Τρώτε τα νύχια σας; Οι 7 κίνδυνοι που δεν γνωρίζατε

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώτε τα νύχια σας σε περιόδους μεγάλου άγχους ή αμηχανίας; Είναι μία συνήθεια που κόβετε δύσκολα, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε να την κόψετε, καθώς ελοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία σας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, η ονυχοφαγία, όπως αποκαλείται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα συναισθηματικών διαταραχών.

Πολλοί άνθρωποι που δαγκώνουν τα νύχια τους, αναπτύσσουν και άλλες παρόμοιες συνήθειες που προκαλούνται από στρες, όπως το δάγκωμα μολυβιών, το δάγκωμα των χειλιών τους ή το κάπνισμα.

Το δάγκωμα των νυχιών όμως, δεν είναι μια αθώα συνήθεια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Δάγκωμα νυχιών: Οι κίνδυνοι που καραδοκούν

Μολύνσεις

Όταν δαγκώνετε μεγάλο μέρος του νυχιού αφήνετε το δέρμα που βρίσκεται κάτω από αυτό εκτεθειμένο σε βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο στόμα σας. Μία από τις πιο κοινές λοιμώξεις είναι η παρωνυχία, η οποία είναι φλεγμονή στις πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών και προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και θρόμβους με πύον. Η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και πρέπει να ακολουθήσετε θεραπεία που θα σας συστήσει ο δερματολόγος.

Φλεγμονή

Η χημική σύνθεση του σάλιου διασπά τα λίπη και τα άλλα μόρια των τροφών. Αυτό μπορεί να βοηθά στην πέψη της τροφής, ταυτόχρονα όμως βλάπτει και φουσκώνει το δέρμα των δακτύλων σας, όταν τα έχετε διαρκώς στο στόμα. Για τον ίδιο λόγο, το γλείψιμο των χειλιών προκαλεί ξηρότητα και σκάσιμο, αφού το σάλιο διαβρώνει την επιδερμίδα.

Ασθένειες

Τα χέρια έρχονται σε επαφή με πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι παγιδεύονται κάτω από τα νύχια. Όταν τα χέρια έρχονται σε επαφή με το στόμα, είναι πιθανό να προσβληθείτε από μια σειρά ασθενειών, από απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρό ιό γαστρεντερίτιδας.

Είσφρηση νυχιού

Τα νύχια αναπτύσσονται πάνω σε ένα στρώμα που ονομάζεται μήτρα. Τόσο οι μολύνσεις από διάφορους μικροοργανισμούς, όσο και το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη μήτρα και να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις των νυχιών.

Μυρμηγκιά / κονδυλώματα

Η μυρμηγκιά είναι ένα εξόγκωμα στο δέρμα που μοιάζει με άχρωμη κρεατοελιά. Προκαλείται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας από έναν ιό ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Κάποιοι από αυτούς τους ιούς προκαλούν μυρμηγκιές και κάποιοι άλλοι κονδυλώματα. Ο ιός που προκαλεί την μυρμηγκιά μεταδίδεται με την επαφή και προσβάλλει μόνο ανθρώπους. Η μυρμηγκιά μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν ήδη μυρμηγκιά. Όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας ή το στόμα σας με μολυσμένα νύχια είναι πιθανό να αναπτύξετε αυτά κονδυλώματα στο πρόσωπο ή στο λαιμό σας.

Έρπης χεριών

Αν έχετε στοματικό έρπη, μπορεί να μολύνετε τα δάχτυλά σας με τον ιό. Ο έρπης χαρακτηρίζεται από εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται πάνω σε ερυθηματώδη και οιδηματώδη περιοχή και συνοδεύεται από πόνο και φλόγωση.

Προβλήματα δοντιών

Οι υποδοχές που συγκρατούν τις ρίζες των δοντιών μπορεί να παραμορφωθούν ή να καταστραφούν από το χρόνιο δάγκωμα των νυχιών. Η ονυχοφαγία μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάγματα στα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Τρώτε τα νύχια σας; Τι κρύβει αυτή η νευρική συμπεριφορά

Η ονυχοφαγία δεν είναι απλά μία κακή συνήθεια, είναι μία νευρική συμπεριφορά που βοηθά όσους τρώνε τα νύχια τους να καταπολεμήσουν το άγχος τους, το οποίο σχετίζεται με βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ότι η ονυχοφαγία είναι η πιο ήπια μορφή ακρωτηριασμού του εαυτού μας, και αποτελεί σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής.

