Αν πίνετε έτσι τον καφέ σας τότε χάνετε κιλά πιο εύκολα!

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας όσον αφορά στον καφέ. Άλλοι τον πίνουμε σκέτο, άλλοι lugo και άλλοι με… πολλή ζάχαρη.

Υυπάρχουν τρόποι για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας ροφήματα καφέ, ενώ παραμένουμε σε καλό δρόμο για το αδυνάτισμά μας. Όλα εξαρτώνται μόνο από το πώς θα επιλέξουμε να τον καταναλώσουμε.

Καφές με χαμηλών λιπαρών γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για αδυνάτισμα

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Amy Goodson, συγγραφέα του The Sports Nutrition Playbookη καλύτερη συνήθεια κατανάλωσης καφέ για απώλεια βάρους είναι να πίνετε τον καφέ σας με γάλα χαμηλών λιπαρών και να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά ως φυσικό τρόπο για έξτρα γεύση.

Μερικοί νομίζουν, ότι για να πίνουν καφέ με υγιεινό τρόπο, πρέπει να τον πίνουν μαύρο, χωρίς γάλα, ή πρόσθετη γεύση (ζάχαρη, σιρόπι, μπαχαρικά κ.α.). Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 30ml και η πρωτεΐνη σας βοηθά να χορτάσετε γρηγορότερα και να παραμείνετε χορτάτοι περισσότερο, καθιστώντας την ένα υπέροχο ξεκίνημα για το πρωί”, λέει η Goodson. “Το γάλα έχει φυσικά μια ελαφρώς γλυκιά και κρεμώδη γεύση, που κάνει πιο νόστιμο τον καφέ χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες”.

Τα σιρόπια στον καφέ διαλύουν κάθε προσπάθεια για απώλεια βάρους

Ένα από τα χειρότερα λάθη που κάνουν πολλοί, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι να χρησιμοποιούν πάρα πολλά ζαχαρούχα σιρόπια, ή άλλες μορφές γλυκαντικών με προσθήκη ζάχαρης, στον καφέ τους.

Για παράδειγμα, μόνο μια δόση από το σιρόπι Pumpkin Spice στα Starbucks μπορεί να έχει έως και 10 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και ένα grande Pumpkin Spice Latte συνήθως συνοδεύεται από τέσσερις από αυτές τις ζαχαρούχες δόσεις σε ένα μόνο ποτό! Με το συνιστώμενο ημερήσιο όριο πρόσθετης ζάχαρης να είναι μόνο 12 κουταλάκια του γλυκού, μπορείτε να καταλάβετε το πώς αυτά τα ζαχαρούχα ροφήματα καφέ μπορούν να διαλύσουν κάθε δίαιτα.

Διπλό λάθος η απουσία φυτικών ινών

Όχι μόνο αυτό, αλλά η κατανάλωση αυτών των ζαχαρούχων θερμίδων χωρίς φυτικές ίνες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης που καταναλώνεται από το σώμα σας. Επομένως όταν πίνετε ένα ρόφημα με ζάχαρη χωρίς καθόλου φυτικές ίνες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να αυξηθούν πιο γρήγορα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Goodson συνιστά να παραλείπετε τα ζαχαρούχα σιρόπια όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και να χρησιμοποιείτε φυσικά μπαχαρικά. “Τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και η σκόνη κακάο είναι όλα χωρίς θερμίδες, αλλά προσφέρουν πολύ άρωμα”, λέει η ίδια.

Ποιος καφές δεν πειράζει το στομάχι;

Υπάρχει πιο ωραία μυρωδιά από αυτή του αχνιστού καφέ που κατακλύζει το δωμάτιο ή το γραφείο και σας ξυπνάει; Αν είστε από τους τύπους που δεν ζουν χωρίς καφέ, αλλά νιώθετε ότι σας πειράζει, υπάρχουν είδη και ποικιλίες που δεν έχουν αρνητική επίδραση στο στομάχι.

Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη!

Δυστυχώς όμως για κάποιους η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται από ήπιες ή και έντονες στομαχικές ενοχλήσεις που τους αναγκάζουν να στερούνται αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση.

Η προφανής λύση στην περίπτωση αυτή είναι η αποχή, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καλά νέα για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία στον καφέ!

Ποιος καφές επηρεάζει λιγότερο το στομάχι;

Σύμφωνα με έρευνες από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, η επίδραση του καφέ στο στομάχι εξαρτάται από το καβούρδισμα κι αυτό γιατί η διαδικασία ψησίματος του καφέ επηρεάζει τη χημική του σύσταση.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το έντονο καβούρδισμα, σε αντιδιαστολή με το ελαφρύ ή μέτριο, οδηγεί στην παραγωγή ενός συστατικού που αποτρέπει την υπερβολική παραγωγή οξέων στο στομάχι.

