Λίπος και εμμηνόπαυση: Πώς θα απαλλαγείτε

Η συσσώρευση λίπους που παρατηρείται στην εμμηνόπαυση είναι ορμονικής αιτιολογίας,  αφορά συνήθως την κοιλιά, τους γλουτούς και τους βραχίονες και δυστυχώς είναι ανθεκτική στην δίαιτα και την γυμναστική.

«Λιποαναρρόφηση είναι μία κοσμητική επέμβαση με την οποία αφαιρούμε μόνιμα το λίπος που δεν μπορούμε να μειώσουμε με την δίαιτα και την άσκηση. Ιδανικοί υποψήφιοι για την λιποαναρρόφηση είναι ασθενείς που έχουν μέχρι και 30% παραπάνω από το ιδανικό τους βάρος και καλή ελαστικότητα δέρματος”, παρατηρεί η κα. Εύη Γ.Τσάτη, πλαστικός χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

Δείτε την εμμηνόπαυση ως αφορμή να βελτιώσετε την εμφάνισή σας

Περιοχές όπου εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση είναι οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, η κοιλιά, η πλάτη,  οι βραχίονες, το πηγούνι κ.α.  Όμως η λιποαναρρόφηση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που συνδυάζεται και με άλλου είδους χειρουργεία, όπως η μείωση στήθους, η κοιλιοπλαστική και το facelift.

 “Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο ιατρείο ή νοσοκομείο και την ίδια μέρα ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι”, επισημαίνει η κα. Τσάτη. “Γίνεται λεπτομερής λήψη ιστορικού, ιατρικός έλεγχος και φυσικά εκτενής συζήτηση με την ασθενή για τα προβλήματα που την απασχολούν. Πριν ξεκινήσει η επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει  τις περιοχές που χρειάζονται διόρθωση. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, μέθη ή γενική”.

Οι επιλογές της ασθενούς

Σήμερα υπάρχουν τρεις μέθοδοι να γίνει η λιποαναρρόφηση

  1. Κλασσική μέθοδος
  2. UAL, υποβοήθηση με υπερήχους
  3. Smart Lipo, υποβοήθηση με laser

Ακολουθεί διήθηση / έγχυση φυσιολογικού ορού στις περιοχές που έχουν σχεδιαστεί. Στην συνέχεια γίνονται μία ή περισσότερες, μικρότερες του ενός εκατοστού τομές.  Μέσα από εκεί θα περάσει μία λεπτή κάνουλα , η οποία εισέρχεται στο στρώμα του λίπους και το αφαιρεί. Η ποσότητα του λίπους  που αφαιρέθηκε στο τέλος φωτογραφίζεται και αρχειοθετείται στον φάκελο της ασθενούς.

Θα πρέπει να φορέσετε έναν ελαστικό κορσέ ή ειδικό ελαστικό επίδεσμο για δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Επίσης συνήθως χορηγείται και μία αντιβιοτική αγωγή για 4 – 6 μέρες.

Η περιοχή θα εμφανίζει τις πρώτες μέρες  ευαισθησία, εκχυμώσεις και πρήξιμο.

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από λίγες μέρες και σε πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής συνήθως μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Ξενοιάστε από το τοπικό λίπος αλλά μην αρχίσετε πάλι να τρώτε χωρίς μέτρο

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Τα λιποκύτταρα αφαιρούνται από την περιοχή της λιποαναρρόφησης για πάντα. Εάν μετά την λιποαναρρόφηση ακολουθήσει αύξηση βάρους, δηλαδή παχύνετε, το λίπος θα εναποτεθεί και θα συσσωρευτεί σε άλλα σημεία του σώματος όπου δεν έχει προηγηθεί λιποαναρρόφηση. Φυσικά μπορείτε να επαναλάβετε την λιποαναρρόφηση και σε άλλη περιοχή, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η λιποαναρρόφηση:

α. δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος,

β. δεν επηρεάζει το σπλαχνικό λίπος

γ. πρέπει πάντα να συνδυάζεται με διατροφή και άσκηση

Η μείωση στους πόντους  αρχίζει να εμφανίζεται μετά από δύο με τρεις εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα  θα ολοκληρωθεί σε 6 – 8 μήνες.

