Πότε μπαίνω στην εμμηνόπαυση; Ο ρόλος της του κύκλου

Ο κύκλος της εμμήνου ρύσης μπορεί να καθορίσει και την ηλικία που θα μπείτε στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν 600 γυναίκες από 33 έως 51 ετών και τους ζήτησαν να αναφέρουν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και πότε σταμάτησαν οι κύκλοι τους.

Έχεις μικρότερο κύκλο περιόδου;

Όσες είχαν μικρότερης διάρκειας κύκλους, κάτω από από 26 ημέρες, μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 49 ετών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη. Όσες είχαν φυσιολογικούς κύκλους -από 26 έως 34 ημέρες- μπήκαν στην ηλικία των 51 ετών περίπου. Οι γυναίκες με μικρότερους κύκλους είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, καρδιολογικά προβλήματα και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης, όταν δηλαδή σταματά ο εμμηνορροϊκός κύκλος, είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής υγείας.

Η μελέτη αποτελεί τη συνέχεια προειδοποιήσεων ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, επειδή μεταβάλλει την ισορροπία των ορμονών, επιταχύνοντας της φθορά και αυξάνοντας τον κίνδυνο παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό και η αρθρίτιδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που βρίσκονταν εντός των πρώτων 22 εβδομάδων της εγκυμοσύνης σε κλινικές στη Μασαχουσέτη μεταξύ 1999 και 2000, από τις οποίες ζητήθηκε να αναφέρουν τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Περίπου το 72% των συμμετεχόντων ήταν λευκές και το 80% είχαν πτυχίο κολεγίου.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Οι 90 γυναίκες είχαν σύντομο κύκλο, οι 525 κανονικό και οι 39 μεγάλης διάρκειας κύκλο, δηλαδή πάνω από 34 ημέρες.

Περίπου 18 χρόνια αργότερα, ζητήθηκε από τις ίδιες γυναίκες να αναφέρουν εάν είχαν κάποια συμπτώματα και την ηλικία που μπήκαν στην εμμηνόπαυση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με μικρότερης διάρκειας κύκλους είχαν περίπου 67% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε σχέση με εκείνες με φυσιολογικούς κύκλους.

Όσες είχαν μεγαλύτερους κύκλους, μπήκαν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 52.

Οι γυναίκες με μικρότερους κύκλους ανέφεραν επίσης τα περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης στη μέση ηλικία σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.

Σε σχέση με όσες είχαν φυσιολογικό κύκλο, είχαν 92% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ύπνου, 85% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης και 68% περισσότερες πιθανότητες για καρδιολογικά προβλήματα.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν εξάντληση (52%), εξάψεις (38%) και μυϊκά προβλήματα (14%).

Η Δρ. Lidia Minguez-Alarcon, ερευνήτρια ανθρώπινης γονιμότητας και επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε: «Παρατηρήσαμε ότι οι γυναίκες με σύντομους εμμηνορροϊκούς κύκλους κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών είχαν υψηλότερη συχνότητα συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και μικρότερη ηλικία φυσικής εμμηνόπαυσης στη μέση ηλικία».

Η εμμηνόπαυση αποτελεί φυσικό μέρος της γήρανσης, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται έως και 10 χρόνια πριν σταματήσουν οι κύκλοι.

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, οι γιατροί συνιστούν να ξεκουράζεστε πολύ, να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι το γάλα, και να γυμνάζεστε. Είναι επίσης σημαντικό να συζητάτε με γυναίκες που βιώνουν ανάλογη εμπειρία.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, επειδή οι ορμονικές αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση οδηγούν σε ταχύτερη γήρανση.

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογική εμμηνόπαυση στην ηλικία μεταξύ 50 και 54 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Εμμηνόπαυση: Αρχικά συμπτώματα

Τα σημάδια στο σώμα μας που δείχνουν πως μπαίνετε στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Τα παρακάτω ερωτήματα θα σας δώσουν μια ιδέα του είδους των συμπτωμάτων που ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσετε,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  θα  τ’ αντιμετωπίσετε οπωσδήποτε.

Όπως παρατηρεί ο κ. Κωνσταντίνος Αργυράκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, «…όσα περισσότερα «ναι» πείτε σ’ αυτά τα ερωτήματα, τόσο περισσότερο  θα έχετε να ωφεληθείτε από κάποια θεραπευτική αγωγή. Αν αρχίσετε να  παρατηρείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μην ανησυχήσετε. Η κλιμακτήριος είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας.

Αν τα συμπτώματα σας είναι ενοχλητικά, αποταθείτε σε γιατρό. Καθώς θα διαβάζετε αυτά τα ερωτήματα, να θυμάστε ότι σε πολλές γυναίκες τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν εντελώς.

1.Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας ;

Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

2.Εχετε εξάψεις ;

Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70% των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται για αρκετά χρόνια.

3.Ιδρώνετε την νύχτα ;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε χρειάζεται ν’αλλάζετε σεντόνια και νυχτικά ;

4.Εχετε ξηρότητα ή ερεθισμό στον κόλπο ;

Τα μειωμένα  επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει να γίνει ξηρότερος, να’χει φαγούρα και να’ναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσε.

5.Έχετε ίλιγγους και ταχυπαλμίες ;

Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι κι οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

6.Έχετε προβλήματα κατά την ούρηση ;

Η οιστρογονοπενία μπορεί  να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα,προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια ούρων.

7.Αισθάνεστε κατάθλιψη χωρίς λόγο ;

Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση τους.  Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει, σε οιστρογονοπενία, μπορεί όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών.

8.Νιώθετε πιο ανήσυχη και ευερέθιστη ;

Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία ,ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης  και απώλεια εμπιστοσύνης, ενδέχεται να οφείλονται σ’ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων, ή κόπωση  και το στρες.

9.Εχετε χάσει το ενδιαφέρον για το σεξ ;

Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο  λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφο σας.

10.Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ;

Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις, στις εξάψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα.

11.Έχετε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα ;

Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα, μεταξυ των οποίων και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.