Δίαιτα Μονάδων: Τι είναι και πώς γίνεται – Πόσα κιλά μπορείς να χάσεις

Δίαιτα Μονάδων: Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε στο διαδίκτυο για καινοτόμες δίαιτες που θα μας κάνουν να ξεφορτωθούμε τα έξτρα κιλά που πήραμε το Πάσχα, και θα μας δώσουν το κορμί που επιθυμούμε τόσο.

Η δίαιτα μονάδων εμφανίστηκε στην Ελλάδα κυριολεκτικά από το πουθενά! Μέσα από sites/blogs που την ονομάζουν ως μια δίαιτα ενός Βρετανού Διαιτολόγου ή ως δίαιτα παραλλαγής των Weight watchers και Jigsaw unit diet ή ως δίαιτα ενός φίλου γιατρού από τα παλιά.

Δίαιτα Μονάδων: Πώς λειτουργεί;

Η λογική της Δίαιτας των Μονάδων είναι να μετράμε ημερησίως ένα σύνολο μονάδων, καθώς κάθε τρόφιμο αντιστοιχεί σε κάποιες μονάδες ανεξαρτήτου ποσότητας.

  • Αν θέλετε να χάσετε πάνω από 12 κιλά κάνετε 7 μονάδες ενώ αν θέλετε να χάσετε κάτω από 12 κιλά τότε κάνετε 6 μονάδες
  • Το κάθε υλικό που χρησιμοποιείται για τη παρασκευή ενός γεύματος, αντιστοιχεί σε 1 μονάδα
  • Το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και διάφορα άλλα μπαχαρικά δεν μετράνε ως μονάδες
  • Μηδενικά θεωρούνται ακόμα όλα τα λαχανικά εκτός της πατάτας, του παντζαριού και του καλαμποκιού, καθώς και τα φρούτα, εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, το σταφύλι και τα τροπικά φρούτα που αντιστοιχούν σε μία μονάδα
  • Όλα τα ροφήματα και όλα τα τρόφιμα που έχουν μονάδα, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 1 ώρας
  • Ενώ τα φρούτα σε αυτή τη δίαιτα είναι απεριόριστα, δεν πρέπει να συνδυάζονται γιατί ακόμη και δύο μηδενικά φρούτα αν τα καταναλώσετε μαζί χρεώνεστε μια μονάδα για κάθε φρούτο
  • Μετά από 2 ώρες από την κατανάλωση του εκάστοτε φρούτου, μπορείτε να φάτε κάποιο άλλο και να μην χρεωθείτε καμία μονάδα
  • Η δίαιτα αυτή δεν δίνει σημασία στις θερμίδες

Δίαιτα Μονάδων: Ομαδοποίηση των τροφίμων

Κάθε τρόφιμο αντιστοιχεί σε 0 ή 1 μονάδα. Τα τρόφιμα που έχουν 0 μονάδες τις ονομάζουν ελεύθερες τροφές γιατί μπορούμε να τις καταναλώσουμε όσο θέλουμε και όποτε θέλουμε μέσα στην ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στα τρόφιμα με 1 μονάδα μπορούμε να φάμε και από αυτά όσο θέλουμε σε ποσότητα μετρώντας φυσικά 1 μονάδα αλλά μέσα σε 1 ώρα αλλιώς θα πρέπει να υπολογίσουμε άλλη μία μονάδα.

Ελεύθερες τροφές 0 μονάδες Τροφές 1 μονάδας Τροφές 2 μονάδων
Όλα τα φρούτα (εκτός από πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, σταφύλι, σύκο, τροπικά φρούτα) Πεπόνι, καρπούζι, σύκο, σταφύλι, μπανάνα, τροπικά φρούτα Αναψυκτικά κανονικά
Όλα τα λαχανικά (εκτός από πατάτα, παντζάρι, καλαμπόκι) Καλαμπόκι, πατάτα, παντζάρι (βολβός) Έτοιμο τσάι τύπου nestea
Καφές, κακάο, αφεψήματα Κρέας, πουλερικά, κυνήγι
Ζαχαρίνη, φρουκτόζη, στέβια, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας Ψάρια, θαλασσινά
Μπαχαρικά-Μυρωδικά Όσπρια
Λεμόνι – ξύδι Ζυμαρικά, Ρύζι
Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη Γάλα, γιαούρτι, αυγά
Μουστάρδα και κέτσαπ χωρίς ζάχαρη Τυριά
Βούτυρο, Λάδι
1 κ.γ ζάχαρη λευκή, καστανή
Μέλι
Ταχίνι
Βρώμη
Ξηροί καρποί
Ελιές
1 μερίδα αλκοόλ