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η ονυχοφαγία σχετίζεται με παλινδρόμηση στο στοματικό στάδιο ανάπτυξης κατά το οποίο η ευχαρίστηση προσφέρεται μέσω του στόματος, και το φάγωμα των νυχιών παραλληλίζεται με τη φάση του θηλασμού. Είναι μία διέξοδος στο στρες, όπως, χρησιμεύει η πιπίλα σε ένα μωρό.

Η ονυχοφαγία στα παιδιά εμφανίζεται σε συνθήκες πίεσης και ψυχαναγκασμού από το οικογενειακό περιβάλλον και οι γονείς δε θα πρέπει να μαλώνουν τα παιδιά γι αυτό το λόγο, αλλά να παρατηρούν διακριτικά πότε το παιδί τρώει τα νύχια του και τότε να του ζητούν να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Η συζήτηση σε στιγμές που το παιδί δεν τρώει τα νύχια του, είναι πολύ ανακουφιστική για το παιδί.

Για τους ενήλικες υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης (η επάλειψη των νυχιών με πικρό υγρό, το βάψιμο των νυχιών κ.λπ.), που μπορεί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν το σύμπτωμα. Δηλαδή το άγχος και η πίεση

Νύχια που κιτρινίζουν: Αυτές είναι οι 4 βασικές αιτίες

Μόλις ξεβάψατε τα νύχια σας και διαπιστώσατε ότι αντί να έχουν το συνηθισμένο υγιές χρώμα τους, δείχνουν κιτρινισμένα.

Η συνεχής χρήση βερνικιών αποτελεί ένα λόγο για να κιτρινίσουν τα νύχια σας, δεν είναι όμως ο μοναδικός.

Δείτε 4 αιτίες που μπορεί να συνδέονται με το κιτρίνισμα των νυχιών και τι μπορείτε να κάνετε:

Χρησιμοποιείτε σκουρόχρωμα βερνίκια

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα υγιή νύχια πρέπει να είναι σκληρά, στην πραγματικότητα είναι πορώδεις επιφάνειες. Εάν λοιπόν τα βάφετε συχνά και ειδικά αν χρησιμοποιείτε σκουρόχρωμα βερνίκια, απορροφούν χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν οξείδωση και αλλοιώνουν το χρώμα τους. Ευτυχώς η ζημιά δεν είναι μόνιμη. Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, να χρησιμοποιείτε πάντα μία βάση πριν την εφαρμογή του βερνικιού. Είναι επίσης σημαντικό να τα ξεκουράζετε, αφήνοντάς τα άβαφτα τουλάχιστον για μία εβδομάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μύκητες

Αν πηγαίνετε γυμναστήριο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς παραμονεύουν μύκητες και βακτήρια που μπορεί να προσβάλλουν τα δάχτυλα των ποδιών αλλά και των χεριών σας. Οι μύκητες προκαλούν κιτρίνισμα των νυχιών ενώ σταδιακά μπορεί να γίνουν και πολύ εύθραυστα. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε «κολλήσει» μύκητες από το γυμναστήριο, συζητήστε το με τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την αιτία και την έκταση του αποχρωματισμού.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Πολλοί πάσχοντες από χρόνια πνευμονική νόσο και ασθένειες του ήπατος, έχουν κίτρινα νύχια. Το ίδιο ισχύει και για τους μακροχρόνιους καπνιστές, αλλά για διαφορετικό λόγο (ο καπνός του τσιγάρου έρχεται σε επαφή με τα δάχτυλα). Αποχρωματισμό των νυχιών μπορεί επίσης να προκαλέσουν ελλείψεις βιταμινών όπως της Β-12 και του ψευδαργύρου.

Κληρονομικότητα

Το Σύνδρομο Κίτρινων Νυχιών είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ξεκινά στη μέση ηλικία και εκδηλώνεται με κιτρίνισμα των νυχιών τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια, πρήξιμο των ποδιών και δυσκολία στην αναπνοή. Τα νύχια γίνονται πιο χοντρά, η ανάπτυξή τους καθυστερεί και σταδιακά αποχρωματίζονται. Μπορεί επίσης να ξεκολλάνε από το δέρμα.

Η αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος στους πνεύμονες ή στα πόδια είναι σημαντική, δεν εξασφαλίζει όμως ότι τα νύχια θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, καθώς παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες.