Δίαιτα: Κάνε αυτά στο πρωινό και χάσε κιλά

Το πρωινό, εκτός από την ενέργεια που σου δίνει για το υπόλοιπο της ημέρας, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη δίαιτά σας.

Οι ειδικοί στην διατροφή δίνουν τα φώτα τους και αποκαλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες που καλό είναι να ακολουθούμε στο πρωινό γεύμα αν στους fitness στόχους μας είναι η άμεση απώλεια βάρους.

Tips για απώλεια κιλών

1. Πρόσθεσε πρωτεΐνη στο πρωινό γεύμα

Ειδικοί διατροφολόγοι και διαιτολόγοι επισημαίνουν πως το πρωινό γεύμα πρέπει να περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. Και αυτό γιατί, η πρωτεΐνη είναι κορυφαίο μακροθρεπτικό συστατικό για τον κορεσμό, κάτι που σε βοηθάει να περιορίσεις την επιθυμία σου για τσιμπολογήματα αφού φας. Τα αυγά, το γιαούρτι, το στήθος γαλοπούλας, οι σπόροι κολοκύθας, το τόφου είναι ιδανικές επιλογές για να παραμείνεις χορτάτη.

2. Πιες πολύ νερό

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να πίνουν νερό αφού φάνε το πρωινό. Σύμφωνα με την Courtney D’Angelo πρέπει να πίνουμε νερό τόσο πριν και μετά το γεύμα, όσο και κατά τη διάρκεια αυτού για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Η σωστή ενυδάτωση προωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα, με ομαλή λειτουργία της πέψης. Πριν ακόμα πιεις καφέ, φρόντισε να καταναλώσεις πρώτα ένα ποτήρι νερό.

3. Περιόρισε την ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ο απόλυτος εχθρός στην προσπάθεια σου να ξεφορτωθείς κάποια κιλά. Η συνήθεια να προσθέτεις ζάχαρη στον καφέ επιβαρύνει την σιλουέτα σου, ενώ είναι η αιτία για ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Αν παρόλα αυτά δεν μπορείς να πιεις καθόλου σκέτο τον καφέ σου, θυμήσου να περιορίσεις την ζάχαρη από άλλα γεύματα ή να δοκιμάσεις να προσθέσεις γάλα με χαμηλά λιπαρά.

4. Μην παραλείπεις το πρωινό

Δεν έχει μόνο σημασία το φαγητό που τρώμε για πρωινό, αλλά η όλη διαδικασία πρωινού, η οποία κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία και φυσικά στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Οι ειδικοί συμφωνούν πως το πρωινό γεύμα επιταχύνει τον μεταβολισμό και μπορείς να κάψεις μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων μέσα στην μέρα.

Πρωινό για αδυνάτισμα: Τι πρέπει να τρώτε

Οι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό ξυπνούν τις ορμόνες της πείνας και διατηρούνται πιο δραστήριες όλη τη μέρα.

Ο λόγος;

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ινσουλίνης, αλλά και της κορτιζόλης, ορμόνης που ευνοεί την αποθήκευση λίπους.

Οι ορμόνες αυτές “ρίχνουν” το σάκχαρο, γι’ αυτό μετά ο οργανισμός σου ζητάει τροφή για να ανέβει ξανά. Φαύλος κύκλος! Θέλεις μια καλύτερη λύση;

Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό για αδυνάτισμα που θα σε κρατήσει και χορτάτη για ώρες; Ξεκίνα το πρωί σου τρώγοντας πρωτεΐνη και καλό λίπος. Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι υδατάνθρακες ανήκουν στα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πρωταρχική πηγή ενέργειας για το σώμα μας, οπότε σίγουρα θα πρέπει να συνεχίσεις να τους καταναλώνεις, επιλέγοντας τη σωστή ποιότητα και ποσότητα

Πρωινό για αδυνάτισμα: Μερικές ιδέες πρωινού με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά

  • Ομελέτα με αβοκάντο και λαχανικά.
  • Πρωινό smoothie με φράουλες, βατόμουρα, γάλα και ξηρούς καρπούς.
  • Μπολ με βατόμουρα, γιαούρτι χωρίς λιπαρά και καρύδια.
  • Βραστό αβγό, αβοκάντο και ένα φλιτζάνι φράουλες ή βατόμουρα.
  • Ένα φλιτζάνι γιαούρτι με αμύγδαλα και μισό φλιτζάνι βατόμουρα.

