Ξηρότητα κόλπου: Τρικς για απόλαυση

Η ξηρότητα κόλπου είναι ένα κοινό και ιάσιμο πρόβλημα που πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η ερωτική ζωή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και στη σχέση ενός ζευγαριού. Όχι μόνο χαρίζει απόλαυση, αλλά και βελτιώνει το συναισθηματικό τους δεσμό. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου μπορεί να παρουσιαστεί ξηρότητα κόλπου και μειωμένη απόλαυση. Αν συνοδεύεται και από χαλάρωση του κόλπου μπορεί να προκαλέσει εκτός από προβλήματα στην ερωτική ζωή και διαταραχές ούρησης.

Η ξηρότητα του κόλπου απαντάται συνήθως σε γυναίκες που διανύουν ή έχουν διανύσει την εμμηνόπαυση και είναι απόρροια της ελλιπούς ή μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων από τον οργανισμό.

Ξηρότητα κόλπου: Συμπτώματα

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή και όλη την ώρα. Τα συμπτώματα που αναφέρονται συνήθως είναι:

Ξηρότητα κόλπου: Αίτια

Τόσο η ξηρότητα του κόλπου όσο και άλλα προβλήματα στον κόλπο μπορεί να οφείλονται σε έναν από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Εμμηνόπαυση – τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προκαλούν ξηρότητα
  • Θηλασμός ή εγκυμοσύνη – παρατηρούνται και σε αυτή την περίοδο μειωμένα οιστρογόνα
  • Ελλιπής διέγερση πριν τη σεξουαλική επαφή – αν παραλείψεις τη διέγερση πριν την επαφή, ο κόλπος δεν παράγει τα απαραίτητα υγρά
  • Αντισυλληπτικά – κάποιες φορές προκαλούν ξηρότητα κόλπου
  • Θεραπείες για τον καρκίνο – η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου, η ορμονοθεραπεία και μερικές φορές η χημειοθεραπεία μπορεί να έχουν ως συνέπεια την ξηρότητα του κόλπου
  • Διάφορες παθήσεις – ο διαβήτης ή το σύνδρομο Sjögren είναι νόσοι που επηρεάζουν την παραγωγή υγρών του σώματος και μπορούν να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα
  • Φαρμακευτικές αγωγές – κάποια φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν τον κόλπο
  • Χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών
  • Τραυματισμός κατά τη διάρκεια του σεξ- αυτό μπορεί να προκαλέσει κυρίως προβλήματα χαλάρωσης του κόλπου
  • Λοιμώξεις από ΣΜΝ

Ξηρότητα κόλπου: Αντιμετώπιση

Αρχικώς, μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνη σου τα πρώτα σημάδια της κολπικής ξηρότητας. Δοκίμασε να εφαρμόσεις κάποιο λιπαντικό ή κολπικό ενυδατικό και αφιέρωσε λίγο περισσότερο χρόνο στη διέγερση πριν τη σεξουαλική επαφή.

Η πιο αποτελεσματική και σίγουρη λύση, όμως, είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, ώστε να εντοπίσει από πού προέρχεται η κολπική ξηρότητα και να την αντιμετωπίσει στοχευμένα. Να θυμάσαι ότι αν έχεις και εξάψεις θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό.

Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν είναι:

Λιπαντικό – Πρόκειται για τζελ ή υγρό που εφαρμόζεται συνήθως στον κόλπο πριν την σεξουαλική επαφή.

Ενυδατικά κόλπου – Πρόκειται για κρέμες που εφαρμόζονται εντός του κόλπου και τον διατηρούν ενυδατωμένο.

Ενδοκολπική εφαρμογή οιστρογόνων – Πρόκειται για ενδοκολπικά υπόθετα και κρέμες με οιστρογόνα που συνταγογραφεί ο γιατρός και χορηγούνται συνήθως σε γυναίκες που διανύουν την εμμηνόπαυση. Δεν ενδείκνυνται για γυναίκες με καρκίνο, θηλάζουσες μητέρες και σε όσες έχουν συμπτώματα αιμορραγίας. Ενημέρωσε το γιατρό σου πριν λάβεις οποιαδήποτε αγωγή.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) – Πρόκειται για θεραπεία που χορηγείται μόνο από το γιατρό και στοχεύει στην αποκατάσταση των ορμονών που αρχίζουν να μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση.

Ανάπλαση κόλπου – Μέθοδος άμεσης αντιμετώπισης της ξηρότητας του κόλπου, της ακράτειας, της χαλάρωσης και της ατροφίας.