Η μονοφαγική δίαιτα που υπόσχεται εύκολη απώλεια κιλών – Αξίζει;

Μονοφαγική δίαιτα: Η γρήγορη λύση δεν είναι πάντα και η σωστή. Γι’ αυτό και μία γρήγορη απώλεια βάρους, μπορεί να κρύβει κινδύνους και να οδηγήσει στην γρήγορη επαναφορά των περιττών κιλών.

Κάθε φορά που ακούμε για μια νέα δίαιτα που υπόσχεται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους μπαίνουμε στον πειρασμό να την ακολουθήσουμε. Πολύ περισσότερο εάν πάσχουμε από νοσήματα που απαιτούν απώλεια βάρους, όπως λ.χ. ο διαβήτης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «μονοφαγικής δίαιτας», την οποία έψαξαν οι περισσότεροι χρήστες στο διαδίκτυο, την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τη Google.

Δίαιτα: Μπορεί να τρώει κανείς μόνο μπανάνες;

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που βασίζεται στην κατανάλωση μόνο ενός τροφίμου, π.χ. μήλων ή μιας ομάδας τροφών, συνήθως φρούτων ή λαχανικών.

Η συγκεκριμένη διατροφή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής χάρη στη YouTuber “Freelee the Banana Girl” που υποστηρίζει ότι ακολουθεί δίαιτα μονοφαγίας, τρώγοντας σχεδόν 30 μπανάνες την ημέρα!

Αρκετοί ακόμη διάσημοι έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς ότι έχασαν γρήγορα βάρος ακολουθώντας μονοφαγική διατροφή, όπως ο Ματ Ντέιμον, ο οποίος αδυνάτισε για τις ανάγκες ενός ρόλου τρώγοντας μόνο στήθος κοτόπουλου.

Μονοφαγική δίαιτα: Πώς λειτουργεί

Οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει τις μονοφαγικές δίαιτες με σχεδόν κάθε είδος φρούτων και λαχανικών ή άλλων τροφών (καρπούζια, μάνγκο, σπανάκι, αλλά ακόμη και πίτσα!) υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μιας μόνο τροφής για ένα χρονικό διάστημα στοχεύει στην πέψη, καθώς ο μεταβολισμός λιγότερων θρεπτικών συστατικών απαιτεί λιγότερα πεπτικά ένζυμα.

Το σώμα δεν εργάζεται σκληρά για την πέψη, μειώνεται το φούσκωμα και μεγιστοποιείται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ικανοποιώντας τις ανάγκες του σώματός σας με λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι λόγω αυτής της διαδικασίας μειώνονται οι λιγούρες.

Αντίθετη άποψη, όμως, έχουν οι πιστοποιημένοι διατροφολόγοι, οι οποίοι μας προειδοποιούν  ότι οι πιο πάνω ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά.

Μονοφαγική δίαιτα: Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους;

Το πιο ελκυστικό σημείο της μονοφαγικής δίαιτας είναι ότι τις περισσότερες φορές οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους πολύ γρήγορα, λόγω της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός σε μία τροφή καταστέλλει επίσης την επιθυμία για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις στο σώμα σας, καθώς ανάλογα με το είδος της τροφής που καταναλώνετε μεταβάλλεται η χημεία του οργανισμού, ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα.

Μονοφαγική δίαιτα: Είναι ασφαλής;

Οι ειδικοί Διατροφής και Διαχείρισης Βάρους του Boston Medical Center επισημαίνουν ότι παρά την απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας μονοφαγικής διατροφής, είναι βέβαιο ότι βάζετε τον εαυτό σας σε μια διαδικασία υποσιτισμού, που θα προκαλέσει μυϊκή απώλεια, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε πιο αργό μεταβολισμό.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος, αφού όσα κιλά χάσετε από τη μονοφαγική δίαιτα θα τα πάρετε πίσω όταν θα αρχίσετε να τρώτε κανονικά.

Κίνδυνος για διαβήτη και καρδιαγγειακά

Μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Αν τρώτε όμως μόνο μπανάνες στερείτε από το σώμα σας πολλά θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα, η υπερβολική πρόσληψη ενός συγκεκριμένου συστατικού, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Για παράδειγμα, το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές (όπως καρδιακή ανακοπή), ενώ η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για τύπου 2 διαβήτη.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, τέλος, είναι ότι τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα. Είναι δηλαδή βέβαιο ότι θα ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά, αν αμέσως μετά από μια μονοφαγική δίαιτα δεν υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δίαιτα: Χάσε έως 4 κιλά και κάνε μία cheat day!

Και κιλά θα χάσετε και θα απολαύσετε το αγαπημένο σας πιάτο στο εστιατόρια της αρεσκείας σας.

Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, ετοίμασε ένα διατροφικό πλάνο με το οποίο θα ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά και μία μέρα θα απολαύσουμε τα καλά της εστίασης

Οι υψηλές θερμοκρασίες μυρίζουν καλοκαίρι, όπου συνδυαστικά με τη χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα της εστίασης, οι περισσότεροι έχουμε την επιθυμία να βγούμε έξω με τους φίλους μας είτε για φαγητό είτε για ποτό. Τι ισχύει όμως στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε δίαιτα και να χάσουμε κιλά; Στερούμαστε τη διασκέδαση, προκειμένου να δούμε το δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει; Φυσικά και όχι, μιας και μπορούμε να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις μαζί με την παρέα μας, χωρίς να επιβαρυνθούμε στη δίαιτα μας.

Η λύση βρίσκεται στο τρίπτυχο «ισορροπία-μέτρο-ποικιλία», όπου μπορούμε να καταναλώνουμε όλα τα τρόφιμα στην σωστή ποσότητα και συχνότητα. Επιπλέον, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ακόμα και αν ξεφύγουμε 1 μέρα την εβδομάδα, έχουμε άλλες 6 να επανέλθουμε ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες της διατροφής:

Η πιο βασική οδηγία είναι η συστηματική λήψη πρωινού, μιας και μειώνει την επιθυμία για θερμιδογόνα τρόφιμα στα υπόλοιπα γεύματα. Ταυτόχρονα, η συχνότητα γευμάτων ανά 3 ώρες περιορίζει την όρεξη και βοηθάει στον έλεγχο της ποσότητας φαγητού.

Επιπλέον, η καθημερινή επιλογή φρούτων, γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών ως ενδιάμεσα γεύματα/σνακ καθόλη τη διάρκεια της μέρας αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα. Μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.

Τέλος, είναι σημαντικό κάθε γεύμα να συνοδεύεται από σαλάτα, όπου οι φυτικές ίνες των λαχανικών, μειώνουν την απορρόφηση του λίπους των τροφών και αυξάνουν τον κορεσμό, βοηθώντας να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΠΡΩΙΝΟ: Γάλα & 4 κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης & 1 κ.σ. βατόμουρα, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 κράκερ σίκαλης & κρητική γραβιέρα light & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα μακαρόνια ολικής αλέσεως με 3-4 κ.σ σάλτσα λαχανικών & 2 κ.σ παρμεζάνα τριμμένη, 4 ελιές, Σαλάτα ντομάτα-αγγούρι

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2 φέτες ανανά

ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια & Σαλάτα μαρούλι ρόκα – καρότο & 4 ελιές & Κρητική γραβιέρα light

ΤΡΙΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ & 2 παξιμάδια χαρουπιού & τυρί, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 10 κεράσια & 10 φουντούκια

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα ψάρι ψητό & παντζάρια & 4-6 ελιές & 1 φέτα ψωμί ζέας

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 4 φράουλες

ΒΡΑΔΥ: 2 μέτριες πατάτες βραστές, σαλάτα ρόκα-καρότο-μαρούλι-μαϊντανό, 1 μερίδα τυρί

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 2 ρυζογκοφρέτες & 1 κ.γ. μέλι & ταχίνι ολικής αλέσεως, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φιστίκια Βραζιλίας & 2 φέτες ανανά &  1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα ρεβίθια, 1 μερίδα τυρί, 4-6 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι 2% & 2 βερίκοκα & κανέλα

ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με  τυρί & μανιτάρια, σαλάτα ρόκα-καρότο-μαρούλι-μαϊντανό-αβοκάντο

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φιστίκια Βραζιλίας & 4 φράουλες

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Ψαρονέφρι ψητό, σαλάτα ντομάτα-ρόκα, 3-4 ελιές, chips γλυκοπατάτας

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 2 φέτες ανανά & 1 γιαούρτι με κανέλα

ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ με ψωμί εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα & τυρί, 2 φέτες αβοκάντο & ντοματίνια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 1 αυγό βραστό, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φέτες ανανά & 2 φιστίκια Βραζιλίας

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα φακές & τυρί & 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 10 κεράσια

ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια ψητά & ανθότυρο & Σαλάτα μαρούλι ρόκα ντομάτα & αβοκάντο

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΠΡΩΙΝΟ: Φυσικός χυμός γκρέιπφρουτ & 1 τοστ με ψωμί εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα & τυρί, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, 1κ.σ. ηλιόσπορο, 1κ.σ. μύρτιλλα, 2 φέτες ανανά

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Χταπόδι βραστό λαδόξιδο, αβοκάντο, Σαλάτα με κινόα – ρόκα-καρότο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Πράσινο τσάι & 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & Κρητική γραβιέρα light & σαλάτα επιλογής, 3-4 ελιές, 1 φέτα ψωμί ζέας

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες, 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο, 1 μπανάνα, Καφές στιγμιαίος

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Free day

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης & 1 μπανάνα

ΒΡΑΔΥ: 1 ποτήρι γάλα & 4 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρώμη & 3 βερίκοκα