Κολπική μυκητίαση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα

Κολπική μυκητίαση: Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες κολπικές λοιμώξεις και ειδικά το καλοκαίρι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού, γιαυτό πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές!

Παρόλα αυτά, η εξεύρεση μιας θεραπείας για τον candida χωρίς παρενέργειες, που ταυτόχρονα αποτρέπει την επανεμφάνιση της λοίμωξης, δύσκολα πράττεται. Πολλές γυναίκες με candida (επίσης γνωστός ως «κολπική μυκητίαση» ή απλώς «μύκητες») πασχίζουν να απαλλαχθούν από αυτόν μια για πάντα. Διαβάστε για να δείτε πώς θα αναγνωρίσετε, θα αντιμετωπίσετε και θα αποτρέψετε τον candida.

Κολπική μυκητίαση: Συμπτώματα

Παρόλο που ο candida δεν είναι απειλητικός για τη ζωή, τα συμπτώματα του μπορεί να διαταράξουν πολύ την καθημερινότητα σας. Έτσι, θα θελήσετε να ανακουφιστείτε από αυτά το συντομότερο δυνατό. Στα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:

  • Κνησμός και ερεθισμός του κόλπου και των ιστών στο άνοιγμα του κόλπου (αιδοίο).
  • Παχύρευστες, λευκές εκκρίσεις (συχνά παρομοιάζονται με τυρί cottage).
  • Ερυθρότητα και πόνος στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Αίσθηση καύσου, ειδικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή της ούρησης.
  • Κολπικός πόνος.

Κάποια από αυτά τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται μόνο στην κολπική μυκητίαση. Μπορεί επίσης να υποδεικνύουν περίπτωση βακτηριακής κολπίτιδας (ΒΚ), που η αντιμετώπιση της είναι διαφορετική σε σχέση με τον candida.

Τα συμπτώματα μπορεί όμως επίσης να κρύβουν κάποιο υποκείμενο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Για αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε θεραπεία για τον candida.

Κολπική μυκητίαση: Τι είναι και γιατί διαφέρει από τη βακτηριακή κολπίτιδα και ΣΜΝ;

Η κολπική μυκητίαση προκαλείται από μια ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα: Συγκεκριμένα, από τον ζυμομύκητα Candida albicans, που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Για αυτό είναι γνωστή και ως «candida».

Ο Candida albicans τρέφεται από τα σάκχαρα που βρίσκονται στα κύτταρα των κολπικών σας τοιχωμάτων. Αν υπάρχουν περισσότερα σάκχαρα από ότι συνήθως, ο μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα διαταράσσοντας τη φυσιολογική ισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Στις αιτίες για αυτό συμπεριλαμβάνονται:

  • Να είστε στο δεύτερο μισό του έμμηνου κύκλου
  • Εγκυμοσύνη.
  • Χρήση αντισυλληπτικών.
  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για πολλές γυναίκες, ο ζυμομύκητας Candida albicans είναι παρόν στον κόλπο και αποτελεί μέρος της καλής κολπικής υγείας. Ωστόσο, πρέπει να αποτραπεί η υπερανάπτυξη του σε σχέση με την λοιπή κολπική σας χλωρίδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα επίσης προκαλείται από μια ανισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Ωστόσο, η βακτηριακή κολπίτιδα συμβαίνει όταν άλλα βακτήρια υπερισχύουν των ευεργετικών βακτηρίων του κόλπου (λακτοβάκιλλοι). Επί του παρόντος, δεν είναι γνωστό τι προκαλεί αυτή την ανισορροπία.

Τέλος, στα ΣΜΣ οι αιτίες ποικίλουν όπως βακτήρια, ιοί ακόμη και παράσιτα.

Με τόσες διαφορετικές αιτίες, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τι επηρεάζει την κολπική σας υγεία, πριν ξεκινήσετε κάποια θεραπεία.

Κολπική μυκητίαση: Μπορώ να την αντιμετωπίσω μόνη μου;

Εφόσον είστε σίγουρες ότι έχετε να αντιμετωπίσετε μια κολπική μυκητίαση, έχετε πολλές επιλογές από μη συνταγογραφούμενα προϊόντα. Και πραγματικά εννοούμε πολλά:

  • Κολπικές αντιμυκητιασικές κρέμες /δισκία
  • Από του στόματος αντιμυκητιασικές θεραπείες
  • Προβιοτικά
  • Πρεβιοτικά

Υπάρχουν επίσης προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του candida. Τέτοια sprays, κρέμες και γέλες μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τις ενοχλήσεις που προκαλούνται από μια κολπική μυκητίαση, αλλά στην πραγματικότητα δεν διορθώνουν την αιτία του προβλήματος. Τέτοια προϊόντα που εστιάζουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με την κύρια θεραπεία, ώστε να μπορέσετε να επανέλθετε γρήγορα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αν τα συμπτώματα σας δεν βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κολπική μυκητίαση: Ποιες οι παρενέργειες

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιμυκητιασικά για την αντιμετώπιση των κολπικών μυκητιάσεων. Ενώ τα αντιμυκητιασικά είναι αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες.

