Μήπως είσαι εθισμένος στο σεξ; Αυτά είναι τα συμπτώματα

Το σεξ όταν ξεφεύγει μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και (αυτο)καταστροφική κατάσταση, η οποία προκαλεί εθισμό.

Όπως κάθε άλλη εξάρτηση, επηρεάζει την ψυχική υγεία του εξαρτημένου, τις προσωπικές του σχέσεις, την ποιότητα της ζωής του και την προσωπική του υγεία και ασφάλεια. Οι ειδικοί εκτιμούν, μάλιστα, ότι πρόκειται για έναν αρκετά κοινό εξαναγκασμό, ο οποίος, όμως, δύσκολα διαγιγνώσκεται.

Ο εθισμός στο σεξ είναι κάτι που έχει εκτοξευθεί σε συχνότητα διάγνωσης παράλληλα με την εξάπλωση του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Συνήθως, ένας σεξομανής αναζητά πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Ο εθισμός περιλαμβάνει συνήθως μια ψυχαναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό και παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Επίσης, μπορεί νε εκδηλωθεί ως ανάγκη να βιώσει το άτομο σεξουαλικά “έντονες” καταστάσεις.

Ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και τις δραστηριότητές του σημαντικά. Αυτό το κάνει προκειμένου να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις πολλές φορές την ημέρα. Ένας εξαρτημένος από το σεξ δεν μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά του, παρά τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ζωή του.

Εθισμός στο σεξ: Τα συμπτώματα που “προδίδουν” έναν σεξομανή

Ο εθισμός στο σεξ μπορεί να είναι δύσκολο να “εντοπιστεί”. Οι περισσότεροι σεξομανείς μαθαίνουν να αποκρύπτουν τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να καταφέρουν να κρατήσουν το μυστικό του εθισμού τους ακόμη και από τους/τις συζύγους τους, τους συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Όμως, μερικές φορές τα συμπτώματα είναι εμφανή. Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα εθισμό στο σεξ αν αυτός ή αυτή εμφανίζει κάποια ή όλα από τα ακόλουθα σημάδια:

  • Χρόνιες, εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις
  • Συχνές σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αγνώστων (εφήμερες σεξουαλικές επαφές, one night stand κλπ)
  • Λένε ψέμματα για να καλύψουν τον εθισμό τους
  • Ενασχόληση με το σεξ, ακόμη και όταν έρχεται αυτή η συμπεριφορά τους παρεμβαίνει με την καθημερινή τους ζωή, την παραγωγικότητα, την απόδοσή τους στην εργασία, κλπ
  • Ανικανότητα να σταματήσουν ή να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους
  • Θέτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σε κίνδυνο λόγω της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς
  • Εμπλέκονται σε παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα
  • Χρειάζονται την κυριαρχία και τον έλεγχο σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση
  • Νιώθουν τύψεις ή ενοχές μετά το σεξ
  • Άλλες αρνητικές προσωπικές ή επαγγελματικές συνέπειες

Η απόλαυση του σεξ ΔΕΝ σημαίνει εθισμός στο σεξ

Καθώς ο εθισμός στο σεξ μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, είναι σημαντικό να θυμόμαστε κάτι. Η απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν κάνει ένα άτομο εθισμένο στο σεξ. Το να απολαμβάνετε το σεξ είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ένας εξαρτημένος από το σεξ άνθρωπος είναι συνήθως κάποιος που έχει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις και φαίνεται να μην έχει κανένα έλεγχο σε αυτά τα ερεθίσματα. Η σεξουαλική του “όρεξη” δεν μπορεί να “σβήσει” και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο της προσπάθειας του να εκπληρώσει/ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη του. Ακόμη και η αγάπη που έχει ένας/μια εθισμένος/η στο σεξ στον/στην σύζυγο του/της μπορεί υποσκελιστεί από την ανεξέλεγκτη επιθυμία για περισσότερο σεξ.

Όπως και κάθε άλλος εθισμός, έτσι και αυτός στο σεξ είναι μια ασθένεια. Και ως τέτοια μπορεί να αλλάξει ένα άτομο με πολλούς τρόπους.

Το συχνό σεξ αδυνατίζει το σπέρμα;

Έχετε ακούσει ποτέ τη θεωρία πως το συχνό σεξ αδυνατίζει το σπέρμα; Αν ναι τότε ήρθε η ώρα να σας πούμε ότι είναι μύθος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι συμβαίνει το αντίστροφο: Οι συχνές επαφές ενδυναμώνουν το σπέρμα. Ένα γόνιμο ζευγάρι θα χρειαστεί για να μείνει η γυναίκα έγκυος 3,5 μήνες, κατά μέσο όρο εάν έχει επαφή 20 φορές τον μήνα και 43 μήνες εάν έχουν επαφές μία φορά το μήνα.

