Κορονοϊός: Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η απολύμανση των επιφανειών με μαντιλάκια και καθαριστικά έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας στην προσπάθεια εξόντωσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα όμως με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, η τακτική απολύμανση των επιφανειών είναι αχρείαστη στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν υπάρχει κρούσμα Covid-19 στο σπίτι.
Κορονοϊός: Πιθανότητες μετάδοσης μέσω μολυσμένης επιφάνειας
Το CDC εκτιμά, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορονοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000.
Η βασική οδός μόλυνσης, με διαφορά από άποψη πιθανοτήτων, είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορονοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.
Σύμφωνα με τo CDC, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή επίπτωση στον κίνδυνο.
«Υπάρχει μικρή επιστημονική υποστήριξη για την χρήση ρουτίνας των απολυμαντικών στην κοινότητα, σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 από αντικείμενα», κατά το CDC.
Όμως η απολύμανση των επιφανειών έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική στο να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, δηλαδή μετάδοσης της Covid-19 από ένα φορέα του κορονοϊού σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι.
Έτσι, σύμφωνα με το CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.α.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.
Το CDC επισημαίνει ότι τα απλά προϊόντα καθαριότητας και τα σαπούνια αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια του κορονοϊού από τις επιφάνειες και η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών χρειάζεται μόνο αν κάποιον άρρωστος με Covid-19 ζει στο σπίτι ή κάποιος θετικός στον κορονοϊό επισκέφθηκε το σπίτι τις προηγούμενες 24 ώρες.
Κορονοϊός: Σε ποιον πέφτει η ευθύνη;
Οι νέοι είναι αυτοί που πλέον σε μεγάλο βαθμό «καθοδηγούν» τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την διευθύντρια του CDC Ροσέλ Γουαλένσκι, κυρίως όσοι κάνουν σπορ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.
ΟΙ ΗΠΑ παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα, με τους θανάτους από κορονοϊό να συνεχίζουν να μειώνονται (κάτω από 800 τη μέρα για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο), κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα εμβόλια «δουλεύουν», καθώς σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, μεταξύ των οποίων τα τρία τέταρτα των ανθρώπων άνω των 65 ετών.
Αλλά, από την άλλη, τα νέα κρούσματα αυξάνουν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, κάτι που προξενεί μεγάλη ανησυχία στο CDC, όπως είπε η επικεφαλής του.
«Βλέπουμε ότι πολλά ξεσπάσματα κρουσμάτων στους νέους σχετίζονται με τα σπορ και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να περιορισθούν.
Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν πια κουραστεί και ότι είναι έτοιμοι για το τέλος της πανδημίας, όπως είμαι κι εγώ. Όμως πρέπει να αντέξουμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού», τόνισε η δρ Γουαλένσκι.
Κορονοϊός: Τα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν
Είναι απαραίτητο πλέον, να γνωρίζουμε όλοι τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα, σε περίπτωση που νοσήσουμε.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 εώς 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να παρατηρηθούν μεμονωμένα, κατά ομάδες ή και καθόλου (δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό μεταδίδεται ο ιός από τα ασυμπτωματικά περιστατικά).
Μερικά από τα συχνότερα είναι:
- Ο πυρετός
- Ο βήχας
- Η κόπωση
- Η απώλεια γεύσης και όσφρησης
Λιγότερο συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνους στους μύες
- Ρίγος
- Ξηρολαιμία
- Συνάχι
- Πονοκέφαλο
- Πόνο στο στήθος
- Επιπεφυκίτιδα
Στην παραπάνω λίστα, προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, διάρροια και εμετοί.
Σε περίπτωση που βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον COVID-19, καλέστε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ (2105212054) για να σας καθοδηγήσουν. Μοιραστείτε μαζί τους το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και εάν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι πρόσφατα.
Κορονοϊός: Υπάρχουν διαφορές στην εκδήλωση του ανά ηλικιακή ομάδα;
Τα παιδιά έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες, συνήθως σε πιο ήπια μορφή, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια σοβαρότερη ασθένεια ή επιπλοκή, καθώς ο COVID-19 γίνεται επικινδυνότερος αναλογικά με την αύξηση της ηλικίας.
Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου βρίσκονται, επίσης, οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων. Μερικά από τα νοσήματα υψηλής επικινδυνότητας είναι:
- Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις
- Ο καρκίνος
- Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Ο Διαβήτης Τύπου 2
- Η παχυσαρκία
- Η βεβαρημένη υγεία λόγω καπνίσματος
- Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
- Η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
- Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων
- Η εγκυμοσύνη
Άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και την πρόκληση σοβαρότερων ασθενειών λόγω COVID-19 είναι:
- Το άσθμα
- Οι παθήσεις στα νεφρά
- Οι χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες
Οι παθήσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα - Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης μυελού των οστών, λόγω HIV ή λήψης ορισμένων φαρμάκων
- Ο Διαβήτης Τύπου 1
- Η υψηλή Πίεση
Επιπλοκές, που μπορεί να προκαλέσει ο COVID-19 ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι:
- H Πνευμονία
- Η ανεπάρκεια σε ένα η περισσότερα όργανα
- Οι καρδιακές παθήσεις
- Το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο
- Η Φλεβική Θρόμβωση
- Η σοβαρή ζημιά στα νεφρά
- Οι ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις
Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η συμπτωματική φάση του ιού;
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.
Όμως, περίπου ένας στους χίλιους – σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις – θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα.
Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής τους.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».
Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες.
Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.