Πήρατε κιλά το Πάσχα; Μην τρελαίνεστε! Έτσι θα τα χάσετε πανεύκολα

Πήρατε κιλά το Πάσχα; Κατά τη διάρκεια γιορτών και διακοπών, τείνουμε να ξεφεύγουμε λιγάκι από τον έλεγχο της διατροφής μας και να απολαμβάνουμε τα πλούσια τραπέζια με πεντανόστιμα φαγητά.
Το Πάσχα πέρασε και εμείς αναρωτιόμαστε, πώς θα ξεφορτωθούμε τα “υπολείμματα” του. Διαβάστε παρακάτω στο άρθρο συμβουλές για να τα καταφέρετε.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Ξεφορτωθείτε τους πειρασμούς

Απομακρύνετε όλα τα γιορτινά εδέσματα (γλυκά, πίτες, παχιά κρέατα) που έχουν απομείνει στο τραπέζι, στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Αν δε θέλετε να τα πετάξετε, μία καλή λύση είναι να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Βάλτε εφικτούς στόχους

Το εκ των ων ουκ άνευ για μία επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι η θέσπιση ενός εφικτού και ρεαλιστικού στόχου βάρους! Ξεκινήστε, με πρώτο στόχο να χάσετε τα κιλά των εορτών και στη συνέχεια αν είναι απαραίτητο, συνεχίστε με επόμενο στόχο.
Ως δεύτερος στόχος, θα μπορούσε να είναι η μείωση του βάρος κατά 10%, καθώς σύμφωνα με την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, προσδίδει πολλά οφέλη στην υγεία μας και είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί. Για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 70 κιλά, ο στόχος θα είναι να χάσετε 7 κιλά.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Ελέγξτε την πείνα σας

Ακολουθήστε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα μικρογεύματα. Τα ενδιάμεσα γεύματα, περιορίζουν το αίσθημα της πείνας, μέχρι το επόμενο γεύμα, με αποτέλεσμα να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Εντάξετε αυτά τα μεγάλα και μικρά γεύματα στο δικό σας ωράριο και τρόπο ζωής.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Σταματήστε να τρώτε μόλις χορτάσετε

Σταματήστε την κατανάλωση φαγητού, μόλις αισθανθείτε κορεσμό. Θυμηθείτε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να αδειάσετε το πιάτο σας! Για να το πετύχετε, βέβαια, χρειάζεται να δώσετε χρόνο στο φαγητό.

Υπολογίζεται, ότι απαιτούνται τουλάχιστον 20-30 λεπτά, για να φτάσει το σήμα κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο και να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Πείτε ναι στα λαχανικά

Στα γιορτινά τραπέζια καταναλώσατε σίγουρα μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Για να πετύχετε τώρα το ίδιο επίπεδο κορεσμού, χάνοντας ταυτόχρονα βάρος, θα πρέπει να γεμίσετε το στομάχι μας με τροφές που επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, αλλά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ο λόγος για τα λαχανικά και τις φυτικές ίνες, που περιέχουν. Βάλτε, λοιπόν, σε κάθε σας κύριο γεύμα λαχανικά εποχής και μάλιστα, ξεκινήστε πρώτα από αυτά.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Ναι και στην πρωτεΐνη

Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη παρατείνει το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερο χρόνο συγκριτικά με τους υδατάνθρακες ή τα λίπη. Άτομα που έτρωγαν πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα ήταν λιγότερο πεινασμένοι στο επόμενο γεύμα τους.

Δώστε, λοιπόν, έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχά σε λιπαρά, όπως γιαούρτι, τυρί ή γάλα με χαμηλά λιπαρά, άπαχα κομμάτια κρέατος (στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας, ψαρονέφρι, κ.ά.), αυγά και ξηρούς καρπούς.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Ξεκινήστε την κίνηση

Οι γιορτές, συνήθως, εκτός από πολύ φαγητό συνοδεύονται και από καθιστικές δραστηριότητες (παρακολούθηση τηλεόρασης, επισκέψεις, κ.ά.).
Προκειμένου, λοιπόν, να αντισταθμίσετε αποτελεσματικά τη ζυγαριά, αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα, με απλούς τρόπους που ταιριάζουν στο δικό σας πρόγραμμα και ωράριο.
Θέστε έναν εφικτό στόχο στα 150 λεπτά την εβδομάδα, κάνοντας μέτριας έντασης δραστηριότητα (π.χ. βάδην, βόλτα το ποδήλατό, χορό, δουλειές στο σπίτι, παιχνίδι με τα παιδιά σας).