Η παραγωγή οξέων προωθείται κυρίως από την καφεΐνη αλλά και από δύο ακόμη φυτικά συστατικά του καφέ (catechols, N-alkanoly-5-hydroxytryptamides). Από την άλλη, ένα άλλο συστατικό (N-methylpyridinium ή NMP) έχει ακριβώς την αντίθετη επίδραση, αποτρέποντας τη μαζική παραγωγή οξέων. Το NMP παράγεται κατά το ψήσιμο του καφέ, επομένως όσο περισσότερο διαρκεί το καβούρδισμα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του καφέ σε αυτό.

Όπως έδειξαν τα πειράματα των επιστημόνων, το έντονο καβούρδισμα μπορεί να οδηγήσει έως και σε διπλάσια επίπεδα NMP στον καφέ σε σύγκριση με το ελαφρύ καβούρδισμα.

Για να επιλέξετε ένα «φιλικό» προς το στομάχι σας είδος καφέ, αναζητήστε στη συσκευασία την ένδειξη «dark roast», καθώς υποδεικνύει ότι οι κόκκοι έχουν υποστεί περισσότερο καβούρδισμα. Επίσης, αν αγοράζετε φρεσκοκομμένο καφέ, αναζητήστε κόκκους με πιο σκούρο χρώμα (πολύ σκούρο καφέ έως και μαύρο), καθώς το χρώμα είναι ενδεικτικό της διάρκειας του ψησίματος.

Με αυτόν τον τρόπο θα κάψεις περισσότερo λίπος στη γυμναστική

Πώς θα κάψεις λίπος: Ασκείσαι καθημερινά, αλλά θέλεις πιο γρήγορα αποτελέσματα; Αν λατρεύεις και τον καφέ, τότε σου έχουμε την καλύτερη έρευνα για εσένα. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να κόψεις την αγαπημένη σου συνήθεια, αλλά θα πρέπει να πιείς και μία κούπα καφέ πριν τα δώσεις όλα στην γυμναστική για να κάψεις λίπος.

Πώς θα κάψεις λίπος: Η καφεΐνη κάνει καλό

Επιστήμονες από το Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (UGR) βρήκαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μισή ώρα πριν από την αερόβια άσκηση αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό καύσης λίπους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι εάν η άσκηση πραγματοποιηθεί το απόγευμα, η επίδραση της καφεΐνης για το κάψιμο λίπους είναι πιο έντονη απ’ ό,τι το πρωί.

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν και κατά πόσο η καφεΐνη (μία από τις πιο κοινές εργογενείς ουσίες στον κόσμο για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης) αυξάνει την οξείδωση (καύση) λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καφεΐνης με την μορφή συμπληρωμάτων είναι πολύ συχνή, τα επιστημονικά στοιχεία για τους ευεργετικούς ισχυρισμούς της είναι λιγοστά.

«Η σύσταση να ασκείσαι με άδειο στομάχι το πρωί για να αυξήσεις την οξείδωση του λίπους είναι συνηθισμένη. Ωστόσο, αυτή η σύσταση μπορεί να στερείται επιστημονικής βάσης, καθώς είναι άγνωστο αν αυτή η αύξηση οφείλεται στην πρωινή άσκηση ή στο ότι πηγαίνεις μένεις νηστικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της έρευνας, Francisco José Amaro-Gahete του Τμήματος Φυσιολογίας του UGR.

Πώς θα κάψεις λίπος: Πώς έγινε η μέτρηση

Συνολικά 15 άνδρες (μέση ηλικία 32 έτη) συμμετείχαν στην έρευνα, ολοκληρώνοντας ένα τεστ άσκησης τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 mg / kg καφεΐνης ή εικονικό φάρμακο καφεΐνης στις 8πμ και στις 5μμ (κάθε άτομο ολοκλήρωσε τις ασκήσεις και τις τέσσερις φορές με τυχαία σειρά). Οι συνθήκες πριν από το κάθε σετ ασκήσεων (π.χ. το πόσες ώρες που πέρασαν από το τελευταίο γεύμα, ένταση σωματικής άσκησης ή κατανάλωση διεγερτικών ουσιών) ήταν αυστηρά τυποποιημένες και η οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης υπολογίστηκε ανάλογα.

Πώς θα κάψεις λίπος: Πότε επιτεύχθηκε το μέγιστο κάψιμο

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι η οξεία κατανάλωση καφεΐνης 30 λεπτά πριν από αερόβια άσκηση πέτυχε την μέγιστη οξείδωση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης ανεξάρτητα από το ποια ώρα της ημέρας έγινε αυτή η άσκηση«, εξηγεί σύμφωνα με το medicalexpress ο Francisco J. Amaro. Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ημερήσιας μεταβολής στην οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ οι τιμές ήταν υψηλότερες το απόγευμα από ό,τι το πρωί για ίσες ώρες νηστείας.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η καφεΐνη αυξάνει την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της πρωινής άσκησης με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που παρατηρείται χωρίς πρόσληψη καφεΐνης το απόγευμα.

Συνοπτικά, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός οξείας πρόσληψης καφεΐνης και αερόβιας άσκησης (μέτριας έντασης) το απόγευμα παρέχει το βέλτιστο σενάριο για άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν το κάψιμο λίπους.