Δίαιτα: Τα σνακ που δεν παχαίνουν το βράδυ

Όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να πεινάει και να τσιμπολογάει κάτι πριν πέσει για ύπνο. Αρκετές φορές καταλήγουμε σε κάτι… κακό που μας παχαίνει και σπάνια θα βρούμε κάτι υγιεινό με λίγες θερμίδες.

Για όσους λοιπόν δεν θέλετε να… έχετε ένοχες απολαύσεις το βράδυ, σας προτείνουμε τα παρακάτω υγιεινά σνακ που δεν παχαίνουν.

Σνακ που δεν παχαίνουν το βράδυ

Πλιγούρι βρώμης

Όλοι γνωρίζουμε πως το πλιγούρι βρώμης είναι ιδανικό για πρωινό, αλλά έχει εξαιρετικά οφέλη και τη νύχτα.

Η βρώμη είναι μια εύπεπτη επιλογή σνακ με υδατάνθρακες που διασπώνται σταδιακά και αποτρέπουν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σας. Στα επιπλέον συν: Φτιάχνεται γρήγορα και σας χορταίνει άμεσα.

Ποπ κορν

Τα ποπ κορν είναι από τα πιο υγιεινά σνακ. Καλύπτουν τη λιγούρα για κάτι αλμυρό, είναι εύγεστα, τραγανά και ελαφριά (3 κούπες ποπ κορν έχουν περίπου 100 θερμίδες μόνο).

Γιαούρτι & φρούτα

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Το ασβέστιο βοηθά στη χρήση της τρυπτοφάνης και της μελατονίνης από τον εγκέφαλο και μια έρευνα σε σχέση με τον ύπνο έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στο να κοιμόμαστε καλύτερα και για περισσότερες ώρες.

Αν σας αρέσει γλυκό, τότε μπορείτε να προσθέσετε μούρα ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας.

Κολοκυθόσποροι

Θέλετε ένα τραγανό, αλμυρό, υγιεινό σνακ;

Οι σπόροι κολοκύθας, πέραν από γευστικοί, είναι χαμηλοί σε θερμίδες και μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα του ύπνου.

Το μαγνήσιο, ένα μέταλλο που προάγει τον ύπνο, και η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που όπως προαναφέραμε επίσης βοηθά, είναι σε αφθονία σε αυτούς τους σπόρους.

Υπάρχει επίσης σημαντική ποσότητα ψευδαργύρου σε αυτούς τους σπόρους, που μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο.

Ξηροί καρποί

Αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε καθόλου με την προετοιμασία του βραδινού σνακ, τότε οι ξηροί καρποί είναι ότι πρέπει για εσάς.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και των ευεργετικών λιπαρών τους, μια μικρή χούφτα είναι αρκετή για να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ξηροί καρποί είναι διατροφικές δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό, στη μείωση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυγά

Όλοι αγαπάμε τα αυγά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Προσφέρουν μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και είναι σούπερ υγιεινά.

Τοστ αβοκάντο

Το τοστ με αβοκάντο είναι ένας καλός συνδυασμός υγιεινών λιπαρών, με περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και φυτικές ίνες για τη ρύθμιση της πέψης.

Προτιμήστε μαύρο ψωμί και προσθέστε ντομάτα, ελαιόλαδο, κύμινο, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι, αν θέλετε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις.

Κυτταρίτιδα: SOS – Οι απαγορευμένες τροφές

Καλοκαίρι και… κυτταρίτιδα δεν πάνε μαζί. Στη μάχη για την καταπολέμησή της θα πρέπει να κάνετε κάποιες θυσίες και αυτές περιλαμβάνουν και κάποιες τροφές.

Η κυτταρίτιδα είναι κατά βάση ένα γυναικείο θέμα, που έχει να κάνει με τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα και στον συνδετικό ιστό σε αυτό.

Στις γυναίκες είναι μεγαλύτερα τα λιποκύτταρα και πιο λεπτός ο συνδετικός ιστός κι έτσι δίνεται η εικόνα του «φλοιού πορτοκαλιού».