Οι καλύτερες πηγές για καλά λιπαρά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πρωινό σου:

  •  Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί αλλά και τα βούτυρα από αυτούς
  •  Τα αβοκάντο
  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος
  • Τα έλαια ψυχρής έκθλιψης, όπως το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο

 

Οι καλύτερες πηγές για πρωτεΐνη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πρωινό σου: 

  • Αυγά
  • Αμύγδαλα
  • Κοτόπουλο Στήθος
  • Βρώμη
  • Τυρί Cottage
  • Γιαούρτι
  • Γάλα
  • Τόνος
  • Κινόα
  • Γαλοπούλα

Πρωινό Γεύμα: Τι πρέπει να αποφεύγετε – Το ιδανικό πρωινό

Επεξεργασμένα Δημητριακά

Σίγουρα, είναι βολικό να τρώτε δημητριακά για πρωινό αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή ποσότητα όπως φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Έτσι, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το στομάχι σας να αρχίσει το γουργουρητό και πάλι το μεσημέρι. Προτιμήστε να φάτε βρώμη αντί για δημητριακά, είναι σίγουρα πολύ πιο αποτελεσματική.

Συσκευασμένα σάντουιτς

Επίσης, εύκολη και ελκυστική επιλογή για πρωινό αλλά πέρα για πέρα λανθασμένη. Εκτός από τα πολλά συντηρητικά και ανθυγιεινά λίπη που περιέχουν τα συσκευασμένα σάντουιτς είναι και πολύ αναποτελεσματικά όσον αφορά την ικανοποίηση της πείνας. Με ψωμί ολικής αλέσεως και χορτοφαγικά προϊόντα μπορείτε να φτιάξετε τόστ που θα είναι και πιο υγιεινό και πιο χορταστικό.

Ψωμί με βούτυρο

Με δεδομένο πως το βούτυρο που τρώμε είναι επεξεργασμένο δεν αποτελεί και την ιδανική επιλογή για πρωινό. Το επεξεργασμένο βούτυρο περιέχει τρανς λιπαρά, ένα επικίνδυνο συνθετικό λίπος που μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη. Επίσης, δεν περιέχει καν πρωτεΐνες. Για να χορτάσετε θα φάτε πολύ από αυτό και όσο πιο πολύ φάτε τόσο πιο κακό θα κάνετε στον εαυτό σας. Μακριά.

Καφές

Μας κάνει να ξυπνάμε και αυτό είναι από τα θετικά του καφέ αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιήσει την πείνα μας. Ποτέ μην πίνετε καφέ το πρωί χωρίς να τον συνδυάζετε με κάποιο γεύμα. Η κοιλιά σας θα γουργουρίζει πριν καλά καλά το καταλάβετε.

Πρωινό Γεύμα: Τι να φάτε ιδανικά;

Για να χάσετε βάρος

Εάν καταναλώσετε υγιεινά ροφήματα (τσάι, οργανικό καφέ, φυτικά ροφήματα) για πρωινό, τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό σας θα παραμείνουν χαμηλά. Εάν προσθέσετε μια μερίδα καλών λιπαρών, τότε θα πυροδοτήσετε και τον μεταβολισμό σας, φτάνοντας στην ιδανική κατάσταση για απώλεια θερμίδων. Επίσης, στο πρωινό διατηρήστε χαμηλή την πρόσληψη υδατανθράκων για να κάψετε λίπος ευκολότερα.

Για να διατηρήσετε την υγεία σας

Τα χαμηλά σε υδατάνθρακες προϊόντα, όπως αυγά, αβοκάντο, λαχανικά, καρύδα, ξηροί καρποί, χυμοί, μπάρες πρωτεϊνών, φρούτα, γιαούρτι είναι ιδανικά για πρωινό. Μπορεί να μην προσφέρονται όλα για απώλεια βάρους, αλλά θα κρατήσουν την παραγωγή ινσουλίνης σε θεμιτά επίπεδα.

“Φτωχές” επιλογές πρωινού

Φτωχές επιλογές πρωινού αποτελούν τα εμπορικά δημητριακά, τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και οι εμπορικοί χυμοί. Μπορεί να προωθούνται ως υγιεινές επιλογές πρωινού, καθώς πράγματι περιέχουν υγιεινά συστατικά, αλλά όχι στον βαθμό που αναζητούμε για το πρωινό μας. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη, μπορεί να είναι νόστιμα και ελκυστικά, αλλά ανεβάζουν εύκολα τα επίπεδα ινσουλίνης και επιβαρύνουν την πρόσληψη βάρους και διάφορες ασθένειες. Εάν τρέφεστε με αυτά καθημερινά, σταδιακά θα επιβαρύνετε την σωματική σας υγεία.

Κακές επιλογές πρωινού

Ανθυγιεινές επιλογές πρωινού είναι εκείνες που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες, όπως: ζαχαρούχα ροφήματα, λευκό ψωμί, κρουασάν και σφολιάτες, επεξεργασμένα δημητριακά, μπάρες δημητριακών, πανκέικς, φαστ φουντ, τηγανητά τρόφιμα. Οι υδατάνθρακες θα επηρεάσουν το σάκχαρο σας, προκαλώντας συγκέντρωση λίπους και χαμηλή ενέργεια, ενώ τα κακά λιπαρά θα επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, με περιττό βάρος.