύπαιθρο, ενώ επίσης ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σχετικές έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που κάνουν ήπιο τζόγκινγκ, τρεις φορές την εβδομάδα, αρρωσταίνουν κατά 50% λιγότερο από τις υπόλοιπες.

Ανοσοποιητικό: Τάι Τσι Τσουάν

Η αποτελεσματικότητα της αρμονικής αυτής μορφής άσκησης, που συνδυάζει αργές ρυθμικές κινήσεις δανεισμένες κυρίως από αρχαίες κινεζικές πολεμικές τέχνες, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού αποδείχτηκε ύστερα από σειρά ερευνών που έγιναν σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II στο Chang Gung Memorial Hospital στη Ταϊπέι.

Οι τρίωρες εβδομαδιαίες συνεδρίες για διάστημα 12 εβδομάδων προκάλεσαν σημαντική βελτίωση στην ανοσολογική ανταπόκριση στις ασθένειες παράλληλα με τη βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η δίαιτα της… Victoria’s Secret που υπόσχεται άμεση απώλεια κιλών

Η δίαιτα ενός μοντέλου της Victoria’s Secret δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών ή κανόνων.  Αντίθετα, υπάρχουν πολλές εκδοχές της δίαιτας που βασίζονται στα διατροφικά μοτίβα και τις ρουτίνες προπόνησης που έχουν ισχυριστεί ότι ακολουθούν τα μοντέλα της Victoria’s Secret, σύμφωνα με συνεντεύξεις. Οι περισσότερες παραλλαγές του προγράμματος περιλαμβάνουν τον περιορισμό των επεξεργασμένων υδατανθράκων, των επεξεργασμένων τροφίμων και των πρόσθετων σακχάρων, ενώ συστήνεται η κατανάλωση πολλών φρούτωνλαχανικώνυγιεινών λιπών, μαζί με μια καλή πηγή πρωτεΐνης με κάθε γεύμα.

Δίαιτα 1.300 θερμίδων

Ορισμένες εκδόσεις της συγκεκριμένης δίαιτας απαιτούν επίσης περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας, συχνά σε μόλις 1.300 θερμίδες την ημέρα. Άλλοι συνιστούν διαλείπουσα νηστεία, η οποία περιλαμβάνει περιορισμό της πρόσληψης τροφής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Η άσκηση είναι ένα άλλο βασικό συστατικό του σχεδίου. Δραστηριότητες όπως η γιόγκα, η πεζοπορία, η πυγμαχία, η ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους και το πιλάτες ενθαρρύνονται ιδιαίτερα.

Τροφές που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο σύνολο τροφών που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε στη δίαιτα μοντέλου της Victoria Secret, υπάρχουν ορισμένες βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Τα περισσότερα μοντέλα της Victoria’s Secret ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούταλαχανικάδημητριακά ολικής αλέσεωςπρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Τροφές προς αποφυγή

Παρόλο που πολλά μοντέλα της Victoria’s Secret σημειώνουν ότι δεν αποκλείουν εντελώς καμία τροφή από τη διατροφή τους, πολλά περιορίζουν ορισμένα είδη τροφίμων. Συνήθως, η δίαιτα μοντέλου της Victoria’s Secret περιλαμβάνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων, των επεξεργασμένων δημητριακών, της ζάχαρης και του αλκοόλ. Πιο περιοριστικές εκδοχές της δίαιτας μπορεί, επίσης, να περιορίσουν τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών και των φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελεί βασικό συστατικό της δίαιτας μοντέλου της Victoria Secret. Τα περισσότερα μοντέλα ασκούνται περίπου 3-5 φορές την εβδομάδα, με τις προπονήσεις να διαρκούν γενικά τουλάχιστον μία ώρα.

Οφέλη

Η δίαιτα μοντέλου της Victoria’s Secret ενθαρρύνει την κατανάλωση διαφόρων υγιεινών ολόκληρων τροφών που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Περιορίζει, επίσης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν συσχετιστεί με χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και η κατάθλιψη, αναφέρει το healthline.com.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιορίζονται επίσης ως μέρος της δίαιτας. Η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να συμβάλει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, τα ηπατικά προβλήματα και οι καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, το σχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στην άσκηση.

Εκτός από την αύξηση της απώλειας βάρους, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής σας και στην προστασία από ασθένειες. Τέλος, το healthline.com αναφέρει ότι επειδή η δίαιτα παρέχει ένα γενικό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών και όχι αυστηρών κανόνων ή κανονισμών, μπορεί, επίσης, να είναι ελκυστική για όσες προτιμούν μια δίαιτα που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.