Οι άνθρωποι που τρέφονται με περισσότερα λιπαρά, υδατάνθρακες και βάζουν παραπάνω αλάτι στο φαγητό τους, δεν γυμνάζονται και δεν πίνουν νερό, επιβαρύνουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Η άθληση, η διατροφή και το νερό συμβάλλουν στην μείωσή της. Επιπλέον βοηθητικός παράγοντας είναι το λεμφικό μασάζ».

Σύμμαχος στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι η σωστή, υγιεινή διατροφή.

Καλό είναι, όμως, να προσέχουμε συγκεκριμένες τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ποιες είναι αυτές;

Λευκή ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη δεν προσφέρει καθόλου θρεπτικά συστατικά και οι περισσότεροι διατροφολόγοι σήμερα την θεωρούν δηλητήριο.

Κάνει το αίμα πιο όξινο και απομακρύνει τα πολύτιμα μέταλλα του σώματος, όπως το ασβέστιο, αποδυναμώνοντας τα δόντια και τα οστά.

Περιέχει αυτό που λέμε “κενές θερμίδες”, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας για αυτό καλό είναι να την αφαιρέσετε από το καθημερινό σας διατροφολόγιο.

Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με: Καστανή ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή μελάσσα από δημητριακά.

Επεξεργασμένο αλάτι ή επιτραπέζιο αλάτι

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βγάλετε το επιτραπέζιο αλάτι από τη διατροφή σας επειδή είναι επεξεργασμένο, δηλαδή περιέχει μόνο χλωριούχο νάτριο και προκαλεί κατακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία του αίματος που οδηγεί στην κυτταρίτιδα.

Το θαλασσινό αλάτι είναι πολύ πιο υγιης επιλογή, αφού περιέχει πολλά ορυκτά και ενώσεις ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για το σώμα.

Τηγανητά

Όταν ζεσταίνετε φυτικά ή ζωικά λιπαρά σε θερμοκρασία υψηλότερη από ένα συγκεκριμένο όριο, δημιουργούνται τοξικές ουσίες, τις οποίες συσσωρεύει το σώμα σε σημεία μακριά από τα ζωτικά όργανα για να περιορίσει τους κινδύνους τους.

Σας συστήνουμε να προτιμάτε να μαγειρεύετε στον ατμό, στον φούρνο, σε γουόκ στο γκριλ ή και να σοτάρετε το φαγητό σας.

Αλκοολούχα ποτά

Αν και τα αλκοολούχα ποτά δεν δημιουργούν κυτταρίτιδα άμεσα, επιδεινώνουν την κατάσταση αφού συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας.

Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και αυξάνουν τους θύλακες λίπους σε ορισμένα σημεία (τους μηρούς, τα χέρια, την κοιλιά και τους γλουτούς). Αντί να πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό, προτείνουμε να το αντικαταστήσετε με φυσικούς χυμούς, ροφήματα.

Junk food

To junk food γενικά (γλυκά, χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, σάντουιτς, σάλτσες, προμαγειρεμένα φαγητά κλπ) περιέχει σχεδόν όλες τις ουσίες που προκαλούν κυτταρίτιδα.

Επιλέγοντας τέτοιου είδους φαγητό, το σώμα δεν στερείται μόνο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά στέλνει τις τροφές κατευθείαν για αποθήκευση, δηλαδή τις κάνει συσσωρευμένο λίπος. Προσπαθήστε να μπαίνουν λιγότερο στην καθημερινή διατροφή.

Κυτταρίτιδα: Ποιοι είναι οι παράγοντες;

Ορμόνες

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό ενδέχεται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση του λίπους να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της.

Έτσι κάποια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία και προάγει την αύξηση λίπους, όπως τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η κυτταρίτιδα εμφάνίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες υπάρχει μία θεωρία που θέλει τα οιστρογόνα να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός.

Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εφηβεία, ενώ η εικόνα της χειροτερεύει ανά περιπτώσεις που παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.

Γυναίκες ή Άντρες;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες. Μία εξήγηση που έχει δοθεί γι’ αυτό είναι ο αριθμός και η διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Επειδή λοιπόν, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία παρουσιάζουν κάθετη διάταξη, είναι πιο εύκολο να «σπρώξουν» τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων, με οριζόντια διάταξη.

Τρόπος ζωής

Αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίδα αποτελεί κι έναν από τους λόγους εμφάνισής της. Έτσι, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και μία μακροχρόνια καθιστική καθημερινότητα μπορούν να αποτελέσουν αίτιο εμφάνισής της, ενώ φαίνεται να καθιστούν συγκεκριμένα σημεία του σώματος πιο επιρρεπή.

Κυτταρίτιδα: Τρόποι για να την καταπολεμήσετε

Στεγνό βούρτσισμα

Η τεχνική του στεγνού βουρτσίσματος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά εφόσον όσοι την έχουν δοκιμάσει τη συνιστούν με ενθουσιασμό.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια βούρτσα και μερικά λεπτά κάθε μέρα για να τρίψετε τις περιοχές με κυτταρίτιδα ή ολόκληρο το σώμα σας, αν θέλετε.

Θα προσέξετε αμέσως τα αποτελέσματα, επειδή θα μπορέσετε να αισθανθείτε τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την απαλότητα του δέρματός σας.

Καθώς οι μέρες περνούν, θα προσέξετε ότι το δέρμα σας είναι πιο σφριγηλό και λείο. Η κυτταρίτιδα θα εξαφανιστεί με τον καιρό αν είστε συνεπείς και ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα.

Άσκηση & Διατροφή

Η διατροφή και η άσκηση είναι μία πραγματική σανίδα σωτηρίας για την πιο εύκολη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ειδικότερα οι φυτικές ίνες, τα 10 τουλάχιστον ποτήρια νερό μέσα στην μέρα, το πράσινο τσάι και οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως ο σολομός είναι πολύ ευεργετικά για το δέρμα και την συνολική υγεία του οργανισμού.

Αντίθετα, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης αυξάνουν τα φαινόμενα κυτταρίτιδας.

Ειδικά όσον αφορά την άσκηση, μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική προπόνηση και η αερόβια άσκηση, είναι πολύ βοηθητική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και φυσικά στην καύση του λίπους.

Κρέμες

Δραστικά συστατικά, όπως η καφεΐνη και η ρετινόλη, φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας. Σε εργαστηριακά πειράματα διαφάνηκε ότι προϊόντα με καφεΐνη και ρετινόλη έχουν την ιδιότητα να συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα.

Άλλα συστατικά των αντικυτταριτιδικών κρεμών, όπως φυτικά εκχυλίσματα από γαρίφαλο ή πιπέρι, δείχνουν να καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και να βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή όπου εφαρμόζονται.

Ωστόσο, κανένα προϊόν δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά αν το άτομο δεν φροντίζει να ασκείται και να διατρέφεται σωστά.

Φυσικά έλαια

Πέρα από την διατροφή και τις ασκήσεις, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι που βοηθούν στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Μια πολύ δημοφιλής μέθοδος είναι το λάδι για κυτταρίτιδα.

Πρόκειται για φυσικά συνήθως έλαια που διαθέτουν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Εφαρμόζονται με επάλειψη στο σώμα κάνοντας απαλό μασάζ και στη συνέχεια δρουν μόνα τους. Έχουν την ικανότητα να αποτοξινώνουν τον οργανισμό και να προσφέρουν σύσφιξη στο δέρμα.

Τα λάδια αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και από ειδικούς για να κάνουν λεμφικό μασάζ για κυτταρίτιδα. Το συγκεκριμένο είδος μασάζ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κυτταρίτιδα: Μερικές ακόμη συμβουλές

  1. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  2. Αποκτήστε και διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος με μειωμένη ποσότητα λίπους στο σώμα σας.
  3. Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμα σας.
  4. Καταναλώστε πολλά υγρά (νερό, χυμούς, σούπες, κλπ)
  5. Μειώστε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά.
  6. Ελέγξτε την καθημερινή πρόσληψη αλατιού.
  7. Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την πρόσληψη υδατανθράκων.
  8. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  9. Αυξήστε τα τρόφιμα με ω3 πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη C.
  10. Προτιμήστε να καλύπτετε αποστάσεις περπατώντας και όχι με μέσα μεταφοράς ή αυτοκίνητο.