Εμμηνόπαυση: Όλα τα συμπτώματα και οι γυναικολογικές εξετάσεις

Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως για περίοδο τουλάχιστον 12 συνεχόμενων μηνών, απουσία άλλης παθολογικής κατάστασης.

Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή μιας γυναίκας. Ο μέσος όρος ηλικίας εμμηνόπαυσης στις Η.Π.Α είναι τα 52 έτη. Εμμηνόπαυση στα 40 έτη θεωρείται παθολογική κατάσταση και ονομάζεται πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση.

Η περίοδος που οδηγεί από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση και κατά την οποία συντελούνται σταδιακά οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές λέγεται κλιμακτήριος. Η κλιμακτήριος διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια αλλά μπορεί να φτάσει έως και 5 χρόνια.

Εμμηνόπαυση: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης ποικίλλουν. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών κατά την κλιμακτήριο μπορεί να προκαλέσουν:

  • Εξάψεις
    Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Εμφανίζονται ξαφνικά στο άνω μέρος του σώματος και μπορεί να συνοδεύονται και από εφιδρώσεις.
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις που συνήθως ακολουθούνται από αίσθημα ψύχους
  • Κολπική ξηρότητα και ελαττωμένη libido
  • Υποτροπιάζουσες κολπίτιδες
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Πόνοι στην κοιλιά
  • Μυοσκελετικοί πόνοι στην πλάτη και στο στήθος
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Διαταραχές περιόδου και πόνοι περιόδου
  • Αϋπνία
  • Διαταραχές συγκέντρωσης
  • Κεφαλαλγία
  • Ευερεθιστότητα
  • Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών
  • Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές
  • Αύξηση βάρους
  • Πόνος στους μαστούς (μαστοδυνία)

Κάποιες γυναίκες όμως δεν βιώνουν ιδιαίτερα συμπτώματα κατά την κλιμακτήριο.

Εμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη

Η αυτόματη σύλληψη είναι σχεδόν απίθανη κατά την εμμηνόπαυση. Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος επίτευξης εγκυμοσύνης στην εμμηνόπαυση είναι με εξωσωματική γονιμοποίηση με  δωρεά ωαρίων. Αν η κατάσταση της υγείας σας είναι καλή θα μπορούσατε να έχετε μια ανεπίπλεκτη κύηση και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό.

Ινομυώματα και εμμηνόπαυση

Τα ινομυώματα τείνουν να μένουν σταθερά σε μέγεθος ή να υποστρέφουν κατά την εμμηνόπαυση, λόγω της πτώσης των οιστρογόνων. Σπάνια μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος και αυτό αποτελεί λόγο περαιτέρω διερεύνησης, ειδικά σε γυναίκες που δεν παίρνουν ορμονική υποκατάσταση ή που εμφανίζονται με αιμορραγία στην εμμηνόπαυση.

Αιμορραγία στην εμμηνόπαυση

Η κολπική αιμορραγία στην εμμηνόπαυση χρήζει πάντα διερεύνησης. Συνήθως είναι καλοήθους αιτιολογίας, λόγω ατροφίας του βλενογγόνου του κόλπου. Μπορεί όμως να οφείλεται σε υπερπλασία, πολύποδα ή κακοήθεια του ενδομητρίου.

Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζει την υγεία της γυναίκας

Κατά την εμμηνόπαυση ελαττώνεται σημαντικά η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης από τις ωοθήκες. Αυτό μπορεί μακροχρόνια να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

  • Καρδιαγγειακή νόσος
    Τα οιστρογόνα βοηθούν στην καλή λειτουγία των αγγείων και στην ισορροπία μεταξύ καλής και κακής χοληστερίνης. Τα ελαττωμένα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης με αποτέλεσμα ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στην εμμηνόπαυση να αυξάνεται 2-3 φορές.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
    Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται για κάθε δεκαετία μετά τα 55 έτη. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ευνοούν την αθηροσκλήρυνση των αρτηριών του εγκεφάλου.
  • Οστεοπόρωση
    Η οστεοπόρωση είναι μια προοδευτική πάθηση και μια «σιωπηρή» νόσος κι αυτό γιατί δεν προκαλεί συνήθως κανένα σύμπτωμα έως ότου να συμβεί κάποιο κάταγμα.Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης.Παράγοντες όπως ηλικία άνω των 65, οικογενειακό αναμνηστικό κατάγματος, ιστορικό κατάγματος χαμηλής βίας, κάπνισμα, πρώιμη εμμηνόπαυση, ρευματοειδής αρθρίτις, λήψη στεροειδών και απώλεια ύψους επιβάλλουν τον έλεγχο παρουσίας οστεοπόρωσης με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας ιδανικά πρέπει να γίνεται σε δυο θέσεις (οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης και μη επικρατούν ισχίο).
  • Ακράτεια ούρων
    Με την είσοδο στην εμμηνόπαυση, λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων, αλλά και εξαιτίας της φυσιολογικής γήρανσης, είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα ελαφράς ακράτειας, δηλαδή «ακούσιας απώλειας ούρων».

Γυναικολογικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

  • Μαστογραφία
    Συνιστάται να γίνεται μία φορά το χρόνο
  • Τεστ Παπανικολάου
    Γίνεται μια φορά το χρόνο και έως και τα 65 έτη, αν κάνετε τακτικό έλεγχο και δεν έχετε παθολογικό τεστ
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας
    Ιδανικά πρέπει να γίνεται σε δύο σημεία (στο  μη επικρατούν ισχίο και στη σπονδυλική στήλη). Διαφορετικά μέχρι τα 60-65 έτη η μέτρηση γίνεται στην σπονδυλική στήλη, που είναι και η πιο ευαίσθητη στην έλλειψη των οιστρογόνων, και από άνω των 65 ετών γίνεται στο ισχίο.Η εξέταση της οστικής πυκνότητας πρέπει να γίνει πρώτη φορά στα 50 έτη. Αν είναι απόλυτα φυσιολογική, μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2-3 χρόνια. Αν όμως υπάρχουν ευρήματα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών μία φορά το χρόνο για τον έλεγχο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Σκοπός είναι η πρώιμη διάγνωση παθολογιών όπως η υπερπλασία του ενδομητρίου στην εμμηνόπαυση ή κύστεις ωοθηκών.

Πώς να είστε υγιείς κατά την εμμηνόπαυση

  • Να είστε δραστήριες
    Τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε ημέρα είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας.Δυο τύποι άσκησης είναι σημαντικοί για την υγεία των οστών σας
  • Ασκήσεις χωρίς βάρη όπως περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο και το «σχοινάκι»
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως με βάρη, σχοινιά ή μηχανήματα αντίστασης.
  • Διατροφή στην εμμηνόπαυση
    Η διατροφή στην εμμηνόπαυση συνιστάται να είναι πλούσια σε πρωτεϊνες. Η πρωτεΐνη φέρει αίσθημα κορεσμού, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνει την απώλεια μυών κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.
    Συμπεριλάβετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα. Προσπαθείτε να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες. Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως το αβοκάντο και το μπρόκολο μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσουν την όρεξη και να ωθήσουν σε απώλεια βάρους.Είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε συνειδητά. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος και να βελτιωθεί η σχέση σας με τα τρόφιμα, έτσι ώστε να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Να θυμάστε ότι το βασικό σκεπτικό είναι να τρώμε όταν το χρειαζόμαστε.
  • Διακοπή καπνίσματος
    Το κάπνισμα καταστρέφει τα οστά και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις.