Λόξιγκας, ο ύπουλος: Έτσι θα τον σταματήσετε – 8 τεχνάσματα

Λόξιγκας: Εμφανίζεται από το πουθενά και δεν λέει να σταματήσει… Τι είναι όμως ο λόξιγκας και πως θα μπορέσετε να τον ξεφορτωθείτε;

Λόξιγκας: Γιατί εμφανίζεται;

Πρόκειται για ένα σύνθετο αντανακλαστικό, που οφείλεται στην ξαφνική σύσπαση του διαφράγματος και των μεσοπλεύριων μυών. Προκαλείται μια γρήγορη και ακούσια εισπνοή που τελειώνει με κλείσιμο του λάρυγγα προκαλώντας έτσι το χαρακτηριστικό ήχο του λόξιγκα.

Το νευρικό αντανακλαστικό που προκαλεί το λόξιγκα μπορεί να ενεργοποιηθεί από διάφορους παράγοντες όπως:

  1.  Συναισθηματικό στρες
  2. Διέγερση
  3. Διάταση στομάχου λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού, αεριούχων αναψυκτικών ή υπερβολικού αέρα
  4. Απότομες αλλαγές θερμοκρασίας όπως αυτές που προκαλούνται όταν πίνουμε ένα ζεστό ρόφημα
  5. Κατάχρηση αλκοόλ
  6. Κάπνισμα.

Στο μέσο άνθρωπο ο λόξιγκας εμφανίζεται σποραδικά και διαρκεί μερικά λεπτά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η διάρκεια αγγίζει μέρες, μήνα ή και πολύ περισσότερο.

Τα 69 χρόνια και 9 μήνες, σύμφωνα με το Βιβλίο των Παγκοσμίων Ρεκόρ Γκίνες κατείχε ένας αγρότης από την Άιοβα, ονόματι Charles Osborne (1894-1991). Ο λόξιγκας του ξεκίνησε το 1922 και συνέχισε έως τον θάνατό του. Επί δεκαετίες είχε λόξιγκα έως 40 φορές τον λεπτό, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του η συχνότητά του μειώθηκε στις 20 φορές το λεπτό.

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιοθήκη του βρετανικού ΕΣΥ, το NHS Choices, ο λόξιγκας πρέπει να αξιολογείται από έναν ειδικό όταν διαρκεί επί περισσότερο από 48 ώρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επίμονος λόξιγκας (αυτός που διαρκεί δύο 24ωρα ή περισσότερο) και ο επιμένων μη ανατάξιμος λόξιγκας (αυτός που διαρκεί ένα μήνα ή περισσότερο) σχετίζονται με κάποια υποκείμενη ιατρική αιτία. Οι χρόνιοι λόξιγκες εμποδίζουν τη διατροφή, την κοινωνική ζωή και τον ύπνο. Μπορεί επίσης να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Λόξιγκας: Αντιμετώπιση

Στις χρόνιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αρχικά τη θεραπεία μιας παθολογικής κατάστασης που πιθανόν να είναι η αιτία πρόκλησης του.

Ο συνήθης λόξιγκας υποχωρεί μετά από λίγο μόνος του. Υπάρχουν βέβαια διάφορα τεχνάσματα στα οποία δεν υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων αυτών.

Λόξιγκας: Μερικές αυτοσχέδιες συμβουλές 

1. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε τη για όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην ξεχνάτε να κρατάτε τη μύτη σας!

2. Αναπνεύστε σε μια χάρτινη σακούλα

3. Φάτε μια κουταλιά βούτυρο ή ζάχαρη. Οι κολλώδεις τροφές είναι ιδανικές για τον ερεθισμό των πνευμονογαστρικών μυών.

4. Προσπαθήστε να προκαλέσετε βήχα ή να φτερνιστείτε. Αυτές οι ενέργειες προκαλούν το διάφραγμά σας να συσταλεί εκ νέου και να σταματήσει τον πτερυγισμό.

5. Πιέστε απαλά την μύτη σας, ενώ καταπίνετε.

6. Παραδόξως, τα μέρη των πνευμονογαστρικών μυών φτάνουν μέχρι το ακουστικό σας σύστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να διεγερθούν με το να κολλήσετε/πιέσετε τα δάχτυλά σας στα αυτιά σας.

7. Ασκείστε απαλή πίεση στο στήθος σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κλίση προς τα εμπρός. Μπορείτε επίσης να φέρετε τα γόνατά σας προς το στήθος σας και να τα αγκαλιάσετε για μερικά λεπτά.

8. Πάρτε μια λεπτή φέτα από λεμόνι, τοποθετήστε τη στη γλώσσα σας και πιπιλίστε την για λίγο.

Λόξιγκας: Γιατί εμφανίζεται στα μωρά;

Όσο ενοχλητικός κι αν ακούγεται, ο λόξιγκας δεν είναι παρά μία πολύ φυσιολογική αντίδραση, που, πράγματι, «βοηθά το εντεράκι του μωρού να μεγαλώσει», όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Γι’ αυτό και τα μωρά μπορεί να έχουν λόξιγκα 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και όταν κοιμούνται. Αυτό οφείλεται στο ότι, καθώς τρώνε, το στομάχι τους γεμίζει και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να πιέζει και να ερεθίζει ένα νεύρο που λέγεται πνευμονογαστρικό και βρίσκεται δίπλα στο στομάχι, στον μυ που ονομάζεται διάφραγμα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο στέλνει ερεθίσματα στον μυ του διαφράγματος, ο οποίος αρχίζει αυτόματα να πάλλεται και έτσι το μωρό έχει λόξιγκα.
Μία από τις πιο συχνές αιτίες του, είναι η «αναγωγή», όταν δηλαδή το μωρό βγάζει λίγες γουλιές γάλα και αυτό μπορεί να συμβαίνει στο διάστημα ανάμεσα σε δύο γεύματα του ή στη διάρκεια του ταΐσματος ή ακόμα όταν ρεύεται. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί λόξιγκας ή το αντίστροφο, όταν έχει λόξιγκα να έχει και «αναγωγές». Έχετε υπόψη σας ότι σε πολλά μωράκια οι «αναγωγές» συνεχίζονται μέχρι την ηλικία των έξι μηνών περίπου, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σταματάνε σιγά – σιγά, όταν το μικρό αρχίζει σταδιακά να παίρνει στερεές τροφές.
Η λαιμαργία προκαλεί λόξιγκα
Τα μωρά που καταπίνουν το γάλα τους με μεγάλη βουλιμία ή είναι μονίμως λαίμαργα, έχουν λόξιγκα πολύ πιο συχνά από τα υπόλοιπα μωρά. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανώριμο στομαχάκι τους γεμίζει με μεγάλες ποσότητες αέρα (αεροφαγία), τις οποίες δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί. Έτσι, με τον ίδιο μηχανισμό, ερεθίζεται για μία ακόμη φορά τον πνευμονογαστρικό νεύρο που προκαλεί αυτό το φαινόμενο.
Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο λόξιγκας είναι κάτι που θεωρείται φυσιολογικό και, συνεπώς, δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία στους γονείς, παρά μόνο στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που
α) είναι επίμονος.
β) παραμένει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
γ) δεν αφήνει το μωρό να ησυχάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
δ) το μωρό φαίνεται να ενοχλείται από αυτόν.

Λόξιγκας: Πώς να τον κόψετε στα μωρά

– Δώστε στο μωρό να πιει λίγες γουλιές χαμομήλι ή γάλα.
– Δοκιμάστε να κάνετε μικρές διακοπές στη διάρκεια του ταΐσματος, αν δείτε ότι πίνει το γάλα του πολύ γρήγορα κι έτσι προκαλείται λόξιγκας. Όμως, εάν ακολουθώντας την παραπάνω τακτική, διαπιστώσετε ότι το μωρό σας έτσι κι αλλιώς καταπίνει το γάλα του πολύ γρήγορα και έχει πάλι λόξιγκα μετά το τάισμα, τότε θα ήταν καλύτερο να τον αφήσετε να περάσει μόνος του.
– Προτιμάτε όταν αγοράζετε θηλές για τα μπιμπερό τις ειδικές ανατομικές – αντιλοξιγκικές που υπάρχουν στο εμπόριο. Είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για να έχει το υγρό μια σταθερή ροή, ενώ ρυθμίζουν και εμποδίζουν την είσοδο του αέρα στη θηλή, ώστε το μωρό να μην καταπίνει πολύ αέρα στη διάρκεια του ταΐσματος.