Όλες τις τροφές με 1 μονάδα τις μετράμε ανά είδος. Δηλαδή αν φάμε δύο είδη τυριών μαζί οι μονάδες είναι 2.

Δίαιτα Μονάδων: Προσοχή στο ψωμί

Στην διάρκεια της ημέρας επιτρέπεται μία αναλογία σε ψωμί η οποία μετριέται ως 1 μονάδα. Σας παραθέτω πίνακα με τις αντιστοιχίες στη μία φέτα ψωμιού.

Αναλογία ψωμιού που αντιστοιχεί σε 1 μονάδα
1 φέτα ψωμί (χωρίς σπόρους και ξηρούς καρπούς)
3 φρυγανιές μικρές
Κουλούρι χωρίς σουσάμι
1 παξιμάδι μεγάλο
1 πίτα σουβλάκι
3 κομμάτια πίτας (1 μονάδα μόνο για το φύλλο + τις μονάδες των υπόλοιπων υλικών)
2 κομμάτια πίτσας (1 μονάδα μόνο για τη ζύμη + τις μονάδες των υπόλοιπων υλικών)

Δίαιτα Μονάδων: Βασικές αρχές

Ένα υγιεινό πλάνο διατροφής απαρτίζεται από 3 βασικές αρχές: ισορροπία, ποικιλία και μέτρο!

Με τον όρο «ισορροπία» τονίζεται η ανάγκη του να καταναλώνονται τρόφιμα από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων (ομάδα φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών, κρέατος και λίπους) στις κατάλληλες αναλογίες.

Με την ποικιλία θέλουμε να καταναλώνονται διαφορετικά τρόφιμα από κάθε ομάδα για την πρόσληψη όλων των μικροθρεπτικών συστατικών και με το μέτρο θέλουμε να ακολουθούνται οι συνιστώμενες ποσότητες ανά φύλο και ηλικία.

Ισορροπία

Δεν βλέπω καμία ισορροπία όταν οι ομάδες των τροφίμων βάση των μονάδων δεν έχουν καμία συνοχή σε σύσταση ή σε θερμιδικό περιεχόμενο μεταξύ τους. Στην ομάδα για παράδειγμα με 1 μονάδα υπάρχει και η μπανάνα αλλά και το κρέας και το λάδι, οπού προσωπικά σαν Διαιτολόγος δεν μπορώ να βρω καμία βάση σε αυτή την κατηγοριοποίηση!

Ποικιλία

Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει περιορισμός στην ποικιλία αν σκεφτούμε ότι για τα φρούτα που είναι στις ελεύθερες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε ένα είδος ανά φορά αλλιώς μετράνε από μία μονάδα για το καθένα.

Δηλαδή αν φάμε ένα μήλο και ένα πορτοκάλι μαζί είναι 2 μονάδες, ενώ αν φάμε πέντε μήλα μαζί 0 μονάδες… καμία λογική και κατάρριψη κάθε ποικιλίας! Ευτυχώς αυτό δε συμβαίνει και στα λαχανικά!

Μέτρο

Το μέτρο απουσιάζει εφόσον υπάρχει ελευθερία στην ποσότητα, ενώ οφείλω να προσθέσω πως πέραν της διαφοροποίησης του φύλου ως προς τις μονάδες δεν υπάρχει καμία εξατομίκευση για την ηλικία αλλά και για το αρχικό σωματικό βάρος ή την σύσταση σώματος του καθενός.