Ο μύθος της εγκράτειας ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που αφορά την ανδρική γονιμότητα. Ας δούμε τι ισχύει και στις ακόλουθες περιπτώσεις.

Στενά εσώρουχα. Τα στενά εσώρουχα δε μειώνουν τη γονιμότητα, ενώ ακόμα καλύτερη είναι η αίσθηση με τα μποξεράκια καθώς ελαττώνεται η θερμοκρασία στο όσχεο και έτσι έχει κάποιος την αίσθηση ότι βοηθά τη φύση, που θέλει κατώτερη θερμοκρασία στο όσχεο από αυτή του σώματος. Καλό βέβαια είναι να αποφεύγονται τα πολύ ζεστά μπάνια και η σάουνα.

Κάπνισμα και αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3-4 ποτά τη μέρα) ελαττώνει σοβαρά την παραγωγή σπέρματος. Το κάπνισμα και η χρήση ινδικής κάνναβης επηρεάζουν σημαντικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Η χρήση τους καλό είναι να αποφεύγεται τελείως ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό να ελαττώνεται κατά το δυνατόν.

Χρήση κινητού τηλεφώνου. Πολύ πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες που μιλούν στο κινητό τους για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα εμφανίζουν ελαττωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων κατά 33,3%. Η ελάττωση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων ανεβαίνει στο 67,5% αν χρησιμοποιούμε το κινητό όταν φορτίζει.

Όταν κάποιος έχει το κινητό σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατοστά από τη μέση του, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώνεται σημαντικά. Χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων βρέθηκε στο 47,1% των ανδρών που έχουν το τηλέφωνο στην τσέπη τους ή στη μέση τους, σε σύγκριση με το 11,1% των ανδρών στο γενικό πληθυσμό. Συνίσταται λοιπόν να μη μιλάτε πολλή ώρα στο κινητό, να μην το κρατάτε κοντά στη μέση σας, να μην το έχετε δίπλα σας όταν κοιμάστε, να μην το χρησιμοποιείτε όταν φορτίζει και να χρησιμοποιείτε hands-free.

Επάγγελμα. Πώς επηρεάζει το σπέρμα; Μερικά επαγγέλματα σχετίζονται με διαταραχές του σπέρματος, όπως οι οδηγοί μεγάλων αποστάσεων, οι χειριστές κομπρεσέρ, οι ελαιοχρωματιστές, οι λουστραδόροι. Διαταραχές του σπέρματος εμφανίζονται και όταν υπάρχει έκθεση σε τοξικές ουσίες, όπως οι αγρότες που χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα χωρίς να λαμβάνουν τις καλύτερες προφυλάξεις. Η εργασία με βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο και αρσενικό επίσης επηρεάζει το σπέρμα.

Γυμναστική. Κάνει καλό ή κακό; Η ήπια άσκηση δίνει αίσθημα ευεξίας και υγείας. Όταν όμως γίνεται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σπέρμα. Είναι γνωστό ότι πολλοί αθλητές, όταν είναι στην καλύτερη φόρμα τους, έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Με την ελάττωση των προπονήσεων όμως γρήγορα επανέρχονται στα φυσιολογικά πλαίσια.

Στρες. Το στρες της καθημερινότητας είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πως επηρεάζει τη γονιμότητα. Τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που ταξιδεύουν συχνά καθώς επίσης και οι ανειδίκευτοι εργάτες είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα στρες για διαφορετικούς βέβαια λόγους.

Πηγή: Γίνε γονιός – Υπογονιμότητα – Αίτια, Διάγνωση, Θεραπείες, Ποσοστά επιτυχίας – Συγγραφέας: Ιάκωβος Σούσης

Ολιγοσπερμία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων σημαίνει ότι το υγρό (σπέρμα) που παράγεται από τον άνδρα κατά την εκσπερμάτιση στον οργασμό περιέχει λιγότερα σπερματοζωάρια από το κανονικό.

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ονομάζεται ολιγοσπερμία. Η πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων ονομάζεται αζωοσπερμία. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σας θεωρείται χαμηλότερος από το κανονικό αν έχετε λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.

Αν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων έχετε και μειωμένες πιθανότητες ένα από τα σπερματοζωάριά σας να γονιμοποιήσει το ωάριο της συντρόφου σας, καταλήγοντας σε εγκυμοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνδρες που έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι ακόμη σε θέση να τεκνοποιήσουν.