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Σκεφτείτε θετικά

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια σημαντική αιτία της υπερκατανάλωσης φαγητού. Επικεντρωθείτε στα καλύτερα σημεία του σώματός σας, παρά στα πιο αδύναμα και αναδείξτε τα με όμορφα ρούχα, που ταιριάζουν και κολακεύουν το σώμα σας. Ανανεώστε το χτένισμα σας και γενικότερα την εμφάνισή σας, προκειμένου να αισθανθείτε περισσότερο ελκυστικοί. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας, θα βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο με το βάρος σας.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Προγραμματίστε το κάθε γεύμα

Βάλτε στο χρονόμετρο 20 λεπτά και «επανακαθορίστε» τη σχέση σας με το φαγητό. Πρόκειται για μια από τις βασικές μεθόδους απώλειας βάρους, χωρίς περίπλοκες δίαιτες.

Απολαύστε την κάθε μπουκιά φαγητού και κάντε την να διαρκέσει μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο. Η αργή μάσηση της τροφής, προσφέρει περισσότερη γευστική απόλαυση, μικρότερες μερίδες τροφής και προάγει την παραγωγή των ορμονών που δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας στον εγκέφαλο.

Μην καταβροχθίζετε λοιπόν το φαγητό σας βιαστικά γιατί αυτό προκαλεί υπερφαγία, ενώ μπλοκάρει και το αίσθημα του κορεσμού.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Χάστε κιλά στον ύπνο σας

Μια ώρα επιπλέον ύπνου κάθε βράδυ βοηθά στην απώλεια περίπου έξι κιλών ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, όταν πρόκειται για συνολική κατανάλωση 2.500 θερμίδων καθημερινά.

Η μελέτη απέδειξε ότι όταν ο ύπνος αντικαθιστά ανθυγιεινές συνήθειες, όπως τα σνακς, οι θερμίδες μπορούν να μειωθούν κατά 6%. Τα αποτελέσματα βέβαια ποικίλουν ανάλογα το άτομο, αλλά ο ύπνος βοηθά και με άλλο τρόπο.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η ανεπάρκεια ύπνου αυξάνει την όρεξη, δημιουργώντας εντονότερο αίσθημα πείνας.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά

Αντικαταστήστε ένα αναψυκτικό με ένα ποτήρι νερό και θα γλιτώσετε 10 κουταλάκια ζάχαρη. Προσθέστε λεμόνι, μέντα ή φράουλες στο ανθρακούχο νερό σας και θα αποκτήσει περισσότερη και καλύτερη γεύση.

Η υγρή ζάχαρη που περιέχει ένα αναψυκτικό παρακάμπτει τα «σήματα» πληρότητας του οργανισμού. Μια μελέτη συνέκρινε τις επιπλέον 450 θερμίδες την ημέρα από καραμέλες και από αναψυκτικά.

Ασυναίσθητα όσοι έτρωγαν καραμέλες συνολικά κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες από αυτούς που έπιναν αναψυκτικά. Οι τελευταίοι είχαν πάρει 1,1 κιλά σε τέσσερις εβδομάδες.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Εκτιμήστε το σπιτικό φαγητό

Φάτε τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα σπιτικό φαγητό. Δημοσκόπηση για τις συνήθειες των καταναλωτών έδειξε ότι όσοι κατάφερναν να χάσουν βάρος ακολουθούσαν αυτόν τον κανόνα.

Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει μια ευχάριστη εμπειρία, ενώ δεν χρειάζεται τα πιάτα σας να είναι περίπλοκα. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας γευστικές σαλάτες και μαγειρευτά ή ψητά κρεατικά και ψάρια, έχοντας απόλυτο έλεγχο στα λιπαρά και λοιπά πρόσθετα.

Πήρατε κιλά το Πάσχα: Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Καταφέρατε να αποφύγετε να πιείτε αναψυκτικό ή ελέγξατε την ακατάσχετη επιθυμία σας για οτιδήποτε ανθυγιεινό; Επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

Ψυχολογικά θα αισθανθείτε καλύτερα και θα κάνετε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος χωρίς περίπλοκα διατροφικά προγράμματα.

Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο, κάντε μανικιούρ ή αγοράστε καινούρια ρούχα, ή αν θεωρείτε ότι σας «παίρνει» υποκύψτε στον γευστικό πειρασμό του αγαπημένου σας γλυκίσματος. Θα τονωθείτε ψυχολογικά και θα συνεχίσετε με περισσότερη όρεξη τη νέα σας στάση ζωής.