Δηλαδή, ίδιες μονάδες δικαιούται μια γυναίκα 25 ετών ίδιες και μία 65 ετών, ίδιες μονάδες μία γυναίκα 60 κιλών ίδιες και μία 90 κιλών!

Δίαιτα Μονάδων: Τι λείπει από τη δίαιτα αυτή;

«Οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 6 με 7 μονάδες και οι άντρες 7-8». Μια γυναίκα 60 κιλά θα πρέπει να τρώει τα ίδια με μια γυναίκα 100 κιλά. Γίνεται και μια πρόταση για τις θηλάζουσες αλλά ευτυχώς με την προτροπή να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

«Στη συντήρηση πρέπει να καταναλωθούν 9 μονάδες και η συντήρηση θα πρέπει να κρατήσει όσο και η δίαιτα». Οι μονάδες της δίαιτας δεν έχουν κάποια βάση, οπότε και οι μονάδες της συντήρησης είναι σχετικές.  Μπορεί για κάποιον να είναι λίγες και για κάποιον άλλο πολλές, ανάλογα με το μεταβολισμό.

«Τα τρόφιμα αντιστοιχούν σε 0 ή 1 μονάδες, ανεξάρτητα από την ποσότητά τους». Δεν είναι δυνατό να βάζουμε στην ίδια κατηγορία τα μακαρόνια και το γιαούρτι (1 μονάδα όπως θα δεις παρακάτω) και μάλιστα χωρίς να μετράμε ποσότητες. Για κάποια άτομα που δυσκολεύονται να βάλουν ένα όριο στο πόσο τρώνε, μια τέτοια μεθοδολογία μπορεί να είναι καταστροφική.

«Τα τρόφιμα με μηδενικές μονάδες μπορείτε να τα καταναλώνετε όποτε θέλετε και σε όση ποσότητα θέλετε». Καμία προσπάθεια για διατροφική εκπαίδευση και για ορισμένα γεύματα μέσα στην ημέρα.

«Δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα των τροφίμων, αρκεί να καταναλωθούν μέσα σε μία ώρα». Δηλαδή μπορεί κανείς να φάει πχ. όσο τυρί θέλει μέσα σε μία ώρα και να το μετρήσει σαν μία μονάδα, αλλά αν περάσει η ώρα θα πρέπει να το ξαναμετρήσει…

«Το λάδι μετριέται ως μια μονάδα σε κάθε τρόφιμο που χρησιμοποιείται». Αν δηλαδή βάλουμε λάδι και στη σαλάτα και στο φαγητό, θα πρέπει να μετρήσουμε 2 μονάδες. Αυτό βγάζει νόημα, αλλά χωρίς να ορίσουμε πόσο λάδι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να ξεφύγουμε πολύ. Να σημειωθεί ότι 1 κουταλιά της σούπας λάδι μας δίνει 135 θερμίδες.

«Μηδενικές μονάδες έχουν: όλα τα φρούτα εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, τις μπανάνες, τα σύκα και τα τροπικά φρούτα (που έχουν 1 μονάδα), όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες, τα πατζάρια, το καλαμπόκι και τον αρακά (1 μονάδα), ο καφές, το κακάο, τα light αναψυκτικά, τα αφεψήματα, τα υποκατάστατα ζάχαρης, τα μπαχαρικά, το λεμόνι και το ξύδι». Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν μηδενικές θερμίδες οπότε δεν είναι λογικό να καταναλώνονται απεριόριστα.

«1 μονάδα δίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, όλα τα κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, η ζάχαρη (ανά κουταλάκι), το μέλι, το αλκοόλ, η βρώμη, η σοκολάτα υγείας, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και το ταχίνι.

Σε μία μονάδα επίσης αντιστοιχεί 1 φέτα ψωμί, 1 πίτα χωρίς λάδι, 3 φρυγανιές, η ζύμη από 2 κομμάτια πίτσα (τα υλικά προσμετρώνται ξεχωριστά) και η ζύμη από 3 κομμάτια πίτα (επίσης η μέτρηση της γέμισης γίνεται επιπλέον)».