Ολιγοσπερμία: Συμπτώματα

Η κύρια ένδειξη του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων είναι η ανικανότητα να κάνετε παιδί. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα εμφανή σημάδια ή συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα βασικό πρόβλημα, όπως η κληρονομική χρωμοσωμική ανωμαλία (μια ορμονική ανισορροπία), οι διεσταλμένες φλέβες των όρχεων ή μια πάθηση που εμποδίζει τη δίοδο του σπέρματος, μπορεί να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα. Τέτοια προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία – για παράδειγμα, χαμηλή σεξουαλική ορμή ή δυσκολία στην διατήρηση της στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
  • Πόνος, πρήξιμο ή κάποιο ογκίδιο στον όρχι
  • Μειωμένη τριχοφυία στο πρόσωπο, το σώμα ή την κεφαλή και συμπτώματα ανωμαλίας στα χρωμοσώματα ή τις ορμόνες

Ολιγοσπερμία: Αίτια

Η παραγωγή του σπέρματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί την κανονική λειτουργία των όρχεων (όρχεις), καθώς και του υποθαλάμου και της υπόφυσης στον εγκέφαλο. Μόλις τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις, λεπτοί σωλήνες τα μεταφέρουν στους όρχεις όπου αναμιγνύονται με το σπερματικό υγρό. Προβλήματα με οποιοδήποτε από αυτά τα συστήματα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.

Ωστόσο, συχνά η αιτία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια.

Ολιγοσπερμία: Ιατρικές αιτίες

  • Κιρσοκήλη: Διόγκωση των φλεβών που αποστραγγίζουν τον όρχι. Είναι η πιο κοινή και αναστρέψιμη αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.
  • Μόλυνση: Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος ή να προκαλέσουν ουλές που εμποδίζουν την δίοδο του σπέρματος. Αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα) ή των όρχεων (ορχίτιδα) και ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV και της γονόρροιας.
  • Προβλήματα εκσπερμάτισης: Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην κύστη κατά τη διάρκεια του οργασμού, αντί να βγαίνει από την άκρη του πέους.
  • Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα εκσπερμάτισης, όπως κάποια φάρμακα πίεσης του αίματος.
  • Αντισώματα που επιτίθενται στο σπέρμα: Τα αντισώματα αντι-σπέρματος είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν λανθασμένα το σπέρμα ως επιβλαβή “εισβολέα” και προσπαθούν να το καταστρέψουν.
  • Όγκοι: Καρκίνοι και μη κακοήθεις όγκοι μπορεί να επηρεάσουν τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα άμεσα, μέσω των αδένων που απελευθερώνουν ορμόνες και σχετίζονται με την αναπαραγωγή.
  • Κρυψορχία: Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου ο ένας ή και οι δύο όρχεις μερικές φορές αποτυγχάνουν να κατεβούν από την κοιλία στο σάκο που περιέχει κανονικά τους όρχεις (όσχεο).
  • Ορμονικές ανισορροπίες: Ο υποθάλαμος, η υπόφυση και οι όρχεις παράγουν τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του σπέρματος. Μεταβολές σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να εξασθενίσουν την παραγωγή σπέρματος.
  • Ελαττώματα των σωληναρίων που μεταφέρουν το σπέρμα: Πολλοί διαφορετικοί σωλήνες μεταφέρουν το σπέρμα και μπορεί να μπλοκαριστούν από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων του ακούσιου τραυματισμού, από μολύνσεις, τραύματα ή ανώμαλη ανάπτυξη ιστών, όπως στην κυστική ίνωση ή παρόμοιες κληρονομικές παθήσεις. Απόφραξη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε επίπεδο, ακόμη και εντός του όρχεως, στους σωλήνες που διοχετεύουν τον όρχι, στην επιδιδυμίδα, στον σπερματικό πόρο, κοντά στους αγωγούς εκσπερμάτισης ή στην ουρήθρα.
  • Ελαττώματα στα χρωμοσώματα: Κληρονομικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Klinefelter (όπου ο άντρας έχει γεννηθεί με δύο Χ χρωμοσώματα και ένα Υ χρωμόσωμα αντί για ένα Χ και ένα Υ) μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική ανάπτυξη των αναπαραγωγικών του οργάνων. Άλλα γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα περιλαμβάνουν την κυστική ίνωση, το σύνδρομο Kallmann και το σύνδρομο του Kartagener.
  • Κοιλιοκάκη: Μπορεί να προκαλέσει αρσενική στειρότητα.

Ολιγοσπερμία: Περιβαλλοντικά αίτια

  • Χημικά προϊόντα βιομηχανικής χρήσης: Η παρατεταμένη έκθεση σε βενζόλια, τολουόλιο, ξυλόλιο, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, οργανικούς διαλύτες, υλικά ζωγραφικής και μόλυβδο μπορεί να συμβάλλουν στην χαμηλή παραγωγή σπερματοζωαρίων.
  • Έκθεση σε βαρέα μέταλλα: Η έκθεση στον μόλυβδο ή άλλα βαριά μέταλλα, επίσης, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
  • Ακτινοβολία ή ακτίνες Χ: Η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος. Με υψηλές δόσεις της ακτινοβολίας, η παραγωγή σπέρματος μπορεί να μειωθεί μόνιμα.
  • Υπερθέρμανση των όρχεωνΟι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την παραγωγή και τη λειτουργία του σπέρματος.