Στις πιο κοινές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται::

  • Κοιλιακό άλγος
  • Αίσθηση καύσου και κνησμός
  • Διάρροια
  • Αίσθημα αδιαθεσίας
  • Εξανθήματα
  • Ερυθρότητα

Εάν συμπεριλαμβάνεστε στο 15% των γυναικών στις οποίες ο candida επανεμφανίζεται 4 ή περισσότερες φορές τον χρόνο, μπορεί να θελήσετε να βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο για την αντιμετώπιση του. Πάνω από όλα, θέλετε να επανέλθετε το συντομότερο δυνατό. Το τελευταίο που θέλετε να συμβεί, είναι να έχετε περισσότερες ενοχλήσεις να αντιμετωπίσετε.

Κολπική μυκητίαση: Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη;

  • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα. Αποφεύγετε τα ταμπόν.
  • Τήρηση κανόνων σωστής υγιεινής στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού.
  • Αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.
  • Χρησιμοποιείτε πετσέτα όταν κάθεστε στην παραλία.
  • Χρησιμοποιείτε προληπτικά αντιμυκητιασική κρέμα στον κόλπο, εάν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο διάστημα.
  • Φροντίστε τη διατροφή σας. Συνιστάται μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει γιαούρτι, σαλάτες και φρούτα, που δεν έχει πολλά γλυκά.

Επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις της ευαίσθητης περιοχής: Σπάστε τον φαύλο κύκλο

Το σπάσιμο του φαύλου κύκλου των επαναλαμβανόμενων ενοχλήσεων της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την ψυχική και σωματική σας υγεία, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα. Όμως, πώς μπορείτε να το κάνετε; Έχετε πολλά όπλα στη φαρέτρα σας!

Βελτιώστε τη ρουτίνα της υγιεινής της ευαίσθητης σας περιοχής

Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη να πλένεστε συχνότερα στην ευαίσθητη περιοχή. Στην πραγματικότητα και ανάλογα πάντα με την καθημερινότητα σας, μπορεί να σημαίνει το αντίθετο.

Η διατήρηση της ισορροπίας στην κολπική σας χλωρίδα, μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνετε λιγότερο επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση. Το να πλένετε συχνά την ευαίσθητη σας περιοχή με σαπούνι, μπορεί μεν να ακούγεται καλή ιδέα, προκειμένου να διατηρήσετε καθαρά τα πάντα εκεί κάτω, όμως στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο. Το σαπούνι είναι αλκαλικό, επομένως διαταράσσει την ισορροπία του pH του κόλπου, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση των κοκκοειδών βακτηρίων στον κόλπο. Αν χρησιμοποιείτε σαπούνι, αφρόλουτρο ή κάτι παρόμοιο, εξετάστε το ενδεχόμενο να πλένεστε απλώς με σκέτο νερό.

Αλλάξτε τη διατροφή σας (και γενικά την αυτοφροντίδα)

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Candida albicans αναπτύσσεται από τα σάκχαρα στα κύτταρα των κολπικών τοιχωμάτων. Ενώ δεν θέλετε να απαλλαγείτε τελείως από τους μύκητες, δεν θέλετε επίσης να κυριαρχήσουν στην υπόλοιπη κολπική σας χλωρίδα.

Ένας τρόπος που μπορεί να αποτρέψει την υπερανάπτυξη τους είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκαντικών και γαλακτοκομικών προϊόντων δίνει λιγότερη «τροφή» στον μύκητα Candida albicans, καθιστώντας δυσκολότερη τη γρήγορη ανάπτυξη του.

Πέρα από τη διατροφή σας, είναι αυτονόητο επίσης ότι η καλή σωματική σας υγεία σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Ωστόσο, το άγχος και η κακή ψυχολογία μπορεί να μειώσουν τις αντιστάσεις σας. Ευκολότερα μεν λέγεται παρά πράττεται, όμως η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ευρύτερης σωματικής και ψυχικής σας υγείας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις επαναλαμβανόμενες κολπικές ενοχλήσεις.